Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Αυτά είναι τα 10 παραδοσιακά φεστιβάλ που έρχονται

Τα παραδοσιακά φεστιβάλ στην κυπριακή ύπαιθρο και οι ημερομηνίες τους

Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου 2022

Κάθε χρόνο σε χωριά της Κύπρου μας διοργανώνονται διάφορα φεστιβάλ, μερικά από τα οποία έχουν ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό. Kι ευτυχώς επιστρέφουν! 

Μικρά ή μεγάλα, τα φεστιβάλ αυτά μας φέρνουν πιο κοντά στην κυπριακή παράδοση και κουλτούρα, και μας δίνουν την καλύτερη αφορμή για να εξορμήσουμε στην κυπριακή φύση και να γνωρίσουμε την κυπριακή ύπαιθρο, τα προϊόντα και τους κατοίκους της.

Εσύ σε ποια από αυτά θα πας φέτος; Δες τη λίστα με τις ημερομηνίες και τα χωριά που ήδη ανακοίνωσαν τα φεστιβάλ και ετοιμάσου να γνωρίσεις και να απολαύσεις τα χωριά μας και τα τοπικά τους προϊόντα. 

Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου
Παραδοσιακά κάθε Μάιο τα τελευταία 13 χρόνια πραγματοποιείται στο χωριό Αγρός ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της περιοχής Τροόδους, το Φεστιβάλ Τριαντάφυλου. Ωστόσο, για δύο χρονιές, η πανδημία του Covid ανάγκασε τους διοργανωτές να το αναβάλουν. Φέτος, η μεγαλύτερη γιορτή στην ύπαιθρο της Λεμεσού επιστρέφει και όλα τα φώτα είναι στραμμένα στο τοπικό, ευωδιαστό τριαντάφυλλο! Φέτος λοιπόν θα πάμε ξανά στον όμορφο Αγρό για την 14η Γιορτή Τριαντάφυλλου, που θα πραγματοποιηθεί τα σαββατοκύριακα 14-15 & 21-22 Μαΐου. Από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ, όλοι οι κάτοικοι, απόδημοι και επισκέπτες του χωριού θα απασχολούνται με ποικιλία δραστηριοτήτων, από συλλογή τριανταφύλλων μέχρι γλέντι με μουσική, ενώ όλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα τοπικά προϊόντα με τριαντάφυλλο και το διάσημο γλυκό τριαντάφυλλο της περιοχής. Δες το πρόγραμμα, εδώ.
>> Σ 14 & Κ 15 Μαΐου και Σ 21 & Κ 22 Μαΐου, Αγρός, επ. Λεμεσού.

3ο Φεστιβάλ Αγκινάρας
Η αγκινάρα, είναι ένα ιδιαίτερο και αγαπημένο λαχανικό, που σε κάποιους δεν αρέσει! Κι όμως, προς τιμήν της έχει καθιερωθεί ένα φεστιβάλ, στο οποίο θα είναι η πρωταγωνίστρια της βραδιάς! Πρόκειται για το 3ο Φεστιβάλ Αγκινάρας στο Κίτι, το οποίο αρχικά ήταν προγραμματισμένο για την Πέμπτη 14 Απριλίου, όμως άλλαξε ημερομηνία και μεταφέρθηκε τον Μάιο. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην αγκινάρα, προς τιμή της οποίας θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή με φαγητό, ποτό και γλέντι. Μάλιστα, στο φεστιβάλ θα προσφέρονται δωρεάν προς το κοινό φαγητά με κύριο συστατικό την αγκινάρα φτιαγμένα από μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Αρχάγγελος Κιτίου και τις οικοκυρές της κοινότητας. Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή 15 Μαΐου στην κεντρική πλατεία του Κιτίου Λάρνακας. Δες αναλυτικά το πρόγραμμα, εδώ
>> Κ 15 Μαΐου, πλατεία Κιτίου, επ. Λάρνακας, 17.30.

 

Φεστιβάλ Μέλισσας
Μετά την απουσία των δύο χρόνων η Γιορτή για τη Παγκόσμια Μέρα Μέλισσας διοργανώνεται ξανά στο όμορφο χωριό Ορά της ορεινής Λάρνακας. Η φετινή γιορτή, την οποία διοργανώνει το Κοινοτικό συμβούλιο Οράς, με χορηγό το Υφυπουργείο Τουρισμού, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής, την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, από τις 11:00 - 19:00. Στο Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος 25 εκθέτες, μελισσοκόμοι και παραγωγοί παραδοσιακών εδεσμάτων, καινοτόμων προϊόντων κυψέλης. Στις ταβέρνες του χωριού θα μπορείς να απολαύσεις πλούσιο φαγητό. Δες αναλυτικά το πρόγραμμα, εδώ.
>> Κ 22 Μαΐου, Ορά, επ. Λάρνακας, 11.00-19.00.

 

Φεστιβάλ «Ανά-Βιώματα» Δοράς
Μετά από δύο χρόνια αποχής επιστρέφει δυναμικά το Φεστιβάλ «Ανά-Βιώματα» στη Δορά. Την Κυριακή 29 Μαΐου στη Δορά θα γευτούμε παράδοση, σε ένα μεγάλο, ζωντανό Φεστιβάλ με γαστρονομικά ταξίδια σε παραδοσιακές γεύσεις. Αν θέλετε να επιστρέψετε στο παρελθόν, να γευτείτε λίγο από παράδοση, να μεθύσετε παρέα με μουσική, καλούς φίλους και μπόλικες παραδοσιακές γεύσεις, αφήστε τον καναπέ σας και επισκεφτείτε τη Δορά.  Το χαλούμι, η ζιβανία, το κρασί, ο παλουζές, τα κουλουρούθκια με το έψιμα, το ρέσι, τα καττιμέρια, τα αρκατένα είναι μερικά από τα ξακουστά προϊόντα που παράγονται στη Δορά και το Φεστιβάλ. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει έκθεση με παραδοσιακά προϊόντα, τη διαδικασία απόσταξης ζιβανίας, παρασκευής χαλουμιού και παλουζέ, ζύμωμα και φούρνισμα ψωμιού, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και τραγούδια και να γνωρίσει την Ανα-Βίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων και να συμμετέχει σε βιωματικά εργαστήρια. Μαθαίνουμε τον γαστρονομικό πλούτο και τις παραδοσιακές ασχολίες της κοινότητας της Δοράς, μέσα από μια ολοήμερη εκδήλωση γεμάτη γεύσεις, μυρωδιές και εμπειρίες της Κύπρου και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. Στο χώρο θα υπάρχουν περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα και θα υπάρχουν διάφορες δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Ποδηλασία, Περπάτημα στο Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης Κορδυλάς, Έκθεση Φωτογραφίας, Αφήγηση παραμυθιών, μύθων και θρύλων της Δοράς, άρμεγμα και κούρεμα προβάτων, ξενάγηση στο χωριό κ.ά.
>> Κ 29 Μαΐου, Δορά, επ. Λεμεσού, 10.00-18.00.

5ο Λαογραφικό Φεστιβάλ «Το Τζιβέρτι της Δερύνειας»
Μια ημέρα γεμάτη ενημέρωση, βιωματικά εργαστήρια και ψυχαγωγίας σε περιμένει στο χωριό Δερύνεια! Ο Δήμος Δερύνειας παρουσιάζει το 5ο Λαογραφικό Φεστιβάλ «Το Τζιβέρτι της Δερύνειας». Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου στους χώρους των Μουσείων και στην κεντρική πλατεία της εκκλησίας Παναγίας του Δήμου Δερύνειας. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να γνωρίσει στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους, στους ντόπιους και ξένους τουρίστες, στην μαθητιώσα νεολαία της περιοχής την κυπριακή παράδοση και τον πολιτισμό. Στο Φεστιβάλ θα λάβουν επίσης μέρος ξένες αντιπροσωπείες από είκοι περίπου κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των Προγραμμάτων WIVAS και MAGICS, που θα φιλοξενηθούν από τον Δήμο Δερύνειας. Μάλιστα στους χώρους των Μουσείων, θα λειτουργήσουν βιωματικά εργαστήρια παρασκευής ψωμιού, κουλουριών, μακαρονιών, χαλουμιών, αναρής, μαρμελάδας φράουλας, λικέρ και παγωτού, ενώ θα υπάρχουν και περίπτερα που θα πωλούνται διάφορα εδέσματα. Επίσης θα μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα καλαθοπλεκτικής, κατασκευής καρεκλών και άλλων χειροτεχνιών, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από χορευτικά συγκροτήματα.
>> Παρ 3 Ιουνίου, κεντρική πλατεία εκκλησίας Παναγίας Δήμου Δερύνειας & μουσεία, 08.30-01.00. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες 23 811000.

Γιορτή του Κερασιού στις Τρεις Ελιές
Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, το οποίο καλλιεργείται στις ορεινές περιοχές της Κύπρου, το κεράσι, έχει το δικό του φεστιβάλ, που πραγματοποείται σε κάποια από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Κύπρου μας όπου μάλιστα το βρίσκουμε σε αφθονία. Ανάμεσα σε αυτά και το χωριό Τρεις Ελιές της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο ανακοίνωσε μόλις τη φετινή εκδήλωσή του! Τη γιορτή, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουνίου, διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Τριών Ελιών και σε αυτήν θα περιλαμβάνονται υπαίθρια αγορά, βιωματικά εργαστήρια, μουσική βραδιά, επιλογές για φαγητό και ποτό και φυσικά άφθονα κεράσια!
>> Σ 11 Ιουνίου, Τρεις Ελιές, επ. Λεμεσού. 

Γιορτή Κερασιού σε Κάμπο και Τσακκίστρα
Τα κεράσια του Κάμπου και της Τσακκίστρας είναι ξακουστά όπως και οι ανθισμένες τους κερασιές κάθε χρόνο την άνοιξη. Εξ ου και για άλλη μία χρονιά τα γραφικά χωριά των βουνοπλαγιών του Κύκκου αποθεώνουν το αγαπημένο μας φρούτο, το κεράσι, με μία μεγάλη γιορτή. Μία γιορτή που φέτος θα είναι πολύ διαφορετική. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το σαββατοκύριακο 11 & 12 Ιουνίου και οι διοργανωτές υπόσχονται άκρως απολαυστικές στιγμές! Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα
>> Σ 11 & Κ 12 Ιουν, Κάμπος & Τσακκίστρα, επ. Λευκωσίας.

4ο Φεστιβάλ Κερασιού Πεδούλα
Κεράσι, το απόλυτο φρούτο του Ιούνη! Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και για το οποίο μάλιστα διοργανώνονται και γιορτές! Μία από τις πιο φημισμένες κοινότητες για τα κεράσια της, ο Πεδουλάς, διοργανώνει φέτος τον Ιούνιο το 4ο της φεστιβάλ αφιερωμένο στο απόλυτο φρούτο του Ιούνη, το κεράσι. Το 4ο Φεστιβάλ Κερασιού θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουνίου και σ' αυτό πέρα από τα ζουμερά κεράσια του χωριού, θα υπάρχουν μουσική, χορός, τραγούδι, φαγητό, ποτό καθώς και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων του χωριού. Το φεστιβάλ διοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεδουλά και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πεδουλά.
>> Σ 18 & Κ 19 Ιουνίου, Πεδουλάς, επ. Λευκωσίας. Είσοδος ελεύθερη.

Γιορτή του Γλυτζιστού
Μπορεί να πήρε παράταση και να καθυστέρησε λίγο, λόγω κορωνοϊού, αλλά η καθιερωμένη «Γιορτή του Γλυτζιστού» στο Κοιλάνι, επιστρέφει! Εξ ου και οι γυναίκες του χωριού άρχισαν ήδη τις προετοιμασίες για να μας υποδεχούν τον Ιούλη. Όπως τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, στο όμορφο Κοιλάνι την Κυριακή 3 Ιουλίου, η μέρα θα περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια, παραδοσιακές τέχνες, παιδική γωνιά και φυσικά δωρεάν γλυτζιστό και άλλα εδέσματα. Και για όσους δεν ξέρουν... το γλυτζιστό είναι ένα πεντανόστιμο γλύκισμα που έφτιαχναν και συνεχίζουν να φτιάχνουν μέχρι σήμερα οι νοικοκυρές στα σπίτια τους στο Κοιλάνι και έχει το σχήμα του ρόμβου και παρασκευάζεται με λεπτό μακρόστενο φύλλο που παραγεμίζεται με αμύγδαλα κοπανισμένα, κανέλα και ζάχαρη. Μετά το τηγάνισμα τα έριχναν σε σιρόπι και τα πρόσφεραν σε μεγάλες γιορτές και εκδηλώσεις. 
>> Κ 3 Ιουλίου, Κοιλάνι, επ. Λεμεσού. 

2ο Φεστιβάλ Ψαριού
Στις 27 Αυγούστου, στο πανέμορφο Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου, πέρα από τη μοναδική θέα στη θάλασσα και τις ψαρόβαρκες της περιοχής, θα απολαύσουμε φρέσκο ψάρι, μουσική και άλλα πολλά! Κι αυτά γιατί εκεί θα στηθεί ένα υπέροχο φεστιβάλ, το 2ο Φεστιβάλ Ψαριού! Στο φεστιβάλ θα υπάρχουν επίσης έκθεση τοπικών προϊόντων, κεράσματα, μουσική, χορός, φαγητό, μπόλικο φρέσκο ψάρι, βαρκάδες και επιδείξεις από γνωστούς σεφ. Εσύ απλά σημείωσε την ημερομηνία! 
>> Σ 27 Αυγ, Ζύγι, επ. Λάρνακας. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close