News , Guide

Θα γίνει φέτος το Φεστιβάλ Άγριας Τουλίπας;

Η πανδημία ακύρωσε το περσινό φεστιβάλ ενώ με ερωματικά παραμένει και η φετινή διοργάνωση

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2021

Η μοναδική στην Κύπρο περιοχή που φύεται η άγρια τουλίπα, το Πολέμι, γιορτάζει κάθε Μάρτιο με ένα Φεστιβάλ Άγριας Τουλίπας το γεγονός αυτό. Τον περασμένο Μάρτιο, ο κορωνοϊός ακύρωσε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια το φεστιβάλ, ενώ πλέον το δεύτερο κύμα της πανδημίας θέτει εν αμφιβόλω και τη φετινή εκδήλωση, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου.

Το φεστιβάλ καθιερώθηκε με την άνθιση της τουλίπας και είναι μια πρωτοποριακή εκδήλωση με την οποία δίδονται σημαντικά μηνύματα ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη διατήρηση και προστασία της τουλίπας και γενικά της βιοποικιλότητας. Ο ανθρώπινος παράγοντας και οι τρόποι ορισμένων γεωργικών και άλλων ασχολιών καθαρισμού με ψεκάσματα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον αριθμό βλάστησης των φυτών τουλίπας.

Με την προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών, μέσω μέτρων ανάπτυξης της Βιολογικής Παραγωγής Γεωργικών Προϊόντων, όσο και μέτρων για την ανάληψη αγροπεριβαλλοντικών υποχρεώσεων στα οινοποιήσιμα αμπέλια, που αποτελούν τρόπους με τους οποίους οι γεωργοί αντικαθιστούν τη χρήση ζιζανιοκτόνων με την καλλιέργεια του εδάφους και τη μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων, βοηθείται σε μεγάλο βαθμό η προστασία της τουλίπας.

Η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, σύμφωνα με την Έπαρχο, Μαίρη Λάμπρου, μέσω της αποκατάστασης του παρακείμενου Μετοχίου που είναι κηρυγμένο ως Αρχαίο Μνημείο Β΄ Πίνακα και το οποίο θα αξιοποιηθεί από 12 συνολικά κοινότητες της περιοχής, θα βοηθήσει σε θέματα ανάπτυξης, προβολής και προστασίας της τουλίπας με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και για θέματα οικολογίας, βοτανολογίας και για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της τοπικής χλωρίδας.

Στα επόμενα σχέδια της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, τόνισε η Έπαρχος, περιλαμβάνεται και η δημιουργία βιόσφαιρας στην περιοχή, που θα αποτελεί τεχνητό οικοσύστημα για την τουλίπα και στην οποία θα γίνεται επιτόπου εκπαίδευση στην καλλιέργεια των φυτών,  καθώς και διάθεση τους. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close