Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου 2023
Γύρω στις αρχές του χρόνου οι Λεμεσιανοί κατά τη διάρκεια των περιπάτων τους στην πόλη άρχισαν να παρατηρούν πως μερικά πολύχρωμα γλυπτά στο σχήμα χελωνών καρέτα-καρέτα άρχισαν να τοποθετούνται σε διάφορα σημεία αναφοράς του ιστορικού κέντρου.
Πολλοί έσπευσαν στα social media και ανήρτησαν φωτογραφίες από τα εν λόγω γλυπτά, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη ομορφιά τους και αναζητώντας παράλληλα απαντήσεις σχετικά με τον λόγο που έχουν τοποθετηθεί.
Σε ενημερωτική συνάντηση και περιήγηση που διοργάνωσε η ΕΤΑΛ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού), με αφορμή την τοποθέτηση των γλυπτών, ενημέρωσε πως όλα τα γλυπτά έχουν μέγεθος ενός μέτρου και στην υφή τους μπορούν να εντοπιστούν λεπτομέρειες, όπως και στις πραγματικές καρέτα – καρέτα.
Στόχος της δράσης είναι η κάθε χελώνα με ηλεκτρονικό κωδικό (QR code) να οδηγεί τον επισκέπτη στο επόμενο σημείο αναφοράς, ώστε να κάνει μια κυκλική διαδρομή, μέσω της οποίας θα ανακαλύψει το ιστορικό κέντρο της Λεμεσού μέσα από ένα παιχνίδι όπου θα λαμβάνει συγχρόνως πληροφορίες για το κάθε σημείο. Η δράση στηρίζεται ηλεκτρονικά από ψηφιακό εργαλείο όπου ο χάρτης συνδυάζεται με φωτογραφίες 360 μοιρών και πληροφοριακό υλικό, ο οποίος μπορεί να βρεθεί και ΕΔΩ.
Μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού επιχειρεί να συνδυάσει την τεχνολογία, την παιχνιδοποίηση, την καλλιτεχνική δημιουργία και την ευαισθητοποίηση όσον αφορά την προστασία του είδους. Η δράση έχει υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Λεμεσού.
Τα γλυπτά είναι συνολικά 10 και έχουν φιλοτεχνηθεί από ντόπιους καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα έχουν τοποθετηθεί στα ακόλουθα 10 σημεία αναφοράς:
Παλιό Λιμάνι, από την Ήβη Γιάννη
Πάρκο Γλυπτικής/Επίχωση, από τη Μαρία Μιχαήλ
Πλατεία Πανεπιστημίου, από την Έλενα Σιακαλλή
Διοικητήριο Λεμεσού, από την Ηρώ Αρμέυτη
Πλατεία Ηρώων, από τον Άριστο Χριστοφόρου
Αρχαιολογικό Μουσείο, από την Πόπη Νικολάου
Δημόσιος Κήπος, από τον Γιώργο Μουρούζη
Δημοτική Πινακοθήκη, από τη Δάφνη Τριμικλινιώτη
Εναέριος, από τον Αντώνη Ριζόπουλο
Η δημιουργία τρισδιάστατου σχεδίου για το έργο έγινε από τον Interior Designer/Artist Γιώργο Μουρούζη, ενώ η κατασκευή και τοποθέτηση των γλυπτών έγινε από την εταιρεία KKG Construction ltd. Το ψηφιακό εργαλείο σχεδιάστηκε από την εταιρεία DuooVision.
Πηγή: City
Σχετικά
Μόλις ανακοινώθηκε ο Βασιλιάς του Λεμεσιανού Καρναβαλιού για το 2027
Άνθρωπος με βαθιά αγάπη για το Λεμεσιανό Καρναβάλι και ενεργή παρουσία στον θεσμό εδώ και χρόνια, ο Σπύρος αποτελεί μέλος της μεγάλης καρναβαλίστικης οικογένειας της πόλης
Ποια είναι τα 3 εστιατόρια που αξίζει να επισκεφτώ στο Λονδίνο;
Τρεις διαφορετικές γαστρονομικές στάσεις αποκαλύπτουν το Λονδίνο μέσα από γεύσεις, γειτονιές και ιστορίες.
Ξεκίνησαν οι πτήσεις Λάρνακας-Μαδρίτης με τη Wizz Air
Επιπλέον, η Wizz Air άνοιξε φέτος τις πόρτες της Ακαδημίας Πιλότων της (WAPA) στους Κύπριους
Αυτή είναι η πιο «ευτυχισμένη» πόλη για διακοπές στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
Εννέα ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στο top 10 των πιο ευτυχισμένων πόλεων για διακοπές στον κόσμο, ανάμεσά τους και η Αθήνα.
Η Lidl Κύπρου επενδύει στους ανθρώπους της και δημιουργεί την πρώτη γενιά Stores Co-Managers
Είκοσι δύο μέλη του #teamlidl ολοκλήρωσαν πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης για να αναλάβουν έναν νέο, κομβικό ρόλο στα καταστήματα της εταιρείας.
Στη λίστα των κορυφαίων του κόσμου το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε 9 επιστημονικά πεδία
Στις θέσεις 76 –100 παγκοσμίως στο πεδίο Αυτοματισμού και Ελέγχου, άνοδος στη Φυσική, παρουσία της Κλινικής Ιατρικής και σταθερά ισχυρές επιδόσεις σε σειρά επιστημονικών πεδίων
Άγιος Σωζόμενος: Το ερειπωμένο χωριό στη Λευκωσία και η θρυλική ιστορία του
Το εγκαταλελειμμένο χωριό του Αγίου Σωζόμενου, κοντά στη Λευκωσία, έχει ερειπωθεί από το 1964 και μεγάλο μέρος του βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη.
Βροχές, καταιγίδες και πολύ ισχυροί άνεμοι - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:
H Sky Express ανακοίνωσε 1+1 δώρο στα εισιτήριά της (για δύο μέρες)
6 προορισμοί, 1+1 εισιτήριο δώρο, μία κοινή εμπειρία: το ταξίδι!
Booker 2026: Αυτά είναι τα έξι βιβλία της βραχείας λίστας
Δύο προηγούμενοι νικητές, η βραβευμένη με Πούλιτζερ Ελίζαμπεθ Στράουτ, ο 81χρονος Μ. Τζον Χάρισον και η μοναδική πρωτοεμφανιζόμενη μυθιστοριογράφος της εξάδας, Ρεμπέκα Πέρι, βρίσκονται στη βραχεία λίστα του Booker 2026.
Φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα στης Λόφου τα Σοκάκια
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Λόφου έρχεται να γεμίσει το χωριό με γιορτινή ατμόσφαιρα και, όπως λέει και το μότο της διοργάνωσης, «Κάθε σοκάκι, μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»
Η Λίλι Κόλινς αποχαιρετά το «Emily in Paris» μετά το τέλος των γυρισμάτων
Το τελευταίο κεφάλαιο της σειράς, που ξεκίνησε φέτος τα γυρίσματά του στην Ελλάδα, έρχεται στο Netflix