Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

To… ατέλειωτο καλοκαίρι σου στον Πρωταρά

Όλα όσα μπορείς να κάνεις, να δεις και να ακούσεις!

Δημοσιεύτηκε στις 07 Ιουλίου 2023

Αν μπορούσε κανείς να συνοψίσει σε έναν προορισμό τις ειδυλλιακές παραλίες, τη φυσική ομορφιά, το ιδανικό μέρος για οικογενειακές διακοπές αλλά και την αναβαθμισμένη διασκέδαση, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον Πρωταρά. Το πιο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Κύπρου αναβαθμίζεται συνεχώς, με στόχο να προσφέρει και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη του όλα όσα χρειάζεται για διακοπές με… άποψη.

Αντίγραφο του AyiaTriada.jpg

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ
Ξεκινώντας να μιλάμε για τον Πρωταρά, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στον παραλιακό του πεζόδρομο. Ένα έργο το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είτε για το καθημερινό τους περπάτημα είτε για την εκγύμναση και τη φυσική άσκηση.

Ο παραλιακός πεζόδρομος του Πρωταρά είναι μοναδικός, καθώς σύντομα θα αποκτήσει μήκος 15 χιλιομέτρων, ενώνοντας όλη την ακτογραμμή του Δήμου Παραλιμνίου από τη διάσημη παραλία του Κόννου στο κρατικό δάσος του Κάβο Γκρέκο, μέχρι και τα σύνορα με τον Δήμο Δερύνειας, ο οποίος από το 2024 θα ενταχθεί -μεταξύ άλλων- στον ενιαίο δημοτικό σχηματισμό ως «Δήμος Δερύνειας - Παραλιμνίου» και θα αποτελεί έτσι φυσική προέκταση της λεωφόρου Κένεντι της κατεχόμενης σήμερα Αμμοχώστου.

Ήδη από το 2022 ολοκληρώθηκε η Γ ’ Φάση του παραλιακού πεζοδρόμου, ο ο ποίος σήμερα επεκτείνεται αφενός βορειοδυτικά, από την παραλία Περνέρα μέχρι και το εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου σε μήκος 1.267 μέτρα, και νοτιοανατολικά σε μήκος 1.324 μέτρα. Η σ υνολική αξία του έργου ανήλθε στα €6.095.180 (περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).

shutterstock_1100560745.jpg
Παραλία Κόννος

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ
Δεκαεννέα Γαλάζιες Σημαίες απονεμήθηκαν στον Δήμο Παραλιμνίου κατά την εκδήλωση απονομής Γαλάζιων Σημαιών στις παραλίες της Κύπρου που πληρούν τα κριτήρια και απονέμονται από τον Εθνικό Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας και τον Οργανισμό CYMEPΑ, καθιστώντας τον τον πρώτο Δήμο παγκύπρια σε αριθμό Γαλάζιων Σημαιών.

Γαλάζιες Σημαίες απονεμήθηκαν σε 19 παραλίες του Δήμου Παραλιμνίου από τις 79 που απονεμήθηκαν παγκύπρια, και συγκεκριμένα στις παραλίες: Αρμυροπήγαδο, Γλυκύ Νερό, Κάππαρης, Σκουταρόσπηλιοι, Αγία Τριάδα, Μηνάς, Βρυσούδια, Λούμα, Περνέρα, Ποτάμι, Βρύση Γ, Βρύση Β, Βρύση Α, Fig Tree Bay, η Βάλη του Χατζηξενή, Βυζακιά, Λομπαρδί, Νησιά και Νησιά Gardens.

Αντίγραφο του FigTreeBay2.jpg
Fig Tree Bay

Η Γαλάζια Σημαία, είναι ένας διεθνής θεσμός που προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση και απονέμεται σε παραλίες που πληρούν τα κριτήρια της αξιολόγησης του Εθνικού Κριτή για την καθαρότητα των νερών κολύμβησης. Αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, που επιβραβεύει τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια. Μέσα από τον θεσμό βραβεύονται οι παραλίες οι οποίες επιτυγχάνουν υψηλούς ποιοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με τη Γαλάζια Σημαία είναι η εξαιρετική ποιότητα των νερών κολύμβησης. Λαμβάνονται, επίσης, υπόψη άλλα 33 κριτήρια αξιολόγησης για τις ακτές και 38 για τις μαρίνες, που πιστοποιούν, ανάμεσα σε άλλα, την ασφάλεια των λουομένων, την όσο το δυνατόν πληρέστερη πληροφόρηση των επισκεπτών, την καθαριότητα και οργάνωση της ακτής και του παράκτιου χώρου, την προστασία του φυσικού πλούτου και την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

louma.jpg
παραλία Λούμα

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Όσο και να περιγράψει κανείς τις διάσημες παγκοσμίως παραλίες του Πρωταρά, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη μοναδική εμπειρία μιας βουτιάς στα καταγάλανα νερά του Fig Tree Bay, της παραλίας Βρύση ή του Κόννου. Μάλιστα, η τελευταία, είναι ίσως από τις ελάχιστες παραλίες του νησιού που συνδυάζουν το μοναδικό στοιχείο του ανέγγιχτου κρατικού δάσους του Κάβο Γκρέκο, το οποίο καταλήγει μέχρι την ξανθή άμμο της γραφικής αυτής παραλίας.

Όταν, όμως, αναφέρεται κανείς στον Πρωταρά, δεν μπορεί να παραλείψει να αναφέρει και τη διάσημη παραλία του Fig Tree Bay, η ο ποία, σύμφωνα με τον οδηγό TripAdvisor, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 25 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης για το 2022. Με τα καθαρά, ρηχά νερά της και την ψιλή, χρυσή της άμμο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους και στους ξένους τουρίστες, ενώ η βραχονησίδα που υπάρχει σε μικρή απόσταση από την ακτή συμβάλλει στο ειδυλλιακό τοπίο και αποτελεί την ίδια στιγμή σημείο εξερεύνησης για μικρούς και μεγάλους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραλία πήρε το όνομά της από τη συκιά που υπάρχει σ το πίσω μέρος της παραλίας, την οποία έφεραν μαζί τους οι κατακτητές από την Ανατολή τον 17ον αιώνα. Δίπλα από την παραλία Fig Tree Bay βρίσκεται η μ εγαλύτερη παραλία του Πρωταρά με μήκος 1 χ ιλιόμετρο.

shutterstock_2016544262.jpg

Η παραλία Βρύση, την οποία πολλοί γ νωρίζουν με τα ονόματα των παρακείμενων ξενοδοχείων, αποτελεί και μιαν από τις ελάχιστες παραλίες παγκυπρίως που παρέχουν πλήρη προσβασιμότητα σε Άτομα με Αναπηρία. Συγκεκριμένα, παρέχει χώρους σ τάθμευσης με θέσεις για Αμέα, ράμπες τόσο προς την παραλία όσο και για την είσοδο σ το νερό, το πρωτοποριακό αυτόνομο σύστημα θαλάσσιας πρόσβασης ΑμεΑ (Seatrack), αμαξίδιο θαλάσσης και τουαλέτες για ΑμεΑ. Η συγκεκριμένη παραλία μαζί με άλλες δέκα παραλίες του Πρωταρά καθώς και επτά παραλίες του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης της Ελλάδας, έχουν ενταχθεί σ το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Ερμής 2, Τουρισμός Χωρίς Εμπόδια για Όλους». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου με κύριο δικαιούχο την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και Δικαιούχους τον Δήμο Παραλιμνίου και τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, με στόχο τη δημιουργία οδηγού προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα κινητικότητας καθώς και εγκατάσταση σε παραλίες που παρουσιάζουν έντονη τουριστική κίνηση ειδικών υποδομών πρόσβασης ατόμων με προβλήματα κινητικότητας. Μπορεί κανείς να βρει τις έντεκα προσβάσιμες παραλίες του Δήμου Παραλιμνίου καθώς και τον χρήσιμο οδηγό προσβασιμότητας σ την ιστοσελίδα pamepantou.eu.

shutterstock_1327282151----.jpg

Ξεχωρίζουν, βέβαια, και οι παραλίες Λούμα, Περνέρα και Ποτάμι, στην περιοχή Περνέρα του Πρωταρά, οι οποίες διακρίνονται για την καθαρότητα των νερών τους, τη λεπτή άμμο, καθώς και για τις δεκάδες παρακείμενες επιλογές που έχει να επιλέξει ο επισκέπτης για εστίαση και διασκέδαση.

Από τις παραλίες που αξίζει να ανακαλύψει κανείς είναι και η Βυζακιά και Λουμπαρδί, καθώς και η μαγευτική περιοχή Νησσιά, η οποία φημίζεται από ντόπιους και ξένους επισκέπτες ως σημείο καταδύσεων. Μιλώντας για καταδύσεις, δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί και στον γνωστό τεχνητό ύφαλο που έχει δημιουργηθεί μετά τη βύθιση του ναυαγίου Νέμεσις στα ανοικτά της παραλίας Βρυσούδια.

Αντίγραφο του AyiosNikolaos.jpg

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Μιλώντας για αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή του Παραλιμνίου, δεν μπορεί κανείς να παραλείψει το περίφημο, πλέον, εξωκκλήσι των Αγίων Σαράντα. Θα το βρεις στην περιοχή «Φανός» και πρόκειται για ένα εξωκκλήσι το οποίο βρίσκεται κτισμένο σε ένα σπήλαιο, με έναν πετρόκτιστο τρούλο στην κορυφή και με ψήγματα αγιογραφιών τα οποία ανάγονται μέχρι και στον 12ον αιώνα.

Αντίγραφο του ProfitisElias--d.jpg
Προφήτης Ηλίας

Ανάμεσα στα εξωκκλήσια που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, περιλαμβάνεται και η Παναγιώτισσα, η ο ποία βρίσκεται κτισμένη στα υψώματα του Πρωταρά. Μάλιστα, πρόσφατα, καθώς στην εκκλησία πραγματοποιούνταν εργασίες ανακαίνισης, ήρθαν στο φως αρχαιότητες της Ελληνιστικής Περιόδου που αναφέρονται στον τελευταίο βασιλιά της Σαλαμίνας Νικοκρέοντα και στη βασιλεία του αυτοκράτορα Ηρακλείτου, καθώς και θεμέλια αρχαίας βασιλικής που ανάγεται στον 6ον αιώνα μ.Χ. Αξίζει να αναφερθεί ότι, πίσω από το παράθυρο του ιερού, εντοπίστηκαν και τα οστά του πατρός Ζαχαρία, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, μαρτύρησε από τους Οθωμανούς προς το τέλος του 17ου αιώνα. Ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία του Παραλιμνίου και το λιμάνι της Λεύκολλας, το οποίο κατέγραψε ο Στράβων και στο οποίο έχουν βρεθεί μεγάλος αριθμός τάφων, μέλη αγαλμάτων και επιγραφές επικαλούμενες τον Απόλλωνα. Το όνομα της Λεύκολλας έχει συνδεθεί και με μία καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου ναυμαχία, του 306 π.Χ., κατά την οποία κάποια από τα εκατοντάδες πλοία που συμμετείχαν ναυάγησαν σ την περιοχή.

Πρόσφατα στην περιοχή έγινε, μάλιστα, και μια σπουδαία ανακάλυψη, ενός ναυαγίου ρωμαϊκών χρόνων, με φορτίο με εμπορικούς αμφορείς, πιθανότατα από τη Συρία και την Κιλικία.

Αντίγραφο του AyioiSaranta.jpg
Άγιοι Σαράντα

Ανάμεσα στα γνωστά αξιοθέατα του Πρωταρά και η περίφημη Σπηλιά του Κύκλωπα, μία φυσική σπηλιά ανάμεσα σε βράχους, πλησίον της παραλίας Κόννος, στην οποία υπάρχουν σημάδια ζωής που ανάγονται στην Προ-Νεολιθική εποχή. Το όνομα του σπηλαίου προέρχεται από τη μυθολογία, η οποία αναφέρει ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε από μία οικογένεια κυκλώπων που ναυάγησε στο νησί μετά από θαλασσοταραχή. Η περιοχή αποτελεί και σπουδαίο καταδυτικό σημείο, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ίσως κάποτε κοντά στο σημείο υπήρχε κτισμένο το ιερό της Ακραίας Αφροδίτης, το οποίο κατέγραψε κατά τις περιηγήσεις του ο Έλληνας γεωγράφος, φιλόσοφος και ιστορικός Στράβων.

Αντίγραφο του ProtarasDrone.jpg

Οι εκδηλώσεις που αξίζει να επισκεφθείς
▶12-30 Ιουλίου 2023, Πλατεία Εκδηλώσεων “Λεύκολλα”, Πρωταράς
9th Summer Film Festival
(Είσοδος Ελεύθερη)

▶Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023, 20:00, Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά
MoonWalk (Το μεγαλύτερο Street Music Festival της Κύπρου)
(Είσοδος Ελεύθερη)

Shutterstock_1435726364.png

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close