Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαΐου 2023
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ανακοινώνουν ότι, μέσα στα πλαίσια των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 (18 Μαΐου), που φέτος έχει ως θέμα: "Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής" αλλά και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων (13 Μαΐου 2023), προγραμματίζεται αριθμός εκδηλώσεων σε 26 μουσεία, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο.
Στόχος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τους πολλαπλούς ρόλους των Μουσείων και τη θέση που διαδραματίζουν στην κοινωνία. Τα μουσεία είναι φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών και επαφών, εμπλουτίζουν τον πολιτισμό και ενισχύουν την καλλιέργεια επικοινωνίας, κατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών. Το φετινό θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» αναδεικνύει μεταξύ άλλων, τον ζωτικό ρόλο που έχουν τα μουσεία στην προβολή της αειφόρου ανάπτυξης. Καθώς η ανθρωπότητα βιώνει σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κοινωνική ανισότητα, τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην πληροφόρηση του κοινού για αυτά τα θέματα και να προωθήσουν ενέργειες για αλλαγή. Οι τρόποι που τα μουσεία μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης είναι πολύπλευροι: με την υποστήριξη δράσεων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και με την υιοθέτηση της καθολικής συμπερίληψης, με την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Μουσεία από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων διοργανώνοντας εκδηλώσεις, εκθέσεις και δράσεις που πραγματεύονται το θέμα της αειφορίας και της ποιότητας ζωής. Οι δραστηριότητες αυτές αναδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αντίκτυπου, προωθούν πολιτικές αειφόρου ανάπτυξης και εκπαιδεύουν το κοινό για την σημασία της αειφορίας.
Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανώνονται ετησίως γύρω από την 18η Μαΐου και διαρκούν από μια μέρα μέχρι και ένα μήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συμμετοχή των Μουσείων μεγαλώνει κάθε χρόνο. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι ένας διεθνής μη- κυβερνητικός οργανισμός που αποτελείται από περισσότερους από 45.493 επαγγελματίες που σχετίζονται με μουσεία σε 123 χώρες και περιοχές.
Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων www.mcw.gov.cy/da και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook and Instagram για όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, και τις ιστοσελίδες των υπόλοιπων μουσείων που συμμετέχουν στους εορτασμούς. Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των μουσείων.
Σχετικά
Οι Locomondo έρχονται στη Λεμεσό για το 5ο Off Road Festival All Star
Ένα διήμερο γεμάτο αδρεναλίνη, εντυπωσιακά shows, αγωνιστική δράση, μουσική και ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους.
Weekend Agenda: 25 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Συναυλίες, φεστιβάλ, χοροεσπερίδες, θερινό σινεμά και ένα ολόλευκο πάρτι μέσα στη φύση
Μουσική και αστροπαρατήρηση κάτω από το φεγγάρι του Οξύρρυγχου
Το Αρχαίο Ωδείο Πάφου υποδέχεται την αυγουστιάτικη πανσέληνο με μπουζούκια, αφηγήσεις και ξενάγηση στον έναστρο ουρανό.
Δωρεάν εργαστήρια κεραμικής στους Αγίους Βαβατσινιάς
Η Terra Arte CY και ο κεραμίστας Ανδρέας Φασουλίδης προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει βιωματικά την τέχνη του πηλού μέσα από το πρόγραμμα «Technergos».
Ετοιμαζόμαστε για νυχτερινή πεζοπορία στο βουνό με τους Cyprus from Air
Ακολουθώντας αστρικό φως, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ομορφιά του δάσους από μια διαφορετική οπτική
Γιώρκος και Σαής τραγουδούν κάτω από τα αστέρια στο Sandy Beach
Μια ατμοσφαιρική μουσική βραδιά δίπλα στη θάλασσα, γεμάτη ένταση, συναίσθημα και αγαπημένες επιτυχίες
«Beyond the Game»: Μια διαδραστική βραδιά πέρα από τα στερεότυπα στην Πλατεία Ελευθερίας
Έκθεση, βιωματικά εργαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες και ανοιχτή συζήτηση με ελεύθερη είσοδο
H ανακοίνωση (και η αφίσα) για τη Γιορτή του Κρασιού στη Λεμεσό
64 χρόνια ιστορίας γιορτάζει φέτος η Γιορτή του Κρασιού, με εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης, αλλά και αναβαθμισμένο πρόγραμμα γεμάτο δημοφιλείς παραστάσεις και δεκάδες καλλιτέχνες από Κύπρο και Ελλάδα
Πεζοπορία στο Κάβο Γκρέκο, από το ηλιοβασίλεμα μέχρι την πανσέληνο
Μια βραδινή διαδρομή έξι χιλιομέτρων με εντυπωσιακές εικόνες, φωτογραφικές στάσεις και κέρασμα με κρασί
Δες την πρώτη ανατολή με… pilates και μουσική
Ένα διαφορετικό ξημέρωμα στη Ριβιέρα του Πρωταρά
Οι «Μέρες Ξηρολιθιάς» έρχονται στο Γούρρι
Ένα τριήμερο αφιερωμένο στην πανάρχαια τέχνη της πέτρας, με δράσεις που αναδεικνύουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου
[Screenings] on the Side: Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού "ταξιδεύει" στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Η τελευταία Κυριακή του μήνα στη Λευκωσία, είναι διαφορετική