18 March 2023
Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

"We can only begin to notice" στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Μια επιμελημένη επιλογή από μη-μυθοπλαστικά φιλμικά έργα από δέκα γυναίκες δημιουργούς από την Κύπρο και την κυπριακή διασπορά, οι οποίες χρησιμοποιούν το μέσο του φιλμ για να καταγράψουν καταστάσεις και πτυχές της πραγματικότητας των ιδίων ή άλλων

Δημοσιεύτηκε στις 09 Μαρτίου 2023

Το επερχόμενο πρότζεκτ του NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη) στρέφει το βλέμμα μας στην κινούμενη εικόνα. Το we can only begin to notice παρουσιάζει μια επιμελημένη επιλογή από μη-μυθοπλαστικά φιλμικά έργα από δέκα γυναίκες δημιουργούς από την Κύπρο και την κυπριακή διασπορά, οι οποίες χρησιμοποιούν το μέσο του φιλμ για να καταγράψουν καταστάσεις και πτυχές της πραγματικότητας των ιδίων ή άλλων. Το πρότζεκτ επανεξετάζει τη συνθήκη θέασης φιλμ εντός των ιδρυμάτων σύγχρονης τέχνης, ενώ δημιουργεί χώρο για συζήτησεις και στοχασμούς γύρω από την πολυσημία της έννοιας του γυναικείου βλέμματος, συμβάλλοντας στο διάλογο για το φύλο, την αναπαράσταση, το ανήκειν, τις ταξικές και φυλετικές ταυτότητες και τις δομές εξουσίας, στην Κύπρο και αλλού.

MARINA XENOFONTOS-WE WERE SUPPOSED TO HAVE FUN.jpeg

Εστιάζοντας σε έργα όπου οι δημιουργοί επιτρέπουν στα υποκείμενα να διερευνήσουν τις δυνατότητες και τη δύναμή τους, αποφεύγοντας συνειδητά παραδοσιακά κινηματογραφικά μοντέλα αντικειμενοποίησης, οι επιλεγμένες ταινίες τύπου ντοκιμαντέρ θέτουν ερωτήματα γύρω από το τι κεντρίζει την προσοχή μας και τι συχνά λανθάνει αυτής, προσφέροντας ορατότητα μέσα από δομημένη αφήγηση, στοχαστικές καταγραφές, ποιητικούς προβληματισμούς και ημερολογιακά καταγεγραμμένα περιστατικά. Ακολουθώντας την ωμή πραγματικότητα της καθημερινότητας, καταγράφοντας και εκθέτοντας γεγονότα, λέξεις, απόψεις, σκέψεις και αναμνήσεις που συχνά θεωρούνται ασήμαντες ή δευτερεύουσες σε αντιδιαστολή με τις κυρίαρχες αφηγήσεις, προκύπτει ένα «άλλο» βλέμμα. Η κυπριακή πραγματικότητα και οι συνθήκες που την ορίζουν έχουν επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα τα φιλμς, είτε αποτελώντας το θέμα ή το σκηνικό, είτε επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας την προσέγγιση των δημιουργών.

MARIA LOIZIDOU & DANAE STYLIANOU-OLGA'S GARDEN.jpg

Η κύρια αίθουσα εκθέσεων του NiMAC μετατρέπεται σε αίθουσα προβολών με μία μοναδική μεγάλη οθόνη στην οποία η επιμελημένη επιλογή ταινιών προβάλλεται διαδοχικά, σε λούπα, επιδιώκοντας μια καθηλωτική κινηματογραφική εμπειρία. Οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν και είτε να παρακολουθήσουν ολόκληρη την προβολή είτε να πραγματοποιήσουν πολλαπλές επισκέψεις. Δημιουργείται έτσι μια συνθήκη που επιτρέπει χώρο και χρόνο για την παρακολούθηση των έργων, χωρίς περισπασμούς. Πριν ή μετά την είσοδο στην αίθουσα προβολής, οι επισκέπτες καλούνται να περάσουν χρόνο στο commons room, που φιλοξενεί μια επιλογή σχετικών βιβλίων, αναφορών και πηγών και να συμμετέχουν σε συζητήσεις γύρω από τα φιλμς και την κινηματογραφική δημιουργία, πίνοντας καφέ ή τσάι.

KETI PAPADEMA-EVERY SUNDAY.jpg

Πρόγραμμα:

18/03

Εγκαίνια έκθεσης

31/03, 21/04, 28/04

Book Club στο commons room με τον Γιώργο Ράλλη - διερεύνηση κειμένων μέσα από εναλλακτικά, φεμινιστικά και queer βλέμματα.

12/04

Προβολή του φιλμ the Butler της Άννας Καννάβα και συζήτηση με το κοινό - συντονισμός από τον διευθυντή του Queer Wave, Diego Armando Aparici.

22/04

Συζήτηση γύρω από μη-μυθοπλαστικά φιλμικά έργα και την έννοια του γυναικείου βλέμματος.

Ώρες λειτουργίας commons room:

Τρίτη – Σάββατο: 10:30 – 14:00 & 17:00 – 23:00

Ώρες προβολών:

Τρίτη – Σάββατο: 11:00 – 13:30 & 17:30 – 22:30

NiMAC

Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία, T: 22797400

info@nimac.org.cy , www.nimac.org.cy, www.facebook.com/NiMACnicosia/

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close