7-29 October 2022
Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Έκθεση ζωγραφικής «ALS Ig KAN» της Γωγώς Ιερομονάχου

Η ταλαντούχα Ελληνίδα καλλιτέχνιδα εκθέτει στην γκαλερί STAND IN LINE

Δημοσιεύτηκε στις 03 Οκτωβρίου 2022

Η γκαλερί Stand in Line συνεχίζει τις αφιερωματικές εκθέσεις σε δημιουργούς που έχουν δοκιμαστεί με αξιώσεις στο καλλιτεχνικό στερέωμα και χτίζουν στέρεα το όνομά τους έξω από τα ελληνικά σύνορα.

Την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022 στις 19.00, εγκαινιάζεται ατομική έκθεση της ταλαντούχας Ελληνίδας καλλιτέχνιδας Γωγώς Ιερομονάχου με τίτλο «ALS Ig KAN». Στην έκθεση θα παρουσιαστούν πρόσφατα έργα ζωγραφικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από 7 μέχρι 29 Οκτωβρίου.

Η Γωγώ Ιερομονάχου γεννήθηκε στην Κάλυμνο. Είναι πτυχιούχος του μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Α.Σ.Κ.Τ. από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 2016, έχοντας μαθητεύσει δίπλα στους Α. Αντωνόπουλο, Μ. Μανουσάκη, Γ.Καζάζη, Τ. Πατρασκίδη και Π. Σάμιο.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Κύπρο και στο Εθνικό Ιστορικό μουσείο. Έχει παρουσιάσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο έγκριτος ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς αναφέρει για την Γωγώ: «Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια» έχει γράψει ο Όσκαρ Ουάιλντ. Η Γωγώ Ιερομονάχου μεταφέρει στο τελάρο σαν αλήθεια το πρόσωπο του γυναικείου ψυχισμού. Γυναίκες νεότερες, μεγαλύτερες, ανεπαρκείς, βασανισμένες, σκληρές, μισητές, γοητευτικές, όλες διεκδικούν το βλέμμα μας και ενδύονται τα πρόσωπα που τους δίνει η ζωγράφος από το «βεστιάριο» της φαντασίας της. Ακόμη και τα ανδρικά της πορτρέτα προβάλλουν μνημειακά αλλά πάντως ρευστά, ως να γεννήθηκαν από «το πλευρό του Αδάμ», πρόσωπα που, ίσως, αποζητούν τη γυναικεία ματιά για να ολοκληρωθούν.

Η τελευταία ενότητα έργων της Ιερομονάχου έγινε μέσα στη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας. Ταξίδεψε από την Αθήνα στη Λευκωσία και πρόκειται να παρουσιαστεί πρώτη φορά σε ευρύ κοινό. Η Γωγώ Ιερομονάχου «σκάβει» επάνω στο τελάρο, συχνά με πυρετώδεις ρυθμούς, προκειμένου να προχωρήσει όσο πιο βαθιά στην εξερεύνηση της γυναικείας φύσης, για να δει και να μοιραστεί τη γυναικεία συνθήκη πέρα από την απαίτηση της ισοτιμίας ή την επιβολή της πολιτικής ορθότητας. Γι΄αυτό και το έργο της δεν είναι του «συρμού», δεν συντονίζεται απλώς με τις μέρες μας, μα προβάλλει ως αυθεντικό δείγμα μιας τέχνης στιβαρής που μπορεί να σταθεί σε κάθε εποχή.

Με λεπτό σαρκασμό και βαθύνοια η Ιερομονάχου ανατέμνει τη γυναικεία φύση και τις δυνητικές μεταμορφώσεις της, βυθομετρά τα έγκατα του προσώπου. Με ειρωνεία αλλά και τρυφερότητα, δίνει φωνή και παράλληλα αφουγκράζεται τους ήρωές της, τους αγκαλιάζει όλους στην πιο ταπεινή, στην πιο αδύναμη στιγμή τους - από τον αληθινά ψεύτη Πινόκιο ως τη Χιονάτη που αρνείται πεισματικά να ξυπνήσει -, επειδή μοιράζεται την πιο κρυφή τους επιθυμία: να πουν την αλήθεια τους.


Εγκαίνια: Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022 στις 19.00

STAND IN LINE: 26Α Μετοχίου, Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία - τηλ. επικοινωνίας 99412000 www.standinlineartspace.com / standinlineartspace@gmail.com

gogo2.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close