Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

To Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου ολοκληρώνεται με τα "Πορτρέτα Ετερότητας"

Τα έργα Duende (Dickson Mbi) Babae (Joy Alpuerto Ritter) θα μας καθηλώσουν

Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουνίου 2022

Στις 24 Ιουνίου πάμε στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό για να παρακολουθήσουμε δυο χορευτικά σόλο που θα μας συνεπάρουν και σαγηνεύσουν...

Η σκυτάλη της γνώσης που έχτισε, αυτή των νέων δρόμων που χάραξε στον χορό και της κληρονομιάς που δημιούργησε και δημιουργεί η περίφημη ομάδα του Akram Khan περνάει σε χαρισματικούς, ξεχωριστούς, ανερχόμενους χορογράφους μέσα από την πλατφόρμα/project Πορτρέτα Ετερότητας. Yπό την εποπτεία του ιδιοφυούς της κίνησης Αkram Khan και την καθοδήγηση του Farooq Chaudhry, παραγωγού της Akram Khan Company και στενού συνεργάτη του κορυφαίου χορευτή και χορογράφου, η παράσταση αποτελείται από δύο χορευτικά σόλο σε χορογραφία των Joy Alpuerto Ritter (ΒΑΒΑΕ) και Dickson Mbi (DUENDE). 

Πρόκειται για δύο δυναμικούς καλλιτέχνες με σημαντική διεθνή σταδιοδρομία, εξαίρετες κριτικές και διακρίσεις. Χωρίς να εκφράζουν συγκεκριμένα είδη ή τάσεις στον χορό, οι δύο χορογράφοι και χορευτές μεταφέρουν στη σκηνή ήχους, εμπειρίες, εικόνες που εκφράζουν διαφορετικές γλώσσες χορού τις οποίες είτε έχουν διδαχθεί είτε κληρονομήσει μέσα από την ιστορία της πατρίδας τους. Αποτελούν γέφυρες μεταξύ πολιτισμών και εποχών γνώσης. Ο καθένας φέρει μια αρχέγονη κληρονομιά τιμά τις παραδόσεις, ενώ συγχρόνως τις μεταμορφώνει και τις αναδημιουργεί με έναν δικό του μοναδικό τρόπο. 

Η παραγωγή Πορτρέτα Ετερότητας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται μέσω της υποστήριξης και συνεργασίας φορέων όπως η Αττική Πολιτιστική Εταιρεία, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στην υποστήριξη και προώθηση νέων τάσεων καθώς και στη δημιουργία ενός τοπίου που αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό μας και την εποχή μας. 

«Το έργο ‘Portraits in Otherness’ εκπροσωπεί για εμένα και τον Akram δύο σημαντικά πράγματα: δίνουμε κάτι πίσω στον χορό και συμβάλλουμε στο μέλλον του. Για εκείνους, «ετερότητα» σημαίνει «ευκαιρία» παρά περιθωριοποίηση. Δημιουργούμε για κάθε καλλιτέχνη τις βέλτιστες συνθήκες που θα του επιτρέψουν να εκφράσει ιδέες, έννοιες και ιδιώματα με μεγάλη αυτοπεποίθηση και σαφήνεια στο ευάλωτο και κομβικό αυτό σημείο της καριέρας τους. Όπως ακριβώς έκαναν άλλοι για εμάς πριν από 20 χρόνια περίπου. Αισθανόμαστε ότι αυτή είναι η δική μας ευθύνη απέναντι στην τέχνη και τον πολιτισμό! Ανυπομονούμε να ακούσουμε και να παρακολουθήσουμε τις ιστορίες τους, στο τώρα και στο μετά. 
–Farooq Chaudhry OBE, Παραγωγός της ομάδας Akram Khan Company
Αkram Khan, χορογράφος. 

Εργαστήρια 25/6 στο Θέατρο Ριάλτο 
Για φοιτητές και επαγγελματίες χορού (Ελεύθερη Συμμετοχή).

Υβριδικές Κινήσεις, ένα εργαστήρι με την Joy Alpuerto Ritter, 09:00 - 10:30.
Το εργαστήρι περιλαμβάνει ασκήσεις αυτοσχεδιασμού με τους συμμετέχοντες χορευτές να επεξεργάζονται διαφορετικές ιδέες και στάσεις του σώματος, και να ενισχύουν με τον τρόπο αυτό τη δημιουργικότητα και την εκφραστικότητά τους. Το εργαστήρι θα επικεντρωθεί σε τεχνικές όπως είναι ο κυματισμός του σώματος (waving), και θα περιλαμβάνει ασκήσεις ρυθμού και εδάφους. 
Θα αγγίξει, επίσης, θεματικές όπως είναι ο ρυθμός και η μουσικότητα του σώματος. 



H Joy Alpuerto Ritter γεννήθηκε στο Λος Άντζελες και μεγάλωσε στο Freiburg im Breisgau της Γερμανίας. Στα νεανικά της χρόνια, σπούδασε στη σχολή Ballettschule Armin Krain, και μυήθηκε στους λαϊκούς χορούς των Φιλιππίνων ως μέλος μίας πολιτιστικής χορευτικής ομάδας στην οποία δίδασκε η μητέρα της. Από το 2013 εργάζεται ως χορεύτρια και υπεύθυνη πρόβας στην ομάδα χορού Akram Khan Company. Εξακολουθεί να ταξιδεύει και να κάνει περιοδείες, τόσο ως περφόρμερ, όσο και με το δικό της χορογραφικό έργο. Ως καθηγήτρια χορού, η Joy διοργανώνει εργαστήρια ανά τον κόσμο (Ρουμανία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Κίνα κλπ), εστιάζοντας στη χορογραφία και τον αυτοσχεδιασμό. Το χορευτικό της ιδίωμα χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό χορών urban, λαϊκών και σύγχρονων. 


Εργαστήρι με τον Dickson Mbi ― 11:00 - 12:30 
Dickson Mbi 
O Dickson Mbi είναι διεθνώς αναγνωρισμένος χορευτής στην hip hop κοινότητα, γνωστός για τη δεξιοτεχνία του στο popping, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του έργου του. Μέσα από το εργαστήρι αυτό, θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες την εμπειρία του στο πλευρό κορυφαίων καλλιτεχνών όπως των Basement Jaxx, Shallama, Robbie Williams, Corrine Bailey- Rae, Black Eyed Peas, Russell Maliphant και Boy Blue Entertainment. Σύγχρονος χορός, πολεμικές τέχνες και τεχνικές popping με ιδιαίτερη έμφαση στον αυτοσχεδιασμό, την απελευθέρωση (release), τις φιγούρες στο πάτωμα (floor work), την εξάσκηση με παρτενέρ και άλλες τεχνικές της περφόρμανς, αποτελούν ορισμένες από τις ενότητες που πλαισιώνουν το εργαστήρι αυτό. Ξεκινώντας με μία προθέρμανση, ο Dickson Mbi θα καθοδηγήσει το κοινό μέσα από το σόλο έργο του, που παρουσιάζεται στο φετινό Φεστιβάλ στο πλαίσιο του πρότζεκτ Portraits in Otherness. 



Είσοδος: € 8 (€ 30 για όλες τις παραστάσεις) 
Δωρεάν για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού

Δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από Λευκωσία. Πληροφορίες: 99 618225 
Αναχώρηση από Κέντρο Χειροτεχνίας (Λεωφ. Αθαλάσσας) στις 19:00. 
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close