Δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 2014
Το ποδήλατο είναι διασκέδαση, είναι υγεία και είναι… και πολύ της μόδας! Και δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να δοκιμάσεις καινούργιες διαδρομές, από την άνοιξη, ούτε όμως και καλύτερος τρόπος για να ασκηθείς προκειμένου να είσαι σε φόρμα το καλοκαίρι! Οι ποδηλατοδρόμοι πάντως που έχουν δημιουργηθεί σε όλες τις πόλεις και επαρχίες του νησιού μας, σε ωθούν να τους… ακολουθήσεις!
Στη… Λευκωσία Εκατοντάδες ποδηλατιστές χρησιμοποιούν το Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου Ποταμού, που ξεκινά από τη λεωφόρο Αγίου Γεωργίου στην Ανθούπολη και καταλήγει στο πανέμορφο δάσος με ευκαλύπτους πίσω από το Γιώρκειο. Ποδηλατόδρομο διαθέτει επίσης το ενός χιλιομέτρου Γραμμικό Πάρκο στο Καϊμακλί, στο χώρο της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής, η Αγλαντζιά στο Πλατύ, ενώ δεκάδες είναι και αυτοί που επιλέγουν το Πάρκο Αθαλάσσας με τις πολλές διαφορετικές διαδρομές, τόσο σε άσφαλτο όσο και off-road. Αν σε βολεύει ωστόσο μπορείς να κάνεις ποδήλατο και Γραμμικό Πάρκο Παλλουριώτισσας, που ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο “Μπάτα” και καταλήγει στη συμβολή της οδού Μάρκου Δράκου με τη Λεωφόρο Λάρνακος ή ανάποδα και έχει απόσταση 2 χιλιομέτρων. Αν όμως δεν έχεις δικό σου ποδήλατο, μην απογοητεύεσαι. Το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων “Ποδήλατο εν δράσει” έχει σταθμούς σε όλους σχεδόν τους δήμους της πρωτεύουσας και θα σε εξυπηρετήσει αμέσως!
Στη… Λεμεσό Ο ποδηλατόδρομος κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού… θα σε αναζωογονήσει! Ενώ και οι ποδηλατολωρίδες που δημιουργήθηκαν στη Δυτική Λεμεσό, από το My Mall μέχρι και το νέο κυκλικό κόμβο που οδηγεί στο νέο Νοσοκομείο, θα σε εξυπηρετήσουν το ίδιο καλά αν επιδιώκεις απλώς και μόνο την άσκηση. Στα σκαριά μάλιστα βρίσκεται και η δημιουργία 2 γραμμικών πάρκων, τα οποία θα διαθέτουν και δρόμο για τα ποδήλατα. Ο λόγος για το Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη, μέσω του οποίου θα εξωραϊστεί μια απόσταση 5.5 χιλιομέτρων από το παλαιό λιμάνι μέχρι τα βόρεια όρια του δήμου Κάτω Πολεμιδιών και από το ‘διχάλι’ νότια της Β΄ Τεχνικής Σχολής μέχρι την οδό Αγίας Φυλάξεως, αλλά και το Γραμμικό Πάρκο του ποταμού Βαθκειά στη Μέσα Γειτονιά. Αν δεν έχεις δικό σου ποδήλατο, κατά μήκος του παραλιακού ποδηλατοδρόμου και σε πολλά άλλα σημεία της πόλης βρίσκονται οι περισσότεροι σταθμοί του συστήματος ‘NextBike’. Καβάλα ένα και… έφυγες!
Στη… Λάρνακα Παρόλο που δεν υπάρχει ούτε κι ένας ποδηλατόδρομος στην πόλη, αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν την τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων απόσταση από τις Καμάρες έως την Αλυκή, μια διαδρομή που επιτρέπει να ποδηλατείς δίπλα στο νερό. Ωστόσο κάποιοι άλλοι ξεκινούν από το εστιατόριο ‘Mer Blue’ φτάνοντας μέχρι και τα ξενοδοχεία του Λόρδου στο δρόμο της Δεκέλειας, ενώ ποδήλατα συναντάς και στο δρόμο από τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού μέχρι και τον ΚΟΤ.
Στον… Πρωταρά Η πρώτη επιλογή για βόλτα με το ποδήλατο στον Πρωταρά είναι ο παραλιακός πεζόδρομος που ξεκινά από την Περνέρα (πίσω από την ΤΕΤΥΚ) και καταλήγει στο ξενοδοχείο ‘Ναυσικά’. Ωραία διαδρομή στην περιοχή είναι και αυτή από Πρωταρά προς Κάβο Γκρέκο, ενώ αν σου αρέσει η περιπέτεια, μπορείς να επιλέξεις τα μονοπατάκια στο Κάβο Γκρέκο.
Στην… Πάφο Ούτε και στην Πάφο υπάρχει ποδηλατόδρομος, ωστόσο δημοφιλής είναι η διαδρομή που ξεκινά από την Πάφο με κατεύθυνση τον Ακάμα, μέσω Τάφων των Βασιλέων, αλλά και αυτή που ξεκινά από το Φάρο και φτάνει μέχρι τη Γεροσκήπου (παραλιακός). Πολλοί βέβαια είναι και αυτοί που πάνε και προς Άγιο Νεόφυτο, σε ένα σχετικά δύσκολο-ανηφορικό δρόμο.
Σχετικά

Το φετινό καλοκαίρι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον υπέροχο Μουτουλά
Ο Μουτουλλάς έφτιαξε πρόγραμμα με εκδηλώσεις για το φετινό καλοκαίρι

Ένα συλλογικό τραπέζωμα στις Καμάρες στην Λάρνακα
Η Λάρνακα 2030, σε συνεργασία με τους Urban Gorillas, σας προσκαλεί σε ένα εορταστικό συλλογικό τραπέζωμα

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τη Γιορτή του Κρασιού 2025
Ο Δήμος Λεμεσού ζητά προτάσεις για μουσικές, θεατρικές και λαογραφικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της Γιορτής του Κρασιού

Ο γύρος της Ξυλοτύμβου επιστρέφει τον Οκτώβρη
Κάνε την εγγραφή σου για να ζήσεις από κοντά μία μοναδική εμπειρία

Το καλοκαίρι είναι εδώ — και το Cyberness επιστρέφει με ένα νέο κύμα ενέργειας!
Έλα μαζί μας για ένα απόγευμα γεμάτο έμπνευση, δροσερά κοκτέιλ, δημιουργικά εργαστήρια, καλή μουσική και καλοκαιρινή μαγεία

Κεντούμε και ζυμώνουμε στην Αθηένου
Βιωματικά εργαστήρια με θέμα τον παραδοσιακό πολιτισμό και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

17 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Καθημερινές γεμάτες με θερινό κινηματογράφο, φεστιβάλ και αγαπημένους τραγουδιστές

REWIND 2: Ο Λούης Πατσαλίδης και η παρεά του επιστρέφουν για ένα νοσταλγικό party του καλοκαιριού
Με τραγούδια που μας μεγάλωσαν, ήχους που μας ταξιδεύουν, και ρυθμούς που θα μας ξεσηκώσουν

Φέτος γιορτάζουμε το Γλυτζιστό αλλιώς... με έναν αγαπημένο καλλιτέχνη
Έρχεται για πρώτη φορά μία μουσική βραδιά γλυτζιστού με κρασί και χορό

38 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Μουσική, χορός, φαγητό, δραστηριότητες και φεστιβάλ

Καλοκαίρι στη Λεμεσό: Ένας ολόκληρος μήνας με 15 δωρεάν εκδηλώσεις «Δίπλα στο κύμα»
Η Λεμεσός θα φιλοξενήσει κι αυτό το καλοκαίρι μια σειρά θερινών εκδηλώσεων με επίκεντρο το θεατράκι του Μόλου

Πολιτισμός σε κάθε Γειτονιά του Στροβόλου
Έναρξη του νέου θεσμού με τη συναυλία «Έρωτας Ταξιδευτής» την Τετάρτη 2 Ιουλίου στο Πάρκο Τάκη Ζεμπύλα