Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου 2021
Η ατμόσφαιρα, η γαλήνη και η τρομακτική κάποιες φορές σιωπή των χωριών αυτών είναι ιδιαίτερα ελκυστική και τώρα θα ήταν ίσως μία καλή αφορμή για εξορμήσεις και ανακαλύψεις στο νησί.
Πρόκειται για ένα λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό χωριό της επαρχίας Πάφου τον Φοίνικα. Είναι ένα από τα πιο γνωστά εγκαταλελειμμένα χωριά της Κύπρου. Βρίσκεται κατά μήκος του φράγματος του Ασπρόγκρεμου στην επαρχία Πάφου 3 περίπου χιλιόμετρα από την Αναρίτα. Οι τελευταίοι κάτοικοι του χωριού ήταν Τουρκοκύπριοι και το 1974 το εγκατέλειψαν. Επί Φραγκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν "Commandaria Della Finicha" αφού σύμφωνα με τον μύθο στο χωριό υπήρχε ένας Φοίνικας. Το χωριό είναι γνωστό και ως 'βυθισμένο' αφού μερικά από τα κτίσματά του είναι μισοβυθισμένα στο νερό εξαιτίας του φράγματος.
Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το δέντρο «φοινικιά» ενώ σε παλαιότερους χάρτες το χωριό καταγραφόταν ως «Finicha» . Η ονομασία του αυτή συνδέεται με την ιστορική άποψη ότι προϋπήρχε στα Βυζαντινά χρόνια. Ωστόσο όμως, δεν σώζεται κανένα μνημείο από την εν λόγω ιστορική περίοδο.
Ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με πυκνή άγρια βλάστηση και τα ερείπια των σπιτιών που αφέθηκαν στο έλεος του χρόνου μετά την εγκατάλειψη από τους κατοίκους του. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη θέα του από μακριά, δίπλα από το φράγμα, δεν παύει να είναι μαγική. Τα ερείπια των σπιτιών, που πλέον άρχισαν να αποσυντίθενται και να γίνονται ένα με τη φύση, προκαλούν συναισθήματα συγκίνησης στον επισκέπτη αφού η εκπληκτική θέα του άγριου, ορεινού τοπίου σε συνδυασμό με το υδάτινο τοπίο του φράγματος του Ασπρόκρεμμου εξακολουθεί να κόβει την ανάσα.
Εάν επιθυμείς να απολαύσεις ένα ωραίο φαγητό ή ένα δροσερό ποτό μπορείς να επισκεφτείς την ταβέρνα Άγιος Επιφάνιος (26422955, Ροδοσθένη Αλεξάνδρου) στην Αναρίτα για να απολαύσεις κυπριακό παραδοσιακό γεύμα.
Σχετικά

Κολύμπι με φόντο τον Άιφελ: Oι Παριζιάνοι μπορούν (από σήμερα) να κολυμπήσουν ξανά στον Σηκουάνα
Για πρώτη φορά μετά από εκατό χρόνια, το Παρίσι «βουτάει» ξανά στον Σηκουάνα, μετά από ένα φιλόδοξο έργο καθαρισμού


Η Ryanair θα μεγαλώσει τις διαστάσεις της χειραποσκευής για την καμπίνα
Το αντικείμενο θα πρέπει να ζυγίζει λιγότερο από 10 κιλά και να χωράει κάτω από το κάθισμα μπροστά από τον επιβάτη

Καυτός Ιούλιος: Έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας
Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο

Διαμονή σε ένα υπέροχο τριγωνικό σπιτάκι, που κρύβεται μέσα στο δάσος της ορεινής Κύπρου
Το ξύλινο σπιτάκι που συνδυάζει την απλότητα με την άνεση

Η Lidl Κύπρου στηρίζει για ακόμα μία χρονιά την καλοκαιρινή κατασκήνωση του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
Έμπρακτη προσφορά της εταιρείας προς τον οργανισμό για την ενδυνάμωση και την κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών


Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία – Αισθητή άνοδος τις επόμενες μέρες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Πρώτες εικόνες από το ανανεωμένο Pendeli Resort στις Πλάτρες
Η αναγέννηση ενός ιστορικού ξενοδοχείου-Η Property Gallery ανακοινώνει το νέο Pendeli Resort στις Πλάτρες

Squid Game: America-Έρχεται το αμερικανικό spin-off με σκηνοθέτη τον David Fincher!
Το φαινόμενο Squid Game ταξιδεύει στο Λος Άντζελες με νέα ιστορία και βαριά ονόματα στο τιμόνι

30 χρόνια Partners: Η διαφημιστική που άλλαξε την επικοινωνία στην Κύπρο
Μια πορεία εξέλιξης, δημιουργικότητας και έργων με ουσία

Νέο μεγάλο ρεκόρ για το Squid Game στο Netflix
Η τρίτη σεζόν κατέλαβε την 1η θέση στα εβδομαδιαία Top 10 της πλατφόρμας σε 93 χώρες. Πρώτη φορά μια σειρά πετυχαίνει κάτι ανάλογο την πρώτη εβδομάδα προβολής της.