Δημοσιεύτηκε στις 03 Οκτωβρίου 2022
Η γκαλερί Stand in Line συνεχίζει τις αφιερωματικές εκθέσεις σε δημιουργούς που έχουν δοκιμαστεί με αξιώσεις στο καλλιτεχνικό στερέωμα και χτίζουν στέρεα το όνομά τους έξω από τα ελληνικά σύνορα.
Την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022 στις 19.00, εγκαινιάζεται ατομική έκθεση της ταλαντούχας Ελληνίδας καλλιτέχνιδας Γωγώς Ιερομονάχου με τίτλο «ALS Ig KAN». Στην έκθεση θα παρουσιαστούν πρόσφατα έργα ζωγραφικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από 7 μέχρι 29 Οκτωβρίου.
Η Γωγώ Ιερομονάχου γεννήθηκε στην Κάλυμνο. Είναι πτυχιούχος του μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Α.Σ.Κ.Τ. από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 2016, έχοντας μαθητεύσει δίπλα στους Α. Αντωνόπουλο, Μ. Μανουσάκη, Γ.Καζάζη, Τ. Πατρασκίδη και Π. Σάμιο.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Κύπρο και στο Εθνικό Ιστορικό μουσείο. Έχει παρουσιάσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Ο έγκριτος ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς αναφέρει για την Γωγώ: «Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια» έχει γράψει ο Όσκαρ Ουάιλντ. Η Γωγώ Ιερομονάχου μεταφέρει στο τελάρο σαν αλήθεια το πρόσωπο του γυναικείου ψυχισμού. Γυναίκες νεότερες, μεγαλύτερες, ανεπαρκείς, βασανισμένες, σκληρές, μισητές, γοητευτικές, όλες διεκδικούν το βλέμμα μας και ενδύονται τα πρόσωπα που τους δίνει η ζωγράφος από το «βεστιάριο» της φαντασίας της. Ακόμη και τα ανδρικά της πορτρέτα προβάλλουν μνημειακά αλλά πάντως ρευστά, ως να γεννήθηκαν από «το πλευρό του Αδάμ», πρόσωπα που, ίσως, αποζητούν τη γυναικεία ματιά για να ολοκληρωθούν.
Η τελευταία ενότητα έργων της Ιερομονάχου έγινε μέσα στη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας. Ταξίδεψε από την Αθήνα στη Λευκωσία και πρόκειται να παρουσιαστεί πρώτη φορά σε ευρύ κοινό. Η Γωγώ Ιερομονάχου «σκάβει» επάνω στο τελάρο, συχνά με πυρετώδεις ρυθμούς, προκειμένου να προχωρήσει όσο πιο βαθιά στην εξερεύνηση της γυναικείας φύσης, για να δει και να μοιραστεί τη γυναικεία συνθήκη πέρα από την απαίτηση της ισοτιμίας ή την επιβολή της πολιτικής ορθότητας. Γι΄αυτό και το έργο της δεν είναι του «συρμού», δεν συντονίζεται απλώς με τις μέρες μας, μα προβάλλει ως αυθεντικό δείγμα μιας τέχνης στιβαρής που μπορεί να σταθεί σε κάθε εποχή.
Με λεπτό σαρκασμό και βαθύνοια η Ιερομονάχου ανατέμνει τη γυναικεία φύση και τις δυνητικές μεταμορφώσεις της, βυθομετρά τα έγκατα του προσώπου. Με ειρωνεία αλλά και τρυφερότητα, δίνει φωνή και παράλληλα αφουγκράζεται τους ήρωές της, τους αγκαλιάζει όλους στην πιο ταπεινή, στην πιο αδύναμη στιγμή τους - από τον αληθινά ψεύτη Πινόκιο ως τη Χιονάτη που αρνείται πεισματικά να ξυπνήσει -, επειδή μοιράζεται την πιο κρυφή τους επιθυμία: να πουν την αλήθεια τους.
Εγκαίνια: Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022 στις 19.00
STAND IN LINE: 26Α Μετοχίου, Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία - τηλ. επικοινωνίας 99412000 www.standinlineartspace.com / standinlineartspace@gmail.com
Σχετικά
Καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα χρησιμοποιώντας κρασί αντί για χρώμα
Οινογραφίες Μαραθάσας: Ανοιχτό κάλεσμα σε εικαστικούς καλλιτέχνες από το Simio5 και το Marathasa Wines
Ο Πολ Γεωργίου στο επίκεντρο της Θερινής Δημοπρασίας της Cypria Auctions
Συνολικά, τα έργα που περιλαμβάνονται στη Δημοπρασία αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη
New Forms, New Voices με έργα 11 καλλιτεχνών
Η δυναμική και πολυδιάστατη καλλιτεχνική σκηνή που διαμορφώνει σήμερα το εικαστικό περιβάλλον της Κύπρου
Νέες μορφές και νέες φωνές σε έκθεση στη Λεμεσό
Με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων και υφασμάτων, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του
Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη "Χριστόφορος Σάββα: Απλά – Περίπλοκα – Αόρατα: Ένα άγνωστο αρχείο"
Η έκθεση φωτίζει για πρώτη φορά ένα πολύτιμο και άγνωστο έως σήμερα αρχείο του Χριστόφορου Σάββα
Η Μπιενάλε Λάρνακας 2027 ανακοίνωσε τη θεματική της- Ανοιχτό κάλεσμα προς καλλιτέχνες
Οι καλλιτέχνες θα μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω της ιστοσελίδας της Μπιενάλε Λάρνακας από την 1η Ιουνίου 2026 έως τις 31 Μαρτίου 2027
Καλοκαίρι στην Αποκάλυψη με 21 καλλιτέχνες
Η έκθεση φέρει τον γενικό τίτλο “κωδικός Ανασύνθεση” και καταλαμβάνει δύο χώρους της γκαλερύ, στο ισόγειο και 3ο επίπεδο, όπου φιλοξενείται και το πωλητήριο της γκαλερύ.
Oι φωτογραφίες και τα κείμενα του Ανδρέα Γρηγορά στο Έρμα
Μία έκθεση με τίτλο “Φωτογραφίες Τζιαι Λέξεις ή το Αντίθετο”
Τοπία II/ in vitro: Ατομική έκθεση της Μαρίας Κοφτερού στη Λευκωσία
Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εικαστικής έρευνας που ανέπτυξε η καλλιτέχνις τα τελευταία χρόνια γύρω από την έννοια του τοπίου
Πάμε στο Πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα για την πρώτη εντυπωσιακή έκθεση έργων «The Archive» των φοιτητών του πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Mε αφίσες, τυπογραφικές συνθέσεις, fashion collections, βίντεο, μικρού μήκους ταινίες, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές και websites
Έκθεση «Διάλογος: Νίκη Μαραγκού – Ρόδη Κωνσταντόγλου» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Η πρώτη έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού πραγματοποιήθηκε το 2016
Τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026
Η φετινή διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών και των οικογενειών