Guide , Ταξιδιωτικές Πληροφορίες

7 ευρωπαϊκές πόλεις που αξίζει να εξερευνήσεις με το ποδήλατο

Αν σου αρέσει η περιπέτεια, αυτό είναι για σένα

Δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου 2023

H άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να νιώσετε το αληθινό vibe μιας πόλης με το ποδήλατό σας. Αν σχεδιάζετε ταξίδι στο εξωτερικό και το ποδήλατο είναι αγαπημένο μέσο μετακίνησης για εσάς, μπορείτε να αντλήσετε έμπνευση από τις προτάσεις που ακολουθούν.

Αν και οι περισσότερες ελληνικές πόλεις έχουν κάνει βήματα προόδου στο να είναι φιλικές προς τον ποδηλάτη, σίγουρα, έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Παρακάτω παρουσιάζουμε πόλεις που συνδυάζουν το εκτεταμένο και άνετο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, σημαντικά αξιοθέατα και πολιτιστικές επιλογές. Ακόμα και αν έχετε χρόνια να ανεβείτε σε ποδήλατο, αξίζει να το δοκιμάσετε στο επόμενο ταξίδι σας στο εξωτερικό.

berni-podilato-1536x1024.webp
Βέρνη/ Photo: Shutterstock

Βέρνη, Ελβετία

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, η πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι σίγουρα ένας εξαιρετικός προορισμός για να τον γνωρίσετε πάνω σε δύο ρόδες ακόμα και αν δεν είστε ιδιαίτερα προπονημένοι ποδηλάτες. Η πόλη διαθέτει 60 χιλιόμετρα ποδηλατικών διαδρομών τα οποία είναι σχεδιασμένα για «εύκολη» διάσχιση. Μία από τις συνοικίες στις οποίες θα ποδηλατήσετε -με αρκετές στάσεις- είναι η Kirchenfeld, η γειτονιά στην οποία βρίσκονται τα μουσεία. Εκεί βρίσκονται περίπου 15 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομου, τα οποία έχουν υψομετρική διαφορά περίπου 200 μέτρα από το χαμηλότερο στο υψηλότερο σημείο της διαδρομής.


H διαδρομή που περνά από τα μνημεία της UNESCO ξεκινά από την παλιά πόλη και οδηγεί στο Rose Garden, ένα δημοφιλές σημείο για selfie που διαθέτει υπέροχη θέα. Θα περάσετε, επίσης, από τον καθεδρικό ναό της πόλης όπως και το βουνό της. το Gurten, πριν κατευθυνθείτε σε πιο αγροτικά τοπία. Όσοι έμπειροι ποδηλάτες αναζητούν ταχύτητα και αδρεναλίνη θα ενθουσιαστούν με το κατηφορικό μονοπάτι που ξεκινά από την κορυφή του βουνού στην οποία θα φτάσουν με τελεφερίκ.

copenhagen-1536x1024.webp

Κοπεγχάγη, Δανία

Η πρωτεύουσα της Δανίας (και οι Δανοί γενικότερα) μπαίνει συνέχεια στις πρώτες θέσεις σε λίστες που αξιολογούν πόσο καλή ζωή προσφέρει και πόσο ευτυχισμένοι είναι οι κάτοικοί της. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη που η Κοπεγχάγη είναι, εκτός των άλλων, εξαιρετικά bike friendly. Άλλωστε σύμφωνα με το Κέντρο Ποδηλατικής Γνώσης της χώρας το 70% των Δανών διαθέτει το δικό του ποδήλατο και το 45% των μετακινήσεων γίνεται με αυτό στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης. Ο πρώτος ποδηλατόδρομος στην πόλη φτιάχτηκε το 1892, σήμερα υπάρχει ένα δίκτυο 385 χιλιομέτρων. Το εντυπωσιακότερο είναι ότι σε πολλά σημεία ποδηλάτες και αυτοκινητιστές μοιράζονται με ασφάλεια τους ίδιους δρόμους. Σε αυτό, έχουν συντελέσει διάφορες δανέζικες σχεδιαστικές καινοτομίες, όπως βαμμένες επιφάνειες δρόμων στις οποίες τα αυτοκίνητα πρέπει να κινούνται με χαμηλότερες ταχύτητες.

οπεν-1024x1536.webp
Koπεγχάγη/ Photo: Unsplash

Όσοι αγαπούν το design μπορούν να διασχίσουν την διαδρομή που περνά από τα κτίρια του αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, ενώ η κυκλική διαδρομή του λιμανιού των 13 χιλιομέτρων προσφέρεται για όσους αγαπούν να ποδηλατούν κοντά στο νερό. Οι διάσημοι κήποι Tivoli είναι μια εύκολη διαδρομή αν ξεκινήσετε από το κέντρο της πόλης, αλλά εκεί θα χρειαστεί να αφήσετε το ποδήλατό σας σε θέση στάθμευσης.

Εδώ μπορείτε να βρείτε μία λίστα με τα σημεία που μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο και εδώ τους κανόνες που ισχύουν για τα ποδήλατα στην πόλη. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν δεν είστε σίγουροι για την φυσική κατάστασή σας. Το μεγαλύτερο μέρος της Κοπεγχάγης είναι επίπεδο.

utrecht-1-1536x1024.webp
Ουτρέχτη/ Photo: Unsplash

Ουτρέχτη, Ολλανδία

Το Άμστερνταμ θεωρείται, δικαιολογημένα, μία από τις παγκόσμιες μητροπόλεις του ποδηλάτου αλλά (και για αυτόν τον λόγο) πλέον η πόλη υποφέρει και από τον υπερτουρισμό. Για μια πιο χαλαρή και αυθεντική ολλανδική ποδηλατική εμπειρία σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την Ουτρέχτη, την 4η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η Ουτρέχτη έχει καταφέρει να καταλάβει την πρώτη θέση στον δείκτη Global Bicycle Cities Index και έχει να προσφέρει πάρκα, κανάλια, μουσεία και ιστορικά κτίρια χωρίς την κοσμοπλημμύρα του Άμστερνταμ. Σε όλα μπορείτε να φτάσετε με το ποδήλατο. Άλλωστε μιλάμε για μία πόλη περίπου 360.000 κατοίκων που το 2021 είχε 420 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και η οποία ισχυρίζεται πως έχει το μεγαλύτερο χώρο στάθμευσης για ποδήλατα στον κόσμο (στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό) ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 12.500 ποδήλατα.

robin-ooode-XusR7PXCV0o-unsplash-1024x1536.webp
Ουτρέχτη/Photo: Unsplash

Στην πόλη της Ουτρέχτης, το διάσημο ολλανδικό ταλέντο για εφευρετικό design βρίσκεται σε αφθονία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γέφυρα Dafne Schippersbrug που περνά πάνω από το κανάλι Άμστερνταμ-Ρήνου και συνδέει το ιστορικό κέντρο της πόλης με τη νέα συνοικία Leidsche Rijn. Δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη γέφυρα καθώς στο σχέδιό της ενσωματώνει ένα δημοτικό σχολείο καθώς και ένα πάρκο. Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πως θα ενοικιάσετε ποδήλατο.

shutterstock_2106575204-1536x1024.webp
Ποδήλατα στο Στρασβούργο/Photo: Shutterstock

Στρασβούργο, Γαλλία

Στη Γερμανία υπάρχουν αρκετές πόλεις με αξιοσέβαστη ποδηλατική κουλτούρα οπότε δεν είναι έκπληξη πως η «ποδηλατική πρωτεύουσα της Γαλλίας» είναι το Στρασβούργο, η σημαντική πόλη στις όχθες του Ρήνου με τις ισχυρές τευτονικές επιρροές.

Η πόλη έχει πληθυσμό λιγότερο από 500.000 κατοίκους οι οποίοι απολαμβάνουν 600 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων, σύμφωνα με το γραφείο Τουρισμού του Στρασβούργου. Υπολογίζεται επίσης πως 16% των εργαζομένων πηγαίνουν με το ποδήλατο στην εργασία τους. Σε μία τέτοια πόλη «επιβάλλεται» να ζήσετε και ως ταξιδιώτης την ποδηλατική εμπειρία.

Τουλάχιστον 6.000 ποδήλατα είναι διαθέσιμα σε σταθμούς self-service καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου. Η μεγαλύτερη υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων στην πόλη είναι η Vélhop η οποία διαθέτει συμβατικά ποδήλατα, παιδικά ποδήλατα, διθέσια ποδήλατα και e-bike.

Η εφαρμογή Komoot προτείνει μία διαδρομή 19,3 χιλιομέτρων μέσα στην καρδιά της πόλης η οποία αξιολογείται έως εύκολη και για την οποία απαιτείται περίπου μία ώρα. Περνάει μέσα από τη συνοικία Petite-France και δίπλα στα κανάλι της πόλης. Εκεί υπάρχουν σπίτια με περίτεχνη ξυλεία που αξίζουν να τα φωτογραφίσετε. Το Στρασβούργο είναι μία πραγματική ποδηλατούπολη στην οποία υπάρχουν ακόμα και ξενοδοχεία με εξειδικευμένα site και προσωπικό για όσους θέλουν να ποδηλατήσουν κατά την επίσκεψή τους στην πόλη.

leipsia-podilato-2-1024x1024.webp
Λειψία/Photo: Shutterstock

Λειψία, Γερμανία

Αρκετές πόλεις της Γερμανίας έχουν υψηλές θέσεις στο δείκτη Global Bicycle Cities Index και η Λειψία, η πατρίδα του Μπαχ, μία πόλη που ξεχωρίζει για τον πολιτισμό της είναι μία από αυτές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το εκτεταμένο δίκτυο των πάνω από 400 χλμ. ποδηλατόδρομου είναι σχετικά πρόσφατο δημιούργημα καθώς το 1990, την εποχή της γερμανικής επανένωσης (η Λειψία άνηκε στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας) η χώρα μετρούσε μόλις 70 χιλιόμετρα δικτύου. Επιπλέον, σε γενικές γραμμές, επιτρέπεται να ποδηλατήσετε στους περισσότερους χώρους πρασίνου και στα πάρκα της πόλης.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να φτάσουν με το ποδήλατο σε αξιοθέατα όπως ο ναός St. Nikolas, ένα σημείο ζυμωμένο με την ιστορία (από την εποχή του Μπαχ έως τις επαναστάσεις του 1989). Όσοι αγαπούν την κλασική μουσική μπορούν να επιλέξουν κάποιο οργανωμένο ποδηλατικό τουρ που σχετίζεται με τον Μπαχ.

antverp-1-1536x1140.webp
Αμβέρσα/ Photo: Shutterstock

Αμβέρσα, Βέλγιο

Η Αμβέρσα είναι στην 3η θέση του τελευταίου Global Bicycle Cities Index. Το γιατί εξηγεί στο CNN Travel η Jurga Rubinovaite, η οποία έχει το ταξιδιωτικό blog για οικογένειες Full Suitcase και ζει στην πόλη. «Είναι μία σχετικά επίπεδη πόλη και φιλική προς τον ποδηλάτη με πολλούς χώρους πρασίνου σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο προτείνω να ποδηλατήσετε δίπλα στον ποταμό προς τη συνοικία Eilandje, λίγο βορειότερα της παλιάς πόλης. Μερικά από τα highlight που θα δείτε είναι το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το εντυπωσιακό κτίριο της λιμενικής αρχής το μουσείο Red Star Line (αφιερωμένο στην μετανάστευση στην Αμερική) και η γέφυρα Park». Η Αμβέρσα είναι ένας προορισμός για όλο τον χρόνο αλλά αν θέλετε να ποδηλατήσετε η Rubinovaite προτείνει να την επισκεφθείτε από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλύτερες για αυτό τον σκοπό.

tel-aviv-podilato-1536x1023.webp
Tελ Αβιβ/Photo: Shuttestock

Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Κλείνουμε τη λίστα με μία πόλη επίπεδη, σε βαθμό που θυμίζει Κοπεγχάγη αλλά βέβαια με θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας τόσο υψηλά, που μάλλον είναι καλύτερο αν θέλετε να την γνωρίσετε πάνω σε δύο ρόδες, να την επισκεφθείτε το καλοκαίρι.

Η τοπική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δημιουργήσει μια πόλη με ποδηλατική κουλτούρα παγκοσμίου επιπέδου και διαφημίζει το πόσο χρόνο κερδίζουν οι επισκέπτες αν επιλέξουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Για παράδειγμα η διαδρομή από την πλατεία Rabin, την κυριότερη της πόλης, στο πάρκο HaYarkon, διαρκεί μόλις 7 λεπτά ενώ η δημοφιλής παραλία Gordon είναι επίσης κοντά.

Η σκιερή λεωφόρος Rothschild δίνει επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για ποδήλατο. Η εταιρεία Tel-O-Fun προσφέρει επιλογές ενοικίασης μέσω της εφαρμογής της ενώ τα κράνη δεν είναι υποχρεωτικά για τους ποδηλάτες. Παρόλα αυτά όλο και περισσότεροι τα προτιμούν.

Πηγή: travel.gr

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close