Δημοσιεύτηκε στις 14 Αυγούστου 2023
Ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, χιλιάδες πιστοί μαζεύονται στις ορεινές και θρυλικές μονές της Κύπρου, για να γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, σε μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία.
Κάθε χρόνο, αρκετά μεγάλη είναι η κοσμοσυρροή στην περιοχή του Τροόδους, όπου βρίσκονται τρία γνωστά μοναστήρια, η ιστορική Μονή της Παναγίας του Κύκκου, η Μονή της Παναγίας Τροοδίτισσας και δυτικότερα προς την Πάφο, η Μονή της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας.

Παναγία του Κύκκου
Η Μονή του Κύκκου βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Κοιλάδας της Μαραθάσας κι είναι η πλουσιότερη Mονή στο νησί. Βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 1.318 μέτρων. Αφιερωμένη στην Παναγία, η Mονή διαθέτει μια από τις τρεις εικόνες που αποδίδονται στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Η εικόνα - επικαλυμμένη με ασήμι -είναι σε μια θήκη από ταρταρούγα και σεντέφι και βρίσκεται τοποθετημένη μπροστά στο εικονοστάσι. Σύμφωνα με την παράδοση, ο κύπριος ερημίτης Ησαίας θεράπευσε με θαύμα την κόρη του αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ Κομνηνού (1081 - 1118 μ.Χ.). Ως ανταμοιβή ζήτησε την εικόνα και ο αυτοκράτορας, αν και λυπήθηκε στην προοπτική της απώλειας ενός τέτοιου θησαυρού, την έστειλε στην Κύπρο μαζί με τα χρήματα για την κατασκευή ενός μοναστηριού, όπου θα φυλασσόταν η εικόνα. Το Μοναστήρι κάηκε αρκετές φορές και δεν έμεινε τίποτα από το αρχικό του κτίσμα. Σήμερα το Μοναστήρι παράγει ζιβανία κι άλλα οινοπνευματώδη ποτά, ενώ θρησκευτικά πανηγύρια πραγματοποιούνται στις 8 Σεπτεμβρίου (Γέννηση της Θεοτόκου) και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου). Υπάρχει επίσης ένα μουσείο στους χώρους της Μονής. Η Μονή είναι επίσης γνωστή και για το γεγονός ότι ο πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ υπηρέτησε εκεί ως δόκιμος μοναχός.
>> Το μοναστήρι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και στις 8 Σεπτεμβρίου.
Πληρ: 22942435.

Μονή Παναγίας Τροοδίτισσας
Το Μοναστήρι της Τροοδίτισσας βρίσκεται παρά την κοινότητα Πάνω Πλατρών (Τρόοδος) της επαρχίας Λεμεσού. Χρονολογείται κατά τον 13ο αιώνα και βρίσκεται στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους ανάμεσα σε πεύκα, ψηλότερα από όλες τις Μονές του Νησιού, 1370 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1731 και περιέχει μια ανεκτίμητη εικόνα της Παναγίας, που καλύπτεται από ασημένια φύλλα και η οποία ήρθε από τη Μικρά Ασία. Πιστεύεται ότι δίνει ελπίδα σε άτεκνα ζευγάρια αν προσευχηθούν σ΄ αυτήν. Η ακριβής ημερομηνία της ίδρυσης της Μονής δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι ιδρύθηκε αμέσως μετά την Περίοδο της Εικονομαχίας από έναν ερημίτη που κατοικούσε εκεί στα χρόνια της εικονομαχίας. Η εκκλησία, καθώς και τα μοναστικά κτίρια, ανήκουν σε μεταγενέστερη περίοδο και μπορεί να χρονολογούνται στα τέλη του 18ου ή του 19ου και του 20ου αιώνα. Το Μοναστήρι είναι ένα καταφύγιο για τους προσκυνητές και ως εκ τούτου δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις, αν και η Εκκλησία είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες. Η Ιερά Μονή της Τροοδιτίσσης κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των Κυπριακών Μονών, όχι μόνο για την αξιοθαύμαστη φυσική ωραιότητα, η οποία την περικυκλώνει, αλλά και για την αξιόλογη παλαιότητά της, για τον πλούτο των ζωγραφικών καλλιτεχνημάτων της και, επιπλέον, για την σιωπηρή δράση, την οποία με ζήλο ανέπτυξε και αναπτύσσει, παρά τις αλλεπάλληλες δυσχερείς περιστάσεις.
>> Το μοναστήρι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.
Πληρ. 25421663.

Μονή Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας
Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία κοντά στο χωριό Παναγιά, δυτικά του δάσους της Πάφου. Ιδρύθηκε το 1152 μ.Χ. από το μοναχό Ιγνάτιο, ο οποίος βρήκε στην περιοχή Μουλιά της Πάφου τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που πιθανολογείται ότι έχει αγιογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ο Ιγνάτιος μετέφερε την εικόνα στο βουνό και έχτισε το μοναστήρι, το οποίο αφιέρωσε στην Παναγία την Χρυσορογιάτισσα. Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο της μονής. Οι τοιχογραφίες του που χρονολογούνται πάνω από τρεις αιώνες θα σε εντυπωσιάσυν. Η εικόνα του Χριστού και της Παναγίας, όπως ζωγράφισε ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής είναι στο μοναστήρι και καλύπτεται από υφάσματα και ασήμι.
Στο μοναστήρι λειτουργούσε κέντρο προστασίας βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων όπως και άλλων θησαυρών. Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα βυζαντινό μουσείο. Το παλιό οινοποιείο του μοναστηριού παράγει από τα δικά του αμπέλια μερικά από τα καλύτερα κρασιά εκλεκτής σοδειάς της Κύπρου.
Μην παραλείψεις: να επισκεφτείς καφέ-εστιατόριο που υπάρχει μπροστά στην κύρια είσοδο του μοναστηριού όπου θα απολαύσεις τη μαγευτική πανοραμική θέα.
>> Το μοναστήρι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.
Πληρ. 26 722 457.
*Κεντρική εικόνα: Θρονί - Παναγία του Κύκκου
Σχετικά


Ζήσε τα πιο αξέχαστα Χριστούγεννα δίπλα στη θάλασσα
Στο ξενοδοχείο Annabelle θα βιώσεις μια one of a kind γιορτινή εμπειρία

Οι πιο ακριβές και οι πιο φτηνές πόλεις για το 2023
Με το κόστος ζωής να έχει εκτοξευθεί στα ύψη, κάποιες (μεγαλου)πόλεις κρατούν τα ηνία (της ακρίβειας).



Μία τριήμερη χριστουγεννιάτικη αγορά με δωρεάν ζεστά κάστανα, συναυλία και παιχνίδια
Όσα θα ζήσουμε στο Κίτι

Limassol Christmas Festival: Μάθαμε με ποιους καλλιτέχνες ανοίγει τις πόρτες του
Grand opening γεμάτο διασκέδαση!



Αρχίζουν σήμερα οι δηλώσεις συμμετοχής για την καρναβαλίστικη παρέλαση της Λεμεσού
Ο Δήμος δεν δέχεται δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικώς


Το χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λαϊκή Γειτονιά, μέσα από ένα βίντεο
Ένα βιντεάκι που θα σε πείσει να το επισκεφτείς