Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

24 ώρες στον μαγευτικό Πρωταρά: Όλα όσα θα ζήσεις το φετινό καλοκαίρι

Σου φτιάξαμε πρόγραμμα για να περάσεις ένα ξεχωριστό καλοκαίρι στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου 2021

Ο Πρωταράς είναι αναμφισβήτητα ένας ιδιαίτερα κοσμοπολίτικος καλοκαιρινός προορισμός σε βαθμό που σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο ελλαδικό νησί. Και μπορεί κάθε Κύπριος που σέβεται τα Σαββατοκύριακά του (αλλά και το καλοκαίρι του) να νομίζει πως ξέρει την περιοχή σαν την παλάμη του χεριού του, ωστόσο κρύβει ακόμα πολλά μυστικά για λίγους και εκλεκτούς –και φίλους ντόπιων.

Εμείς, πάντως, ψάξαμε, ρωτήσαμε και συγκεντρώσαμε πιο κάτω ιδέες για το πώς να περάσεις 24 ώρες χαλαρότητας και ξεγνοιασιάς σε Παραλίμνι και Πρωταρά, τις περιοχές δηλαδή που θα συγκεντρώσουν και φέτος το ενδιαφέρον όλων. Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι ο Πρωταράς είναι μια ασφαλής επιλογή, που θα σε δικαιώσει απόλυτα και θα σε κάνει να ζήσεις τη διακριτική πολυτέλεια χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις πολλά, να απολαύσεις βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, να χαλαρώσεις στη χρυσή αμμουδιά, να γευτείς αυθεντικό φαγητό και κυρίως φιλοξενία.

Δεν το αποκαλούν άδικα τη Ριβιέρα της Κύπρου!

06:00 │ Για τους πολύ πρωινούς τύπους, η μέρα ξεκινά με μια βόλτα στο παραλιακό μέτωπο του Πρωταρά. Εκείνη την ώρα, μάλιστα, συμβαίνει κάτι πολύ μαγικό στην περιοχή! Ο ήλιος λέει το πρώτο «καλημέρα». Την υπέροχη ανατολή του ήλιου πρέπει οπωσδήποτε να την απολαύσεις αλλά και να καταγράψεις με τη φωτογραφική σου. Τα υπέροχα χρώματα δημιουργούν τόσο μαγικές εικόνες που θα σου φτιάξουν τη μέρα! 

Και μιας και θα είσαι στην περιοχή, μπορείς να απολαύσεις την πρωινή γυμναστική σου, κατά μήκος και πάλι του παραλιακού πεζόδρομου. Στην περιοχή, υπάρχουν τρία σημεία με όργανα γυμναστικής: Στο Fig Tree Bay, στην παραλία Βρύση και στο Πολυξένια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. 

09:00 │ Μετά τον πρωινό περίπατο και τη γυμναστική, ένας καφές σε ένα από τα παραλιακά μαγαζιά επιβάλλεται, ώστε να φτιάξεις πρόγραμμα για την υπόλοιπη μέρα απολαμβά νοντας συνάμα την ηρεμία της θάλασσας.

10:00 │ Αν τώρα είσαι έτοιμος για εξερεύνηση, τότε ακολούθησέ μας! Στην περιοχή, άλλωστε, υπάρχουν πολλοί κρυμμένοι θησαυροί. Ας ξεκινήσουμε από τα πανέμορφα ξωκλήσια, μερικά μάλιστα από τα οποία βρίσκονται πάνω στην παραλία, ενώ κάποια άλλα θα τα βρεις στην κατοικημένη περιοχή του Παραλιμνίου! Αξίζει, λοιπόν, μία επίσκεψη στο μικρό, ταπεινό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται σε έναν γραφικό κόλπο τρία χιλιόμετρα από το Παραλίμνι και ορθώνεται πλάι στο ομώνυμο αλιευτικό καταφύγιο. Εκεί οι ψαράδες που δένουν τις ψαρόβαρκές τους στο μικρό λιμανάκι και οι περαστικοί προσκυνητές διατηρούν πάντοτε αναμμένο το καντήλι μπροστά στα εικονίσματα.


Την απόλυτη γραφικότητα, ωστόσο, θα την απολαύσεις στο αλιευτικό καταφύγιο στις Καλαμιές της περιοχής Περνέρα του Πρωταρά. Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό και όμορφο λιμανάκι σαν καρτ ποστάλ. Το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, ντυμένο στα αιγαιοπελαγίτικα χρώματα, "στέκει" πάνω από το λιμανάκι και την πανέμορφη παραλία Λούμα, προσθέτοντας έτσι εκείνη την τελευταία πινελιά στον πανέμορφο πίνακα της περιοχής...

Φυσικά, απαραίτητη και μια επίσκεψη στο παραδοσιακό σπίτι του Δήμου Παραλιμνίου, που βρίσκεται στην οδό Αγίας Μαρίνας, αρ. 5 στο Παραλίμνι. Πρόκειται για μια παλιά παραδοσιακή κατοικία που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα. Στο παλαιό σπίτι, μπορεί να δει κανείς μια πλούσια συλλογή από εκθέματα λαϊκής κυπριακής τέχνης, κατασκευές και εργαλεία που συνδέονταν με την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων, αναβιώνοντας παλιές καλές εποχές της κυπριακής ζωής.
 

12:00 Ώρα για βουτιές! Άλλωστε οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους είναι συνδεδεμένες με τη θάλασσα και ο Πρωταράς έχει υπέροχες παραλίες, βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία, απέραντες αμμουδιές και μοναδικούς, γραφικούς κολπίσκους. Η θάλασσα εδώ είναι ρηχή και ζεστή, ενώ αν είσαι με την οικογένεια και μικρά παιδιά, οι περισσότερες αμμουδιές είναι σαν μία τεράστια παιδική πισίνα.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι «κρυμμένες» παραλίες, γι’ αυτούς που αναζητούν ησυχία και χαλάρωση. Είναι η παραλία Γλυκύ Νερό, χωρίς παροχές, αλλά και η παραλία Αλμυροπήγαδο (των Προσκόπων) στην οποία μπορείς να βρεις ένα μικρό κιόσκι για τα απαραίτητα αλλά και τουαλέτες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εδώ θα βρεις την ησυχία σου! Είναι και κάποιες άλλες όμως παραλίες, που αξίζει να παραμείνουν κρυφές και περιμένουν να τις ανακαλύψεις μόνος σου!

Επίσης η περιοχή διαθέτει παραλίες προσβάσιμες σε ΑμεΑ, με όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις, ώστε να απολαμβάνουν όλοι κολύμπι στις θάλασσες! Πιο συγκεκριμένα, sea truck υπάρχει στην Αγία Τριάδα, στην Βρύση Γ´, στο Λομπαρδί (Cavo Maris) και στην παραλία Λούμα (Καλαμιές). Floating wheel chairs υπάρχει σε όλες τις παραλίες που υπάρχει ναυαγοσώστης. 

Στα συν, βάλε και το ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να πας και με τον τετράποδό σου φίλο! Ανάμεσα στις πανέμορφες παραλίες που διαθέτει η περιοχή, υπάρχει κι αυτή στην οποία μπορείς να πας με το αγαπημένο σου σκυλί (και με τον νόμο!). Είναι η Παραλία Σκύλων στην περιοχή Κάππαρη (Kapparis Dog Friendly Beach) που είναι η μοναδική στο είδος της παγκύπρια, μιας και πρόκειται για αμμώδη παραλία, με παιχνίδια αποκλειστικά για σκύλους καθώς και ειδικούς κάδους απορριμμάτων.

Και βεβαίως, αν είσαι από αυτούς που λατρεύουν τα θαλάσσια σπορ, μπορείς να δοκιμάσεις τις αντοχές και τις ικανότητές σου, επιδιδόμενος σε ένα φάσμα θαλάσσιων σπορ που είναι διαθέσιμα στην περιοχή, ξεκινώντας από ήπιες δραστηριότητες σε ρηχά νερά μέχρι και σπορ που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη και προσφέρουν συναρπαστικές συγκινήσεις…

Αν όμως ανήκεις στους εξερευνητές της θάλασσας, τότε μπορείς να πας για κατάδυση! Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες καταδύσεις που μπορεί ο κάθε δύτης να πραγματοποιήσει είναι αυτή στο ναυάγιο Liberty. Η εύκολη πρόσβαση, τα καθάρια νερά, το υψηλό επίπεδο ορατότητας και οι μεγάλες δυνατότητες για εξερεύνηση τοποθετούν το συγκεκριμένο ναυάγιο ψηλά στη λίστα των επίδοξων δυτών. Το ναυάγιο Liberty βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του Παραλιμνίου απέναντι από την παραλία Βρυσούδια, 650 μέτρα μακριά από την ακτή. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ακόμα και το ναυάγιο Nemessis. Τα δύο ναυάγια βυθίστηκαν από τον Δήμο Παραλιμνίου με σκοπό την κατασκευή τεχνητού υφάλου. Η πρόσβαση στο καταδυτικό σημείο γίνεται μέσω σκάφους από το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου ή το λιμανάκι της Αγίας Τριάδας. Το πλοίο βρίσκεται κοντά στο ναυάγιο Nemessis το οποίο μπορεί να διαβεί ο επισκέπτης πραγματοποιώντας συνδυασμό 2 καταδύσεων. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τους επίδοξους δύτες να τους συντροφεύσουν δελφίνια κατά τον χρόνο αναμονής στο σκάφος ενδιάμεσα των 2 καταδύσεων ή κατά τη διάρκεια της κατάδυσης (τουλάχιστον αυτό συνέβη στους περισσότερους). Στις παραλίες του Πρωταρά, πολύ συχνά θα δεις χελώνες που είτε θα κυνηγούν ψάρια είτε θα απολαμβάνουν τις βόλτες τους στα καθάρια νερά της περιοχής.

14:00 │ Το μεσημέρι επιβάλλεται ένα διάλειμμα για ξεκούραση και φαγητό. Επίλεξε να επισκεφθείς κάποιο από τα πολύ προσεγμένα εστιατόρια που λειτουργούν κατά μήκος της διάσημης λεωφόρου Πρωταρά, ή ένα από τα επίσης πολύ νόστιμα μαγαζιά στη γύρω περιοχή (Κάππαρη, Περνέρα κ.λπ.), ή -αν δεν θέλεις να αποχωριστείς τη θέα- έναπό τα all day hot παραλιακά στέκια! Εναλλακτικά, πολύ καλές προτάσεις για φαγητό θα βρεις και στο Παραλίμνι, και ειδικά στην πλατεία, όπου υπάρχουν μοντέρνα μαγαζιά. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν επιλέξεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσεις εξαιρετικές γαστρονομικές γεύσεις, παραδοσιακές και μοντέρνες. Φρέσκα ψάρια, θαλασσινά, sushi, μακαρονάδες, πίτσες, μεζέδες, οφτό κλέφτικο, στέικ, σνακ, σουβλάκι και ό,τι άλλο τραβά η όρεξή σου.

16:00 │ Ο Πρωταράς μπορεί να είναι ιδανικός για χαλάρωση και διασκέδαση, χάρη στο επιτυχημένο τρίπτυχο ήλιος - θάλασσα - αμμουδιά, ωστόσο προσφέρεται και για άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Γι’ αυτό, το απόγευμα, επίλεξε να περιηγηθείς, να θαυμάσεις και να απολαύσεις όλα όσα απλόχερα χάρισε η φύση στο νησί μας! Μνημεία, πάρκα, μουσεία, μονοπάτια της φύσης, σπηλιές και πολλά άλλα αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης ενδιαφέροντος και θαυμασμού για όλους. Ξεκίνα από τον παραλιακό πεζόδρομο, που εκτείνεται για περισσότερο από 4 χλμ. και ενώνει την περιοχή της Περνέρας με την παραλία Fig Tree Bay, καθώς και το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Νικολάου με την παραλία Λούμα. Η διαδρομή θα σου δώσει τη δυνατότητα να εξερευνήσεις περισσότερο την περιοχή και συνάμα να ανακαλύψεις έναν θησαυρό από υπέροχες παραλίες. Την ίδια στιγμή, είναι ιδανική για περπάτημα ή τζόκινγκ, καθώς απολαμβάνεις τη δύση του ήλιου πάνω από τα γαλάζια νερά της Μεσογείου.


Kαι σίγουρα, όντας στην περιοχή, αξίζεινα θαυμάσεις από κοντά και το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή των Αγίων Σαράντα. Για να φθάσεις εκεί πρέπει να ακολουθήσεις τον χωμάτινο δρόμο που οδηγεί στην εκκλησία Παναγιώτισσα ή ένα από τα μονοπάτια της φύσης. Το πέτρινο κουβούκλιο πάνω στους άγριους βράχους καθοδηγεί από μακριά τους προσκυνητές στο εκκλησάκι το οποίο βρίσκεται μέσα σ’ αυτή την απόμερη άγρια σπηλιά. Φαίνεται ότι κάποιος χριστιανός πρόσεξε τους σαράντα σταλακτίτες στην οροφή της σπηλιάς, τους συσχέτισε με τους Σαράντα Μάρτυρες και έγινε κτήτορας αυτού του ιερού προσκυνήματος. Οι λάτρεις της φύσης εκτός από το προσκύνημα θα απολαύσουν και το υπέροχο τοπίο που το περιβάλλει.

18:00  │ Σου αρέσει το περπάτημα στη φύση; Ακολούθησε ένα από τα υπέροχα μονοπάτια της φύσης της περιοχής, που θα σε ανταμείψουν και με το παραπάνω. Εμείς προτείνουμε να ακολουθήσεις αυτό που αρχίζει από την Παραλία Κόννος, μεταξύ Πρωταρά και Κάβο Γκρέκο (Πηδάλιο), και θα σε οδηγήσει στη γραφική Σπηλιά του Κύκλωπα. Σε όλο το μήκος της διαδρομής, υπάρχει μια υπέροχη θέα προς τα γαλαζοπράσινα νερά και τη χρυσή αμμουδιά της παραλίας Κόννος, καθώς και των Αγίων Αναργύρων.

19:00 │ Αργά το απόγευμα, την ώρα που δύει ο ήλιος, είναι η ιδανική στιγμή για να ανέβεις στον Προφήτη Ηλία, το εκκλησάκι που στέκει αγέρωχο επάνω στον ψηλό λόφο του Πρωταρά. Εκεί θα απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα από το πιο μαγικό σημείο της περιοχής.

21:00 │ Κλείστε μια φανταστική μέρα, απολαμβάνοντας ένα δροσιστικό κοκτέιλ σε ένα από τα μπαράκια του Πρωταρά. Η περιοχή διαθέτει επιλογές για όλα τα γούστα: ατμοσφαιρικά beach bars, αλλά και μπαράκια στη λεωφόρο με ανεναστικά beat και πολύ καλή μπάρα. 

Το επόμενο πρωί θα σε βρει άνετο και χαλαρό να απολαμβάνεις τον πρώτο καφέ της ημέρας, κάνοντας σχέδια για τις επόμενες βουτιές και τους επόμενους γαστρονομικούς προορισμούς, λίγο πριν φύγεις για ψώνια! Βεβαίως και θα πας και για shopping, τόσο στο κέντρο της πόλης, στη λεωφ. Πρωταρά, όσο και στη λεωφ. 1ης Απριλίου, αλλά και στο κέντρο τoυ Παραλιμνίου, και πίστεψέ με θα ενθουσιαστείς. Η αγορά της περιοχής φιλοξενεί μαγαζιά που μπορούν να καλύψουν κάθε σου ανάγκη και τα οποία θα θέλεις να επισκέπτεσαι καθημερινά.

Και αφού τελειώσεις, επιβάλλεται μία στάση για τους διάσημους τραγανούς λουκουμάδες της περιοχής, όπως και για δροσερό παγωτό (και αν ζητήσεις και παραδοσιακό μαχαλεπί, ακόμα καλύτερα).

Τέλος, τι πρέπει να ξέρεις προτού φύγεις για Πρωταρά: Πρώτον, ότι όλες οι τοπικές επιχειρήσεις τηρούν αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας και ακολουθούν πιστά κάθε οδηγία που αφορά τον Covid-19 και, δεύτερον, ότι η περιοχή διαθέτει και συγκοινωνίες, που σου επιτρέπουν να αφήσεις το αμάξι και διακινηθείς εύκολα και άνετα σε όλον τον Πρωταρά και τη γύρω περιοχή!

CHECK THIS! 
Το Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Παραλιμνίου ετοιμάζει μάς επιφυλάσσει για το φετινό καλοκαίρι δύο μεγάλες εκδηλώσεις. Εσύ απλά κράτα σημειώσεις:

  • Είναι πλέον γεγονός ότι το Protaras Summer Film Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου που λαμβάνει χώρα εδώ και επτά συνεχή χρόνια στην Κύπρο (εκτός από το 2020 οπότε και αναβλήθηκε), αναβαθμίζει και εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν αλλά και τo πολιτιστικό γίγνεσθαι της επαρχίας Αμμοχώστου. Σκοπός, άλλωστε, είναι η προώθηση της 7ης τέχνης, η ψυχαγωγία και η δημιουργία αξίας στον Πρωταρά. Το φεστιβάλ, που επιστρέφει φέτος, θα μας χαρίσει 18 ολόκληρες ημέρες γεμάτες ταινίες! Εσύ απλώς πάρε θέση στην πλατεία Λευκόλλα στον Πρωταρά από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.
  • Το MoonWalk, το μεγαλύτερο μουσικό μετρό του νησιού, θα μας οδηγήσει και φέτος στον Πρωταρά. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 22 Αυγούστου από 20.00-22.30 νεαροί καλλιτέχνες, σκορπισμένοι σε 15 διαφορετικά σημεία κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου του Πρωταρά, κάτω από το φως της πανσέληνου, θα δώσουν τη διαφορετική επιλογή “δι-εξόδου” πουαναζητούμε  όλοι μας, καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν “απειλητικά” στο τέλος τους. Τo καλοκαίρι βεβαίως στον Πρωταρά δεν τελειώνει ποτέ!

Και κάπου εδώ ήρθε η στιγμή να σου πούμε… Καλές βουτιές! 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close