Δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023
Η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, το Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο της Μαρίας Μίχα, μιας ξεχωριστής γυναίκας, χαρισματικής ηθοποιού που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο κυπριακό θέατρο, το οποίο τίμησε με συνέπεια και ήθος.
Η Μαρία Μίχα καταγόταν από την Έδεσσα. Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και είχε επίσης πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στον ΘΟΚ συμμετείχε σε πολυάριθμες παραγωγές: «Ο Δράκος» & «Οι μάγισσες του Σάλεμ» (1976), «Ο άνθρωπος του Διαβόλου» & «Άτταλος ΙΙΙ» (1977), «Ικέτιδες», «Το μπάνιο» & «Το μαγικό τουφέκι» (1978), «Ο επιθεωρητής», «Οθέλλος», «Ταξίδι μακρινής μέρας μέσα στη νύχτα», «Ρασομόν», « Τα κόκκινα παπούτσια», «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» & «Οίκος ευγηρίας ‘Ευτυχισμένη Δύσις’» (1979), «Μικροαστοί», «Πλούτος» & «Ο Βυσσινόκηπος» (1980), «Ο γενικός γραμματεύς», «Στην Ποντικούπολη» & «Ο ψεύτης» (1981), «Το διπλανό κρεββάτι», «Τρωάδες», «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» & «Μιας πεντάρας νειάτα» (1982), «Ηλέκτρα» & «Η όπερα της πεντάρας» (1983), «Ευτυχώς τρελλάθηκα» (1984), «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» & «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου» (1988), «Βάτραχοι», «Ονειρούλης», «Το παιχνίδι του έρωτα και του θανάτου» & «Πολύ κακό για το τίποτα» (1989), «΄Ενας ήρωας με παντόφλες», «Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης», «Φοίνισσες», «Πέτρος ο Α΄» & «Οργισμένα νειάτα» (1990), «Σφήκες» & «Ο Καραγκιόζης και Σις ο εξωγήινος» (1991), «Κάρμεν», «Φαύστα», «Η Ισαβέλλα, τρεις καραβέλλες κι ένας παραμυθάς», «Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας» & «Ανδρομάχη» (1992), «Μαρία Στούαρτ», «Καφενείο», «Ελένη» & «Τρεις αδελφές», «Η χαρτοπαίχτρα» (1993), «Όρνιθες» & «Ατσαλένιες Μαγκνόλιες» (1994), «Ρομπέρτο Τσούκκο», «Υπάρχει και φιλότιμο» & «Θεσμοφοριάζουσαι» (1996), «Εγκλήματα και εγκλήματα» (2000), «Του κάτω κόσμου τα καμώματα» (2001), «Μπαμπάδες με ρούμι» & «Φοίνισσες» (2002), «Επιτρέποντες» & «Έξω από την πόρτα» (2003), «Φοιτηταί» & «Μυρμιδόνες, Νηρηίδες, Φρύγες» (2004).
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον σύζυγό της Νίκο Χαραλάμπους, τις θυγατέρες της Νιόβη και Δανάη και σε όλους τους οικείους της.
Σχετικά
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο
Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου μιλά κυπριακά και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι
Η ΕΘΑΛ και η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου στην κυπριακή διάλεκτο, μεταφέροντας τη δράση στην Κύπρο της δεκαετίας του '70, μέσα από μια απολαυστική σάτιρα γεμάτη χιούμορ, μουσική και έντονο κυπριακό χρώμα.
«Ημερολόγιο in progress»: Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν δημιουργεί;
Πέντε γυναίκες γίνονται οι φωνές μιας συνείδησης, σε μια παράσταση για τη δημιουργία, την αμφιβολία και τα «τέρατα» που γεννά το μυαλό.
«Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Pafos Aphrodite Festival 2026
Σε ανακοίνωση του Pafos Aphrodite Festival αναφέρεται ότι η νέα σκηνοθετική πρόταση μεταπλάθει ριζικά το κλασικό έργο σε έναν σύγχρονο, συμβολικό κόσμο
Τα έργα που θα δούμε στον ΘΟΚ τη νέα θεατρική σεζόν 2026-2027
Παρουσιάστηκε ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΘΟΚ από το καλοκαίρι του 2026 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2027
“PARAPHERNALIA”: Μια θεατρική παράσταση για την πιο σημαντική αποστολή που έγινε ποτέ, από την Onsite Project
H παράσταση παρουσιάζεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σατιρικού Θεάτρου 2026
15 θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Ιούλιο στην Κύπρο
Από αρχαίο δράμα και Σαίξπηρ μέχρι σύγχρονες κυπριακές κωμωδίες, πολιτικές σάτιρες και διεθνείς παραγωγές, ο Ιούλιος μετατρέπει ολόκληρη την Κύπρο σε μια μεγάλη θεατρική σκηνή
Ο Ιούλιος γίνεται… Μήνας Θεάτρου στον Δήμο Λακατάμειας
Έξι θεατρικές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμειας, χαρίζοντας στο κοινό ένα καλοκαίρι γεμάτο γέλιο, συγκίνηση και ποιοτικό κυπριακό θέατρο
Τα παιδιά του Δεληθεάτρου ανεβαίνουν στη σκηνή με δύο παραστάσεις γεμάτες μηνύματα ζωής
«Το Αερόστατο» και «Η Χώρα του Ναι» του Σάββα Βορκά παρουσιάζονται στον Κόρνο, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια βραδιά θεάτρου με ελεύθερη είσοδο
«Εκείνος και Εκείνος»: Ένα διαχρονικό έργο για την ελευθερία, την αμφισβήτηση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Η Rose Productions ανεβάζει το εμβληματικό έργο του Κώστα Μουρσελά σε σκηνοθετημένο θεατρικό αναλόγιο, φωτίζοντας με χιούμορ και ευαισθησία τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής