Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

10+1 φεστιβάλ για το σαββατοκύριακο

Έντεκα υπαίθριες γιορτές που θα μας πάνε στο χωριό αλλά και στην πόλη

Δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2022

Αυτό το σαββατοκύριακο με αφορμή τα 11 φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην ορεινή Κύπρο πάμε Αστρομερίτη, Ορμήδεια, Αθηένου, Βουνί, Βάσα Κοιλανίου, Δύμες και Στατό - Άγιο Φώτιο και όχι μόνο.

Αν πάλι επιλέξεις τη Λεμεσό για τις βόλτες σου, μην παραλείψεις να επισκεφθείς τη Γιορτή του Κρασιού, η οποία επιστρέφει φέτος με πλούσιο πρόγραμμα.

κρ3.jpg

Γιορτή του Κρασιού
Ο Δήμος Λεμεσού μάς προσκαλεί και φέτος στη Γιορτή του Κρασιού, που μας περιμένει πιο ανανεωμένη από ποτέ στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού από τις 17 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Πιο οργανωμένη από κάθε άλλη φορά η Γιορτή του Κρασιού μας προσκαλεί να απολαύσουμε θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες από καταξιωμένους καλλιτέχνες, λαογραφικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς και μουσική με φόντο τον παραδοσιακό βρακά. Η έκθεση Γελοιογραφίας με θέμα το κρασί αλλά και η έκθεση φωτογραφίας οι οποίες έρχονται να εμπλουτίσουν και φέτος το πρόγραμμα της Γιορτής του Κρασιού με αποκορύφωμα το παιδικό πρόγραμμα για του μικρούς μας φίλους που έχουν αποκτήσει πλέον τη δική το δικό τους χώρο στη Γιορτή του Κρασιού. Η γιορτή εμπλουτίζεται από παραστάσεις θεάτρου σκιών, εργαστήρι αγγειοπλαστικής και η μαγεία πλανάται στην ατμόσφαιρα από τους υπέροχους ταχυδακτυλουργούς Λιοτατή. Ένα φεστιβάλ το οποίο πάντα αφήνει στους πολίτες την ανάμνηση μιας υπέροχης βραδιάς με άφθονο κρασί! Αναλυτικά το πρόγραμμα, εδώ.
>> 17-25 Σεπτεμβρίου, Δημόσιος Κήπος, Λεμεσού.

recipe_main_akis-petretzikis-glyko-tou-koutaliou-rodi_0.jpg

Φεστιβάλ Ροδιού στην Ορμήδεια
Το 8ο Φεστιβάλ Ροδιού επιστρέφει μετά από δυο χρόνια απουσίας, για μια βραδιά γεμάτη γευσιγνωσία και πολύ διασκέδαση. Το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου οι δρόμοι οδηγούν στο Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας, στην επ. Λάρνακας. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε διάφορα εδέσματα φτιαγμένα από ρόδι όπως σουτζούκο ροδιού, λικέρ ροδιού και παλουζέ. Μάλιστα, σε κάθε επισκέπτη θα δίνεται και ένα δωρεάν ρόδι, ενώ φυσικά θα μπορείς να δοκιμάζεις δωρεάν τα πιο πάνω εδέσματα και στη συνέχεια να τα αγοράσεις από τα διάφορα περιπτεράκια που θα υπάρχουν στον χώρο.Φυσικά, η γευσιγνωσία θα συνοδεύεται με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Πέτρο Ίμβριο, το οποίο θα μας διασκεδάσει. Όσον αφορά το φαγητό, θα μπορείς να αγοράσεις σουβλάκια από τον χώρο ή να περιπλανηθείς σε κάποια ταβέρνα του χωριού. Αξίζει να αναφερθεί πως τα έσοδα θα δοθούν στο Κοινοτικό Παντωπολείο του χωριού που βοηθά άπορες οικογένειες.
>> Σ 17 Σεπτεμβρίου, Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας, επ. Λάρνακας, 19.30. Η είσοδος στον χώρο είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στο 24721271.

61134-sitesfestival1_0_bIJIG3h.2e.2e16d0ba.fill-1375x729 (1).jpg

Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων
Η Αθηένου είναι έτοιμη να μας υποδεχθεί για 4η φορά στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων προϊόντων. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στο Κωνσταντίνειο Δημοτικό Πάρκο Αθηένου. Εκεί θα μπορείτε να δοκιμάστε το αυθεντικό παραδοσιακό αθηενίτικο ψωμί, αθηενίτικα λουκούμια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς, πουργούρι, σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αβγά, παξιμάδια, μακαρόνια φτιαγμένα στο χέρι, ζιβανία, λικέρ και άλλες αθηενίτικες παραγωγές. Παρακολουθήστε την παρασκευή χαλουμιού και ψωμιού με τον παραδοσιακό τρόπο. Γνωρίστε τους αθηενίτες εκθέτες και αγοράστε τα προϊόντα τους. Το πρωινό, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προγευματίσουν με αθηενίτικα προϊόντα και να εμπλακούν σε παιδικά εργαστήρια και δραστηριότητες.
>> Κ 18 Σεπτεμβρίου, Κωνσταντίνειο Δημοτικό Πάρκο Αθηένου, 11.00-23.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


54761-sitesdefaultfileslofou_6.2e.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Γιορτή του Παλουζέ στο Βουνί
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 16.30 στο όμορφο χωριό Βουνί της επαρχίας Λεμεσού, θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή, με κύριους πρωταγωνιστές φυσικά το σταφύλι και τα παράγωγά του, με πιο συγκεκριμένα τον ξακουστό παλουζέ! Η ετήσια γιορτή του παλουζέ, λοιπόν, του παραδοσιακού εδέσματος των κρασοχωριών μας, θα πραγματοποιηθεί στο Βουνί, χάρη στο Κοινοτικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Αποδήμων και τον Γυναικείο Σύλλογο Βουνίου. Η γιορτή φέτος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Κυριάκου Κούσιου. Μάλιστα για τη φετινή χρονιά το Κοινοτικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποδήμων και τον Γυναικείο Σύλλογο Βουνίου, έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει από πάτημα σταφυλιών μέχρι παρασκευή παλουζέ και ζιβανίας, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και περιήγηση στα περίπτερα με τα παραδοσιακά προϊόντα!
>> Κ 18 Σεπτεμβρίου, Βουνί, επ. Λεμεσού, 16.30.

dimes.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

4ο Φεστιβάλ Φρούτων και Αλλαντικών
Οι Δύμες είναι ξακουστές για τα φρούτα και τα αλλαντικά τους, γι’ αυτό και φέτος, επιστρέφουν μετά από δύο χρόνια απουσίας, διοργανώνοντας ένα φεστιβάλ πλούσιο σε γεύσεις του τόπου μας προσφέροντας έτσι την καλύτερη ευκαιρία για απόδραση στο χωριό και τη φύση. Το 4ο Φεστιβάλ Δυμών «Φρούτων και Αλλαντικών» θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 17 & 18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κοινοτικό Πάρκο Δυμών και σ’ αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε όλα τα προϊόντα που παράγονται στο χωριό, σε μια εορταστική ατμόσφαιρα. Το φεστιβάλ διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Δυμών. Δες το αναλυτικό πρόγραμμα, εδώ.
>> Σ 17 & Κ 18 Σεπτεμβρίου, Κοινοτικό Πάρκο, Δύμες επ. Λεμεσού.

στατος.jpg

Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού-Αγίου Φωτίου
Μια γιορτή αφιερωμένη στην παράδοση και τα προϊόντα της περιοχής είναι και το Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού-Αγίου Φωτίου, του ομώνυμου χωριού της επαρχίας Πάφου. Το φετινό φεστιβάλ, που επιστρέφει μετά από δύο χρόνια απουσίας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 11.00. Η ημερήσια εκδήλωση που από το 2010 αποτελεί πλέον θεσμό για το πιο ορεινό χωριό της επαρχίας, πραγματοποιείται στην καταπράσινη κεντρική πλατεία του και μέσα σε κατάφυτο από καρυδιές, µηλιές και κερασιές τοπίο. Κατά τη διάρκεια του 11ου Αγροτικού Φεστιβάλ Στατού-Αγίου Φωτίου, οι επισκέπτες περνούν από τα περίπτερα που στήνονται και έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δωρεάν τις τοπικές γεύσεις, να γνωρίσουν τα εξαιρετικά γεωργικά τρόφιμα και φρούτα της περιοχής, καθώς και να παρακολουθήσουν δια ζώσης την παρασκευή των παραδοσιακών προϊόντων που παράγει ο τόπος, όπως ζιβανία, παλουζέ και σουτζούκο. Από το φεστιβάλ δε λείπουν και τα αλλαντοποιεία και τα γαλακτοκομεία του χωριού, που προσφέρουν τσαμαρέλλα, λουκάνικα, καπνιστά αλλαντικά και αντιστοίχως χαλούμι και αναρή, ενώ σερβίρεται ακόμη παραδοσιακό ρέσι που βράζει σε μεγάλα χάλκινα δοχεία, αλλά και τραχανάς, ψωμί χωριάτικο και κουλουράκια με έψιμα. Επίσης, οι μικρές βιοτεχνίες της κοινότητας προσφέρουν τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Όλα τα προϊόντα που εκτίθενται στο φεστιβάλ, διατίθενται και προς πώληση και ετοιμάζονται επιτόπου, με στόχο οι ξένοι να βιώσουν μια πραγματική εμπειρία και να μάθουν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου, συστατικό μέρος της οποίας είναι και το στοιχείο της διατροφής.
>> Κ 18 Σεπτεμβρίου, Στατός-Άγιος Φώτιος, επ. Πάφου, 11.00.

aug-piso-limnatis-30-.original.jpg

Γιορτή του Κρασιού και του Παλουζέ στη Βάσα Κοιλανίου
Τον μήνα Σεπτέμβριο λοιπόν, το σταφύλι και τα παράγωγά του, με δημοφιλέστερο τον παλουζέ, έχουν την τιμητική τους. Και η γιορτή αυτή του σταφυλιού, μας δίνει μάλιστα την καλύτερη αφορμή για εξόρμηση και εκδρομή στα πιο γραφικά χωριά μας! Στη Βάσα Κοιλανίου, λοιπόν, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στις 15.30, στο Μουσείο Ζιβανίας, θα περάσουμε ένα απόγευμα με γεύση και άρωμα παράδοσης. Εκεί οι γυναίκες του χωριού θα παρασκευάζουν παλουζέ, που θα γεύονται δωρεάν οι παρευρισκόμενοι, καθώς επίσης και θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία κρασιού.
>> Κ 18 Σεπτεμβρίου, Βάσα Κοιλανίου, επ. Λεμεσού, 15.30.

αστρομεριτισ.jpg

Astromeritis Food Festival
Η νεολαία του Αστρομερίτη στο πλαίσιο της πολιτιστικής της δράσης θα πραγματοποιήσει στο πρώτο Συσκευαστήριο του Αστρομερίτη το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό φεστιβάλ με τίτλο "Οι νέοι επιστρέφουν στα χωριά τους". Μας προσκαλεί λοιπόν, φέτος για να απολαύσουμε μαζί συναυλίες αλλά και brands φαγητού από όλο τον κόσμο. Το μεγάλο αυτό φεστιβάλ θα διοργανωθεί από τους νέους στους οποίους θα δοθεί η ευκαιρία για απασχόληση με τα κοινά αλλά και τη συσπείρωση των νέων της Δυτικής Λευκωσίας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για την ανέγερση της νέας εκκλησίας του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη.
>> Παρ 16, Σ 17 & 18 Σεπτεμβρίου, Αστρομερίτης, επ. Λευκωσίας.

pita.jpg

Φεστιβάλ Κυπριακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων
Η Τεμβριά, μας προσκαλεί στο Φεστιβάλ Κυπριακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων. Λουκάνικα, χαλίτζια, ψωμί χωριάτικο, μακαρόνια χωριάτικα, κάππαρη, μπουρέκκια, πίττες, σαλάτες, ρέσι, ζιβανία και τραχανάς… Αυτά και πολλά ακόμα είναι τα εδέσματα που θα βρεις, θα δεις πώς παρασκευάζονται και θα απολαύσεις στο Φεστιβάλ Κυπριακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων, που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Τεμβριά τον Σεπτέμβριο. Το φεστιβάλ θα διεξαχεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσοουν την κυπριακή παράδοση μέσα από τη γαστρονομία. Μουσική και χορός θα ανεβάσουν το κέφι και τη διάθεση. Και για σένα που δεν ξέρεις (ίσως) η Τεμβριά είναι ένα πανέμορφο χωριό που βρίσκεται στο κέντρο της κοιλάδας της Σολέας.
>> Σ 17 Σεπτεμβρίου, Τεμβριά, επ. Λευκωσίας.

kidsd.jpg

Και παιδικά φεστιβάλ

Παιδικό Φεστιβάλ στα Καννάβια
Τα Καννάβια είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της επαρχίας Λευκωσίας. Βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Τροόδους, στην κοιλάδα της Ελιάς, συγκεκριμένα περί τα 52 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Φέτος μάλιστα, σου δίνει ένα ακόμα ένα λόγο για να ετοιμάσεις εξόρμηση στο χωριό και αυτή τη φορά για όλη την οικογένεια! Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στο Κοινοτικό Χώρο Στάθμευσης Κανναβιών στις 14.00 η ώρα, θα στηθεί ένα Παιδικό Φεστιβάλ για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους της παρέας και αυτή η μέρα θα ξεχειλίζει από άφθονο παιχνίδι, διασκεδαστική μουσική και μπόλικο χορό, ενώ οι εκπλήξεις που μας περιμένουν είναι... πολλές! Εκεί θα βρούμε έναν clown που θα ανεβάσει τη διάθεση, face painting, φουσκωτά, ping-pong, ποδοσφαιράκι, διαγωνισμοί, και φυσικά φαγητό, λιχουδιές, ποτά. Κι επειδή αναφερόμαστε σε παιδικό φεστιβάλ, καλό είναι να γνωρίζεις πως είναι για παιδιά από 1 μέχρι 99.
>> Κ 18 Σεπτεμβρίου, Κοινοτικός Χώρος Στάθμευσης Κανναβιών, 14.00.

Μελένιο Παιδικό Φεστιβάλ
Ένα μοναδικό φεστιβάλ εστιασμένο στα παιδιά και τις Μέλισσες, το μέλλον του πλανήτη! Το φετινό Μελένιο Παιδικό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον χορό των μελισσών, στον τρόπο με τον οποίο οι μέλισσες επικοινωνούν μεταξύ τους για το πού ακριβώς βρήκαν νέκταρ, οι οποίες επιστρέφοντας στην κυψέλη εκτελούν μια κίνηση που θυμίζει τον αριθμό 8, ώστε να μεταδώσουν πληροφορίες στις υπόλοιπες μέλισσες της αποικίας, για την ακριβή θέση που βρίσκεται η τροφή. Η γνώση μεταφέρετε στα παιδιά, μέσω δημιουργικών εργαστηρίων, παραμυθιών, τραγουδιών, γεύσεων και αρωμάτων, μουσική και δημιουργία ξενοδοχείων Μελισσών, χειροποίητων καλλυντικών με μελισσοκέρι για παιδιά, κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά, μπόλικο Μέλι από τους Μελισσοκόμους της περιοχής, γαστρονομία με Μέλι, που αποτελούν τη βάση μέσω της οποίας, τα παιδιά μαθαίνουν για την ζωή των μελισσών, ευαισθητοποιούνται και κατακτούν τη γνώση για τον τρόπο με τον οποίο οι μέλισσες συνδέονται με την τροφική αλυσίδα αλλά και το γεγονός πως αποτελούν τη βάση όλων των οικοσυστημάτων. Το πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα του Μελένιου Φεστιβάλ αποτελείται από παιδικές ομάδες χορού, ζωντανή μουσική, χορευτικά συγκροτήματα, θα υπάρχει μεγάλη γκάμα εδεσμάτων για φαγητό, και 22 εκθέτες μελισσοκόμοι, και πωλητές προϊόντων που σχετίζονται με το μέλι και τα προϊόντα κυψέλης. Η Μελίνη σας περιμένει στις 18 Σεπτεμβρίου για μια Μελένια γιορτή αγάπης και γνώσης, για μια μέρα αφιερωμένη στα παιδιά και στις Μέλισσες, στο μέλλον του πλανήτη!
>> Κ 18 Σεπτεμβρίου, Μελίνη, επ. Λάρνακας.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close