News , Τέχνη

Κλείνει τις πόρτες του το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και αναστέλλει τις εκδηλώσεις του

Αυτούσια η ανακοίνωση

Δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023

Σε ανακοίνωση του ο Κύπριος χαράκτης, Χαμπής, αναφέρει ότι, το Μουσείο του το οποίο βρίσκεται στα Πλατανίσκια κλείνει τις πόρτες του και αναστέλλει τις εκδηλώσεις του, με εξαίρεση τις ήδη προγραμματισμένες.

Επίσης διευκρινίζει ότι, «θα μείνει ανοικτή για το κοινό μόνο η αίθουσα του αρχείου του Μουσείου για να το βλέπουν ντόπιοι και ξένοι».

Ο Χαμπής αναφέρει, «το πλούσιο αρχείο του Μουσείου, με αριστουργήματα της χαρακτικής τέχνης από όλο τον κόσμο κινδυνεύει να καταστραφεί από νερά γειτονικού σπιτιού που εισρέουν στο πάτωμά του».

Επίσης προσθέτει ότι ήδη ζήτησε «στην αρχή, πριν πέντε χρόνια, από τον Κοινοτάρχη στα Πλατανίσκια να λύσει το πρόβλημα των νερών που εισρέσουν στο μουσείο από το γειτονικό σπίτι». Αναφέρει ότι αυτός τον παρέπεμψε στον υπεύθυνο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Φορέα Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού, ο οποίος επισκέφθηκε και διαπίστωσε ιδίοις όμμμασι το βρεγμένο πάτωμα. Ωστόσο, σημειώνει, δεν έγινε καμιά διορθωτική κίνηση εδώ και πέντε χρόνια.

Εξηγεί ότι το Μουσείο του στεγάζεται σε κτήρια πρώην τουρκοκυπριακού χωριού που διαχειρίζεται ο Φορέας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού, στον οποίο απευθύνθηκε προφορικά και γραπτά εσωκλείοντας και φωτογραφίες του βρεγμένου πατώματος, χωρίς να βρει ανταπόκριση, όπως αναφέρει.

Καταλήγοντας ο ιδρυτής του Μουσείου Χαρακτικής επισημαίνει ότι αυτή «δεν είναι μια επιχείρηση προσωπική, ούτε κερδοσκοπική” αλλά μια προσφορά προς την Κύπρο.

Αυτούσια η επιστολή του:

«Πέντε χρόνια περιπαίξιμον.
Σε κίνδυνον πολιτιστικοί θησαυροί στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή

Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια, αναγκάζεται να κλείσει τες πόρτες του τζ̆αι να αναστείλει τες εκδηλώσεις του, με εξαίρεσην τες ήδη προγραμματισμένες.

Θα μείνει ανοικτή για το κοινόν μόνον η αίθουσα του αρχείου του Μουσείου, με το μουσ̆σ̆εμένον πάτωμαν, για να το θωρούν ντόπιοι τζ̆αι ξένοι να δοξάζουν την ανευθυνότηταν των αρχόντων που μας διαχειρίζουνται, περιπαίζουν μας τζ̆αι προσβάλλουν την Κύπρον διεθνώς.

Το πλούσιον αρχείον του Μουσείου, με αριστουργήματα της χαρακτικής τέχνης ’που ούλλον τον κόσμον, κινδυνεύει ’που νερά γειτονικού σπιτιού που εισρέουν στο πάτωμαν.

Ολόχρονα, 365 μέρες, για πέντε χρόνια, οι πόρτες του δωματίου του αρχείου μεινίσκουν αννοιχτές για ν’ αερίζεται τζ̆αι να ’λιάζεται το δωμάτιον.

Τες νύχτες δουλεύκει ο αφυγραντήρας, χωρίς να καταφέρνει, όμως, να στεγνώσει το πάτωμαν.

Εζήτησα, στην αρχήν, πριν πέντε χρόνια, που τον μουχτάρην να λύσει το πρόβλημαν των νερών που έρχουνται ’που γειτονικόν σπίτιν. Αφού δεν θέλει να το λύσει, επαράπεμψεν με στον υπεύθυνον των Τεχνικών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού. Τον τελευταίον εκάλεσα τον μερικές φορές τζ̆αι ήρτεν τζ̆αι είδεν το μουσ̆σ̆εμένον πάτωμαν. Περιπαίζει με πέντε ολόκληρα χρόνια!

Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στεγάζεται σε κτήρια πρώην τουρκοκυπριακού χωρκού, που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού.

Για πέντε χρόνια απευθύνουμαι στους αρμόδιους τζ̆αι προφορικά τζ̆αι γραπτά με αποστολήν φωτογραφιών του μουσ̆σ̆εμένου πατώματος. Τζ̆είνοι, όμως, εσπάσαν κάθε ρεκόρ ανευθυνότητας!

Έγραψα πέντε επιστολές στην Υπηρεσίαν Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λεμεσού, με ημερομηνίες: 21 Δετζ̆έμβρη 2020, 26 Μάρτη 2021, 24 Ιούνη 2021, 1 Σεπτέβρη 2021 τζ̆αι 27 Δετζ̆έβρη 2021. Έγραψα τζ̆αι έναν ηλεκτρονικόν μήνυμαν (e-mail), ημερομηνίας 16 Αυγούστου 2023, με φωτογραφίες του μουσ̆σ̆εμένου πατώματος της αντροπής.

Έγραψα ηλεκτρονικά μηνύματα συνοδευόμενα ’που φωτογραφίες στον Έπαρχον Λεμεσού, με ημερομηνίες: 11 Μάη 2023, 17 Μάη 2023 τζ̆αι 8 Ιούνη 2023.

Επαρακάλεσα φίλους μου τζ̆ι επροσπαθήσαν να βοηθήσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμαν.

’Που το 1995 η Σχολή Χαρακτικής, τζ̆αι ’που το 2008 το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια, επροσφέραν δωρεάν γνώσεις τζ̆αι δεξιότητες σε πολλές σ̆ιλλιάες Κύπριους, τζ̆ι εχουμίσαν την Κύπρον σε αμέτρητους ξένους επισκέπτες.

Δεν είναι επιχείρηση προσωπική, ούτε κερδοσκοπική. Εν προσφορά στην Κύπρον, με ενθουσιασμόν τζ̆αι με πολλές θυσίες ’που όσους αφιερωθήκαμεν σε τούντον στόχον.

Ταυτόχρονα, η Σχολή τζ̆αι το Μουσείον εδεχτήκαν απίστευτης αγριότητας επιθέσεις ’που την τοπικήν τζ̆αι επαρχιακήν Διοίκησην Λεμεσού. Με τες επεμβάσεις υγειώς σκεπτόμενων αθθρώπων, της Επιτρόπου Διοικήσεως, Υπηρεσιών τζ̆αι Υπουργείων, με την συγκινητικήν συμπαράστασην αμέτρητων φίλων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφκήκαμεν νικητές στην μάχην με το κακόν. Προσωρινά.

Το κακόν δεν εσταμάτησεν ποττέ την δουλειάν του.

Τα επεισόδια της περιόδου 2018-2023 εφρόντισα να μέν τα δημοσιοποιώ, κάμνοντας υπομονήν.

Με τούντο κείμενον, τζ̆αι με το τελευταίον μου αναπάντητον ηλεκτρονικόν μήνυμαν στην διευθύντριαν της Υπηρεσίας, δημοσιοποιώ τα γεγονότα.

Το σύνολον των επιστολών μου τζ̆αι ηλεκτρονικών μου μηνυμάτων στην Υπηρεσίαν Τ/Κ Περιουσιών τζ̆αι στον Έπαρχον Λεμεσού, έχω τα στην διάθεσην των ενδιαφερομένων.

Δεν παρακαλώ κανέναν να λύσει το πρόβλημαν. Απλώς γνωστοποιώ το.

Έκαμα ό,τι εμπόρουν.

Σήμερα, κανεί η υπομονή.

Αν οι του Πολιτισμού, νιώσουν την ευθύνην τους, μπορεί να δούμεν καλλύττερες μέρες.

Καληνύχτα.

Χαμπής Τσαγγάρης

Ιδρυτής της Σχολής τζ̆αι του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή»

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close