News , Τέχνη

Το Λεβέντειο ανοίγει τις πόρτες της ανακαινισμένης Αίθουσας Αγγλοκρατίας

Ο νέος, μόνιμος εκθεσιακός χώρος

Δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2023

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, το ιστορικό μουσείο της πρωτεύουσας, υποδέχεται το 2024 με ένα μοναδικό γεγονός που σίγουρα θα προσφέρει νέες ξεχωριστές μουσειακές εμπειρίες: από τις 9 Ιανουαρίου 2024 το Μουσείο ανοίγει και πάλι τις πόρτες του ανανεωμένου και ανακαινισμένου μόνιμου εκθεσιακού του χώρου: Αίθουσα Αγγλοκρατίας (1878-1960).

Ο επισκέπτης, εισερχόμενος στη νέα ανακαινισμένη Αίθουσα Αγγλοκρατίας, θα ταξιδέψει πίσω στον χρόνο μέσα από τα πολύτιμα εκθέματα και τις ειδικές θεματικές ενότητες που σκιαγραφούν τις ιστορικές εξελίξεις της πρωτεύουσας από το 1878 έως το 1960. Η μόνιμη έκθεση παρουσιάζει την αστική ανάπτυξη, την κοινωνική ζωή, την οικονομία, το εμπόριο, τις τράπεζες, την εκπαίδευση και τις μεταφορές, αλλά και τους αγώνες για ελευθερία, ενώ περιλαμβάνει ιδιαίτερες αναφορές σε σημαντικούς θεσμούς όπως τα δικαστήρια και η αστυνομία.

Στην Αίθουσα ξεδιπλώνεται παράλληλα και η ενδιαφέρουσα ιστορία του Δήμου Λευκωσίας, η οποία αποκαλύπτει κομβικά ορόσημα της ζωής στην πρωτεύουσα έως και τη σημερινή εποχή.

010.jpeg

Για να γιορτάσει την παρουσίαση της νέας του ανακαινισμένης Αίθουσας, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας έχει ετοιμάσει μία ενδιαφέρουσα σειρά δράσεων: ξεναγήσεις, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και για οικογένειες προσφέρονται σε ενήλικες και παιδιά. Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται για τις δράσεις αυτές από την ιστοσελίδα του Μουσείου (leventismuseum.org.cy) ή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook και το Instragram @leventismuseum.

Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η γλαφυρή μουσειολογική αφήγηση της νεότερης ιστορίας της πόλης της Λευκωσίας δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την ευγενική συμβολή των δωρητών μας, Λευκωσιατών και μη, που εμπιστεύθηκαν στο Μουσείο μας οικογενειακά τους κειμήλια και μοναδικά αντικείμενα από τις προσωπικές τους συλλογές – και όλα αυτά αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια και τεκμήρια της διαδρομής της πόλης μέσα στα τελευταία 100 και πλέον χρόνια. Πρόκειται για μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Μουσείου και κοινωνίας, που έχει αναπτυχθεί από το 1984 και εξακολουθεί μέχρι σήμερα με συνεχείς δωρεές νέων αντικειμένων. Εκεί ακριβώς έγκειται η επιτυχία όλου του έργου μας με την αναβαθμισμένη και εμπλουτισμένη Αίθουσα Αγγλοκρατίας.

Μια σύντομη αναδρομή στον χρόνο αποκαλύπτει τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του σύνθετου εγχειρήματος.

image00008.jpeg

Τον Μάιο του 2023, έπειτα από 20 χρόνια περίπου, ο μόνιμος αυτός εκθεσιακός χώρος έκλεισε τις πόρτες του και άρχισαν οι διαδικασίες ανακαίνισης, οι οποίες κινήθηκαν σε τρεις βασικούς άξονες: α) στην αρχιτεκτονική αναβάθμιση και συντήρηση του τμήματος του κτηρίου που

στεγάζεται η Αίθουσα, β) στη συντήρηση των αντικειμένων της Συλλογής και γ) στην εφαρμογή νέου μουσειακού σχεδιασμού.

Το απαιτητικό ταξίδι που μόλις ξεκίνησε, οδήγησε την ομάδα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου και τους συνεργάτες του σε μία προσεγμένη σχεδιαστικά ανακαίνιση, η οποία πληροί τα πλέον σύγχρονα μουσειολογικά πρότυπα. Η αποκατάσταση και η συντήρηση της τοιχοποιίας και του ξύλινου πατώματος, ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, η εγκατάσταση σύγχρονου μουσειακού φωτισμού, υπήρξαν μερικές μόνο από τις παραμέτρους του έργου. Τέλος, οι νέες υπερσύγχρονες προθήκες που τοποθετήθηκαν στον χώρο, ενσωματώνοντας ειδικά συστήματα ασφαλείας και εξειδικευμένες ρυθμίσεις θερμοκρασίας και υγρασίας, προσέφεραν το καταλληλότερο «σπίτι» για τα ανεκτίμητα ιστορικά αντικείμενα του Μουσείου.

Να σημειώσουμε τη δυνατότητα που έχει το κοινό για μια μικρή γεύση από τις εργασίες ανακαίνισης μέσα από σύντομα video που το Μουσείο δημιούργησε και κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής του δικτύωσης στο Facebook και στο Instagram με τη μορφή των διαδεδομένων Reels.

Ήδη από το 2020 η ιδέα ανανέωσης της Αίθουσας Αγγλοκρατίας είχε ενταχθεί στον πενταετή προγραμματισμό του Μουσείου από την τότε Διευθύντριά του Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, η οποία είχε τον γενικό συντονισμό του έργου μέχρι και τα μέσα του 2022. Τα ηνία του γενικού συντονισμού και της εποπτείας έλαβε στη συνέχεια η νέα Διευθύντρια του Μουσείου Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου, η οποία, μαζί με την ομάδα και τους συνεργάτες, έφεραν εις πέρας την ολοκλήρωση του έργου τον Δεκέμβριο του 2023. Επίσης, τον συντονισμό και τη διαχείριση των Συλλογών της Αίθουσας Αγγλοκρατίας είχε η Έφορος του Μουσείου Μαρία Πατσαλοσαββή. Την επιστημονική έρευνα και επιμέλεια των κειμένων ανέλαβε η ιστορικός Αντιγόνη Ηρακλείδου, τη μουσειογραφική μελέτη της νέας Αίθουσας η αρχιτέκτονας Νάγια Σαββίδου, την αρχιτεκτονική ανακαίνιση η αρχιτέκτονας Κάριν Γεωργιάδου και τη σχεδιαστική ταυτότητα η Appios Creative Studio. Τέλος, η κατασκευή και η εγκατάσταση των προθηκών ήταν έργο της διακεκριμένης ελληνικής εταιρείας Α. Λιγνός και Σία.

image00010.jpeg

Σημαντικός για όλο το εγχείρημα υπήρξε και ο συμβουλευτικός ρόλος της Διευθύντριας του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, καθώς και της Συμβούλου Μουσείων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη Δήμητρας Θεοδότου Αναγνωστοπούλου.

Ακολουθώντας σύγχρονα μουσειολογικά πρότυπα, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας προσφέρει σήμερα στο κοινό τη νέα Αίθουσα Αγγλοκρατίας, προσεγγίζοντας με μια φρέσκια ματιά την ιστορική περίοδο 1878-1960, όπως και τις καθοριστικές αλλαγές που αυτή επέφερε στην εξέλιξη και στη διαμόρφωση της πόλης της Λευκωσίας.

Το κοινό μπορεί να περιηγηθεί στη νέα ανακαινισμένη Αίθουσα Αγγλοκρατίας με μια επίσκεψη στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας (ανοιχτό: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30, κλειστό: Δευτέρες και επίσημες αργίες).

Πληροφορίες: Τ.: +357 22661475 /Ε.: info@leventismuseum.org.cy / Ιπποκράτους 15-17, Λαϊκή Γειτονιά, 1011 Λευκωσία

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close