Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2023
Φωτογραφία & Βίντεο: @mieloch [IG]
Μέσα από το Instagram εντοπίσαμε μια εντυπωσιακή φωτογραφία και ένα βίντεο με drone που παρουσιάζουν το Θρονί της Παναγίας του Κύκκου από ψηλά. Εκεί όπου βρίσκεται και ο τάφος του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.
Δες τη φωτογραφία και απόλαυσε την Κύπρο από ψηλά
Μάθε για το Θρονί της Παναγίας του Κύκκου
Βορειοδυτικά της μονής της Παναγίας του Κύκκου (επαρχία Λευκωσίας) βρίσκεται δύσβατη βουνοκορφή με την επωνυμία Θρονί. Αυτή έχει υψόμετρο γύρω στα 1450 μ. και είναι άμεσα συνδεδεμένη με το παρακείμενο μοναστήρι. Σε περιόδους ανομβρίας οι πατέρες της μονής Κύκκου συνήθιζαν να λιτανεύουν την αγία εικόνα της Παναγίας του Κύκκου, η οποία στα χρόνια της Βενετοκρατίας (1489-1571) ήταν γνωστή και ως Παναγία της Βροχής, και με πομπή μέσω μονοπατιού την ανέβαζαν στην κορυφή του βουνού, όπου την τοποθετούσαν σε ξύλινο θρόνο και τελούσαν παράκληση για τερματισμό της ανομβρίας. Οι πιστοί ακόμη και στις μέρες μας συνηθίζουν να επισκέπτονται το Θρονί και να δένουν στους παρακείμενους θάμνους μαντήλια ή άλλα υφάσματα ως αφιερώματα. Στα 1935 ο ξύλινος θρόνος της Παναγίας αντικαταστάθηκε από οικοδόμημα, έργο του αυτοδίδακτου αρχιτέκτονα Φίλιππου Λοΐζου. Πρόκειται για κουβούκλιο, στηριζόμενο σε τέσσερις πεσσούς. Για ευκολότερη πρόσβαση στον χώρο στα 1959 διανοίχθηκε δρόμος μήκους περίπου 2 χμ.
Τον χώρο επέλεξε και ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ (1950-1977), για να κατασκευασθεί ο τάφος του. Πρόκειται για ημιυπόγειο θολωτό οικοδόμημα έργο του αρχιτέκτονα Ανδρέα Φιλίππου (1977), ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα χαμηλότερα στα βόρεια του Θρονιού. Την ίδια χρονιά (1977) έγινε ανάπλαση στο Θρονί της Παναγίας.
Η παλαιότερη οικοδομή γκρεμίστηκε και στη θέση της κατασκευάστηκε νέο ναόσχημο κτήριο από σκυρόδεμα, συνδυάζοντας στοιχεία της βυζαντινής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής, έργο του αρχιτέκτονα Ανδρέα Φιλίππου. Χαμηλότερα, στα βόρεια σε ειδικά διαμορφωμένη πλατεία τοποθετήθηκε στο 2008 το άγαλμα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, έργο του γλύπτη Νίκου Κοτζιαμάνη, μετά την απομάκρυνσή του από τον περίβολο της Αρχιεπισκοπής, όπου είχε αρχικώς τοποθετηθεί.
Με απόφαση του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου οι χώροι του Θρονιού της Παναγίας, του τάφου και του αγάλματος του Μακαρίου διαμορφώθηκαν και ενοποιήθηκαν με πεζόδρομους, ενώ σημαντικός αριθμός ψηφιδωτών συνθέσεων τοποθετήθηκαν κατά μήκος τους.
Επίσης πρόσφατα (2011) οικοδομείται στην κορυφή του βουνού νέος ναός σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Κοψαχείλη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον παλαιότερο, που κατεδαφίστηκε. Πρόκειται για ναό περίκεντρο οκταγωνικό, εγγεγραμμένο σε τετράγωνο, με προσθήκη γωνιακών κογχών. Το οικοδόμημα αναπτύσσεται στον κατακόρυφο άξονα με σύστημα επάλληλων κιόνων, που τονίζει και την οκταγωνική διάρθωση, ιδιαίτερα στο εσωτερικό. Εξωτερικά στην περίμετρο της οροφής θα φέρει ολόγλυφα χάλκινα αγάλματα του Χριστού, της Θεοτόκου, αποστόλων και προφητών.
Πηγή: monikykkou.org.cy
Σχετικά
10 φθηνά ελληνικά νησιά για διακοπές το 2026
Αναζητάτε νησιά με φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια και φθηνά ξενοδοχεία; Δείτε τη λίστα με τα πιο οικονομικά νησιά για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.
Πώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι στην Κύπρο - Η πρόβλεψη του Τμ. Μετεωρολογίας
"Στην Κύπρο, οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν να έχουμε ένα φυσιολογικο καλοκαίρι"
Το ελληνικό νησί που υμνούν οι βρετανικοί Times
Το δημοσίευμα σημειώνει πως το συγκεκριμένο νησί συνεχίζει να διατηρεί τη μυθική του γοητεία με τους σύγχρονους επισκέπτες να σαγηνεύονται κυρίως από τις «απίθανες παραλίες» και τα «δελεαστικά, τιρκουάζ νερά»
40 χωριά που αξίζει να ανακαλύψεις φέτος: Πού να μείνεις, τι να φας και τι να δεις
Αν ψάχνεις την πιο αυθεντική καλοκαιρινή εμπειρία, ήρθε η ώρα να πας χωριό
Η απόλυτη εμπειρία του «slow travel», σε ένα σαββατοκύριακο στο Annabelle
Γαστρονομία, wine tasting και θαλασσινό αεράκι, στο εμβληματικό ξενοδοχείο της Πάφου
Οι Times ξεχώρισαν τα 17 ελληνικά νησιά της «απόλυτης γαλήνης», δείτε την λίστα
Σε αφιέρωμά τους, οι βρετανικοί Times ξεχωρίζουν 17 «ήσυχους» παραδείσους της Ελλάδας, προορισμούς με γαλήνια ατμόσφαιρα, ειδυλλιακές παραλίες και χαλαρούς ρυθμούς ζωής, ιδανικούς για όσους αναζητούν διακοπές μακριά από τα πλήθη
Το Cap St Georges Hotel & Resort στα Booking.com Click. EMEA 2026 Partner Spotlight Awards
Η κορυφαία αυτή αναγνώριση απονεμήθηκε στο πλαίσιο του Click. EMEA 2026, της αποκλειστικής ετήσιας συνόδου συνεργατών της Booking.com
«Φεγγάρι της Φράουλας»: Πότε θα λάμψει η πανσέληνος του Ιουνίου, η 1η του καλοκαιριού
«Strawbery Moon»: Το φεγγάρι της φράουλας, το πρώτο φεγγάρι του καλοκαιριού θα λάμψει στον ουρανό σε λίγες ημέρες
Η Ryanair ανακοίνωσε εκπτώσεις σε 13 υπέροχους προορισμούς, με τιμές που αρχίζουν από €17.99
Ετοιμάσου για καλοκαιρινή απόδραση, σε οικονομικές τιμές
Ακόμη δύο βιβλιοθήκες-βάρκες έπιασαν θέση στις παραλίες του Πρωταρά
Εγκατάσταση ακόμη δύο δανειστικών βιβλιοθηκών στις παραλίες Αγίας Τριάδας και Κάππαρη.