Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2024
Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας προσκαλεί επαγγελματίες καλλιτέχνες (φυσικά πρόσωπα) κυπριακής καταγωγής ή ιθαγένειας ή/και οργανισμούς (νομικά πρόσωπα) που λειτουργούν νόμιμα στην Κύπρο να υποβάλουν προτάσεις για ένταξη τους στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024, που θα διεξαχθεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λευκωσίας και η Nicosia For Art (οι «συνδιοργανωτές»), που ανέλαβαν τη διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030 για τη Λευκωσία.
Γίνονται δεκτές προτάσεις για παραστάσεις θεάτρου, σύγχρονου χορού και μουσικής, οι οποίες θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (θεατρική αίθουσα, χώρο δοκιμών, στον υπαίθριο χώρο στο πλάι και μπροστά στο θέατρο καθώς και στο Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας), καθώς και προτάσεις για το Παράλληλο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα πρέπει να συμβαδίζουν με τη φιλοσοφία του Φεστιβάλ, που με τη σειρά του είναι ευθυγραμμισμένο με τη μακροχρόνια στρατηγική του Δήμου Λευκωσίας για τον πολιτισμό και που περιλαμβάνει τους πιο κάτω στόχους:
- Να στηρίξει και να αναδείξει νέους επαγγελματίες δημιουργούς και να προβάλει τα ταλέντα της Κύπρου όλων των ηλικιών. Ξεκινώντας από το 2024, το Φεστιβάλ έχει θεσπίσει την ενότητα #UNDER30, που απευθύνεται αποκλειστικά σε δημιουργούς κάτω των 30 ετών, επιθυμώντας τη συστηματική στήριξη νέων δημιουργών στα πρώτα τους βήματα.
- Να προτείνει πολιτιστικές δράσεις που στόχο έχουν την αποδοχή και την συμπερίληψη ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά..
- Να προτείνει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικής και καλλιτεχνικής έκφρασης με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες μέσα από την επαφή τους με άλλες κουλτούρες και κοινωνικά σύνολα.

Για το 2024, η φιλοσοφία του Φεστιβάλ περιλαμβάνει και την ανάγκη:
- Nα παρουσιάσει τις ποικίλες πραγματικότητες της παράνομης εισβολής και του βίαιου εκτοπισμού.
- Nα καταθέσει προβληματισμούς για το δημοκρατικό πολίτευμα και κατά πόσο αυτό είναι εύθραυστο ή ευέλικτο και ανθεκτικό.
- Nα δώσει βήμα σε όλες τις εθνικότητες και πολιτισμούς που ζουν στη Λευκωσία για να προβάλουν την ιστορία και τον πολιτισμό τους, αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν τους όρους και τη διαδικασία υποβολής της ανοικτής πρόσκλησης στην ιστοσελίδα: https://www.nicosia.org.cy/el-GR/news/nicosia-international-festival/2024/
Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά το αργότερο μέχρι την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στις 11:59 μ.μ., μέσω της πιο κάτω ιστοσελίδας: https://forms.gle/tPzHpR35FPyAqLdDA
*Οι συνημμένες φωτογραφίες είναι από παραγωγές που συμμετείχαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2030 (photo credit: Γιάννης Κούρτογλου & Emma Louise Χαραλάμπους)
Σχετικά
Limassol Art Walks: 19 χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης
Εκεί θα δεις εκθέσεις, performances και έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για συγκεκριμένους χώρους και σημεία της πόλης
Μια βραδιά για ρεμπέτες σε ένα οινοποιείο στο χωριό
Ρεμπέτικο, κρασί, ζιβανία και φαγητό σε μία υπέροχη αυλή στο χωριό
Week Agenda: 14 προτάσεις για έξοδο στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα
Ο Γιώργος Νταλάρας, το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, ο Κώστας Χατζής και ενδιαφέρουσες θεατρικές και χορευτικές προτάσεις γεμίζουν την ατζέντα μας
«Φρέαρ»: Σύγχρονος χορός και ζωντανή μουσική στην Αξιοθέα
Η παράσταση σε χορογραφία της Μαρίας Καμπέρη παρουσιάζεται στις 7 Οκτωβρίου, με τη Νατάσα Φραντζή και τον Δημήτρη Γιασεμίδη σε έναν διάλογο κίνησης, ήχου και μνήμης.
Από τους δρόμους της Νέας Υόρκης στο Κάστρο της Πάφου
Το Joanna Sophia Fun Run/Walk Around the World in 5K επιστρέφει στην Κύπρο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την Επιληψία και τον Αιφνίδιο Απροσδόκητο Θάνατο στην Επιληψία (SUDEP)
Κυπριακά τραγούδια και παραμύθια για το φθινόπωρο στο Μουσείο Χαμπή
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 19:00, η Νικολέττα Δημητρίου, η Χριστίνα Πολυκάρπου και ο Συμεών Μερκούρης μάς προσκαλούν στη Λευκωσία για μια βραδιά μουσικής, ποίησης και αφήγησης, με ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη κράτηση.
Lidl Wellness Camp 2026: Αυτοί είναι οι ομιλητές και οι experts που θα μας εμπνεύσουν στο φετινό διήμερο ευεξίας
Το 7ο κατά σειρά θεσμικό πια διήμερο καλής ζωής της Lidl Κύπρου, επιστρέφει τον Νοέμβριο στη Λεμεσό
Weekend Agenda: 50 υπέροχα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη
Φεστιβάλ στα χωριά, μεγάλες συναυλίες, θέατρο, stand-up comedy και οικογενειακές βόλτες γεμίζουν την ατζέντα μας για το τριήμερο 2–4 Οκτωβρίου.
Τις Κυριακές του φθινοπώρου θα πηγαίνουμε στο Φοινί για αυθεντικό Φοινιώτικο παλουζέ
Από αυτήν την Κυριακή και κάθε Κυριακή
Μια ξεχωριστή γιορτή παράδοσης αυτή την Κυριακή στον Κάτω Δρυ
Ζωντανεύοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά του Κάτω Δρυ
Ένα βιβλίο, μια καλή πράξη: Το παζαράκι που στηρίζει τα αδέσποτα
Παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου για καλό σκοπό στο Δασούδι
Λευκωσία – γιορταΖΕΙΣ: Αυτά τα Χριστούγεννα, ολόκληρη η πόλη γίνεται μια μεγάλη σκηνή
Η Λευκωσία ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της και να γεμίσει με φως, μουσική, χαμόγελα και δημιουργικότητα!