Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Εννιά και μία ταβέρνες που αξίζει να… πάρεις τους δρόμους και τα βουνά της Πάφου

10 γνωστά-άγνωστα διαμαντάκια, για καλό φαγητό στα ορεινά

Δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2023

Στα ψηλά βουνά, μέσα στα δασοσκέπαστα τοπία, κάποιοι φιλόξενοι άνθρωποι με μεράκι και ταλέντο έστησαν υπέροχες ταβέρνες, στις οποίες διατηρείται ατόφια η παράδοση που διακρίνει όλη την ορεινή Κύπρο.

Κι επειδή τα βουνά και πιο συγκεκριμένα τα βουνά της Πάφου μάς καλούν (χειμώνα-καλοκαίρι), διάλεξε σε ποιο εστιατόριο θα ήθελες να χαλαρώσεις με ένα ποτήρι κρασί και με τα αρώματα του εκλεκτού φαγητού και του φρεσκοψημένου ψωμιού.

Πριν ξεκινήσεις ωστόσο προς κάποιο ορεινό προορισμό της επαρχίας Πάφου, σημείωσε οπωσδήποτε τις παρακάτω ταβέρνες και εστιατόρια της περιοχής, για εγγυημένα γευστικές στάσεις.

imogens (1).jpg

Imogen's Inn Taverna
Το Imogen’s Inn θα το βρεις εύκολα ακολουθώντας το καμπαναριό της εκκλησίας Παναγίας Ευαγγελίστριας, μίας και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, δίπλα στην εκκλησία! Πρόκειται για μία ταβέρνα που γράφει ιστορία εδώ και 27 χρόνια, σερίροντας σπέσιαλ μεζέδες με έθνικ επιρροές, μέσω ενός μενού με πιάτα από την Αίγυπτο ως τον Λίβανο και από την Ελλάδα ως την Κύπρο σε μια ωραία και νόστιμη μίξη. Κι όλα αυτά σε ένα ατμοσφαιρικό εσωτερικό τον χειμώνα και μία υπέροχη κατάφυτη αυλή, με παραδοσιακά τραπεζάκια, η δροσιά της οποίας είναι ιδανική λύση για τις καλοκαιρινές ημέρες. Κάθισε, πάρε το μενού και φτιάξε τον δικό σου μεζέ με ό,τι τραβά η όρεξή σου.

IMOGENS.jpg

Στο μενού του: H ταβέρνα σερβίρει μεσογειακή κουζίνα, καθώς και παλιές αγαπημένες γεύσεις από το Κάιρο και άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Κοτόπιτα, τη σπανακόπιτα, το imam baildi, τους κολοκυθοκεφτέδες, τη μελιτζάνα παρμεζάνα, που αποτελούσε πάντοτε ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του Imogen’s. Παπουτσάκια, φαλάφελ, φακές με coconut flakes και mild curry, σαλάτες όπως ντάκος και την Imogen’s salad με κατσικίσιο τυρί, αλλά και νόστιμα σπιτικά dips, όπως τυροκαυτερή, μουχαμάρα, χούμους και τζατζίκι, είναι επίσης πιάτα που οφείλεις να δοκιµάσεις όταν το επισκεφθείς. Στο μενού, φυσικά, υπάρχουν και τα κλασικά πιάτα της ταβέρνας, όπως τα είδη σχάρας (σουβλάκι χοιρινό και αρνίσιο, σεφταλιά κ.λπ.), σπέσιαλ πιάτα όπως κλέφτικο (τα σαββατοκύριακα), εποχιακά όπως οι ανθοί και το στιφάδο (Πεμ & Παρ), καθώς επίσης και πολλές προτάσεις για vegans και vegeterians. Αυτό μάλιστα που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο Πάρης, ο οποίος βρίσκεται στο "τιμόνι" του Imogen’s Inn επιµένει στις ποιοτικές πρώτες ύλες, με πολλά από τα λαχανικά μάλιστα να παράγονται στον διπλανό κήπο της ταβέρνας, κι ύστερα τα µαγειρεύει µε µεράκι κάνοντάς µας έτσι να επιστρέφουµε εδώ ξανά και ξανά. Φτιάξε λοιπόν τον μεζέ σου, απολαμβάνοντας εκλεκτές μεσογειακές γεύσεις μεσημέρι και βράδυ, συνόδευσαέ τες με κρασί από τα οινοποιεία της περιοχής Vasiliko, Sterna, Kolios και Tsangarides ή με house wine από το οινοποιείο Kolios, το οποίο θα το λατρέψεις, και ζήσε μία εμπειρία που θα έχεις να θυμάσαι για καιρό.
(26633269) Γεωργίου Κλεάνθους, Κάθηκας, επ. Πάφου. Δ-Κ (εκτός Τετ) 12.00-15.00 & από τις 18.00.
Facebook: Imogen's Inn Taverna

kyparissis.jpg

Κυπάρισσος
Τον Κυπάρισσο θα τον βρεις στον δρόμο προς το χωριό Κάθηκας, στα αριστερά. Είναι μια από τις πρώτες και πιο πετυχημένες ταβέρνες της Πάφου, η οποία πήρε το όνομά της από το αιωνόβιο κυπαρίσσι (1778 χρόνων) που στέκει αγέρωχο ακριβώς έξω από την ταβέρνα, αποτελώντας πλέον σήμα κατατεθέν για την περιοχή. Όσο δε για την πορεία του, αυτή ξεκίνησε το 1960 από τον παππού της οικογένειας, ο οποίος σε μία μικρή παράγκα, στον Κάθηκα, που ονόμασε Κυπάρισσος Tavern, σέρβιρε μερακλίδικη σούβλα και οφτό κλέφτικο. Το 1993 η ταβέρνα πέρασε στον γιο της οικογένειας, τον κ. Γιώργο Καννάβια, ο οποίος μεγάλωσε και ανακαίνισε τον χώρο, προσθέτοντας στο μενού αυθεντικά κυπριακά πιάτα και μεζέδες, διατηρώντας ωστόσο τη σούβλα και το κλέφτικο. Σήμερα, στο τιμόνι της ταβέρνας, βρίσκεται η τρίτη γενιά της οικογένειας, ο Χρύσανθος και η Ραφαέλλα, οι οποίοι έδωσαν τόσο στον χώρο όσο και στο μενού του εστιατορίου μία πιο σύγχρονη, δημιουργική πινελιά, βασισμένη στις απαιτήσεις της εποχής. Στο ανακαινισμένο εσωτερικό του, που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο, ενώ κληματαριές και δρύινα βαρέλια κοσμούν πλέον τους τοίχους. Το τζάκι, αλλά και η κάβα στο κέντρο του εστιατορίου, όπως και η μεγάλη αυλή με την κληματαριά, κερδίζουν επίσης τα βλέμματα. Ωστόσο, αυτό που θα σε ενθουσιάσει περισσότερο είναι το μπαράκι του, όπου μπορείς να απολαμβάνεις το ηλιοβασίλεμα του Ακάμα, παρέα με το δροσιστικό σου κοκτέιλ ή το ζεστό σου καφέ.

kyparissos2.jpg

Στο μενού του: Εδώ θα απολαύσεις αυθεντικά κυπριακά πιάτα που φτιάχνονται με σεβασμό στην κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα. Εκτός από τον πλούσιο κυπριακό μεζέ, που τιμούν οι περισσότεροι επισκέπτες του, στο μενού του θα βρεις πιάτα σχάρας, μαγειρευτά και θαλασσινά. Σπεσιαλιτέ του είναι η μερακλίδικη σούβλα του Κυπάρισσου, φτιαγμένη με μυστική συνταγή, εξ ου και έρχεται πάντα στο τραπέζι ζουμερή και μυρωδάτη. Αξίζει επίσης να δοκιμάσεις το παραδοσιακό χαλούμι που ψήνεται στον φούρνο και σερβίρεται με μαρμελάδα μόσφιλο, τη φέτα με φύλλο κρούστας και μαρμελάδα ντομάτας, τη σαλάτα με ρόκα, αποξηραμμένα φρούτα και σος από τερατσόμελο, τις χεροποίητες ραβιόλες με σπανάκι και αναρή, το μαριναρισμένο σουβλάκι κοτόπουλο, τον μουσακά, τα αφέλια και το στιφάδο. Σημείωσε, τέλος, ότι κάθε Κυριακή σερβίρεται σετ μενού αποτελούμενο από μια νόστιμη ποικιλία πιάτων.
(99557545/ https://kyparissostavern.cy) Λεωφόρος Άκη Κλεάνθους, Κάθηκας, επ. Πάφου. Δ-Κ 09.00-24.00 (εκτός Τετ).
Facebook: Kyparissos Tavern
Instagram: Kyparissos Tavern

20230806_121237.jpg

Παραδοσιακό Εστιατόριο "Spring Of Life"
Περνώντας από το χωριό Αμαργέτη -μόλις 30 λεπτά από την πόλη της Πάφου και κοντά στην Παναγία Χρυσορογιάτισσα- στα αριστερά, πάνω σε μια γωνία που κατηφορίζει, θα δεις να στέκεται περήφανα το Spring of Life, το οποίο είναι πολλά περισσότερα από ένα παραδοσιακό εστιατόριο! Κι αυτό γιατί η οικογένεια διατηρεί ένα μικρό οινοποιείο και μικροζυθοποιείο, όπου παράγει φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο, χαρουπόμελο, μπίρα, κρασιά, λικέρ, όλα με την επωνυμία Mastros, ενώ διατηρεί κι ένα πανδοχείο. Με την είσοδό σου στο κτίριο, θα δεις όλα τα προϊόντα τους προς πώληση στα ράφια. Όσο για το εστιατόριό τους, αυτό διαθέτει ένα μεγάλο εσωτερικό χώρο, ο οποίος θα αποτελέσει το ιδανικό καταφύγιο για τις κρύες μέρες του χειμώνα, χάρη στη ζεστή ξυλόσομπά του. Πρόκειται για μία φιλόξενη σάλα, η οποία αποπνέει μία άκρως παραδοσιακή αισθητική, με την πέτρα στους τοίχους, τα ξύλινα δοκάρια και τα καρό τραπεζομάντηλα. Όσο δε για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, σε περιμένει στη βεράντα του, που στρώνει τραπέζια κάτω από τη δροσερή κληματαριά. Αυτό είναι και το μεγάλο του ατού: η μοναδική του βεράντα που απολαμβάνει άπλετη θέα στα γύρω καταπράσινα βουνά. Σημείωσε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα εστιατόριο που πιστοποιήθηκε με το σήμα "Taste" του Υφυπουργείου Τουρισμού ως χώρος εστίασης κυπριακής αυθεντίας.

20230731_195334.jpg


Στο πιάτο σου: Σε έναν υπέροχο χώρο που σε μεταφέρει σε άλλη εποχή, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις αυθεντική κυπριακή κουζίνα και συνταγές που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, όλα φτιαγμένα από ντόπια υλικά και δικά τους προϊόντα. Στο μενού τους θα βρεις επιλογές για πρόγευμα, μεσημεριανό ή δείπνο. Επίλεξε πιάτα a la carte ή μεζέδες όπως το στιφάδο, ο μουσακάς, το βοδινό συκώτι, τα σουβλάκια, τα παϊδάκια, αλλά και το φημισμένο κλέφτικο που ψήνεται σε ξυλόφουρνο με βότανα της περιοχής. Στο μενού (αλλά και στον μεζέ) θα βρεις επίσης επιλογές όπως λεμονάτο κοτόπουλο, μανιτάρι με φέτα και ντομάτα, παραδοσιακό χαλούμι της περιοχής, αλλαντικά της περιοχής (εκ των οποίων η κρασάτη λούντζα που είναι δικής τους παραγωγής), σπιτικά ορεκτικά όπως τζατζίκι, ταχίνι, χούμους και ελιές και φυσικά, εύγευστο φρεσκοψημένο ψωμί φτιαγμένο με το δικό τους ελαιόλαδο και μυρωδάτη ρίγανη. Στο τέλος θα σε φιλέψουν με φρούτα εποχής και σπιτική μηλόπιτα, γλυκά του κουταλιού ή λουκουμάδες. Το φαγητό μπορεί να συνδυαστεί με τα τρία δικής τους παραγωγής κρασιά, ή με μια από τις μπύρες τους (IPA ή Bitter Ale).
(26723212 , 99829398) Χρυσορογιατίσσης 3, Αμαργέτη, επ. Πάφου. Δ-Κ 10.00-22.00.
Facebook: Παραδοσιακό Εστιατόριο "Spring Of Life"
Instagram: springoflifeforever

ΠΛΑΤΕΑ ΦΩΤΟ.jpg

Πλατέα Μεζεδοπωλείο
Ένα υπέροχο μεζεδοπωλείο λίγα βήματα από την πλατεία, στην καρδιά της Πόλης, που προσφέρει αγαπημένες καλοφτιαγμένα πιάτα, σε ένα οικείο περιβάλλον. Αυτό είναι το Πλατέα που θα βρεις –πού αλλού- στην πλατεία της Πόλης Χρυσοχούς. Ο χώρος του χαλαρός και άνετος, με τα καρό τραπεζομάντηλα και τις τόνενες καρέκλες να δίνουν εκείνη την αίσθηση της παλιάς ταβέρνας που ταιριάζει τόσο στην περιοχή! Όλα τα παραπάνω, μαζί με το πολύ φιλόξενο και φιλικό προσωπικό θα σε κερδίσουν από το πρώτο κιόλας λεπτό της επίσκεψής σου.

platea2.jpg


Στο μενού: Το Πλατέα έχει φτιάξει την ιδανική ατμόσφαιρα για να απολαμβάνουν οι παρέες νόστιμα μεζεδάκια, με γνώριμα υλικά της κυπριακής κουζίνας, καθώς και πιάτα από τη μεσογειακή κουζίνα. Εδώ οι άριστες πρώτες ύλες δίνουν υπέροχα πιάτα, με άρωμα παράδοσης αλλά και με ένα αέρα νεωτερικότητας είτε στον τρόπο σερβιρίσματος είτε στη γεύση. Επίλεξε λοιπόν μεζέ και θα δοκιμάσεις, πέρα από σαλάτες και καλοφτιαγμένα ορεκτικά, πιάτα όπως το κλέφτικο, ο μουσακάς, η σεφταλιά, το σουβλάκι (κοτόπουλο και χοιρινό), τα γεμιστά μανιτάρια και το χαλλούμι σχάρας με μέλι και λάιμ. Αν δε επιλέξεις πιάτα α λα καρτ, τότε μπορείς να δοκιμάσεις θαλασσινά, όπως μύδια σαγανάκι, γαρίδες σχάρας και λαβράκι μέχρι καλαμάρι σχάρας, κρεατικά όπως χοιρινό ψαρονέφρι, ανατολίτικο κοτόπουλο, αρνίσια παϊδάκια, καλοψημένη χοιρινή μπριζόλα, μαγειρευτά όπως στιφάδο κ.ά. Όλα εύγευστα, φτιαγμένα με φροντίδα, σε μεγάλες μερίδες και λογικές τιμές! Μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις και τα γλυκά τους!
(99 116400) Πτολεμαίου Φιλαδέλφο, Πόλη Χρυσοχούς.
Facebook: Platea Mezedopoleio

sotos0.jpg

Stou Sotou Tavern
Στου Σώτου, την ταβέρνα που υποδέχεται εδώ και ένα χρόνο τους -ντόπιους και ξένους-, λάτρεις της κυπριακής κουζίνας, θα την βρεις στην καρδιά της Πόλης Χρυσοχούς πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία. Μια όμορφη, λιτή ταβέρνα με μία δροσερή αυλή, στρωμένη με καρό τραπεζομάντιλα, φιλική και ιδιαίτερη οικογενειακή ατμόσφαιρα, η οποία κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά και τις καρδιές των επισκεπτών της. Εξάλλου, ο πολύ φιλικός και εξυπηρετικός Σωτήρης, ο νεαρός ιδιοκτήτης, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να φύγεις ικανοποιημένος. Στην αυλή λοιπόν με τα λογής λογής λουλούδια, τα ψάθινα καπέλα και τον ξυλόφουρνο στη γωνιά, τα τραπέζια γεμίζουν με τους εκλεκτούς και γευστικούς μεζέδες του, με πιο δημοφιλή όλων τα μαλακά σουβλάκια του!

sotos2.jpg

Στο μενού του: Έχει ένα αρκετά μικρό μενού που αποτελείται από κλασικά κυπριακά πιάτα, τα οποία στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα φαγητά είναι απίθανα. Επιπλέον, σου δίνει την ευκαιρία να φτιάξεις τον δικό σου μεζέ, δοκιμάζοντας λίγο από όλα! Καλοφτιαγμένα ορεκτικά, ολόφρεσκες σαλάτες, φρεσκοκομμένες πατάτες, μαγειρευτά όπως κουνέλι στιφάδο, και πιάτα όπως αρνίσια παϊδάκια, οφτό κλέφτικο που λιώνει στο στόμα, υπερμεγέθη μπριζόλα, λουκάνικα, αρωματικό φιλέτο κοτόπουλο, παραδοσιακός μουσακάς σίγουρα θα δυσκολέψουν την επιλογή σου.
(99825810, 99989772) Δημητράκη Παπαμιλτιάδους 8, Πόλη Χρυσοχούς 8820, επ. Πάφου.
Facebook: Stou Sotou Tavern
Instagram: STOU SOTOU TAVERN

viklari--.jpg

Ταβέρνα Βικλάρι
Το Βικλάρι, γνωστό και ως το τελευταίο κάστρο στον Ακάμα, βρίσκεται πάνω από τη Λάρα, στον δρόμο προς το φαράγγι του Άβακα, στην κορυφή ενός λόφου. Φτάνοντας στον χώρο που βρίσκεται η ταβέρνα, ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται αρχικά από την ίδια την τοποθεσία. Η εκπληκτική θέα, με τη θάλασσα του Ακάμα να ακουμπά τον ουρανό, υπόσχεται μία αξέχαστη εμπειρία, καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Πέρα από την τοποθεσία, εξίσου γοητευτικό είναι και το σκηνικό της. Μία απλή, οικογενειακή ταβέρνα, λιτή σε ύφος, όπου θα καθίσεις στον υπέροχο πλακόστρωτο κήπο της, με τα μεγάλα τσιμεντένια τραπέζια-τάβλες, τον οποίο "σκεπάζει" μία δροσερή κληματαριά, για να απολαύσεις καλοφτιαγμένο φαγητό, ενώ παράλληλα θα αγναντεύεις την απεραντοσύνη της θάλασσας.

viklari-the-last-castle.jpg


Στο μενού της: Δεν υπάρχει κατάλογος εδώ. Όλοι τρώνε τα ίδια πράγματα -δηλαδή σούβλες! Συγκεκριμένα, στο Βικλάρι θα πας αποκλειστικά για να δοκιμάσεις τη ζουμερή σούβλα χοιρινό και κοτόπουλο, που θα φτάσει κοντά σου συνοδευμένη με φρεσκοκομμένη σαλάτα και πατάτες, μίας και αυτά είναι όλα όσα διαθέτει το μενού. Πάρε όμως και μία παγωμένη μπίρα. Επιβάλλεται άλλωστε με τέτοια θέα! Σημείωσε τέλος, ότι η κράτηση θεωρείται απαραίτητη, μίας και είναι πολλοί -ντόπιοι και ξένοι- που φτάνουν καθημερινά εκεί!
(26991088) Προς Φαράγγι Άβακα, Πέγεια. Η ταβέρνα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 11.00-17.00 (14.30 η τελευταία παραγγελία).

Snapinsta.app_117317145_160085552340639_2000769453150460422_n_1080.jpg


Ταβέρνα Εφραίμ
Θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως «κλασική αξία» στο χωριό Κουκλιά της επαρχίας Πάφου, πάντως δεν βρίσκεται στη λίστα για αυτό τον λόγο. Είναι ανάμεσα στις προτάσεις μας γιατί η Ταβέρνα Εφραίμ, την οποία συναντάμε στην πλατεία του χωριού, σερβίρει φαγητό αντάξιο της φήμης της ακόμη και σε ημέρες που θα δυσκολευτείς να βρεις τραπέζι. Είναι λοιπόν σε αυτή τη λίστα καθώς πρόκειται για μια αυθεντική, κυπριακή ταβέρνα, όπου τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη: ούτε ο χώρος, ούτε η εξυπηρέτηση, ούτε οι πρώτες ύλες ή η γεύση. Η ταβέρνα διαθέτει έναν φιλόξενο εσωτερικό χώρο, ο οποίος θα μας κρατήσει συντροφιά τις κρύες μέρες του χειμώνα, με μία άκρως παραδοσιακή αισθητική, με τα ξύλινα τραπεζάκια, τις πολύχρωμες καρέκλες και τα καρό τραπεζομάντηλα που αποπνέουν κάτι απ’ τα παλιά. Όσο δε για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, μας περιμένει στη αυλή, όπου απολαμβάνουμε πλούσιους παραδοσιακούς μεζέδες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Σημείωσε μάλιστα ότι κάθε Πέμπτη βράδυ μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, μπορούμε να ζήσουμε παραδοσιακές κυπριακές βραδιές με χορευτικό συγκρότημα και ζωντανή μουσική.

ΕΦΡΑΙΜ ΦΩΤΟ.jpg


Στο πιάτο σου: Ο κατάλογος περιλαμβάνει ποιοτικά κρέατα ψημένα με μαεστρία (μπριζόλα χοιρινή, σουβλάκι χοιρινό, ζουμερές σεφταλιές, κοτόπουλο στη σχάρα), σαλάτες εποχής, ψαρικά όπως τηγανιτό καλαμάρι, γαρίδες στη σχάρα με λαδολέμονο, φρέσκο λαβράκι, φρέσκια τσιπούρα και γαρίδες με σος από σκόρδο και φρέσκα κρέμα. Το μενού εμπλουτίζεται με νόστιμα ζυμαρικά, μπολονές, καρμπονάρα, παραδοσιακό σπιτικό ραβιόλι και ραβιόλι με σπανάκι/σολομό. Στα κυρίως πιάτα «φιγουράρουν» οι καταπληκτικοί κεφτέδες, ο παραδοσιακός μουσακάς, οι κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και το Efraim βοδινό μπέργκερ. Ανάμεσα στα πιάτα που (υπέρ)αγαπήθηκαν από τους θαμώνες είναι η σαλάτα με ζεστό ψωμί καρβέλι (πρόκειται για το σήμα κατατεθέν της ταβέρνας), το χαλούμι με μέλι και κανέλα, όπως και το βοδινό στιφάδο. Τους κυπριακούς παραδοσιακούς μεζέδες του πρέπει να τους δοκιμάσεις. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές -νόστιμες- προτάσεις. Κι αν είσαι βιαστικός, μπορείς να κάνεις στάση για φανταστικό σουβλάκι στην πίτα!
Mάθε ακόμα ότι τα Σαββατόβραδα υπάρχει ζωντανή μουσική με ελαφρολαϊκά.
(26432082 / 99304208) Αποστόλου Λουκά, Κουκλιά, επ. Πάφου.
Facebook: Efraim Tavern
Instagram: Efraim Tavern

letympou.jpg

Ταβέρνα Λετύμπου
Οι παράμετροι που καθιστούν ένα ταβερνάκι δημοφιλές είναι πολλές και διάφορες. Μπορεί να είναι τα χρόνια της λειτουργίας του, ένα ξεχωριστό πιάτο που σερβίρει, οι ιδιοκτήτες του, η τοποθεσία του ή και κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη διακόσμησή του. Στην προκειμένη περίπτωση είναι όλα αυτά μαζί κι ακόμα περισσότερα! Η ταβέρνα Λετύμπου, που βρίσκεται στο κέντρο της γραφικής κοινότητας Λετύμπου, αποτελεί μια από τις λίγες ιστορικές ταβέρνες στην περιοχή που κατάφεραν να ξεχωρίσουν, διατηρώντας αναλλοίωτη την ποιότητά τους, διακρίνεται για τη φιλική, οικογενειακή της ατμόσφαιρα, με τους ιδιοκτήτες, τον κύριο Αντώνη και τη σύζυγό του Ανίτα, να σε κερδίζουν μεμιάς, τις λογικές τιμές της και τα νόστιμα φαγητά της. Πρόκειται για έναν πολύ περιποιημένο χώρο σε ένα πετρόκτιστο ψηλοτάβανο κτήριο με μία δροσερή βεράντα, που διατηρεί την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής και που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείς.

IMG-ab0a66125f1ab491c818d3e1ad4a372d-V.jpg

Στο μενού του: Όσο για το φαγητό είναι παραδοσιακό, αυθεντικό, νόστιμο, τίμιο και συχνά μ’ ένα διακριτικά ανανεωτικό twist. Εδώ λοιπόν θα δοκιμάσεις νόστιμο μεζέ, «δυνατή» σχάρα, αλλά και πιάτα με διεθνές άγγιγμα. Μην προσπεράσεις τη λούντζα, τα κρασάτα λουκάνικα και τη τοματοτηγανιά με χαλλούμι, αλλά και τις βραβευμένες σεφταλιές, οι οποίες θα σε ενθουσιάσουν τόσο με τη γεύση όσο και με τα αρώματά τους. Ακόμα, δοκίμασε τον μουσακά, τον ξιφία αλλά και τις χοιρινές μπριζόλες! Συνόδευσε το φαγητό σου με εξαιρετικό house wine ή μία παγωμένη μπίρα. Ρώτησε όμως και για τις βραδιές με ζωντανή μουσική.
(26642614) Ελλάδος 40, Λετύμπου, επ. Πάφου.
Facebook: Letymbou Tavern Restaurant
Instagram: Letymbou Tavern

petradaki3.jpg

Ταβέρνα «Πετραδάκι»
Η ταβέρνα «Πετραδάκι» στον υπέροχο Κάθηκα της επαρχίας Πάφου, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που βασίστηκε στο μεράκι της οικογένειας Πολεμίτη και την αγάπη τους για την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα, τα αρώματα και τις αναμνήσεις του σπιτικού φαγητού, αλλά και του καλού κρασιού. Γι’ αυτό άλλωστε ό,τι προσφέρεται εδώ φτιάχνεται με εκλεκτά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, ενώ όλα τα εποχιακά ζαρζαβατικά καλλιεργούνται στο οικογενειακό μποστάνι, δίπλα στην ταβέρνα, με το μεράκι και την φροντίδα του κυρίου Χαράλαμπου, του πάτερ φαμίλια της οικογένειας. Εντυπωσιακός είναι όμως και ο χώρος τους, ένα φιλόξενο πετρόκτιστο κτήριο 20 χρόνων, με μία δροσερή πίσω αυλή που απολαμβάνει τη θέα της γύρω περιοχής. Εκεί θα σε υποδεχθούν εγκάρδια η μητέρα Νίκη Ιωάννου μαζί με τους τρεις γιους τους, οι οποίοι στη συνέχεια θα φροντίσουν να σε σερβίρουν καλό κρασί και τα μαγειρεμένα με αγάπη και μακρόχρονη εμπειρία πιάτα -διά χειρός και πάλι του πατέρα και σεφ της οικογένειας, του ακούραστου κυρίου Χαράλαμπου-, που θα επιλέξεις από τον μακρύ κατάλογο του εστιατορίου. Πέρα από την όμορφη αυλή, το Πετρααδάκι διαθέτει και ένα από τους πιο ζεστούς και καλαίσθητους, ιδανικούς για τον χειμώνα, με μεγάλες τζαμαρίες, πέτρα και ξύλο. Σημείωσε ακόμα ότι κάτω από το εστιατόριο, η οικογένεια διατηρεί κι ένα μικρό οινοποιείο όπου φιλοξενεί το δικό της house wine, ενώ στα σχέδιά της είναι να το μεταμορφώσει σε ένα σύγχρονο οινοποιείο, με την ονομασία Πετραδάκι, όπου θα εμφιαλώνει το κρασί του.

petradaki.jpg

Στο μενού του: Η ταβέρνα σερβίρει ποιοτικά μεζεδάκια, ενώ στο μενού της διαθέτει και πιάτα για χορτοφάγους. Τις δε Κυριακές, σερβίρει ένα πλούσιο και άκρως απολαυστικό μπουφέ, που περιλαμβάνει από σούβλες και μαγειρευτά, μέχρι σαλάτες, ορεκτικά και εποχιακά. Ο καλαίσθητος χώρος του, η άψογη εξυπηρέτηση, η οικογενειακή ατμόσφαιρα και η πολύ καλή σχέση ποιότητας – ποσότητας και τιμής του φαγητού, θα σας κάνουν να το επισκεφθείτε ξανά και ξανά, όσες φορές κι αν βρεθείτε στον Κάθηκα. Ο Χαράλαμπος και η Νίκη, μαζί με τους γιους της οικογένειας, θα σε σκλαβώσουν με την απροσποίητη ευγένειά τους και την έμφυτη φιλόξενη διάθεσή τους.
(26814191) Κάτω Βρύση 45, Κάθηκας. Τρ-Σ 17.00-22.00 & Κ 13.00-15.00.

tremithas1.jpg

The Tremythas of Simou
Οδηγώντας από την Πάφο προς το Λατσί, επιβάλλεται μία στάση στο χωριό Σίμου, ένα γνωστό-άγνωστο χωριό που όμως κρύβει ένα μικρό γαστρονομικό θησαυρό, ονόματι Τρέμιθος της Σίμου. Πρόκειται για μία οικογενειακή ταβέρνα που θα την βρεις στο κέντρο του χωριού, μέσα σε μια ειδυλλιακή πετρόχτιστη πλατεία, με ένα αιωνόβιο δέντρο τρεμιθιάς να χαρίζει τη σκιά και τη δροσιά του στους επισκέπτες της. Πέρα λοιπόν από τα όμορφα τραπέζια στην πλακόστρωτη πλατεία, ο Τρέμιθος της Σίμου σε φιλοξενεί και στο μικρό του εσωτερικό χώρο, που στεγάζεται σε ένα πετρόκτιστο κτήριο, με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή καμάρα να κλέβει τις εντυπώσεις, ένα τζάκι για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και θυμητάρια μιας άλλης εποχής στους τοίχους! Όπου κι αν επιλέξεις να καθίσεις, η κυρία Μαρία, η ψυχή του μαγαζιού, θα φροντίσει να μη σου λείψει τίποτα, ενώ όλα όσα θα σε σερβίρει είναι καλοφτιαγμένα, της ώρας και με ολόφρεσκα υλικά –τα ζαρζαβατικά μάλιστα κόβονται φρέσκα από τον μποστάνι του μαγαζιού.

tremithasfoto.jpg

Στο μενού του: Εδώ λοιπόν μπορείς να απολαύσεις φαγητά της ώρας, όπως κλέφτικο, μουσακά, στιφάδο, κουπέπια, γεμιστούς ανθούς και άλλα πιάτα, τα οποία καθορίζονται από την εποχή και τη διαθεσιμότητα των υλικών! Εξάλλουμ, όλα εδώ είναι ολόφρεσκα και φτιαγμένα με μεράκι, αγάπη και παραδοσιακές συνταγές -ακόμα και το ψωμί είναι φρεσκοζυμωμένο. Επιπλέον, ο Τρέμιθος της Σίμου προσφέρει πιάτα από την κυπριακή κουζίνα, όπως μακαρόνια του φούρνου και κεφτέδες, και κρεατικά όπως κοτόπουλο, μπριζόλα και χοιρινό, με διαφορετικές σάλτσες, όπως Diane, πιπέρι, σκόρδο και τσίλι. Υπάρχουν επίσης σουβλάκια, σαλάτες και κάποια σνακ. Το φαγητό σου θα το συνοδεύσεις με house wine, το οποίο θα σε ικανοποιήσει απόλυτα. Οι τιμές είναι τίμιες, η εξυπηρέτηση φιλική και το περιβάλλον ζεστό. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
(99438421 & 26732225) πλατεία Σίμου, επ. Πάφου.
Facebook: The Tremythas of Simou

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close