Την Τετάρτη στρέφουμε το βλέμμα στον ουρανό για το «Φεγγάρι των Λουλουδιών»

Μια ακόμη υπερπανσέληνος -η δεύτερη του έτους και η πιο μεγάλη για φέτος- θα λάβει χώρα νωρίς την Τετάρτη 26 Μαΐου (βράδυ Τρίτης). Για μια ακόμη φορά το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως.

Μάλιστα η υπερπανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν με μια ολική σεληνιακή έκλειψη, τη μοναδική του 2021, η οποία όμως δεν θα είναι ορατή από την Κύπρο.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι των Λουλουδιών» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή μεγάλης άνθησης των φυτών εν μέσω άνοιξης. Η πανσέληνος θα φθάσει στην κορύφωση της λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Μαΐου, αλλά μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου (περίπου στις 04:30 ώρα Κύπρου της 26ης Μαΐου) η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση της από τη Γη (357.311 χιλιόμετρα).

Κατά τη διάρκεια μια έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον ‘Ηλιο από τη Σελήνη. Κατά τη διάρκεια της εκλείψεως, η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη, όπως συμβαίνει με τον Ήλιο κατά τις ηλιακές εκλείψεις, διότι η Γη διαθλά και σκεδάζει έντονα την Ηλιακή ακτινοβολία και έτσι έμμεσα η Σελήνη γίνεται κόκκινη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την είσοδο της Σελήνης στη σκιά της Γης να αρχίζει η Σελήνη να κοκκινίζει, αντί να γίνεται αόρατη για το λόγο που προαναφέραμε. Ένας Γήινος παρατηρητής , θα ξεκινήσει να παρατηρεί την αλλοίωση της φωτεινότητας της Σελήνης και όσο η Σελήνη εισέρχεται περισσότερο στην σκιά της Γης , θα παρατηρήσει την Σελήνη να γίνεται ολόκληρη κόκκινη.

Επίσης, την ίδια μέρα θα είναι και πανσέληνος, αφού εξάλλου είναι πάντα προϋπόθεση για να υπάρξει έκλειψη.

Επιπλέον, η πανσέληνος του Μαΐου θα βρίσκεται στο περίγειό της, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο με τη Γη και γι' αυτό ονομάζεται και Υπερπανσεληνος – Supermoon. Αυτό συμβαίνει διότι η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σε ελλειπτική τροχιά με αποτέλεσμα η απόσταση Γης - Σελήνης να αυξομειώνεται με μικρότερη απόσταση, περίπου 356.000 χιλιόμετρα και μεγαλύτερη περίπου 406.000 χιλιόμετρα.

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31