Δημοσιεύτηκε στις 04 Ιανουαρίου 2023
«Έκανα μια βόλτα στο δάσος και βγήκα ψηλότερος από τα δέντρα». Τα λόγια του φιλόσοφου και φυσιοδίφη, Χένρι Ντέιβιντ Θόρω, περιγράφουν με ευαισθησία τα αμέτρητα οφέλη της φύσης. Για να εκτιμήσετε τις πραγματικές μυρωδιές, τους ήχους, τα σημεία θέας και την ηρεμία που κάνουν το νησί μας απίστευτα μοναδικό και ποικιλόμορφο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε τα παπούτσια πεζοπορίας σας και να περπατήσετε στα μονοπάτια μελέτης της φύσης και στα πανέμορφα χωριά μας.
Αυτή τη χρονιά το Υφυπουργείο Τουρισμού προσφέρει το Πρόγραμμα Πεζοπορίας και Δραστηριοτήτων στη Φύση, το οποίο περιλαμβάνει εξορμήσεις που θα ηγούνται έμπειροι ξεναγοί. Οι πεζοπορίες και τα περπατήματα που έχουν επιλεγεί διασχίζουν καταπράσινα δάση και πεδιάδες, πανέμορφους λόφους που προσφέρουν σημεία με θέα σε μαγευτικά τοπία, χρωματιστά χωριά, δαντελωτές ακτογραμμές και πολύχρωμα λιβάδια. Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για περιπατητές και λάτρεις της πεζοπορίας.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ 14, 21, 29/01/2023
14/01/2023 – Σάββατο
Ξενάγηση και πεζοπορία στο μονοπάτι Κούρδαλι – Λημέρια και περιήγηση στα ιστορικά λημέρια των αγωνιστών της ΕΟΚΑ – ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ.
21/01/2023 – Σάββατο
Ξενάγηση και πεζοπορία στο χωριό Λουβαράς και στο μονοπάτι «Κακομάλλης» με εκπληκτική θέα
29/01/2023 – Κυριακή
Ξενάγηση στο Καλό Χωριό Ορεινής και πεζοπορία στο μονοπάτι Πικρόβρυση της Μερίκας με τη μοναδική γεωλογία
14/01/2023 – Γνωρίστε τα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι, ακούστε ιστορίες των θρύλων αγωνιτών της ΕΟΚΑ, πεζοπορία στο μονοπάτι "Κούρδαλι - Λημέρια, περιήγηση στο μουσείο και στα κρησφύγετα της ΕΟΚΑ.
Η ξενάγηση αρχίζει μέσα στο χωριό Σπήλια και συνεχίζει προς το χωριό Κούρδαλι. Επίσκεψη στο μουσείο ΕΟΚΑ και πορεία προς τα λημέρια μέσω του μονοπατιού Κούρδαλι – Λημέρια. Επιστροφή στα Σπήλια μέσω αγροτικού δρόμου.
Σημεία ενδιαφέροντος : Χωριό Σπήλια, μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας και μουσείο ΕΟΚΑ στο χωριό Κούρδαλι, ομαδοποιημένα κρησφύγετα ΕΟΚΑ.
Μήκος: 7 χιλιόμετρα
Βαθμός Δυσκολίας : 3 – Δύσκολο. Το μονοπάτι είναι μεγάλο και δύσκολο σε μερικά σημεία, με ολισθηρό έδαφος και απότομες ανηφόρες και κατηφόρες. Απαραίτητη η χρήση παπουτσιού/μπότας πεζοπορίας και μπαστουνιού, καπέλο, νερό, σνακ, αδιάβροχο.
Ώρα συνάντησης : 09.45.
Διάρκεια : 3,5 ώρες.
Σημείο συνάντησης : Χωριό Σπήλια (το ακριβές σημείο θα σταλεί με SMS).
21/01/2023 – ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΟΥΒΑΡΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ “ΚΑΚΟΜΑΛΛΗΣ“
Η δραστηριότητα αρχίζει με πεζοπορία στο ξενάγηση στο μονοπάτι “Κακομαλλής“ με φανταστική θέα την πόλη της Λεμεσού.
Έπειτα θα κατευθυνθούμε με τα ιδιωτικά οχήματα στον Λουβαρά για γνωριμία με τα κυριότερα μνημεία του.
Σημεία ενδιαφέροντος : Το χωριό Λουβαράς, η εκκλησία του Αγίου Μάμα, σημείο θέας “Κακομαλλής“.
Μήκος: 5 χιλιόμετρα
Βαθμός Δυσκολίας : 2 Μέτριας δυσκολίας, ολισθηρό έδαφος με απότομες ανηφόρες και κατηφόρες. Απαραίτητη η χρήση παπουτσιού/μπότας πεζοπορίας και μπαστουνιού, καπέλο, νερό, σνακ, αδιάβροχο.
Ώρα συνάντησης : 09.45
Διάρκεια : 3 ώρες
Σημείο συνάντησης : Χωριό Λουβαράς (το ακριβές σημείο θα σταλεί με SMS)
29/01/2023 – ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ “ΠΙΚΡΟΒΡΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΑΣ“ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ – ΜΙΚΡΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
Η δραστηριότητα αρχίζει στην κοινότητα Καλό Χωριό Ορεινής και έπειτα θα πορευθούμε προς την είσοδο του μονοπατιού.
Η πεζοπορία θα συνεχίσει μέσω μαγευτικής γεωλογίας παρά τον ποταμό Μαρούλλενα για να επιστρέψει πίσω στο χωριό.
Μήκος: 4 χιλιόμετρα
Βαθμός Δυσκολίας : 1 – Σχετικά εύκολο αλλά με ολισθηρό έδαφος. Συνίσταται η χρήση ορειβατικού παπουτσιού και μπαστουνιού πεζοπορίας, καπέλο, νερό, σνακ, αδιάβροχο.
Ώρα συνάντησης : 09.45
Διάρκεια : 3 ώρες
Σημείο συνάντησης : Κοινότητα Καλού Χωριού Ορεινής (το ακριβές σημείο θα σταλεί με SMS)
ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Σχετικά
Μόλις ανακοινώθηκε ο Βασιλιάς του Λεμεσιανού Καρναβαλιού για το 2027
Άνθρωπος με βαθιά αγάπη για το Λεμεσιανό Καρναβάλι και ενεργή παρουσία στον θεσμό εδώ και χρόνια, ο Σπύρος αποτελεί μέλος της μεγάλης καρναβαλίστικης οικογένειας της πόλης
Ποια είναι τα 3 εστιατόρια που αξίζει να επισκεφτώ στο Λονδίνο;
Τρεις διαφορετικές γαστρονομικές στάσεις αποκαλύπτουν το Λονδίνο μέσα από γεύσεις, γειτονιές και ιστορίες.
Ξεκίνησαν οι πτήσεις Λάρνακας-Μαδρίτης με τη Wizz Air
Επιπλέον, η Wizz Air άνοιξε φέτος τις πόρτες της Ακαδημίας Πιλότων της (WAPA) στους Κύπριους
Αυτή είναι η πιο «ευτυχισμένη» πόλη για διακοπές στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
Εννέα ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στο top 10 των πιο ευτυχισμένων πόλεων για διακοπές στον κόσμο, ανάμεσά τους και η Αθήνα.
Η Lidl Κύπρου επενδύει στους ανθρώπους της και δημιουργεί την πρώτη γενιά Stores Co-Managers
Είκοσι δύο μέλη του #teamlidl ολοκλήρωσαν πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης για να αναλάβουν έναν νέο, κομβικό ρόλο στα καταστήματα της εταιρείας.
Στη λίστα των κορυφαίων του κόσμου το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε 9 επιστημονικά πεδία
Στις θέσεις 76 –100 παγκοσμίως στο πεδίο Αυτοματισμού και Ελέγχου, άνοδος στη Φυσική, παρουσία της Κλινικής Ιατρικής και σταθερά ισχυρές επιδόσεις σε σειρά επιστημονικών πεδίων
Άγιος Σωζόμενος: Το ερειπωμένο χωριό στη Λευκωσία και η θρυλική ιστορία του
Το εγκαταλελειμμένο χωριό του Αγίου Σωζόμενου, κοντά στη Λευκωσία, έχει ερειπωθεί από το 1964 και μεγάλο μέρος του βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη.
Βροχές, καταιγίδες και πολύ ισχυροί άνεμοι - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:
H Sky Express ανακοίνωσε 1+1 δώρο στα εισιτήριά της (για δύο μέρες)
6 προορισμοί, 1+1 εισιτήριο δώρο, μία κοινή εμπειρία: το ταξίδι!
Booker 2026: Αυτά είναι τα έξι βιβλία της βραχείας λίστας
Δύο προηγούμενοι νικητές, η βραβευμένη με Πούλιτζερ Ελίζαμπεθ Στράουτ, ο 81χρονος Μ. Τζον Χάρισον και η μοναδική πρωτοεμφανιζόμενη μυθιστοριογράφος της εξάδας, Ρεμπέκα Πέρι, βρίσκονται στη βραχεία λίστα του Booker 2026.
Φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα στης Λόφου τα Σοκάκια
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Λόφου έρχεται να γεμίσει το χωριό με γιορτινή ατμόσφαιρα και, όπως λέει και το μότο της διοργάνωσης, «Κάθε σοκάκι, μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»
Η Λίλι Κόλινς αποχαιρετά το «Emily in Paris» μετά το τέλος των γυρισμάτων
Το τελευταίο κεφάλαιο της σειράς, που ξεκίνησε φέτος τα γυρίσματά του στην Ελλάδα, έρχεται στο Netflix