Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου 2023
Εντείνεται η συζήτηση γύρω από το - αμφιλεγόμενο για μερικούς - φεστιβάλ AfroΒanana και τον χώρο διεξαγωγής του για τη φετινή χρονιά, αφού όπως ανακοινώθηκε δεν θα πραγματοποιηθεί σε κάποιον από τους Δήμος που διεξαγόταν τις περασμένες χρονιές. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, οι διοργανωτές ζήτησαν και τη βοήθεια του κοινού, για να μπορέσουν να βρουν το ιδανικό μέρος για φέτος.
Τελευταία στάση του Φεστιβάλ ήταν το Δάλι, όπου τελικά οι κάτοικοι φαίνεται πως δεν το ήθελαν, με τον επίτιμο δημότη του Ιδαλίου και ομότιμο καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κύπρου, Γεώργιο Πετρίκκο, να εξηγεί στο «Μεσημέρι και Κάτι» τους λόγους που δεν επιθυμούσαν να πραγματοποιηθεί εκεί το φεστιβάλ τελικά.
«Αρχικά δεν είχαμε ενημερωθεί όταν ανακοινώθηκε ο χώρος που θα διεξαγόταν το φεστιβάλ, ενώ η διοργάνωση δεν είχε την άδεια των ιδιοκτητών της γης στην οποία έλεγαν ότι θα γίνει. Τελευταία στιγμή βρεθήκαμε προ ενός σχεδίου, ενός οικολογικού προελέγχου, ο οποίος κατέληγε ότι είναι το τελειότερο μέρος, για να γίνει το φεστιβάλ. Είναι όμως, το πιο ακατάλληλο μέρος για να γίνει ένα τέτοιο γεγονός και αν μας ενημέρωναν και από την αρχή, η απάντηση θα ήταν και πάλι όχι.
Εκεί όπου είχε σχεδιαστεί και ανακοινωθεί ότι θα γινόταν, είναι ένας μικρός χώρος με αιωνόβιους ευκαλύπτους, ο οποίος γειτονεύει και με κατοικημένη περιοχή, με αγροτική περιοχή και αρχαιολογική περιοχή. Το περιβάλλον θα υποστεί κάποια σοβαρή οικολογική διαταραχή. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι περιοχή "Natura" ως εκ τούτου θα μπορούσαν να το κάνουν, χωρίς να έχουν πάρει άδεια από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν το ήθελαν. Μάλιστα, όταν πληροφορήθηκαν για αυτό έμειναν έκπληκτοι».
Πού θα γίνει τελικά το φεστιβάλ;
Επόμενη και τελειωτική στάση για το Afrobanana Festival φαίνεται πως θα είναι τα Λεύκαρα, με τον διοργανωτή να λέει: «Δεν νιώσαμε τη φιλοξενία από το Δάλι, γι’ αυτό ερχόμαστε σε ένα χωριό, γεμάτο πολιτισμό, με 43 χρόνια διοργανώσεις φεστιβάλ και υποδομές, τα Λεύκαρα».
«Μιλήσαμε με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο, είμαστε όλη μέρα στους δρόμους, μιλούμε με τους κατοίκους, οι οποίοι είναι ενθουσιασμένοι. Ανυπομονούμε να δεχτούμε τον κόσμο, ειδικά φέτος που το φεστιβάλ εντάσσεται στα "Κύπρια" και θα παρουσιάσουμε και δύο ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ένα αφορά μάλιστα τη βιωσιμότητα σε σχέση με τα φεστιβάλ και το περιβάλλον, ενώ θα λάβουν μέρος και τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Θα φιλοξενήσουμε 14 συγκροτήματα από το εξωτερικό, θα έχουμε 2 μουσικές σκηνές και εγκαταστάσεις μέσα στο χωριό», προσθέτει ο Κωνσταντίνος Κυπριανού, και κλείνει αναφέροντας «Νομίζω όλα αυτά έγιναν για καλό τελικά».
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 16 Ιουλίου.
Πηγή: City
Σχετικά
Halloween στη Λεμεσό με κολοκύθες, κυνήγι θησαυρού και μαγικά
Η Limassol AGORA ετοιμάζει ένα απογευματινό πάρτι για παιδιά, γεμάτο παιχνίδια, μεταμφιέσεις και εκπλήξεις, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.
«Περπατώ με τους Ρευματοπαθείς» στη Λάρνακα
Στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα στήριξης, αλληλεγγύης, αποδοχής και κατανόησης της καθημερινότητάς τους
Mάθαμε πότε θα γίνει η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Λεμεσό
H Λεμεσός ετοιμάζεται από τώρα για τις γιορτές
Το μεγαλύτερο παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου, επιστρέφει (για καλό σκοπό)
Ανακαλύψτε χιλιάδες βιβλία και απολαύστε ένα καφεδάκι στο «Υφαντουργείο The Workplace»!
Limassol Art Walks: 19 χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης
Εκεί θα δεις εκθέσεις, performances και έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για συγκεκριμένους χώρους και σημεία της πόλης
Μια βραδιά για ρεμπέτες σε ένα οινοποιείο στο χωριό
Ρεμπέτικο, κρασί, ζιβανία και φαγητό σε μία υπέροχη αυλή στο χωριό
Week Agenda: 14 προτάσεις για έξοδο στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα
Ο Γιώργος Νταλάρας, το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, ο Κώστας Χατζής και ενδιαφέρουσες θεατρικές και χορευτικές προτάσεις γεμίζουν την ατζέντα μας
«Φρέαρ»: Σύγχρονος χορός και ζωντανή μουσική στην Αξιοθέα
Η παράσταση σε χορογραφία της Μαρίας Καμπέρη παρουσιάζεται στις 7 Οκτωβρίου, με τη Νατάσα Φραντζή και τον Δημήτρη Γιασεμίδη σε έναν διάλογο κίνησης, ήχου και μνήμης.
Από τους δρόμους της Νέας Υόρκης στο Κάστρο της Πάφου
Το Joanna Sophia Fun Run/Walk Around the World in 5K επιστρέφει στην Κύπρο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την Επιληψία και τον Αιφνίδιο Απροσδόκητο Θάνατο στην Επιληψία (SUDEP)
Κυπριακά τραγούδια και παραμύθια για το φθινόπωρο στο Μουσείο Χαμπή
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 19:00, η Νικολέττα Δημητρίου, η Χριστίνα Πολυκάρπου και ο Συμεών Μερκούρης μάς προσκαλούν στη Λευκωσία για μια βραδιά μουσικής, ποίησης και αφήγησης, με ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη κράτηση.
Lidl Wellness Camp 2026: Αυτοί είναι οι ομιλητές και οι experts που θα μας εμπνεύσουν στο φετινό διήμερο ευεξίας
Το 7ο κατά σειρά θεσμικό πια διήμερο καλής ζωής της Lidl Κύπρου, επιστρέφει τον Νοέμβριο στη Λεμεσό
Weekend Agenda: 50 υπέροχα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη
Φεστιβάλ στα χωριά, μεγάλες συναυλίες, θέατρο, stand-up comedy και οικογενειακές βόλτες γεμίζουν την ατζέντα μας για το τριήμερο 2–4 Οκτωβρίου.