Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαΐου 2023
Στην 3η έκδοση του Προγράμματος Συνεργαζόμεν@ Καλλιτέχν@ς (Associate Artist), το Θέατρο Ριάλτο για το 2023 επιλέγει την καταξιωμένη δημιουργό, Λία Χαράκη. Φέτος, η δουλειά της Λίας και των συνεργατών της με την ομάδα pelma.lia haraki, κλείνει είκοσι χρόνια δημιουργίας στον χώρο της περφόρμανς και των παραστατικών τεχνών. Εκτός από τα 52 έργα για σκηνή και εναλλακτικούς χώρους, διεθνείς περιοδείες και διακρίσεις, η δουλειά της επεκτείνεται σε μεθόδους δημιουργίας και σύνθεσης για καλλιτέχνες και μη.
Η ίδια θεωρεί ότι η διαδικασία ανάπτυξης έργων έχει να προσφέρει χρήσιμα εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας στην ευρύτερη κοινότητα. Στο πλαίσιο συνεργασίας με το Θέατρο Ριάλτο, το οποίο φιλοξένησε στη σκηνή του πάνω από τα μισά της έργα στον παρελθόν, η Λία προτείνει εργαστήρια των μεθόδων της για καλλιτέχνες και το κοινό, καθώς και παραστάσεις με κεντρικό στοιχείο το σώμα που ηχεί, κινείται, μιλά, νιώθει, δηλώνει αλλά και που συνδέεται με το σώμα του θεατή και το ενεργοποιεί.
Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις θα είναι: Performing biography – Α standup solo performance practice: Μία σειρά συναντήσεων υπό τη μορφή εργαστηρίων για καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών και περφόρμανς που επιθυμούν να εξερευνήσουν το αυτοβιογραφικό solo ως είδος. Στο τέλος της σειράς εργαστηρίων, σύντομα soli των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν στη σκηνή του Ριάλτο.
ΙntuNition εργαστήριο και παράσταση διαρκείας: Με αφορμή τα δέκα χρόνια του έργου Tune In, το οποίο είχε απήχηση τόσο στην Κύπρο όσο και στον διεθνή χώρο, η Λία προσκαλεί όσους βίωσαν οποιαδήποτε στιγμή την πρακτική ή όποιους θα ήθελαν να τη βιώσουν, να συναντηθούν στη σκηνή του Ριάλτο για ένα μαραθώνιο μίας μέρας με διάφορους μουσικούς και DJs.
‘Τhe bodies we swore’ - Nέο έργο: Θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Ριάλτο προς το τέλος του χρόνου, με τραγούδια και χαρακτήρες από τα έργα της ομάδας σε ένα δείπνο στη σκηνή με καλεσμένους τους ίδιους τους θεατές. Θα ακολουθήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις.
Τα πιο πάνω προγράμματα γίνονται με τη στήριξη του προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου.

Πρώτη Δραστηριότητα: Performing biography – Α standup solo performance practice
Μία σειρά δέκα συναντήσεων υπό τη μορφή εργαστηρίων για καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών και περφόρμανς που επιθυμούν να εξερευνήσουν το αυτοβιογραφικό solo ως είδος, με καθοδηγήτρια τη Λία Χαράκη. Στο τέλος της σειράς εργαστηρίων, τα σύντομα soli των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν στη σκηνή του Ριάλτο.
Περιγραφή: Η πρακτική «Performing Biography - Α stand-up solo performance practice» επικεντρώνονται στο πώς η αυτοβιογραφία και οι προσωπικές ιστορίες μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικές πηγές υλικού για τη σκηνή. Εμπνευσμένα μερικώς από τις αρχές της stand-up comedy αλλά και μεθόδων ενσωμάτωσης της δημιουργού, τα εργαστήρια θα εστιάσουν στο πώς η αυτοαναφορικότητα, ο αυτοσαρκασμός και οι βιωματικές πληροφορίες γίνονται σχετικές στους άλλους, γεφυρώνοντας το υποκειμενικό με το αντικειμενικό και το προσωπικό με το συλλογικό. Πρόκειται για μία βαθιά εξερεύνηση του πώς οι εμπειρίες του ατόμου μπορούν να μετατραπούν σε εργαλεία που συνδέουν τους performer με το κοινό μέσω της ενσυναίσθησης, της ευθραυστότητας, της ειλικρίνειας και του χιούμορ.
Η δομή των εργαστηρίων: Τα εργαστήρια αποτελούνται από δέκα τετράωρες συναντήσεις και οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα πρέπει να συμμετέχουν σε όλες.
Σε ποιους απευθύνονται: Τα εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες (χορός, μουσική, θέατρο) και την περφόρμανς σε επαγγελματικό επίπεδο.
Αριθμός συμμετεχόντων: 8-10
Κόστος: Δωρεάν
Για συμμετοχή: Συμπληρώστε το έντυπο συμμετοχής στον πιο κάτω σύνδεσμο μέχρι τις 15 Μαΐου 2023. Link: https://forms.gle/71oMzhsCjbvJapv56
Επιλογή συμμετεχόντων: Tην επιλογή για τα εργαστήρια θα κάνει η καλλίτεχνις με την ομάδα του Ριάλτο.
Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν στις 18 Μαΐου.
Ημερομηνίες και ώρες εργαστηρίων:
- Δευτέρα 22 Μαΐου 18.00-22.00
- Τετάρτη 24 Μαΐου 18.00-22.00
- Σάββατο 3 Ιουνίου 10.00-15.00
- Δευτέρα 5 Ιουνίου 18.00-22.00
- Τετάρτη 7 Ιουνίου 18.00-22.00
- Δευτέρα 12 Ιουνίου 18.00-22.00
- Τετάρτη 14 Ιουνίου 18.00-22.00
- Σάββατο 17 Ιουνίου 10.00-15.00
- Δευτέρα 19 Ιουνίου 18.00-22.00
- Τετάρτη 21 Ιουνίου 18.00-22.00 (γενική πρόβα)
- Παρουσιάσεις 22 και 23 Ιουνίου
Tα εργαστήρια θα λάβουν χώρα στη Λεμεσό σε χώρο που θα ανακοινωθεί στους επιλεγμένους καλλιτέχνες. liaharaki.com
Θέατρο Ριάλτο, Ανδρέα Δρουσιώτη στη πλατεία Ηρώων, 3040 Λ/σος www.rialto.com.cy
Ταμείο: 77 77 77 45 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 -15:00).
Σχετικά
Μάθαμε πού και πότε θα γίνει η Γιορτή του Κατακλυσμού στη Λάρνακα
Όλα όσα ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής
Weekend Agenda: 25 όμορφες προτάσεις για έξοδο το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Συναυλίες, θέατρο, φεστιβάλ, parties και ξεχωριστές εμπειρίες σε όλη την Κύπρο
Στη Λευκωσία θα στηθεί ένα μεγάλο παζάρι με αντίκες και vintage αντικείμενα
Αντίκες, έπιπλα, vintage ρούχα, διακοσμητικά κ.ά. στο Grand Antiques & Vintage Market
Πεζοπορούμε με τους Cyprus from air σε μίαν από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου
Ετοιμάσου να γνωρίσεις μία από τις πιο αναζωογονητικές πλαγιές του Τροόδους
Το Mom Event έρχεται και δεν είναι άλλη μια ημερίδα
Είναι ένα απόγευμα αφιερωμένο στις γυναίκες πίσω από τον ρόλο της μαμάς.
Το 4ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου αναβάλλεται
Το φεστιβάλ μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο του 2026.
Το παζαράκι (βιβλίου) που θα μας βάλει ξανά σε mood ανάγνωσης
Επιστρέφει το μεγαλύτερο παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου για καλό σκοπό!
Η Πάφος ανακοίνωσε το πρόγραμμα του μήνα
Όλα όσα θα δεις και θα ακούσεις τον Μάρτιο στην Πάφο
Stand-Up For Autism: 12 κωμικοί ενώνουν δυνάμεις για καλό σκοπό
Για 3η συνεχόμενη χρονιά έρχεται η φιλανθρωπική παράσταση “Stand-Up For Autism”.
Τον Ιούνιο η Λευκωσία τρέχει κάτω από το φως του φεγγαριού
Το Ucy Gym διοργανώνει βραδιά άθλησης στην πρωτεύουσα οπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι
Ο Δήμος Πάφου τιμά τη γυναίκα με την συναυλία «Αλλού σε λέγανε Γιουδήθ, εδώ Μαρία»
Μέσα από τη δύναμη της μουσικής και του ποιητικού λόγου, η βραδιά φιλοδοξεί να συγκινήσει, να προβληματίσει και να εμπνεύσει
«Λόγια που Ανθίζουν»: Τριήμερο Περιβαλλοντισμού στο Μιτσερό
Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φύση, τη συλλογική μνήμη και τη δύναμη της αφήγησης έρχεται στο Μιτσερό