Δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2023
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, το ιστορικό μουσείο της πρωτεύουσας, υποδέχεται το 2024 με ένα μοναδικό γεγονός που σίγουρα θα προσφέρει νέες ξεχωριστές μουσειακές εμπειρίες: από τις 9 Ιανουαρίου 2024 το Μουσείο ανοίγει και πάλι τις πόρτες του ανανεωμένου και ανακαινισμένου μόνιμου εκθεσιακού του χώρου: Αίθουσα Αγγλοκρατίας (1878-1960).
Ο επισκέπτης, εισερχόμενος στη νέα ανακαινισμένη Αίθουσα Αγγλοκρατίας, θα ταξιδέψει πίσω στον χρόνο μέσα από τα πολύτιμα εκθέματα και τις ειδικές θεματικές ενότητες που σκιαγραφούν τις ιστορικές εξελίξεις της πρωτεύουσας από το 1878 έως το 1960. Η μόνιμη έκθεση παρουσιάζει την αστική ανάπτυξη, την κοινωνική ζωή, την οικονομία, το εμπόριο, τις τράπεζες, την εκπαίδευση και τις μεταφορές, αλλά και τους αγώνες για ελευθερία, ενώ περιλαμβάνει ιδιαίτερες αναφορές σε σημαντικούς θεσμούς όπως τα δικαστήρια και η αστυνομία.
Στην Αίθουσα ξεδιπλώνεται παράλληλα και η ενδιαφέρουσα ιστορία του Δήμου Λευκωσίας, η οποία αποκαλύπτει κομβικά ορόσημα της ζωής στην πρωτεύουσα έως και τη σημερινή εποχή.

Για να γιορτάσει την παρουσίαση της νέας του ανακαινισμένης Αίθουσας, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας έχει ετοιμάσει μία ενδιαφέρουσα σειρά δράσεων: ξεναγήσεις, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και για οικογένειες προσφέρονται σε ενήλικες και παιδιά. Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται για τις δράσεις αυτές από την ιστοσελίδα του Μουσείου (leventismuseum.org.cy) ή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook και το Instragram @leventismuseum.
Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η γλαφυρή μουσειολογική αφήγηση της νεότερης ιστορίας της πόλης της Λευκωσίας δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την ευγενική συμβολή των δωρητών μας, Λευκωσιατών και μη, που εμπιστεύθηκαν στο Μουσείο μας οικογενειακά τους κειμήλια και μοναδικά αντικείμενα από τις προσωπικές τους συλλογές – και όλα αυτά αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια και τεκμήρια της διαδρομής της πόλης μέσα στα τελευταία 100 και πλέον χρόνια. Πρόκειται για μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Μουσείου και κοινωνίας, που έχει αναπτυχθεί από το 1984 και εξακολουθεί μέχρι σήμερα με συνεχείς δωρεές νέων αντικειμένων. Εκεί ακριβώς έγκειται η επιτυχία όλου του έργου μας με την αναβαθμισμένη και εμπλουτισμένη Αίθουσα Αγγλοκρατίας.
Μια σύντομη αναδρομή στον χρόνο αποκαλύπτει τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του σύνθετου εγχειρήματος.

Τον Μάιο του 2023, έπειτα από 20 χρόνια περίπου, ο μόνιμος αυτός εκθεσιακός χώρος έκλεισε τις πόρτες του και άρχισαν οι διαδικασίες ανακαίνισης, οι οποίες κινήθηκαν σε τρεις βασικούς άξονες: α) στην αρχιτεκτονική αναβάθμιση και συντήρηση του τμήματος του κτηρίου που
στεγάζεται η Αίθουσα, β) στη συντήρηση των αντικειμένων της Συλλογής και γ) στην εφαρμογή νέου μουσειακού σχεδιασμού.
Το απαιτητικό ταξίδι που μόλις ξεκίνησε, οδήγησε την ομάδα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου και τους συνεργάτες του σε μία προσεγμένη σχεδιαστικά ανακαίνιση, η οποία πληροί τα πλέον σύγχρονα μουσειολογικά πρότυπα. Η αποκατάσταση και η συντήρηση της τοιχοποιίας και του ξύλινου πατώματος, ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, η εγκατάσταση σύγχρονου μουσειακού φωτισμού, υπήρξαν μερικές μόνο από τις παραμέτρους του έργου. Τέλος, οι νέες υπερσύγχρονες προθήκες που τοποθετήθηκαν στον χώρο, ενσωματώνοντας ειδικά συστήματα ασφαλείας και εξειδικευμένες ρυθμίσεις θερμοκρασίας και υγρασίας, προσέφεραν το καταλληλότερο «σπίτι» για τα ανεκτίμητα ιστορικά αντικείμενα του Μουσείου.
Να σημειώσουμε τη δυνατότητα που έχει το κοινό για μια μικρή γεύση από τις εργασίες ανακαίνισης μέσα από σύντομα video που το Μουσείο δημιούργησε και κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής του δικτύωσης στο Facebook και στο Instagram με τη μορφή των διαδεδομένων Reels.
Ήδη από το 2020 η ιδέα ανανέωσης της Αίθουσας Αγγλοκρατίας είχε ενταχθεί στον πενταετή προγραμματισμό του Μουσείου από την τότε Διευθύντριά του Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, η οποία είχε τον γενικό συντονισμό του έργου μέχρι και τα μέσα του 2022. Τα ηνία του γενικού συντονισμού και της εποπτείας έλαβε στη συνέχεια η νέα Διευθύντρια του Μουσείου Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου, η οποία, μαζί με την ομάδα και τους συνεργάτες, έφεραν εις πέρας την ολοκλήρωση του έργου τον Δεκέμβριο του 2023. Επίσης, τον συντονισμό και τη διαχείριση των Συλλογών της Αίθουσας Αγγλοκρατίας είχε η Έφορος του Μουσείου Μαρία Πατσαλοσαββή. Την επιστημονική έρευνα και επιμέλεια των κειμένων ανέλαβε η ιστορικός Αντιγόνη Ηρακλείδου, τη μουσειογραφική μελέτη της νέας Αίθουσας η αρχιτέκτονας Νάγια Σαββίδου, την αρχιτεκτονική ανακαίνιση η αρχιτέκτονας Κάριν Γεωργιάδου και τη σχεδιαστική ταυτότητα η Appios Creative Studio. Τέλος, η κατασκευή και η εγκατάσταση των προθηκών ήταν έργο της διακεκριμένης ελληνικής εταιρείας Α. Λιγνός και Σία.

Σημαντικός για όλο το εγχείρημα υπήρξε και ο συμβουλευτικός ρόλος της Διευθύντριας του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, καθώς και της Συμβούλου Μουσείων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη Δήμητρας Θεοδότου Αναγνωστοπούλου.
Ακολουθώντας σύγχρονα μουσειολογικά πρότυπα, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας προσφέρει σήμερα στο κοινό τη νέα Αίθουσα Αγγλοκρατίας, προσεγγίζοντας με μια φρέσκια ματιά την ιστορική περίοδο 1878-1960, όπως και τις καθοριστικές αλλαγές που αυτή επέφερε στην εξέλιξη και στη διαμόρφωση της πόλης της Λευκωσίας.
Το κοινό μπορεί να περιηγηθεί στη νέα ανακαινισμένη Αίθουσα Αγγλοκρατίας με μια επίσκεψη στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας (ανοιχτό: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30, κλειστό: Δευτέρες και επίσημες αργίες).
Πληροφορίες: Τ.: +357 22661475 /Ε.: info@leventismuseum.org.cy / Ιπποκράτους 15-17, Λαϊκή Γειτονιά, 1011 Λευκωσία
Σχετικά
«Agia Napa Biennale 2026»: Η καρδιά της παγκόσμιας εικαστικής δημιουργίας χτυπά στην Αγία Νάπα
Η διεθνής εικαστική έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο και στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Thalassa»
«Symphony»: Η Έλενα Παπαριστοτέλους παρουσιάζει τη νέα της έκθεση στο NYX Hotel Limassol
Μέρος των εσόδων να διατίθεται στον Σύνδεσμο ΔΕΠΥ Κύπρου
Harmoni: Νέα ατομική έκθεση της Chiaki Kamikawa στο Χάνι του Ιμπραήμ
Η έκθεση συνδέει την Ιαπωνική λαογραφία, την Ελληνική Μυθολογία και τον Κυπριακό Πολιτισμό στο Χάνι του Ιμπραήμ
Ο Σπύρος Αγαθού επιστρέφει στη Λάρνακα με μια έκθεση για όσα νιώθουμε αλλά δεν ονομάζουμε
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την «unnamed», σε επιμέλεια της Χρυσήλιας Φιλιαστίδη.
Στον Τοίχο στα Λύμπια
Ο Twenty Three δημιουργεί τη νέα τοιχογραφία στο Πολιτιστικό Κέντρο Λυμπιών
8 συναρπαστικές εκθέσεις που εγκαινιάζονται αυτό το φθινόπωρο στο Λονδίνο
Η πολιτιστική σκηνή της βρετανικής πρωτεύουσας ανανεώνεται με δρώμενα πρωτότυπης θεματικής που αξίζει να βάλουμε στην ατζέντα μας
«A Planet in Common»: Ο Γιάννος Οικονόμου βάζει τα ζώα στο επίκεντρο της νέας του έκθεσης
Από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου, το Diatopos Art Centre στη Λευκωσία παρουσιάζει μια έκθεση για τη σχέση ανθρώπου και φύσης, σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα.
«Objects in the mirror may be closer than they appear»: Ένα νέο project έρχεται στην Παλιά Λευκωσία
Έρχεται και ανατρέπει τον τρόπο που συναντάμε την τέχνη
Τον Οκτώβρη, κάτι αλλάζει στους δρόμους της παλιάς Λευκωσίας
Βιτρίνες, παράθυρα, τοίχοι και χώροι που προσπερνάμε καθημερινά ετοιμάζονται να αποκτήσουν μια διαφορετική ζωή. Και ίσως, σύντομα, μια βόλτα στην πόλη να μην είναι ακριβώς η ίδια
Ψίθυροι Κληρονομιάς - Η Τέχνη του John Corbidge
Στο πλαίσιο του Limassol Art Walks 2026, η γκαλερί μορφή παρουσιάζει αναδρομική έκθεση έργων του John Corbidge
Ο Μαρίνος Καρτίκκης παρουσιάζει νέα έκθεση ζωγραφικής στην Αποκάλυψη
Η έκθεση αυτή με τίτλο “Εναλλακτική Πραγματικότητα”, αποτελεί και την έναρξη της νέας σεζόν στην γκαλερί Αποκάλυψη.
«Το μέλλον του παρελθόντος»: Εκθεση του Ανδρέας Καλλή στην Art Seen
Η νέα ατομική έκθεση του Κύπριου εικαστικού, σε επιμέλεια Μαρίας Στάθη, διερευνά τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ελπίδα μέσα από γλυπτά, κινητικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική και χαρακτικά