Δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου 2023
Μετά από μια εκτενή ενασχόληση σε ποικίλες εικαστικές ενότητες, σε δημιουργίες με μικτά υλικά, όπως μεταξοτυπίες με συρραπτικές και κεντητικές παρεμβάσεις, εξπρεσιονιστικές συνθέσεις με ακρυλικό και κολλάζ σε καμβά, γλυπτικές κατασκευές καθώς και εγκαταστάσεις με φυσικά ή κατασκευασμένα υλικά, η Δέσποινα Φυσέντζου επιχειρεί μια θεαματική επάνοδο στις καταβολές της παραστατικής ζωγραφικής.
Η επιστροφή αυτή στην απόλαυση που απορρέει από το αμιγές σχέδιο, άλλοτε φωτορεαλιστικά δοσμένο κι άλλοτε με την αφαιρετική εκείνη ελευθερία, που απαλείφει λεπτομέρειες σε πρόσωπα και χώρους, καθώς και η εντρύφηση στο χρώμα σηματοδοτεί την κατάδυση στα βάθη της ύπαρξης. Συνιστά μια ανακουφιστική επίσκεψη, αισθητική και ψυχαναλυτική συνάμα, σε ρίζες ξεχασμένες και πολλαπλούς συνειρμούς που αναφύονται από τον πυθμένα του ασυνειδήτου.

Ξεδιπλώνει, έτσι, μπροστά μας ταξιδιωτικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, οικογενειακά στιγμιότυπα ξεγνοιασιάς, που παραπέμπουν σε θερινή αναψυχή, με παιγνίδι στην παραλία, περιπάτους στη φύση, πλάι σε κατσικάκια ή καβάλα σε γαϊδουράκια, άλλοτε σε χαλαρωτικές οδοιπορίες κι άλλοτε σε στιγμές ρέμβης, περισυλλογής κι αναπόλησης. Κι ενώ θ’ ανέμενε κανείς ότι οι σκηνές αυτές ξετυλίγουν προσωπικά βιώματα κι αναμνήσεις, η αλήθεια είναι ότι αφορούν σε ζωές και καλοκαίρια άλλων, μέσα από τις οποίες εξορκίζει εμπειρίες και απωθημένα συναισθήματα, που η ίδια θα επιθυμούσε να είχε βιώσει.

Ανατρέχοντας σε παλαιοπωλεία, περισυλλέγει άλμπουμ και φωτογραφίες ανθρώπων που έφυγαν και μαζί τους έσβησε η όποια αναλαμπή της θύμησής τους σε συγγενείς και φίλους, συστήνοντας ένα αρχείο με πολύτιμες και καθοριστικές στιγμές που ξέπεσαν αζήτητες, στον ευτελισμό της σκόνης. Επιχειρεί, λοιπόν με τη χρήση ακρυλικού να αποκαθηλώσει από τον μαρασμό της λήθης, την ψυχική πεμπτουσία της κάθε μαυρόασπρης φωτογραφίας, αναστήνοντάς την μέσα από μια φωσφορίζουσα, ζωογόνα χρωματική γκάμα, στην οποία προσδίδει υπόσταση μεταφυσική, με τόνους του σέπια. Περισώζει, έτσι, τη μνημονική παρακαταθήκη των άλλων, την οποία παρατηρεί κι εξερευνά ενδελεχώς, διεισδύοντας στους πιο απειροελάχιστους κραδασμούς της, καθώς την αποτυπώνει στον καμβά. Καταλήγει, εν τέλει, να την οικειοποιείται, αντλώντας μέσα από το διάπλατο ψυχικό τοπίο που αυτή διανοίγει, την αβίωτη καλοκαιρινή ανεμελιά της παιδικής και εφηβικής της ηλικίας.
Η ζωγραφική της άμεση και ομιλούσα, χωρίς αχρείαστες εννοιολογικές παρεμβολές, αποκτά τη θαυματουργή, επουλωτική δύναμη που απαλύνει το τραύμα, αρθρώνοντας τον απόηχο της κάθε ανθρώπινης και ζωικής ανάσας, του τραγουδιού των τζιτζικιών, του φλοίσβου των κυμάτων, της υπερκόσμιας νηνεμίας της θάλασσας, των λόφων, της βλάστησης και των αρχαϊκών κιόνων.
Δρ. Νάτια Αναξαγόρου, Θεωρητικός της τέχνης.
Rouan Gallery, Λεμεσός
Διάρκεια Έκθεσης: 23.06.23- 03.07.23
-
Ρουάν
23 Ιουνίου - 03 Ιουλίου 2023
Σχετικά
Καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα χρησιμοποιώντας κρασί αντί για χρώμα
Οινογραφίες Μαραθάσας: Ανοιχτό κάλεσμα σε εικαστικούς καλλιτέχνες από το Simio5 και το Marathasa Wines
Ο Πολ Γεωργίου στο επίκεντρο της Θερινής Δημοπρασίας της Cypria Auctions
Συνολικά, τα έργα που περιλαμβάνονται στη Δημοπρασία αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη
New Forms, New Voices με έργα 11 καλλιτεχνών
Η δυναμική και πολυδιάστατη καλλιτεχνική σκηνή που διαμορφώνει σήμερα το εικαστικό περιβάλλον της Κύπρου
Νέες μορφές και νέες φωνές σε έκθεση στη Λεμεσό
Με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων και υφασμάτων, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του
Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη "Χριστόφορος Σάββα: Απλά – Περίπλοκα – Αόρατα: Ένα άγνωστο αρχείο"
Η έκθεση φωτίζει για πρώτη φορά ένα πολύτιμο και άγνωστο έως σήμερα αρχείο του Χριστόφορου Σάββα
Η Μπιενάλε Λάρνακας 2027 ανακοίνωσε τη θεματική της- Ανοιχτό κάλεσμα προς καλλιτέχνες
Οι καλλιτέχνες θα μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω της ιστοσελίδας της Μπιενάλε Λάρνακας από την 1η Ιουνίου 2026 έως τις 31 Μαρτίου 2027
Καλοκαίρι στην Αποκάλυψη με 21 καλλιτέχνες
Η έκθεση φέρει τον γενικό τίτλο “κωδικός Ανασύνθεση” και καταλαμβάνει δύο χώρους της γκαλερύ, στο ισόγειο και 3ο επίπεδο, όπου φιλοξενείται και το πωλητήριο της γκαλερύ.
Oι φωτογραφίες και τα κείμενα του Ανδρέα Γρηγορά στο Έρμα
Μία έκθεση με τίτλο “Φωτογραφίες Τζιαι Λέξεις ή το Αντίθετο”
Τοπία II/ in vitro: Ατομική έκθεση της Μαρίας Κοφτερού στη Λευκωσία
Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εικαστικής έρευνας που ανέπτυξε η καλλιτέχνις τα τελευταία χρόνια γύρω από την έννοια του τοπίου
Πάμε στο Πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα για την πρώτη εντυπωσιακή έκθεση έργων «The Archive» των φοιτητών του πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Mε αφίσες, τυπογραφικές συνθέσεις, fashion collections, βίντεο, μικρού μήκους ταινίες, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές και websites
Έκθεση «Διάλογος: Νίκη Μαραγκού – Ρόδη Κωνσταντόγλου» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Η πρώτη έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού πραγματοποιήθηκε το 2016
Women in Focus: Η γυναίκα του 20ού αιώνα μέσα από το βλέμμα των μεγαλύτερων φωτογράφων της ιστορίας
Μια Εμβληματική Έκθεση Φωτογραφίας που θα καθηλώσει