Guide , Τα καλύτερα της Κύπρου

Γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο σε 3 ιστορικά μοναστήρια του νησιού

Τα 3 πιο φημισμένα μοναστήρια θα υποδεχθούν χιλιάδες πιστούς

Δημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου 2022

Κεντρική φωτογραφία: Αχιλλέας Αλεξάνδρου

Ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, χιλιάδες πιστοί μαζεύονται στις ορεινές και θρυλικές μονές της Κύπρου, για να γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, σε μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία.

Κάθε χρόνο, αρκετά μεγάλη είναι η κοσμοσυρροή στην περιοχή του Τροόδους, όπου βρίσκονται τρία γνωστά μοναστήρια, η ιστορική Μονή της Παναγίας του Κύκκου, η Μονή της Παναγίας Τροοδίτισσας και δυτικότερα προς την Πάφο, η Μονή της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας.

Φυσικά, μεγάλη κίνηση θα βρεις και στην Ιερά Μονή Μαχαιρά καθώς και στην Παναγία τη Χρυσοσπηλιώτισσα, κοντά στη Λευκωσία, η εκκλησία της οποίας είναι κτισμένη σε φυσικά σπήλαια.

Παναγία του Κύκκου
Παναγία του Κύκκου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ανδρικά μοναστήρια της Κύπρου. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της οροσειράς του Τροόδους μόλις 18 χιλιόμετρα από την κορυφή του Ολύμπου. Η Μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Πρόκειται για ένα μοναστήρι 900 ετών συνεχούς ζωής, ενώ κάηκε αρκετές φορές και δεν έμεινε τίποτα από το αρχικό του κτίσμα. Το Μοναστήρι παράγει ζιβανία κι άλλα οινοπνευματώδη ποτά που θα βρεις εκεί.

Ακόμα θα δεις την εικόνα της Παναγίας που αποδίδεται στο Απόστολο Λουκά. Μπορείς να συνδυάσεις το προσκύνημά σου εκεί με επίσκεψη στο θρονί της Παναγίας και τον τάφο του Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου Γ’, ο οποίος υπηρέτησε εκεί ως δόκιμος μοναχός.

Φυσικά, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το σπουδαίο μουσείο της Μονής που έχει δωρεάν είσοδο και να θαυμάσεις το υπέροχο τοπίο. Γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου και τη Γέννηση της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Επικοινωνία: 22942435

Μονή Παναγίας Τροοδίτισσας
Η Iερά Μονή της Παναγίας της Τροόδιτισσας είναι ένα ανδρικό μοναστήρι κτισμένο σε μια πευκόφυτη περιοχή του Τροόδους μεταξύ των χωριών Πλάτρες και Πρόδρομος με τον Ναό να είναι τρίκλιτος και να χρονολογείται στα 1843 χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση της Μονής της Παναγίας της Τροοδιτίσσης ανάγεται στην περίοδο της Εικονομαχίας (754-780 και 813-842), οπότε μεταφέρθηκε στην Κύπρο η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, που κατά τη λαϊκή εκδοχή, είναι μια από τις εβδομήντα, τις οποίες αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Η Μονή είναι υψηλότερη από κάθε άλλη στην Κύπρο, αφού βρίσκεται 1380 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Παναγία ονομάστηκε Τροοδίτισσα, διότι ανακαλύφθηκε σε πλαγιά του Τρόοδους, ενώ επίσης έχει ονομαστεί και "Παναγία Ολυμπία", αφού γειτνιάζει με τον Όλυμπο.

Γιορτάζει 15 Αυγούστου, την ημέρα που γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Μονή Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας
Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία κοντά στο χωριό Παναγιά, δυτικά του δάσους της Πάφου. Ιδρύθηκε το 1152 μ.Χ. από το μοναχό Ιγνάτιο, ο οποίος βρήκε στην περιοχή Μουλιά της Πάφου τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που πιθανολογείται ότι έχει αγιογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ο Ιγνάτιος μετέφερε την εικόνα στο βουνό και έχτισε το μοναστήρι, το οποίο αφιέρωσε στην Παναγία την Χρυσορογιάτισσα.

Εκεί θα δεις την εικόνα του Χριστού και της Παναγίας που υπάρχει στο μοναστήρι και θεωρείται επίσης ότι αγιογραφήθηκε από τον Απόστολο Λουκά, τον Ευαγγελιστή. Είναι επενδυμένη με χρυσό και ασήμι. Στο μοναστήρι λειτουργούσε κέντρο προστασίας βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων όπως και άλλων θησαυρών. Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα βυζαντινό μουσείο. Το παλιό οινοποιείο του μοναστηριού παράγει από τα δικά του αμπέλια μερικά από τα καλύτερα κρασιά εκλεκτής σοδειάς της Κύπρου.

Μην παραλείψεις να επισκεφτείς καφέ-εστιατόριο που υπάρχει μπροστά στην κύρια είσοδο του μοναστηριού όπου θα απολαύσεις τη μαγευτική πανοραμική θέα.

Γιορτάζει 15 Αυγούστου.

Επικοινωνία: 26722457

Σχετικά

Ατζέντα
September 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close