Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Τα 18 παραδοσιακά φεστιβάλ του Σεπτέμβρη που δεν πρέπει να χάσεις

Σημείωσε τις ημερομηνίες κι ετοιμάσου να γνωρίσεις τις παραδόσεις της κυπριακής υπαίθρου

Δημοσιεύτηκε στις 01 Σεπτεμβρίου 2022

Μπορεί το καλοκαίρι να φεύγει σιγά-σιγά, ημερολογιακά τουλάχιστον, ο Σεπτέμβρης ωστόσο προμηνύεται ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον μήνας, καθώς τα 20 παραδοσιακά φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκειά του σε χωριά της Κύπρου, θα μας δώσουν την τέλεια αφορμή για εκδρομές, γαστρονομικές απολαύσεις, χορούς, διασκέδαση και ατέλειωτες βόλτες σε στενά και σοκάκια.

Το Check In Cyprus, έφτιαξε μία ολοκληρωμένη λίστα με όλα τα φεστιβάλ που επιβάλλεται να επισκεφθείς αυτό τον Σεπτέμβρη και σου εξηγεί και το γιατί!

ofto.jpg

Φεστιβάλ Οφτού Κλέφτικου
Πότε: Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου
Πού: Δημοτικό Σχολείο Μενεού
Ανήκεις στους ανθρώπους που λατρεύουν το οφτό κλέφτικο; Ένα τόσο αγαπημένο κυπριακό πιάτο δεν θα μπορούσε να μην έχει τη γιορτή του! Το φεστιβάλ που είναι... κομμένο και ραμμένο για σένα, επιστρέφει δυναμικά. Για 5η φορά, το Αθλητικό Σωματείο "ΑΣΤΕΡΑΣ" του Μενεού διοργανώνει το Φεστιβάλ Οφτού Κλέφτικου, το βράδυ της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου. Πάμε στο γήπεδο του Δημοτικού Σχολείου Μενεού για το πιο Παραδοσιακό Φεστιβάλ της Κύπρου. Λόγω αυξημένης ζήτησης και για αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας παρακαλούμε όπως κάνετε έγκαιρα την κράτηση σας. Το ψυχαγωγικό κομμάτι αναλαμβάνουν οι Εύρος Αντωνίου, Στέλλα Τερέζα και Νίκος Βεζυράκης. Για κρατήσεις καλέστε στο 99372362.

37464-sitesdefaultfilesdikomo_0_0.2e16d0ba.fill-1375x729_WiNdxAQ.jpg

4ο Φεστιβάλ Δικώμου
Πότε
: Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου
Πού: Πάρκο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας, Λευκωσία.
Το λεωφορείο για το Φεστιβάλ Δικώμου ξεκίνησε και σκοπός του είναι να φτάσει στο Πάρκο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας στη Λευκωσία, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου. To Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Δικώμου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάνω Δικώμου διοργωνόνουν το 4ο Φεστιβάλ Δικώμου το οποίο θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προβολή της ταινίας "... που το Δίκωμο" καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, να δοκιμάσουν παραδοσιακά δικωμίτικα εδέσματα, ερμηνευτές με καταγωγή το Δίκωμο θα μας ανεβάσουν τη διάθεση σε μια μεγάλη λαϊκή συναυλία, ενώ θα υπάρχει και παιχνιδότοπος, face painting, φουσκωτά, δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά και άλλες πολλές εκπλήξεις! Στον χώρο θα υπάρχουν αναμνηστικά δωράκια για ενίσχυση του ταμείου του φεστιβάλ. Ώρα: 18.00

173963147_122218406516061_2208252851461324095_n.jpg

7ο Φεστιβάλ Κολοκασιού
Πότε:
Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου
Πού
: Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους Έμπας, Πάφος.
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, Νίκος Μακρόπουλος έρχεται στην Κύπρο για να μας διασκεδάσει στο 7ο Φεστιβάλ Κολοκασιού στην Έμπα για μια μοναδική βραδιά. Μια βραδιά γεμάτη παλιές και νέες επιτυχίες όπως το "Έχω έρωτα μαζί σου", "Δεν πειράζει", "Παράδεισέ μου" και "Κάνε χιλιοστά τα χιλιόμετρα" έρχεται την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στο Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους Έμπας. Στο Φεστιβάλ θα διασκεδάσουμε με άφθονο φαγητό, καθώς θα υπάρχει μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα που συνδέονται με το κολοκασι, όπως κολοκάσι κοκκινιστό με χοιρινό και όχι μόνο, πουργούρι, κεφτέδες, κλέφτικο, μακαρόνια του φούρνου κ.ά. Εισιτήρια: €20 (με φαγητό), για παιδιά 8-12 ετών €10 και για παιδιά κάτω των 8 ετών η είσοδος είναι δωρεάν. Ώρα: 20.30. Πληροφορίες στο 26953135.

josephine-baran-g4wzhY8qiMw-unspl.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

1ο Φεστιβάλ Ντομάτας
Πότε
: Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου
Πού: Δημοτικό Σχολείο Παρεκκλησιάς
Αν όταν ακούς τη λέξη «φεστιβάλ» σκέφτεσαι μόνο μουσική, ταινίες ή εικαστικά, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις, αφού στην Κύπρο εδώ και χρόνια διοργωνόνονται πολλά ιδιαίτερα φεστιβάλ, που μας προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες γευσιγνωσίας με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Το 1ο Φεστιβάλ Ντομάτας λοιπόν, είναι γεγονός. Την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου στις 18.00 πάμε στο Δημοτικό Σχολείο Παρεκκλησιάς, στη Λεμεσό για μια ιδιαίτερη βραδιά γεμάτη ντομάτα! Φυσικά, στον χώρο θα υπάρχει μουσική, χορός, θέατρο και φυσικά άφθονο φαγοπότι.

55937546_2288444594807797_3199375779364339712_o.jpg

Γιορτή του Παλουζέ στον Άγιο Αμβρόσιο
Πότε
: Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου
Πού: Άγιος Αμβρόσιος, επ. Λεμεσού.
Ο Άγιος Αμβρόσιος είναι ένα μικρό χωριό με λιγοστούς κατοίκους. Βρίσκεται στην πόλη της επαρχίας Λεμεσού, στο δρόμο λίγο πιο πάνω από την Πάχνα, περίπου 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Το χωριό έχει ένα εκκλησάκι τον Άγιος Αμβρόσιο και δύο ξωκλήσια ως κύρια αξιοθέατα: την Αγία Ελισάβετ, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και του Αγίου Γεωργίου, που δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα. Τέλος, έχει ένα παλιό ελαιοτριβείο, ένα οινοποιείο και μια πηγή με αγίασμα. Σ΄αυτό το χωριό την Κυριακή 4 του Σεπτέμβρη θα στηθεί μία μεγάλη γιορτή με παλουζέ και άλλα νόστιμα εδέσματα.

pasteli-me-sousami-kai-portokali.jpg

Φεστιβάλ Παστελιού στην Ανώγυρα
Πότε:
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 11.00-20.00.
Πού: Ανώγυρα, επ. Λεμεσού
Το όμορφο χωριό Ανώγυρα της επαρχίας Λεμεσού, διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε Σεπτέμβριο, το καθιερωμένο "Φεστιβάλ Παστελιού". Άλλωστε, το παστέλι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το χωριό, ενώ το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει πλέον καταστεί θεσμός, καθώς φέτος διοργανώνεται για 32η χρονιά. Η γιορτή λοιπόν θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική πλατεία το χωριού. Το Φεστιβάλ Παστελιού θα αναδείξει και θα προβάλει την παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά, θα προωθήσει την παραδοσιακή και την καινοτόμο γαστρονομία, θα προσφέρει δυνατότητες ψυχαγωγίας και μάθησης. Φυσικά, θα υπάρχουν και διαδραστικά εργαστήρια όπου θα αξιοποιηθούν τα κουκούτσια του χαρουπιού για κοσμήματα, οικολογικές σακούλες, οικολογικά φαναράκια, καδράκια και ζωγραφική. Στον χώρο θα υπάρχουν διάφορα προϊόντα που θα μπορείς να δοκιμάσεις ή να γευτείς, και αν ενδιαφέρεσαι, μπορείς να τα αγοράσεις.
Αναλυτικά το πρόγραμμα, εδώ.

294998854_111020995018573_4016829.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

6ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού
Πότε
: Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου.
Πού: Κεντρική Πλατεία Λευκάρων, επ. Λάρνακας.
Το 6ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού φέρνει και φέτος κοντά το ευρύ κοινό με τα προϊόντα του νησιού μας και γίνεται σημείο συνάντησης παραγωγών, καταναλωτών και επισκεπτών στη γύρω περιοχή. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική Πλατεία Λευκάρων. Οι επισκέπτες έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων της κυπριακής γης, να έρθουν σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς και να ενημερωθούν για τις ιδιότητες των προϊόντων. Οι επισκέπτες έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων της κυπριακής γης. Μάλιστα, φέτος το φεστιβάλ έρχεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει άφθονη μουσική, χορούς, τσιαττιστά, συναυλία κ.ά.
Αναλυτικά το πρόγραμμα, εδώ.

recipe_main_akis-petretzikis-glyko-tou-koutaliou-rodi_0.jpg

8ο Φεστιβάλ Ροδιού
Πότε
: Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.
Πού: Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας, επ. Λάρνακας, 20.00.
Το 8ο Φεστιβάλ Ροδιού επιστρέφει μετά από δυο χρόνια απουσίας, για μια βραδιά γεμάτη γευσιγνωσία και διασκέδαση μαζί με αγαπημένους τραγουδιστές. Το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου οι δρόμοι οδηγούν στο Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας, στην επ. Λάρνακας. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε διάφορα εδέσματα φτιαγμένα από ρόδι όπως σουτζιούκο ροδιού, λικέρ ροδιού και παλουζέ. Μάλιστα, σε κάθε επισκέπτη θα δίνεται και ένα δωρεάν ρόδι, ενώ φυσικά θα μπορείς να δοκιμάζεις δωρεάν τα πιο πάνω εδέσματα και στη συνέχεια να τα αγοράσεις από τα διάφορα περιπτεράκια που θα υπάρχουν στον χώρο. Φυσικά, η γευσιγνωσία θα συνοδεύεται με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο αναλαμβάνουν ο αγαπημένος Πέτρος Ίμβριος, Γιάννης Σοφίλας και Σάσσυ για μια ανεπανάληπτη μουσική βραδιά, γεμάτη επιτυχίες! Η είσοδος στον χώρο είναι δωρεάν.

54761-sitesdefaultfileslofou_6.2e.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Γιορτή του Παλουζέ στη Δορά
Πότε
: Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.
Πού: Δορά, επ. Λεμεσού
Η περίοδος του τρύγου στα κρασοχώρια της επαρχίας Λεμεσού έφτασε και αυτή την εποχή αρχίζει και η παρασκευή όλων εκείνων των αγαπημένων εδεσμάτων που βάση έχουν το σταφύλι. Ένα από αυτά είναι και ο παλουζές που ψήνεται στα μεγάλα καζάνια και κάθε χωριό διοργανώνει τη δική του γιορτή. Αν αγαπάς λοιπόν τον παλουζέ τότε ετοιμάσου για τη γιορτή που ετοιμάζει η κοινότητα της Δοράς, ένα από τα όμορφα κρασοχώρια της επαρχίας Λεμεσού. Η κοινότητα της Δορά ανοίγει αυτό τον κύκλο διοργανώνοντας τη 2η Γιορτή Παλουζέ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου από τις 17:00 μέχρι αργά το βράδυ στην πλατεία του χωριού, όπου θα προσφέρεται δωρεάν ζεστός παλουζές για όλους. Στη γιορτή του Παλουζέ στη Δορά θα υπάρχει ζωντανή μουσική, διάφορα παραδοσιακά εδέσματα καθώς και διάφορα περίπτερα όπου θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα.

FB_IMG_1661697985046.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού-Αγίου Φωτίου
Πότε
: Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου
Πού: Στατός-Άγιος Φώτιος, επ. Πάφου
Μια γιορτή αφιερωμένη στην παράδοση και τα προϊόντα της περιοχής είναι και το Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού-Αγίου Φωτίου, του ομώνυμου χωριού της επαρχίας Πάφου. Το φετινό φεστιβάλ, που επιστρέφει μετά από δύο χρόνια απουσίας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 11.00. Η ημερήσια εκδήλωση που από το 2010 αποτελεί πλέον θεσμό για το πιο ορεινό χωριό της επαρχίας, πραγματοποιείται στην καταπράσινη κεντρική πλατεία του και μέσα σε κατάφυτο από καρυδιές, µηλιές και κερασιές τοπίο. Κατά τη διάρκεια του 11ου Αγροτικού Φεστιβάλ Στατού-Αγίου Φωτίου, οι επισκέπτες περνούν από τα περίπτερα που στήνονται και έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δωρεάν τις τοπικές γεύσεις, να γνωρίσουν τα εξαιρετικά γεωργικά τρόφιμα και φρούτα της περιοχής, καθώς και να παρακολουθήσουν δια ζώσης την παρασκευή των παραδοσιακών προϊόντων που παράγει ο τόπος, όπως ζιβανία, παλουζέ και σουτζούκο. Από το φεστιβάλ δε λείπουν και τα αλλαντοποιεία και τα γαλακτοκομεία του χωριού, που προσφέρουν τσαμαρέλλα, λουκάνικα, καπνιστά αλλαντικά και αντιστοίχως χαλούμι και αναρή, ενώ σερβίρεται ακόμη παραδοσιακό ρέσι που βράζει σε μεγάλα χάλκινα δοχεία, αλλά και τραχανάς, ψωμί χωριάτικο και κουλουράκια με έψιμα. Επίσης, οι μικρές βιοτεχνίες της κοινότητας προσφέρουν τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

dimes.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Φεστιβάλ Φρούτων και Αλλαντικών
Πότε:
Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου
Πού:
Δύμες, επ. Λεμεσού.
Μετά από δύο χρόνια απουσίας, το Φεστιβάλ Φρούτων και Αλλαντικών επιστρέφει δυναμικά. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Δυμών ετοίμασε ένα πλούσιο φεστιβάλ γεμάτο μουσική, χορό και δραστηριότητες ξεκινώντας από τo Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου με επίδειξη παρασκευής παλουζέ, παραδοσιακή μουσική, κυπριακούς χορούς και μουσικό πρόγραμμα με τον Μιχάλη Λεβέντη και την Έλενα Παναγιώτου. Το πρόγραμμα του Σαββάτου αρχίζει από τις 4:00μ.μ. μέχρι τις 8:00μ.μ. Στις 18 Σεπτεμβρίου θα απολαύσουμε χορούς από τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Πελενδρίου, επίδειξη παρασκευής παλουζέ και συναυλία με τον Γιώργο Χατζήπαπα και τον Δημήτρη Μεσημέρη. Από τις 10:00π.μ. μέχρι τις 8:00μ.μ.. Το Σάββατο, επίσης, θα υπάρχει οφτό κλέφτικο αλλά και τις δύο μέρες θα πωλούνται σουβλάκια, χαλλούμι, χάμπουργκερ, hot dogs, πιατάκι με αλλαντικά και τυρί κ.ά. ενώ θα υπάρχουν περίπτερα που θα πωλούν φρούτα, παραδοσιακά αλλαντικά, προϊόντα από μεταποίηση φρούτων, λοκμάδες κ.ά. Όλα αυτά, στις όμορφες Δύμες, στο κοινοτικό πάρκο του χωριού.

FB_IMG_1661661155265.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού
Πότε
: Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου
Πού: Κακοπετριά, επ. Λευκωσίας.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κακοπετριάς διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ «Γλυκό του Κουταλιού». Πιο συγκεκριμένα, για 4η χρονιά μετά απο δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κακοπετριάς με χαρά ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού στην Κακοπετριά, το σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτεμβρίου 2022. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιο ιδιαίτερα, αλλά και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Παλιάς Κακοπετριάς και να αφεθούν στην ηρεμία της φύσης. Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακά εδέσματα από τα περίπτερα που θα στηθούν στον χώρο.

54602-sitesdefaultfilesvouni2.2e1.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Γιορτή του Παλουζέ στο Βουνί
Πότε:
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου
Πού:
Βουνί, επαρχία Λεμεσού
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 16.00 στο όμορφο χωριό Βουνί της επαρχίας Λεμεσού, θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή, με κύριους πρωταγωνιστές φυσικά το σταφύλι και τα παράγωγά του, με πιο συγκεκριμένα τον ξακουστό παλουζέ! Η ετήσια γιορτή του παλουζέ, λοιπόν, του παραδοσιακού εδέσματος των κρασοχωριών μας, θα πραγματοποιηθεί στο Βουνί, χάρη στο Κοινοτικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Αποδήμων και τον Γυναικείο Σύλλογο Βουνίου. Η γιορτή φέτος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Κυριάκου Κούσιου. Κατά η διάρκεια της γιορτής, θα παρασκευάζεται επιτόπου και θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες και ντόπιους ζεστός παλουζές! Επίσης στον χώρο της εκδήλωσης θα στηθεί παζαράκι με παραδοσιακά προϊόντα του σταφυλιού και άλλα. Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Λαογραφικό Όμιλο Ψημολόφου.

8f772132a84805221585b963cd2afa24-scaled.jpg

Γιορτή της Γουρουνιάς
Πότε
: Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, 20.00.
Πού: Κέντρο Νεότητος, Ορούντα, επ. Λευκωσίας.
Η Ορούντα, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της επαρχίας Λευκωσίας, και απέχει μόλις 36 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκωσίας. Είναι κτισμένη  σε μια τοποθεσία με  κλίση στα βόρεια  και σε μέσο υψόμετρο 290 μέτρα. Το χωριό βρίσκεται στα ανατολικά του ποταμού Περιστερώνας, στην όχθη του παραπόταμου Σερράχη. Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου λοιπόν, η Ορούντα ετοιμάζει μια βραδιά γεμάτη γλέντι, παρέα με τον Μιχάλη Λεβέντη και την παρέα του, οι οποίοι με την μουσική τους παρέα θα μας ανεβάσουν τη διάθεση. Φυσικά, από τέτοια βραδιά δε θα μπορούσε να απουσιάζει το νόστιμο φαγητό. Τον ουρανίσκο θα αναλάβουν να μας γλυκάνουν οι τραγανοί και σιροπιαστοί λουκουμάδες. Μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις και πλούσια δώρα.

kolokasi2_1.jpg

44ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού
Πότε:
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου
Πού:
Δημοτικό Στάδιο Σωτήρας
Μετά από τρία χρόνια απουσίας, επιστρέφει ανανεωμένο το πολυαναμενόμενο 44ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού του Δήμου Σωτήρας. Το Φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 στις 8:00μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο Σωτήρας, μετρά πέραν του μισού αιώνα ζωής και αναμένεται και φέτος να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες. Το κοινό μεταξύ άλλων θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο θα αναλάβουν μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα του σύγχρονου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, ο Μάκης Δημάκης, η Βασιλική Νταντά και οι Droulias Brothers. Το Φεστιβάλ έχει καταστεί θεσμός όχι μόνο για τα δρώμενα της Σωτήρας και της Επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά και για όλη την Κύπρο, αναδεικνύοντας ένα από τα πλέον παραδοσιακά προϊόντα του τόπου, το κολοκάσι, που ως γνωστό έχει πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόν Π.Ο.Π. με την επωνυμία Κολοκάσι Σωτήρας/ Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας. Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα και πιο επιτυχημένα φεστιβάλ τα οποία διοργανώνονται στο νησί μας, ενώ φέτος το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει με δωρεάν γευσιγνωσία τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις εναλλακτικές συνταγές με βάση το κολοκάσι, τις οποίες δημιούργησαν ειδικά για το Φεστιβάλ επαγγελματίες σεφ και bartenders. Η είσοδος ανέρχεται στο συμβολικό ποσό των €5 για άτομα άνω των 12 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν γευσιγνωσία κολοκασιού. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα και του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου.

61134-sitesfestival1_0_bIJIG3h.2e.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων
Πότε:
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου
Πού:
Κωνσταντίνειο Δημοτικό Πάρκο Αθηένου
Η Αθηένου είναι έτοιμη να μας υποδεχθεί για 4η φορά στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων προϊόντων. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στο Κωνσταντίνειο Δημοτικό Πάρκο Αθηένου. Εκεί θα μπορείτε να δοκιμάστε το αυθεντικό παραδοσιακό αθηενίτικο ψωμί, αθηενίτικα λουκούμια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς, πουργούρι, σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αβγά, παξιμάδια, μακαρόνια φτιαγμένα στο χέρι, ζιβανία, λικέρ και άλλες αθηενίτικες παραγωγές. Παρακολουθήστε την παρασκευή χαλουμιού και ψωμιού με τον παραδοσιακό τρόπο. Γνωρίστε τους αθηενίτες εκθέτες και αγοράστε τα προϊόντα τους. Το πρωινό, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προγευματίσουν με αθηενίτικα προϊόντα και να εμπλακούν σε παιδικά εργαστήρια και δραστηριότητες. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ώρα: 11.00-23.00.

pita.jpg

Φεστιβάλ «πίσω στην παράδοση»
Πότε:
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου
Πού: Δημοτικό Σχολείο Φλάσου, επ. Λευκωσίας.
Η Φλάσου, ένα μικρό χωριό της περιοχής της Σολιάς στην επαρχία Λευκωσίας, αυτό τον Σεπτέμβρη μάς πάει «πίσω στην παράδοση» μέσα από ένα μοναδικό φεστιβάλ! Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που μας πάει πίσω στα παλιά, και συγκεκριμένα στην παρασκευή διαφόρων παραδοσιακών εδεσμάτων όπως ψωμιά, λουκουμάδες, ρέσι, πεντανόστιμες πίττες με μέλι, χαλούμι και πολλά άλλα. Επιπλέον, για το ψυχαγωγικό κομμάτι, θα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική με βιολί και λαούτο καθώς και παραδοσιακούς χορούς. Για τα παιδιά, στον χώρο θα υπάρχει παιχνιδότοπος και κατασκευές για τα παιδιά ενώ θα πωλούνται και σουβλάκια. Πάμε να περάσουμε ένα αλλιώτικο απόγευμα, κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή στην παράδοση για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι. Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, διοργανώνουν τα Κοινοτικά Συμβούλια Φλάσου-Λινού, και η είσοδος είναι δωρεάν.

oranges-png5296.webp

4ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού.
Πότε
: Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου
Πού: Μηλιού, επ. Πάφου.
Το χωριό Μηλιού, ένα μικρό και γραφικό χωριουδάκι στην Επαρχία Πάφου, διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού. Το Φεστιβάλ Πορτοκαλιού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στην πλατεία της κοινότητας στις 19.00 στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Μηλιού. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις εκλεκτά προϊόντα που προέρχονται από πορτοκάλι όπως φρέσκο χυμό, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδα, ανθόνερο, λικέρ, καθώς και μπίρα από πορτοκάλι κ.ά.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close