Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Η Λάρνακα υποδέχεται το BioDesign Festival

Από τις 27 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου, στην Πλατεία Ζουχουρί

Δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου 2023

Η Λάρνακα 2030 με φαντασία και εξωστρέφεια εγκαινιάζει ένα νέο θεσμό στην αιχμή της έρευνας και της τέχνης, το Larnaka BioDesign Festival, καλώντας μας να δούμε τα ζητήματα της βιωσιμότητας και της οικολογικής ευθύνης εντελώς έξω απ’ το κουτί. Το φεστιβάλ, συνδυάζοντας τις πιο σύγχρονες τάσεις στο βιοσχεδιασμό, την τέχνη και την ακαδημαϊκή έρευνα, τροφοδοτεί τη σκέψη και τον δημόσιο διάλογο σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιούμε στα σπίτια, τα ρούχα και τις πόλεις μας. Είναι η ώρα να αρχίσουμε να οραματιζόμαστε κτήρια από ιστούς μανιταριών, έπιπλα και ρούχα από φύκια, παπούτσια από ιστούς ζώων, που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν ως απόβλητα.

Ο στόχος της πρώτης έκδοσης του Larnaka BioDesign Festival, είναι να συστήσει την έννοια και την πρακτική του βιοσχεδιασμού σε δημιουργούς και καλλιτέχνες, προωθώντας τον διάλογο και την ανταλλαγή γύρω από καινοτόμες ιδέες και βιώσιμες πρακτικές. Ο βιοσχεδιασμός, σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο, αφορά τη χρήση βιολογικών συστημάτων ή και ζώντων οργανισμών προκειμένου να δημιουργηθούν νέα προϊόντα, ιατρικές θεραπείες ακόμα και βιοκαύσιμα. Το biodesign εκπροσωπεί ένα κίνημα σχεδιασμού που χρησιμοποιεί ζωντανά υλικά, όπως μύκητες, φύκια, μαγιά, βακτήρια και καλλιεργημένους ιστούς, για να δημιουργήσει πλήρως βιώσιμα και οικολογικά προϊόντα. Σε μια εποχή που αντιμετωπίζει τη σφοδρότητα της οικολογικής διασάλευσης, αυτή η συζήτηση παύει να είναι μια ακαδημαϊκή εξίσωση και αποκτά τη διάσταση μιας επείγουσας ανάγκης.

Για πρώτη φορά η Κύπρος και η Λάρνακα θα φιλοξενήσουν ένα φεστιβάλ αυτού του είδους, μπαίνοντας με αυτοπεποίθηση στο διεθνή χάρτη του biodesign. Αξιοποιώντας τόσο τους φυσικούς πόρους της Λάρνακας, όσο και την παρουσία στην πόλη μας σημαντικών δομών που ασχολούνται αφενός με τον σχεδιασμό, όπως το Youth Makerspace Larnaka, όσο και με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον, όπως το Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI), η Λάρνακα 2030, με αφετηρία το πρώτο Larnaka BioDesign Festival, έχει ως στόχο να καταστήσει την πόλη σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο χώρο του βιοσχεδιασμού και της αειφορίας.

Larnaka BioDesign Festival Shushanik2.jpg

Το Larnaka BioDesign Festival περιλαμβάνει τρία πολύ σημαντικά σκέλη:

  • Tο κτίσιμο ενός περιπτέρου από μυκήλιο (ιστοί μανιταριών) στην πλατεία Ζουχουρί. Το περίπτερο θα λειτουργήσει ως σύμβολο καινοτομίας και βιωσιμότητας, καθώς και ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης-σημείο αναφοράς για το φεστιβάλ. Το περίπτερο θα κατασκευαστεί ειδικά για το Larnaka BioDesign Festival από τον Ολλανδό αρχιτέκτονα Stijn Dries και τη βιοεπιστήμονα Ivana Mik, στα δομικά πρότυπα του προϊστορικού οικισμού της Χοιροκοιτίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο περίπτερο από μυκήλιο παγκοσμίως κατασκευάστηκε το 2014, ως ανάθεση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ). Να πούμε πληροφοριακά ότι το μυκήλιο είναι ένα δίκτυο μυκητιακών νημάτων που αναπτύσσεται κυρίως κάτω από το έδαφος. Το γεγονός ότι μπορεί και αναπτύσσεται σε τρισδιάστατη δομή το καθιστά ελκυστικό υλικό για τους σχεδιαστές και τους αρχιτέκτονες.

  • Διοργάνωση μιας έκθεσης, υπό τον τίτλο «ΒιοΓλυπτική – Συν-δημιουργώντας το Μέλλον» («BioSculpt: Co-Creating the Future»), με έργα εφτά διεθνώς αναγνωρισμένων σχεδιαστών και καλλιτεχνών στον τομέα του biodesign που κάνουν πράξη τη διαδικασία της συν-δημιουργίας (co-creation) με το φυσικό περιβάλλον. Οι καλλιτέχνες με καινοτόμο σχεδιασμό και τα ρηξικέλευθα έμβια υλικά που χρησιμοποιούν, μας καλούν να προβληματιστούμε για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και να αρχίσουμε να δείχνουμε τη δέουσα φροντίδα στα ευαίσθητα οικοσυστήματά του. Οι συμμετέχοντες είναι οι εξής: Diana Scherer, Julia Lohman (Γερμανία), Aleksey Manukyan, Shushanik Droshakiryan (Αρμενία), Marjan Van Aubel (Ηνωμένο Βασίλειο), Shahar Livne (Ισραήλ), Ελίνα Χατζηνικόλα (Κύπρος).

Η έκθεση με διάρκεια από τις 27/10 μέχρι τις 05/11, θα λάβει χώρα στον εκθεσιακό χώρο της Λάρνακα 2030 στην Πλατεία Ζουχουρί, οι ώρες λειτουργίας είναι 12:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και 10:00-20:00 τα Σαββατοκύριακα.

  • Mια διάλεξη την Τρίτη 31 Οκτωβρίου από έναν εμπειρογνώμονα του BioDesign, τον William Myers, ο οποίος θα μιλήσει για τη σύζευξη του σχεδιασμού, της τεχνολογίας και της βιολογίας. Η διάλεξη θα γίνει στο Living Room: Larnaka Biennale, στην Πλατεία Αγίου Λαζάρου. Έχουν παράλληλα διοργανωθεί και δύο διαδραστικά εργαστήρια βιοσχεδιασμού και βιώσιμης χρήσης υλικών:

Larnaka BioDesign Festival.jpg

«Living Textiles: Co-Creating with Seaweed»
Αρχεία Λάρνακας-Φοίβος Σταυρίδης, 29 Οκτωβρίου 12:00 - 17:00, 1η Νοεμβρίου 16:00 - 19:00 και 3 Νοεμβρίου 16:00 - 19:00.

Ένα τριήμερο εργαστήριο που επικεντρώνεται στη χρήση των φυκιών ως βιολογικών δομικών υλικών (βιοϋλικών). Το εργαστήριο επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με τη φύση και τον τρόπο χρήσης υλικών για τις καθημερινές μας ανάγκες.

«Hidden Colors: Co-Creating with Flowers and Plants»
Youth Makerspace Larnaka, 29 Οκτωβρίου 12:00 - 17:00, 30 Οκτωβρίου 16:00 - 19:00 και 1η Νοεμβρίου 16:00 - 19:00.

Το εργαστήριο θα γίνει από την Yulia Pitie, μια Ισραηλινή καλλιτέχνιδα που εστιάζει στη μελέτη των φυσικών χρωστικών ουσιών. Στο εργαστήριο που περιορίζεται σε 12 μόνο συμμετέχοντες, θα διερευνηθούν οι πλούσιες παραδόσεις των φυσικών χρωμάτων και η βαθιά τους σύνδεση με την ανθρώπινη ιστορία.

Το Larnaka BioDesign Festival επιμελείται η Yev Kravt και επιχορηγείται από το πρόγραμμα «Κύπρια» του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συμμετοχή στις δράσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες: info@larnaka2030.eu

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close