Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Παραλιακός Πεζόδρομος Πρωταρά: Μεγαλύτερος και ομορφότερος (εικόνες)

Προστέθηκαν άλλα 2,5 χιλιόμετρα

Δημοσιεύτηκε στις 05 Σεπτεμβρίου 2022

Την Γ’ Φάση του Παραλιακού Πεζοδρόμου του Δήμου Παραλιμνίου στην περιοχή του Πρωταρά εγκαινίασε το βράδυ της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Πρόκειται για Πολεοδομικό έργο μεγάλης σημασίας για τον Δήμο Παραλιμνίου και ολόκληρη την περιοχή αφού συμβάλλει θετικά στον τουρισμό καθώς και την οικονομία της περιοχής. Με τη Γ’ Φάση που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022, ο παραλιακός πεζόδρομος του Πρωταρά επεκτείνεται αφενός βορειοδυτικά, από την παραλία Περνέρα μέχρι και το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου σε μήκος 1.267 μέτρα και νοτιοανατολικά σε μήκος 1.324 μέτρα. Η συνολική αξία του έργου ανήλθε στα €6.095.180 (περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).

DJI_0813.JPG

Παράλληλα, ο Δήμος Παραλιμνίου με τον σχεδιασμό της Δ’ και της Ε’ Φάσης του έργου αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενιαίου παραλιακού πεζοδρόμου μήκους 15 συνολικά χιλιομέτρων που θα ξεκινάει από την παραλία Κόννος στο κρατικό δάσος του Κάβο Γκρέκο και θα συνεχίζει μέχρι και τα σύνορα με τον Δήμο Δερύνειας και θα αποτελεί προέκταση της λεωφόρου Κένεντι στην κατεχόμενη σήμερα Αμμόχωστο.

IMG_9934.jpg

Δήμαρχος Παραλιμνίου προς Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Δώσατε επαρχιακή υπόσταση στην ελεύθερη Αμμόχωστο»
Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, ανέφερε ότι ο παραλιακός πεζόδρομος του Πρωταρά αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Κύπρο εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στο Αρχιτεκτονικό Γραφείο Πεύκιος Γεωργιάδης και τους συνεργάτες του αφού κατάφεραν να ααξιοποιήσουν πλήρως τα χαρακτηριστικά της ακτογραμμής, εναρμονίζοντας τον πεζόδρομο ως μέρος του φυσικού περιβάλλοντος με ελάχιστες επιβαρύνσεις και κατάφεραν να αναδείξουν τις μαγευτικές ξεχωριστές εικόνες που δημιουργούνται μέσα από την πορεία που ακολουθήθηκε ώστε το σκηνικό να εναλλάσσεται συνεχώς και ο χρήστης σε κάθε στροφή να βλέπει νέες αποκαλύψεις.

Στον πεζόδρομο, όπως ανέφερε ο κ. Πυρίλλης, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πρώτη Ανατολή της Ευρώπης, τη μοναδική πανσέληνο σε όλο της το μεγαλείο, ευχάριστες στιγμές στις δαντελένιες παραλίες και μυστηριώδη βιώματα σε μαγευτικά βραχώδη σημεία της ακτής. Μπορεί να τρέξει απρόσκοπτα από τη νεκρή ζώνη, της παραλία της Δερύνειας, μέχρι το Κάβο Γκρέκο.

Όπως ανέφερε, η συνεισφορά του έργου στην ανάπτυξη του τόπου τεράστια και πολύ περισσότερη από ότι αρχικά υπολογίσθηκε, καθώς η προστιθέμενη αξία στον τουρισμό είναι ανυπολόγιστη και ότι τα 6 εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί για το έργο έχουν ήδη αποσβεστεί από την χρήση του από τον κόσμο. Από το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ, τα 4 εκατομμύρια διατέθηκαν από την Κυβέρνηση και τα 2 εκ. ευρώ από τον Δήμο Παραλιμνίου.

DJI_0832.JPG

Έκανε, επίσης, ειδική μνεία στην εταιρεία Αδελφοί Ιακώβου για την εκτέλεση του έργου και εξέφρασε ευχαριστίες στον Υπουργό Εσωτερικών, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τον Διευθυντή και τους Λειτουργούς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για την άψογη συνεργασία. Ευχαρίστησε, παράλληλα, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παραλιμνίου, τους λειτουργούς της Τεχνικής Υπηρεσίας και όλο το προσωπικό του Δήμου που συνείσφεραν με τις προσπάθειές τους στην υλοποίηση του έργου καθώς και στη διοργάνωση της εκδήλωσης των εγκαινίων. Ευχαρίστησε, τέλος, και τον όμιλο Louis για την ετοιμασία της δεξίωσης καθώς και ιδιαίτερα στον τραγουδοποιό Μιχάλη Χατζημιχαήλ για την παρουσία του για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε:

«Πριν από δέκα χρόνια, μαζί με τον μακαριστό Δήμαρχο Αγίας Νάπας, Νάκη Τσόκκοκαι μετέπειτα τον νέο Δήμαρχο, μαζί με τους Δημάρχους Σωτήρας και Δερύνειας και τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου διαπιστώσαμε ότι ήμασταν καθηλωμένοι σε έργα υποδομής και αντλούσαμε ψίχουλα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς σε σχέση με άλλες επαρχίες. Ενωμένοι όλοι μαζί διεκδικήσαμε αυτά που δικαιούμασταν, όμως οι πόρτες ήταν κλειστές σχεδόν από όλα τα Κυβερνητικά τμήματα. Τα ταμεία του κράτους ήταν άδεια. Εσείς, αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου σε πολύ δύσκολες εποχές. Βιώσατε στιγμές απόγνωσης, αφού κατέρρεε η χώρα μας, όταν στην πρώτη περίπτωση απορρίφθηκε το οριζόντιο κούρεμα 10% για όλους τους καταθέτες και στη δεύτερη και πιο σημαντική την οποία δεν κατάλαβαν πάρα πολλοί στην Κύπρο, όταν στις 11:30 το βράδυ καταψηφίστηκε η στήριξη του Συνεργατισμού και το ξημέρωμα θα υπήρχε χάος με την ανεξέλεγκτη κατάρρευση της οικονομίας μας και την πτώχευση όλων των τραπεζών. Βιώματα και εμπειρίες ζωής που κανείς δεν κατάλαβε τί περάσατε. Η Κύπρος που θα παραδώσετε τον επόμενο Μάρτιο στον επόμενο Πρόεδρο δεν έχει καμία σχέση με την Κύπρο που παραλάβατε.

DJI_0789.JPG

Σε συνάντηση που είχα μαζί σας τον Μάιο του 2013, μου αναφέρατε: ‘Θεόδωρε, δεν υπάρχουν λεφτά’. Συμφωνήσαμε, όμως, ότι η επαρχία (Αμμοχώστου) θα είχε το μερίδιο που δικαιούταν όταν οι συνθήκες θα το επέτρεπαν. Τηρήσατε τον λόγο σας και τη δέσμευσή σας. Αναγνωρίσατε και δώσατε επαρχιακή υπόσταση στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Στη θητεία σας έγιναν έργα από τους προϋπολογισμούς του κράτους σε όλη την ελεύθερη Αμμόχωστο που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Μεταφέρθηκαν οι κρατικές δημόσιες υπηρεσίες στην επαρχία μας επειδή είχαμε τη δική σας στήριξη και γνωρίζετε πολύ καλά πόσα εμπόδια βρήκαμε στον δρόμο μας και επιτέλους αναγνωριστήκαμε ως ισότιμη επαρχία.

Σήμερα, όμως, φίλε Πρόεδρε, οι νέοι επιστήμονες της ελεύθερης επαρχίας εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να αναζητήσουν το επαγγελματικό τους μέλλον σε άλλες επαρχίες. Οι νέοι μας δικαιούνται να αποφασίσουν οι ίδιοι για τον τόπο τους και όχι άλλοι για αυτούς. Έχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις τις οποίες θα σας παρουσιάσουμε πολύ σύντομα και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε και πάλι την στήριξή σας. Φίλε Πρόεδρε, ήταν τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί σας. Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου σας ευχαριστεί και σας ευγνωμονεί».

IMG_9952.jpg

Πρόεδρος Αναστασιάδης για παραλιακό πεζόδρομο Πρωταρά: «Καμάρι και σημείο αναφοράς που δεν συναντάται σε καμία άλλη από τις υπόλοιπες πόλεις»
«Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια του παραλιακού πεζόδρομου Πρωταρά.

Ενός έργου σημαντικά αξιόλογου, το οποίο προσθέτει στη σαφώς αναβαθμισμένη εικόνα και ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Παραλιμνίου.

Προς τούτο, θέλω να επαινέσω τον Δήμαρχο Θεόδωρο Πιερίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο για το σύνολο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν, έχοντας όραμα την πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων του Παραλιμνίου.

Ένα όραμα το οποίο απόλυτα ενστερνιζόμαστε.

Ως καταφανώς διαφαίνεται μέσα από τη χρηματοδότηση του παρόντος με ποσό ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ – 4 εκ. προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα 2 εκ. είναι η συνεισφορά του δήμου - διαθέτουμε και το αποδείξαμε ότι διαθέτουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα να στηρίξουμε την αναπτυξιακή πολιτική της τοπικής Αρχής, προωθώντας έργα τα οποία επιφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Και θέλω να τονίσω, ότι την ίδια βούληση επιδεικνύουμε εμπράκτως για κάθε κοινότητα, Δήμο και Επαρχία.

Με την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης του πεζόδρομου και τη δρομολόγηση της τέταρτης και πέμπτης φάσης διανοίχθηκε ο δρόμος για τον σχηματισμό ενιαίου παραλιακού μετώπου, πέραν των 15 χιλιομέτρων.

Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση της δυναμικής της τουριστικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ήδη, μέσα από την αισθητική διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, την παροχή των απαραίτητων υποδομών εξυπηρέτησης, την εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες παραλίες και χώρους αναψυχής, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ο πεζόδρομος συγκεντρώνει πλήθος ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Πραγματικά αποτελεί ένα καμάρι και ένα σημείο αναφοράς της περιοχής που δεν συναντάται σε καμιά άλλη των λοιπών πόλεων.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της προφανούς αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, αναμένεται η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η αύξηση των εσόδων από παραδοσιακές και νέες αγορές επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και βεβαίως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι σε συνδυασμό με μία σειρά άλλων έργων που είτε υλοποιήσαμε είτε δρομολογήσαμε για τον Δήμο Παραλιμνίου και τους υπόλοιπους δήμους στις ελεύθερες περιοχές, επιτυγχάνεται η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Δήμου και ευρύτερα της επαρχίας Αμμοχώστου.

Συνολικά, τα έργα της τελευταίας δεκαετίας που έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης ή έχουν δρομολογηθεί στον Δήμο Παραλιμνίου, ανέρχονται σε πέραν των 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Χάριν και μόνο υπενθύμισης αναφέρω ότι έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα συνολικού κόστους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Πέραν του έργου που εγκαινιάζουμε, μεταξύ άλλων, σημειώνω:

  • Την ανέγερση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, ύψους πέραν των 9 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Την ανέγερση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Την αναβάθμιση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων, ύψους πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Την κατασκευή τμήματος της λεωφόρου «1ης Απριλίου», ύψους πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται υπό κατασκευή έργα συνολικού κόστους 13 εκατομμυρίων 390 χιλιάδων ευρώ που αφορούν:

  • Την κατασκευή του οδικού δικτύου και του ποδηλατοδρόμου στην περιοχή «Κάππαρη».
  • Την αναβάθμιση του Γυμνασίου Παραλιμνίου.

Επιπλέον, οφείλω να σημειώσω ότι προωθούνται άλλα ουσιώδη έργα από τα οποία θα επωφεληθούν οι δημότες Παραλιμνίου, αλλά και των γειτνιαζουσών περιοχών, όπως:

  • Η δημιουργία της Μαρίνας Παραλιμνίου και της Μαρίνας Αγίας Νάπας σε κρατική γη.
  • Τα βελτιωτικά έργα στο υδρευτικό δίκτυο στην περιοχή Κοκκινόκρεμμου, συνολικού κόστους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Η κατασκευή Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Άχνας, ύψους 30,5 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Ο εμπλουτισμός δύο τεχνητών υφάλων στο Παραλίμνι και την Αγία Νάπα.

Αξίζει, επιπλέον, να σημειώσω ότι στους Δήμους και κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου, από το 2015 όταν το κράτος κατέστη ικανό να δαπανά για επενδύσεις και έργα υποδομής, υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται με την καθοριστική συμβολή της Κυβέρνησης, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών κεφαλαίων είτε μέσω της προώθησης σειράς έργων για συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία, 86 έργα συνολικού κόστους 213 εκατομμυρίων ευρώ.

Η στενή, αγαστή συνεργασία που αναπτύξαμε με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο τόσο του Παραλιμνίου όσο και των υπολοίπων δήμων της περιοχής, επέτρεψε την υλοποίηση έργων κοινής ωφέλειας που θεωρούνται αναγκαία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξή μας, για το υπόλοιπο της θητείας, και πιστεύω ότι θα έχω σύντομα ενδεχόμενες προτάσεις που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής, έτσι ώστε να δούμε τι μπορεί να εξαγγελθεί για να αποτελέσει δέσμευση για τους επόμενους και μια συνέχιση του έργου που μαζί ξεκινήσαμε.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όσους συνεργάστηκαν ή ήταν οι οικοδόμοι της όλης υποδομής, όπως η εταιρεία Α/φοι Ιακώβου και να αναφέρω το πόσο αισθάνομαι ευτυχής που παραδίδουμε σήμερα ένα έργο πνοής για την επαρχία Αμμοχώστου".

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close