Δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου 2023
H Γκαλερί Eins παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Μελέτιου Μελετίου στην Κύπρο, με τίτλο “Playground” σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.
Το Playground ενεργοποιεί με περιπετειώδη τρόπο την αίσθηση της εξερεύνησης και του παιχνιδιού. Μεταξύ επικινδυνότητας και απόλαυσης, επιθετικών επιφανειών που κάμπτονται και η αρχική εντύπωσή τους αντιστρέφεται. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει συνθέσεις που καταλαμβάνουν τις επιφάνειες του εκθεσιακού χώρου και μοιάζουν να αναπτύσσονται, να εξαπλώνονται, να συγκροτούν ενότητες και να αυτονομούνται σε ένα παιχνίδι ισορροπιών.
Ο Μελετίου επιμένει στη σημασία του παιχνιδιού και της ευχαρίστησης ακόμα και σε καταστάσεις που αυτές οι λέξεις φαίνονται αδιανόητες. Στην έκθεση, το επιθετικό αστικό περιβάλλον γίνεται ορατό με παιγνιώδη διάθεση.
Μέσα από το πρίσμα μιας επικίνδυνης "παιδικής χαράς", ο καλλιτέχνης επιστρέφει στις εννοιολογήσεις της παιδικής ηλικίας, θεματική που τον απασχολεί σε ένα ευρύ φάσμα του έργου του. Έπειτα από την ατομική του παρουσίαση στο Fondazione Pastificio Cerere, στη Ρώμη, ο Μελετίου εξελίσσει αποφασιστικά το σώμα δουλειάς του πάνω στις δυνατότητες ή τις αποτυχίες φορμαλιστικής επαναδιεκδίκησης και την οικειοποίηση της εχθρικής αρχιτεκτονικής, την ικανότητα να αλλάζουμε νόημα ή να παρακάμπτουμε δημιουργικά ενσταλαγμένες στις μορφές εξουσίες.
Στο Playground δημιουργεί έναν χώρο που επιβάλει μια κυκλική πορεία χωρίς γωνιές. Μετατρέπει τα έντονα εχθρικά μοτίβα σε χρωματιστά έργα που αλλοιώνουν την αρχική χρησιμότητα τους. Μας μεταφέρει στον ενθουσιασμό που θέτει το χωρικό πλαίσιο και μέσω του τίτλου, ως ετεροτοπία αλλά και τόπο διαπραγμάτευσης εξουσιών. Εξερευνά την
παραδοξότητα του παιδικού, τη μίμηση, την αναπαραγωγή αλλά και τις δυνατότητες αντίστασης στις δεδομένες δομές, την αναπροσαρμογή και τη χαρά της ανατροπής.
-
Ο Μελέτιος Μελετίου (γ. 1989, Λεμεσός, Κύπρος) ζει και εργάζεται στη Ρώμη της Ιταλίας. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, αποφοιτώντας από τις Εικαστικές Τέχνες και τη Διακόσμηση το 2016.
Το 2022, παρουσίασε την ατομική του έκθεση Buffer Zone σε επιμέλεια Gaia Bobò στο Ίδρυμα Pastificio Cerere και, με την ευκαιρία αυτή, κυκλοφόρησε το εικαστικό βιβλίο EPIDERMIS που εκδόθηκε από την VIAINDUSTRIAE. Το 2020, παρουσίασε την εγκατάσταση ReSize To Fit για το Una Vetrina, σε επιμέλεια της Giulia Pollicita. Το 2016 ξεκίνησε το πρόγραμμα Imaginary Friends, αποτελούμενο από εργαστήρια για μετανάστες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Λέσβου και Αθήνας, το οποίο δημοσιεύτηκε επίσης στον τόμο «οι άλλοι».
Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις περιλαμβάνουν: Porta Portese, SPAZIOMENSA, Ρώμη, επιμέλεια Gaia Bobò (2021); Fenêtre Jaune Cadmium, επιμέλεια Sarah Linford, Γαλλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο, Ρώμη (2018); Maps-Spam, επιμέλεια Alessandra Arancio, Società Geografica Italiana/Villa Celimontana, Ρώμη (2018); Developing Cities, επιμέλεια Angelica Gatto και Emanuele Riccomi, Superstudio, Μιλάνο (2018); Quattro artisti al Castello, επιμέλεια Cecilia Casorati, Castello di Santa Severa (2016).
Η έρευνα του Μελετίου εμβαθύνει σε αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές πρακτικές, αντιμετωπίζοντάς τις ως σεισμογράφους που αποτυπώνουν κοινωνικά και πολιτικά επείγοντα περιστατικά. Η δημιουργία συμφραζομένων αυτής της εικόνας επηρεάζεται από την οπτική της παιδικής ηλικίας και τις αναφορές στο παιχνίδι, που ερμηνεύονται εδώ ως το αντίθετο μιας πιθανής ανασυγκρότησης και ανάκαμψης από μια κρίση. Αυτή η εξερεύνηση πυροδοτείται από την έννοια του «decorum», όπου τα μοτίβα της πόλης εξετάζονται μέσα από το πρίσμα της αντίφασης.
Η Eins είναι μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης με έδρα τη Λεμεσό. Ιδρύθηκε το 2018, αναζητώντας έναν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του λόγου τέχνης και την προώθηση σύγχρονων καλλιτεχνών στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ως εμπορική γκαλερί, ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζεται, παρέχοντας χώρο και ευελιξία για τη δημιουργία συναρπαστικών προτάσεων και έργων. Ως γκαλερί με έδρα την Κύπρο, συμμετέχει επιμελώς στην έναρξη συνομιλιών με το κοινό, ενθαρρύνοντας τη δέσμευση τοπικών καλλιτεχνών, μαθητών και κοινού.
Ιδρύθηκε από τον διευθυντή της, Τάσο Στυλιανού, και τον αδελφό του, Κωνσταντίνο Στυλιανού.
Μελέτιος Μελετίου: Playground
Eins Gallery
Επιμέλεια: Πάνος Γιαννικόπουλος
8 Δεκεμβρίου - 15 Ιανουαρίου 2023
Εγκαίνια: 8 Δεκεμβρίου, 19.00 - 22.00
Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη - Παρασκευή, 16.00 - 20.00 και Σάββατο 11.00 - 14.00 ή με ραντεβού.
Σχετικά
Ο φύλακας των σταφυλιών: Ο Χρίστος Ν. Χρίστου αφηγείται ξανά την κυπριακή Ιστορία
Mια προσωπική αφήγησης στην έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Χρίστου Ν. Χρίστου
Η δράση ΜΝΗΜΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ στη Λεμεσό
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου με διάρκεια ως τις 3 Νοεμβρίου
«Agia Napa Biennale 2026»: Η καρδιά της παγκόσμιας εικαστικής δημιουργίας χτυπά στην Αγία Νάπα
Η διεθνής εικαστική έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο και στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Thalassa»
«Symphony»: Η Έλενα Παπαριστοτέλους παρουσιάζει τη νέα της έκθεση στο NYX Hotel Limassol
Μέρος των εσόδων να διατίθεται στον Σύνδεσμο ΔΕΠΥ Κύπρου
Harmoni: Νέα ατομική έκθεση της Chiaki Kamikawa στο Χάνι του Ιμπραήμ
Η έκθεση συνδέει την Ιαπωνική λαογραφία, την Ελληνική Μυθολογία και τον Κυπριακό Πολιτισμό στο Χάνι του Ιμπραήμ
Η 8η Παγκύπρια Γιορτή Μανιταριού μάς δίνει ραντεβού ξανά στα Σπήλια
Τον Νοέμβριο επιστρέφει η γιορτή που βάζει το μανιτάρι στο επίκεντρο μιας φθινοπωρινής εξόρμησης
Ο Σπύρος Αγαθού επιστρέφει στη Λάρνακα με μια έκθεση για όσα νιώθουμε αλλά δεν ονομάζουμε
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την «unnamed», σε επιμέλεια της Χρυσήλιας Φιλιαστίδη.
Στον Τοίχο στα Λύμπια
Ο Twenty Three δημιουργεί τη νέα τοιχογραφία στο Πολιτιστικό Κέντρο Λυμπιών
8 συναρπαστικές εκθέσεις που εγκαινιάζονται αυτό το φθινόπωρο στο Λονδίνο
Η πολιτιστική σκηνή της βρετανικής πρωτεύουσας ανανεώνεται με δρώμενα πρωτότυπης θεματικής που αξίζει να βάλουμε στην ατζέντα μας
«A Planet in Common»: Ο Γιάννος Οικονόμου βάζει τα ζώα στο επίκεντρο της νέας του έκθεσης
Από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου, το Diatopos Art Centre στη Λευκωσία παρουσιάζει μια έκθεση για τη σχέση ανθρώπου και φύσης, σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα.
«Objects in the mirror may be closer than they appear»: Ένα νέο project έρχεται στην Παλιά Λευκωσία
Έρχεται και ανατρέπει τον τρόπο που συναντάμε την τέχνη
Ψίθυροι Κληρονομιάς - Η Τέχνη του John Corbidge
Στο πλαίσιο του Limassol Art Walks 2026, η γκαλερί μορφή παρουσιάζει αναδρομική έκθεση έργων του John Corbidge