Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

12 όμορφα ταβερνάκια με τζάκι, για ζεστή ατμόσφαιρα και νόστιμο φαγητό

Οι πιο ζεστές και νόστιμες ταβέρνες και μεζεδοπωλεία του νησιού

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024

Μερακλίδικοι μεζέδες, παραδοσιακές γεύσεις αλλά και πιάτα με φαντασία, καλό κρασί και χαλάρωση δίπλα στη φωτιά, είναι μόνο μερικά από όλα όσα σε περιμένουν στις ταβέρνες του νησιού που επιλέξαμε να σου παρουσιάσουμε πιο κάτω. Το σκηνικό ενίοτε συμπληρώνει και η ζωντανή μουσική.

Άλλωστε, οι κρύες μέρες θέλουν ζεστασιά, καλή παρέα και νόστιμο φαγητό. Και οι πιο κάτω ταβέρνες στην Κύπρο συγκεντρώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά και γίνονται top of the top!

ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ.jpg

Γιαννακός
Σε ένα από τα πιο γραφικά χωριουδάκια της Κύπρου, το Φικάρδου, που αν και είναι ένα από τα πιο μικρά χωριά του νησιού, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Κύπριους, θα συναντήσεις το όμορφο ταβερνάκι του Γιαννακού. Ένα διώροφο πετρόκτιστο ταβερνάκι, με εξωτερικές βεράντες πάνω και κάτω που απολαμβάνει απρόσκοπτη θέα στο χωριό αλλά και στις κεραμιδένιες στέγες των σπιτιών… Όσο δε για το εσωτερικό του, εδώ θα βρεθείς σε ένα ζεστό χώρο, με 6 δωμάτια όπου το κάθε δωμάτιο διαθέτει και το δικό του ζεστό σημείο, με πρωταγωνιστή το τζάκι ή την ξυλόσμοπα, που -τον χειμώνα- καίνε ακατάπαυστα και έντονα στοιχεία από την αγροτική ζωή στην ύπαιθρο και θυματάρια του παρελθόντος (όπως τις αποξηραμένες κολοκύθες που κρέμονται, και τα εργαλεία της κυπριακής υπαίθρου που στολίζουν τους τοίχους). Και σαν πάρεις θέση δίπλα σε ένα από τα ζεστά τζάκια, θα απολαύσεις αυθεντικούς κυπριακούς μεζέδες, φτιαγμένους με ολόφρεσκα προϊόντα.

image00009.jpeg

ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Ολόφρεσκες σαλάτες, ορεκτικά που φτιάχνονται επιτόπου, όπως ταχίνι, γιαούρτι, παντζάρια, ελιές κ.ά., κυρίως φαγητά όπως κλέφτικο με πατάτες που λιώνουν στο στόμα, κοτόπουλο στον φούρνο, κουπέπια, συκώτι τηγανητό, παστίτσιο, καλομαγειρεμένα κρεατικά, από τα οποία ξεχωρίζουν τα λουκάνικα, το κουνέλι στιφάδο, τα εποχικά όπως τα σαλιγκάρια και το σπανάκι με αβγά, αλλά και ντόπιο κρασί… που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαιτητικό.

TIP: Το ίδιοι ξεχωριστοί όσο το φαγητό είναι και οι άνθρωποί του, που θα σε υποδεχθούν και θα σε εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο και σε πολύ λογικές τιμές. 
(22633311 & 99689497) Χωριό Φικάρδου, επ. Λευκωσίας.
Facebook: Ταβέρνα Γιαννακος – Yiannakos Restaurant

μακρης.jpg

Εστιατόριο Μακρής
Η εκδρομή από την πόλη προς τα χωριά της Λεμεσού και το Τρόοδος, είναι για πολλούς ταυτισμένη με μία στάση για φαγητό σε μια από τις πιο γνωστές ταβέρνες που βρίσκονται στη διαδρομή. Ο λόγος για το Εστιατόριο Μακρής, το οποίο για περισσότερα από 40 χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε εκδρομής στα ορεινά, μίας και από βολικός σταθμός για φαγητό εξελίχθηκε σε κυρίως προορισμό, καθώς πολλοί αγάπησαν το μενού της. Βρίσκεται στο χωριό Μονιάτης, ανάμεσα στα ψηλά πεύκα του Τροόδους, σερβίροντας την κυπριακή κουζίνα στα καλύτερά της. Είναι ένας χώρος προσεγμένης αισθητικής, με κυρίαρχα στοιχεία το ξύλο και την πέτρα. Τώρα τον χειμώνα, μάλιστα, δύο υπέροχα τζάκια που σιγοκαίνε όλες τις ώρες της ημέρας, δημιουργούν μια άκρως ζεστή και παρεΐστικη ατμόσφαιρα, την οποία απολαμβάνεις ενώ γεύεσαι εκλεκτούς μεζέδες και περνάς όμορφες στιγμές.

markis.jpg

ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Το μενού του, αποτελείται από ξεχωριστά πιάτα, τόσο σε γεύση όσο και σε ποιότητα, που αναδεικνύουν την κυπριακή κουζίνα με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ ό,τι τρως είναι τοπικό, φρέσκο και μαγειρεμένο με πολύ μεράκι. Στα οπωσδήποτε που πρέπει να δοκιμάσεις λοιπόν, πέρα από τον πλούσιο μεζέ του, συγκαταλέγονται τα τραγανά, υπέροχα αρνίσια παϊδάκια αλλά φυσικά και το χοιρινό κοντοσούβλι του Μελή, τα μακαρόνια του φούρνου της Λένιας, η σούβλα αρνί και τέλος η μπριζόλα χοιρινή. Επιπρόσθετα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία κυπριακών μαγειρευτών φαγητών, τα οποία θα βρεις εκεί παντός καιρού και που επίσης αξίζει να φτάσουν στο τραπέζι σου, όπως το αρνίσιο συκώτι, τα σουτζουκάκια, τα κουπέπια.

ΤΙP: Σε περίπτωση που θέλετε να απολαύσετε το φαγητό σας, δίπλα στο αναμμένο τζάκι και τη θαλπωρή του, η κράτηση θεωρείται απαραίτητη, κυρίως το σαββατοκύριακο.

(25421275) Μονιάτης 88, 4747, επ. Λεμεσού. Τρ-Σ 11:00-16:00 & 18:30-22:00, Κ 11:00-17:00.
Website: http://ww1.makrisrestaurant.com
Facebook: Makris Restaurant
Instagram: makris.restaurant

Apantisi1.jpg

Η Απάντηση
Πρόκειται για ένα βραβευμένο μαγαζί που μετρά πολλές δεκαετίες, αφού πρωτοάνοιξε το 1996 από τον πατέρα της οικογένειας Φάνο Δημητρίου, ενώ από το 2002 , πέρασε στα χέρια του γιου του, Δημήτρη Δημητρίου. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά, ωστόσο συνεχίζει επάξια με μερακλίδικους μεζέδες, νόστιμα μαγειρευτά και έμπειρη σχάρα η οποία βγάζει -μεταξύ άλλων κι- ένα από τα πιο νόστιμα σουβλάκια της πρωτεύουσας! Όσο για τον χώρο της, πρόκειται για ένα οικογενειακό στέκι, χαλαρό και παρεΐστικο, οικείο και φιλοξενο, που ανακαινίστηκε πρόσφατα, μεγάλωσε και απέκτησε ένα ζεστό τζάκι ιδανικό για τις κρύες νύχτες στην πρωτεύουσα. Τα δε τραπέζια της σήμερα είναι γεμάτα από κάθε λογής κόσμο, πολυμελείς οικογένειες που θα έρθουν για το σουβλάκι τους, παρέες με νεαρούς που έρχονται για μπίρα και μεζέ, ζευγάρια που έχουν βρει εδώ το καταφύγιό τους!

Apantisi2.jpg

ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Το διάσημο σουβλάκι της που φτιάχνεται με μαστοριά, όπως και όλα τα είδη σχάρας. Οι μερίδες είναι χορταστικές, οι γεύσεις παραδοσιακές και η εξυπηρέτηση αυθεντική. Τα ζουμερά κρέατα ψήνονται με προσοχή στην ποιότητα και στη λεπτομέρεια, όπως βέβαια και όλα τα υπόλοιπα! Πέρα από σουβλάκια σερβίρει εξαιρετική ζουμερή μπριζόλα, γευστικό κρασάτο αλλά και πεντανόστιμα παϊδάκια στη σχάρα, συκώτι αρνίσιο και βοδινό και άλλα πολλά. Το βράδυ ωστόσο στην Απάντηση θα πας για να γευτείς τους μοναδικούς, παραδοσιακούς, κυπριακούς μεζέδες της, με 20 πιάτα. Σαλάτες και ορεκτικά, όπως ελιές, ταχίνι, παντζάρια και γιαούρτι, κολοκύθια και ρόκα με αβγά, χαλλούμι, μανιτάρι, λουκάνικο, κολοκυθοκεφτέδες, ορτύκια, κουπέπια, είναι πιάτα που επίσης "φιγουράρουν" στο πλούσιο μενού του.

TIP: Ο χώρος είναι ιδανικός τόσο για τους λάτρεις της μουσικής, αφού τις Παρασκευές στις 21.00 μπορούν να συνδυάσουν τις αγαπημένες τους γεύσεις με ζωντανή μουσική με τους Παναγιώτα Προκoπά, Γιάννη Θεοτόκη και Χρύσανθο Χρυσάνθου, όσο και για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, που μπορούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας τους.
(22382770) Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 98, Κάτω Λακατάμια, Λευκωσία. Δ-Σ 12.00-15.00 & 17.30-22.30 & Κ 17.30-22.30.
Facebook: Apantisi

stoa1.jpg

Η Στοά του Δημήτρη
Σταθερή αξία στο χώρο της εστίασης στην πρωτεύουσα, από το 1985, διακρίνεται πάντα για την πολύ καλή ποιότητα των προσφερομένων φαγητών, το πολύ καλό σέρβις και τη ζεστή του ατμόσφαιρα. Ο λόγος για τη Στοά του Δημήτρη, που βρίσκεται στην Αγορά του Αγίου Αντωνίου, ένα από τα λίγα μερακλίδικα ταβερνάκια της πρωτεύουσας που επιμένει να σερβίρει καλή κυπριακή κουζίνα, διατηρώντας την εξαιρετική ποιότητα στην ποικιλία μεζέδων του και των καλομαγειρεμμένων πιάτων ημέρας που ετοιμάζει, εδώ και χρόνια! Είτε μεσημέρι πας είτε για βραδινές συνευρέσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ θα φας καλά....σε ένα πολύ ζεστό περιβάλλον, όπου τα 3 τζάκια που διαθέτει φτιάχνουν μια ατμόσφαιρα ζεστή, ενώ το φιλόξενο προσωπικό του είναι έτοιμο να ικανοποιήσει κάθε σου επιθυμία!

stoa2.jpg


ΔΟΚΙΜΑΣΕ
: Τα μεσημέρια σε περιμένει για να επιλέξεις σπιτικά, μαγειρευτά φαγητά, αλλά και είδη σχάρας φτιαγμένα με πολύ μεράκι και σεβασμό, ώστε να τιμούν τις παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις. Ενώ το βράδυ απολαμβάνεις με την παρέα πλούσιους μεζέδες ή τα πιάτα που διάθέτει, όπως σουβλάκια, μπριζόλες, αρνίσια παϊδάκια και άλλα πολλά... Όλα φτιαγμένα με άριστης ποιότητας πρώτες ύλες και όλα ψημένα στα κάρβουνα. Το χαμόγελο των ανθρώπων του και η φιλική του εξυπηρέτηση είναι επίσης άξια αναφοράς. Πάρε, λοιπόν, θέση μόνος ή με την παρέα σου και παράγγειλε ό,τι επιθυμεί η ψυχή σου!

(22343030) Διγενή Ακρίτα 28Ε, Λευκωσία. Δ-Σ 12.00-16.00 & 19.00-23.00 (κουζίνα).
Facebook:
Η Στοά του Δημήτρη

folia4.jpg

Η Φωλιά του Δράκου
Τη Φωλιά του Δράκου θα την βρεις στο κέντρο του χωριού Πεντάκωμο της επαρχίας Λεμεσού. Πρόκειται για ένα όμορφο μεζεδοπωλείο, με ένα καλαίσθητο, ζεστό και φιλόξενο εσωτερικό, με ρετρό χαρακτήρα, και μία υπέροχη πλακόστρωτη αυλή, η οποία τον στην οποία δεσπόζει η ξυλόσομπα που σε ζεσταίνει τα κρύα βράδια του χειμώνα! Ένα μεζεδοπωλείο φτιαγμένο με το μεράκι, την αγάπη και τον σεβασμό της νέας γενιάς προς την παράδοση και την κληρονομιά που κουβαλούν από την οικογένειά τους. Εξ ου και αγαπήθηκε από νωρίς, τόσο για τους φιλόξενους ανθρώπους του, αλλά πολύ περισσότερο για τον γραφικό χώρο του και το πλούσιο μενού του το οποίο παντρεύει τους γευστικούς μεζέδες με τα εποχιακά πιάτα και το εύγευστο κλέφτικο, το οποίο εδώ σερβίρεται ολόχρονα.

folia3.jpg

ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Εδώ λοιπόν θα απολαύσεις κυπριακούς μεζέδες, αποτελούμενους από εκλεκτά πιάτα όπως η παραδοσιακή λούντζα κρασάτη και καπνιστή, το κρασάτο μπέικον, οι καλοκυθοκεφτέδες, το αιγοπρόβειο ΠΟΠ χαλλούμι, το ζεστό ψωμί της ώρας, τα οποία αποτελούν προϊόντα δικής τους παραγωγής. Το μενού του μεζέ συμπληρώνουν τα εποχιακά πιάτα, όπως τα αγρέλια, τα μανιτάρια και οι καραόλοι. Πρωταγωνιστής ωστόσο του μενού είναι το παραδοσιακό κλέφτικο στον ξυλόφουρνο που σερβίρεται ολόχρονα κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Όσο δε για το μυστικό της νοστιμιάς τους, αυτό "κρύβεται" στην αγάπη για την κυπριακή κουζίνα και κυρίως στον σεβασμό και στη σημασία που δίνουν στις αγνές και ποιοτικές πρώτες ύλες, μερικές από τις οποίες τον τελευταίο χρόνο καλλιεργούν οι ίδιοι στο μποστάνι τους (ζαρζαβατικά, όπως χόρτα, ντομάτες, αγγουράκια κ.λπ.). Αξίζει να πούμε πως, αν είσαι χορτοφάγος, εδώ θα βρεις και εσύ τους μεζέδες σου όπως και άλλα πιάτα, όπως σπιτικούς κολοκυθοκεφτέδες. Ατού της ταβέρνας, επίσης, είναι ο νέος της χώρος, μία καλαίσθητη κάβα που φιλοξενεί εκλεκτά κρασιά, από κυπριακούς και μη αμπελώνες, στην οποία μάλιστα μπορούν να πραγματοποιηθούν και meetings μέχρι 35 ατόμων.
(25632535 & 99820641) Πεντάκωμο, επ. Λεμεσού.
Facebook: Η Φωλιά Του Δράκου
InstagramΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ

thumbnail_IMG_1225.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Μαύρες Χήνες
Θα την βρεις σχεδόν σε κάθε λίστα με τις ταβέρνες με καλό φαγητό στα ορεινά, κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Στην ταβέρνα Μαύρες Χήνες, που βρίσκεται στο γραφικό κρασοχώρι της Λεμεσού, το Όμοδος, και διατηρεί εδώ και χρόνια την ποιότητά της αναλλοίωτη, θα φας, αν όχι τα πιο νόστιμα, σίγουρα από τα πιο νόστιμα κρεατικά και μαγειρευτά του νησιού. Τον χειμώνα δε είναι ιδανικός προορισμός γι’ αυτούς που λαχταρούν τη θαλπωρή του τζακιού. Κι αυτό γιατί οι Μαύρες Χήνες, λοιπόν, σε υποδέχονται σε ένα ζεστό εσωτερικό χώρο, διακοσμημένο με πινελιές παράδοσης και ρετρό αντικείμενα, με καρό τραπεζομάντιλα, χαρακτηριστικά έπιπλα και αντικείμενα του κυπριακού σπιτιού, δίσκους βινυλίου να στολίζουν τους τοίχους και πρωταγωνιστή το τζάκι.

mavres xines.jpg

ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Ο κατάλογος περιλαμβάνει παραδοσιακούς κυπριακούς μεζέδες, οι οποίοι θα σε ταξιδέψουν πραγματικά στην κουζίνα της γιαγιάς. Άλλωστε φτιάχνονται με την ίδια αγάπη και φροντίδα. Φρεσκοκομμένη σαλάτα, σπιτικές αλοιφές (τζατζίκι, ταχίνι), παντζάρι και μαύρες ελιές, θα καταφθάσουν αρχικά, συνοδευμένα με ζεστή καπήρα (φρυγανισμένο ψωμί). Σπιτικό λουκάνικο κρασάτο, καλοψημένο χαλλούμι, κολοκυθάκια με αβγά, φρεσκοτηγανισμές κυπριακές πατάτες, πεντανόστιμοι κεφτέδες, μαλακό σουβλάκι και μυρωδάτες σεφταλιές, σπιτικές ραβιόλες, παϊδάκια κ.ά. είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που θα κάνουν στη συνέχεια την εμφάνισή τους επιδιώκοντας να σε χορτάσουν και να σε εντυπωσιάσουν. Ειδική ωστόσο μνεία αξίζει στον γευστικό μουσακά, ο οποίος καταφθάνει ζεστός-ζεστός σε πήλινο δοχείο!

TIP: Ζήτησε από τον Κωνσταντίνο, το νεαρό ιδιοκτήτης της ταβέρνας, να σε ξεναγήσει στο υπέροχο παλιό κελάρι κρασιού, που βρίσκεται στο υπόγειο, ώστε να επιλέξεις το τοπικό κρασί που θα συνοδεύσει το γεύμα σου. Εκεί πέραν των κρασιών υπάρχει και μεγάλη γκάμα από single malt και blended whiskey, ενώ δίπλα δημιούργησε ένα κομψό cigar lounge με κουβανέζικα πούρα ειδικά για τους λάτρεις των πούρων. Σημείωσε, ακόμα, ότι σημαντική θέση στην εν λόγω ταβέρνα κατέχει και η μουσική, φιλοξενώντας βραδιές με ζωντανή μουσική, που γι' αυτές καλό θα ήταν να κάνεις κράτηση αρκετές μέρες προηγουμένως!
(70005459) Όμοδος, επ. Λεμεσού.
Facebook: Μαύρες Χήνες-The Black Geese
Instagram: Μαύρες Χήνες-The Black Geese

τατσια.jpg

Μεζεδοτεχνείο Τατσιά
Το Μεζεδοτεχνείο Τατσιά αποτελεί τη νέα, νόστιμη άφιξη της Λάρνακας! Ανοιξε τις πόρτες του πριν από μερικές βδομάδες στην καρδιά της πόλης, σε ένα χώρο cozy και όμορφα διακοσμημένο, με παραδοσιακές πινελιές γύρω-γύρω που δίνουν μία χαλαρή και ανεπιτήδευτη αίσθηση, και μία ξυλόσομπα να ζεσταίνει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα. Εδώ θα βρεις εκλεκτά πιάτα με έμφαση στην κυπριακή κουζίνα, βραδιές με ζωντανή μουσική και διασκέδαση και εξαιρετικό κρασί.

thumbnail_IMG_3159.jpg

ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Πλούσιο κυπριακό μεζέ, φτιαγμένο με ντόπιες πρώτες ύλες και πολύ μεράκι! Ο μεζές εδώ αποτελείται από φρεσκοζυμωμένο ψωμί, φρεσκοκομμένη σαλάτα και ορεκτικά όπως ξιδάτα, παντζάρι, τζατζίκι που μοσχομυρίζει δυόσμο και τσακιστές ελιές! Ακολουθούν πιάτα όπως το τηγανητό χαλλούμι με μαρμελάδα εποχής, τα υπέροχα τηγανητά κολοκυθάκια σερβιρισμένα με ντιπ γιαουρτιού με άνηθο και η τηγανητή ρόκα με αβγό, φτιαγμένα όλα τη στιγμή της παραγγελίας! Πουργούρι με κεφτέδες, φρέσκες τραγανές πατάτες τηγανητές, περιλουσμένες με διάφορα μπαχαρικά και ρίγανη, χωριάτικα μακαρονάκια, πούλλες με λαδί μαϊντανού και κόλιαντρο αλλά και συκωτάκι κοτόπουλου με μέλι και κουμανταρία, που δεν συναντάς συχνά, θα φτάσουν στη συνέχεια στο τραπέζι σου. Λουκάνικο και παστουρμάς θα ψηθούν μαστορικά στη σχάρα, όπως και το χοιρινό και από κοτόπουλο σουβλάκι, για να φτάσουν στο τραπέζι σου όπως ακριβώς πρέπει! Μυρωδάτη σεφταλιά, παϊδάκι χοιρινό πανσετάκι και παϊδάκι αρνίσιο θα ολοκληρώσουν το βαρύ πυροβολικό των κρεατικών... Το φαγοπότι θα ολοκληρωθεί με τον πιο γλυκό τρόπο. Με τηγανητό μήλο με κανέλα, παγωτό μαστίχα και μέλι αλλά και με φρούτα εποχής! Και το καλύτερο είναι ότι ο μεζές εδώ τιμάται μόλις στα €23.

TIP: Η διοργανώνει και μουσικά events, κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ αλλά και Κυριακή μεσημέρι!

(97800007) Χριστόδουλου Ιακωβίδη 33, Λάρνακα. Τετ-Πεμ 19.00-22.30, Παρ-Σ 19:00-23:00 & K 13.00-16.30.
Facebook: Τατσιά Μεζεδοτεχνείο
Instagram: Τατσιά

NERAIDA.jpg

Νεράιδα
Η Νεράιδα είναι ένα παραδοσιακό ταβερνάκι μέσα στη φύση, που προσφέρει απλόχερα σπιτικά παραδοσιακά πιάτα και γι' αυτό έχει αγαπηθεί από τον κόσμο, αποτελώντας πλέον σταθερή αξία για εξορμήσεις για νόστιμη κυπριακή κουζίνα με ποιότητα. Βρίσκεται σε ένα καταπράσινο σημείο, στο πέρασμα του ποταμού Διαρίζου, στο όμορφο χωριό Φοινί της ορεινή Λεμεσού, σε ένα ήσυχο και φιλόξενο περιβάλλον. Διαθέτει μία υπέροχη αυλή που τα καλοκαίρια αποτελεί μία όαση δροσιάς, ενώ το χειμώνα σε υποδέχεται στο ζεστό εσωτερικό της όπου κυριαρχούν το ξύλο και η πέτρα της περιοχής. Η αυτοσχέδια ξυλόσομπα (στηριγμένη σε ένα τεράστιο πιθάρι), το πλακόστρωτο στο πάτωμα, οι μεγάλες φωτογραφίες που κρέμονται στους τοίχους και τα ιδιαίτερα φωτιστικά που έχουν φιλοτεχνηθεί από φυτά αμπελώνων, θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σου. 

neraida2.jpg

ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Στη Νεράιδα ειδικεύονται στον παραδοσιακό Φοινιώτικο ταβά αλλά και στην πέστροφα η οποία έρχεται κατευθείαν από το ιχθυοτροφείο του Φοινιού στο πιάτο σου, ψήνεται στα κάρβουνα και συνοδεύεται με μια σος δικής τους παρασκευής με λαδολέμονο και σκόρδο. Επιπλέον, σερβίρει μεζέ με σαλάτα, ορεκτικά, ζεστό παραδοσιακό ψωμί που επίσης φτιάχνουν οι ίδιοι. Όσον αφορά στο κυρίως, πέραν από τον Φοινιώτικο ταβά, θα απολαύσεις σούβλα αρνάκι, κοτόπουλο, μακαρόνια του φούρνου, κουπέπια, κεφτέδες, πουργούρι, φασολάκι και πατάτες του φούρνου ή την παραδοσιακή φοινιώτικη πέστροφα. Για γλυκό, σερβίρει τον σπιτικό χαλβά κατσαρόλας και φρούτα εποχής. Αυτά, σε συνδυασμό με τη ζεστή ατμόσφαιρα που επικρατεί κατά τους χειμερινούς μήνες, κάνουν τη Νεράιδα ιδανικό προορισμό για φαγητό στο χωριό.

TIP: Τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο δουλεύει μόνο Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι.

(25421680) Δήμου Ηροδότου, Φοινί, επ. Λεμεσού.
Facebook: Neraida Restaurant Foini

20240114_123815.jpg

Όμορφος
Η ξακουστή και παραδοσιακή ταβέρνα Όμορφος στην Κάτω Μονή, συμπληρώνει φέτος 56 χρόνια σταθερής αξίας. Εξάλλου, πρόκειται για έναν χώρο που πρωτολειτούργησε το 1968 από τον Αντρέα και την Ειρήνη Όμορφου, και τον οποίο ανέλαβε στη συνέχεια η κόρη τους Ευθυμία, που εδώ και χρόνια κρατά το ίδιο επίπεδο ποιότητας και εξυπηρέτησης. Με σεβασμό στις παραδοσιακές, σπιτικές γεύσεις και σε τοποθεσία προνομιακή που απολαμβάνεις πανοραμική θέα, η ταβέρνα Όμορφος παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των καλοφαγάδων. Εσύ απλά πάρε θέση στον ζεστό εσωτερικό του χώρο, πλάι στην ξυλόσομπα, και απόλαυσε πατροπαράδοτες γεύσεις σε συνδυασμό με την καλύτερη και πιο φιλική εξυπηρέτηση.

20240114_123823.jpg

ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Ο κατάλογος εδώ είναι τόσος όσος και περιλαμβάνει πιάτα όπως παστίτσιο, κεφτέδες, συκωτάκι και κυριακάτικη σούβλα, που σε κάνουν να γλείφεις και τα δάχτυλά σου! Και, βεβαίως, οι σπιτικές, χειροποίητες πίτες με το μέλι που κερνά στο τέλος, που είναι ο καλύτερος επίλογος γεύσης. Όλα τα κρεατικά του είναι ολόφρεσκα και καλοδιαλεγμένα, και τα ψήνει της ώρας. Το ίδιο και τα συνοδευτικά και μαγειρευτά του που έχουν σπιτική γεύση. Όλα όσα ετοιμάζει η Ευθυμία -που συνεχίζει την παράδοση του μαγαζιού, που ξεκίνησαν οι γονείς της- είναι φτιαγμένα με μεράκι και πολλή αγάπη.

TIP: Κάνε έγκαιρα την κράτησή σου και ζήτησε να σου μαγειρέψουν ό,τι επιθυμείς, αν θες να τα απολαύσεις μεσημεράκι ή ακόμα κι αν προτιμάς βραδάκι, φτάνει να ενημερώσεις την Ευθυμία από νωρίς.

(99468015) Κάτω Μονή, επ. Λευκωσίας. Δ-Κ 13.00-16.00 (Tρ κλειστό) και βράδια μόνο με έγκαιρη κράτηση.

φιλιππος.jpg

Ταβερνάκι Φίλιππος
Το ταβερνάκι Φίλιππος, το οποίο διακρίθηκε στα Cyprus Eating Awards 2021 ως η Καλύτερη Ταβέρνα για το 2021, προσφέρει κυπριακή κουζίνα εδώ και χρόνια, ενώ διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών και του φαγητού του. Σε περιμένει στα στενά του γραφικού Στροβόλου σε έναν χώρο όσο παρεΐστικο και οικείο, ζεστό και φιλόξενο, που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε σπίτι φίλων, που θα σε φιλέψουν με όλα τα καλούδια της κουζίνας τους. Εξάλλου, η ταβέρνα που έχει γράψει τη δική της ιστορία στην πρωτεύουσα, εκτός από τίμιες γεύσεις, διαθέτει παραδοσιακή διακόσμηση και μία ξυλόσομπα που ζεσταίνει στο μάξιμουμ την ατμόσφαιρα.

filippos2.jpg

ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Το μαλακό, ζουμερό και εξαίσια ψημένο σουβλάκι του μπορεί να παραμένει bestseller της παρεϊστικης ταβέρνας του παλιού Στροβόλου για πολλά χρόνια, όμως δεν είναι το μόνο πιάτο που ο κόσμος λατρεύει να παραγγέλνει. Δοκίμασε λοιπόν τα αρνίσια παϊδάκια, το ψωτι΄στικο λουκάνικο, τη λαχταριστή μπριζόλα στα κάρβουνα, καθώς και τις τραγανές πατάτες… Ακόμα, πάρε μία γεύση από το βοδινό συκώτι και τα σαλιγκάρια γιαχνί, τη ζουμερή σούβλα αρνί και αρνίσια σουβλάκια μαριναρισμένα σε σουμάκι, όλα σε γενναιότατες μερίδες. Ζήτησε όμως και μία μερίδα από το ψαρονέφρι σχάρας με ρίγανη το οποίο επίσης συγκαταλέγεται στα hit του καταλόγου.

Εσύ απλά πάρε θέση δίπλα στην ξυλόσομπα και ετοιμάσου να φας και να ευχαριστηθείς με όσα φτιάχνει, γιατί είναι της ώρας, καλομαγειρεμένα και όσα μπαίνουν στα κάρβουνα ψήνονται από μάστορα του είδους.
(22316307) Δήμητρας 2ΑΒ, Στρόβολος, Λευκωσία.
Facebook: Ταβερνάκι Φίλιππος
Instagram: Ταβερνάκι Φίλιππος

istoriko_tavernio.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Ταβερνείο το Ιστορικόν
Το ταβερνάκι του Αγίου Δομετίου που ξεχωρίζει για τους νόστιμους μεζέδες του και την παρεΐστικη ατμόσφαιρα, σε περιμένει στη ζεστή σάλα του δίπλα στο τζάκι, που προσφέρει θαλπωρή στον χώρο, κάνοντας τους επισκέπτες αυτού του χαριτωμένου να νιώθουν σαν να τρώνε στο σπίτι τους. Με το που πατήσεις το πόδι σου λοιπόν σε αυτό το μαγαζί, οι αναδυόμενες μυρωδιές, η ζεστή ατμόσφαιρα, οι χαμογελαστοί άνθρωποι και φυσικά οι εκλεκτοί μεζέδες θα σε κάνουν να νιώσεις κάτι παραπάνω από το «σαν στο σπίτι σου».

istoriko2.jpg

ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Σαλάτες και ορεκτικά, νόστιμες πληθωρικές μερίδες, μαγειρευτά, κρεατικά στη σχάρα και διαλεκτός μεζές με 19 διαφορετικά πιάτα συναποτελούν το γευστικό… σκηνικό εδώ. Παράγγειλε μεζέ και ετοιμάσου να απολαύσεις πιάτα όλο γεύση: σαλάτα, αλοιφές όπως τζατζίκι, ταχίνι, χούμους από παντζάρι, πρόβειο χαλλούμι, λουκάνικο, μανιτάρι, εξαιρετικές μελιτζάνες με φέτα, φλογέρες με σπανάκι και φέτα, ρόκα με αβγά, τραχανοκεφτέδες με μαρμελάδα μοσφίλου, που θα σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλά σου και κυπριακή καρμπονάρα. Στη συνέχεια, στο τραπέζι σου θα φτάσουν μαλακά και καλοψημένα σουβλάκια, μυρωδάτη σεφταλιά, κεμπάπ, φρέσκες τηγανητές πατάτες, χοιρινή πανσέτα και μπούτι κοτόπουλο. Την εμπειρία σου στο Ιστορικόν θα κλείσεις απολαμβάνοντας μερικά από τα καλύτερα γλυκά της πόλης. Το πιο σημαντικό είναι ότι εδώ φας καλά, ποιοτικά και νόστιμα, και σε value for money τιμές, αφού ο μεζές των 19 πιάτων τιμάται μόλις στα €21.

ΤIP: Αν σκέφτεσαι να το επισκεφτείς σαββατοκύριακο, κάνε οπωσδήποτε κράτηση γιατί στην κυριολεξία γίνεται χαμός.
(22780555) Μάρκου Δράκου 5, Άγιος Δομέτιος, 2369 Λευκωσία.
Κάνε κράτηση τηλεφωνικώς ή διαδικτυακά, μέσω της ιστοσελίδας (κλικ εδώ).
Facebook: Ταβερνείο Το Ιστορικόν
Instagram: To Istorikon

FB_IMG_1702838791913.jpg

Το Στενορύμι
Κρυμμένο καλά στα πετρόκτιστα δρομάκια στην παλιά, πλακόστρωτη πλατεία Αγλαντζιάς στη Λευκωσία, το φαγοποτείο -όπως αυτοχαρακτηρίζεται- Το Στενορύμι μας πρωτοσυστήθηκε πριν από 7 περίπου χρόνια ως ένα απάχικο ταβερνάκι, με μία όμορφη αυλή, το οποίο όμως σήμερα αποτελεί προορισμό για καλοφαγάδες! Εδώ λοιπόν θα σε υποδεχθούν θερμά -και ας μη σε ξέρουν-, θα σε περιποιηθούν φέρνοντας στο τραπέζι σου όλα τα καλούδια που ετοιμάζει η κουζίνα τους και θα ευχηθούν στην υγειά σου τσουκρίζοντας τα ποτήρια τους μαζί σου! Βλέπεις, η εν λόγω ταβέρνα είναι στημένοι από ανθρώπους με μεράκι! Εσύ πάρε απλά θέση στον ζεστό, κουλτουριάρικο και παραδοσιακά διακοσμημένο εσωτερικό χώρο τους, με την ξυλόσομπα να μαγνητίζει τα βλέμματα και να ζεσταίνει τις καρδιές, και ετοιμάσου να απολαύσεις ένα σωρό νοστιμιές! Εξάλλου, οι ιδιοκτήτες λοιπόν, τα δύο αδέρφια, ο Ανδρέας και ο Ηρόδοτος, παίρνουν πολύ σοβαρά το θέμα κρέας και ποιότητα, εξ ου και εδώ θα απολαύσεις μόνο τα καλύτερα!

L1037256.jpg

ΔΟΚΙΜΑΣΕ: Αρχή θα κάνεις με μια χωριάτικη σαλάτα γεμάτη φρεσκάδα και άφθονη φέτα, αλλά και φρυγανιές με λάδι και ρίγανη, τσακιστές ελιές, τζατζίκι δροσερό και σπιτικό ταχίνι, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις και το άλειμμα με γιαούρτι και παντζάρι, τα οποία όλα είναι φτιαγμένα με αγάπη και άριστες πρώτες ύλες! Η συνέχεια θα γίνει με κολοκυθάκια με αβγά και τσιγαριστό κρεμμύδι, λουκάνικο κρασάτο και κυπριακό χαλλούμι, σωστά ψημένα στη σχάρα! Σαν φτάσει όμως το βαρύ πυροβολικό των κρεατικών, πρέπει να είσαι έτοιμος να δοκιμάσεις εύγευστα και κυρίως μαλακά χοιρινά και από κοτόπουλο σουβλάκια, μυρωδάτες σεφταλιές, ολόφρεσκες κυπριακές πατάτες, καθώς επίσης και συκωτάκια κοτόπουλου που θα σε κάνουν να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Στα οπωσδήποτε που πρέπει να δοκιμάσεις βάλε και τη σπεσιαλιτέ τους που είναι τα κρασάτα παϊδάκια, τα οποία ετοιμάζονται με τη συνταγή που οι ιδιοκτήτες έμαθαν από τον παππού τους. Προτού κατεβάσεις τα μαχαιροπίρουνα, ρώτησε και για το γλυκό και δεν θα χάσεις! Ο παραδοσιακός ‘χαλβάς της κατσαρόλας’ σε διάφορες παραλλαγές θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω.

TIP: Η ζωντανή μουσική σου φτιάχνει ακόμα περισσότερο το κέφι κάθε Παρασκευή με τους Στέλιο και Ευθυμάκη και κάθε Σάββατο με ρεμπέτικα με τους Σερσέ Λα Φαμ.
(22876543) Κυριάκου Καραολή 3, Πλατεία Αγλαντζιάς, Αγλαντζιά, Λευκωσία.
FacebookΤο Στενορύμι

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close