Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαΐου 2022
Προς το τέλος του 2019 είχαμε ανακοινώσει – η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (ΦΕΚ), Τμήμα Λευκωσίας, - τον «6ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ», που αποτελείται από δύο ομάδες και απευθύνεται σε παιδιά:
Α΄ Ομάδα: Δημοτικής Εκπαίδευσης και
Β΄ Ομάδα: Γυμνασίου, Λυκείου και Τεχνικών Σχολών.
Τελευταία ημερομηνία συμμετοχής, μετά και από παράταση, ήταν η 29η Φεβρουαρίου 2020.
Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 72 μαθητές από όλη την Κύπρο, μαζί και 1 τουρκοκύπριος, με 576 συνολικά φωτογραφίες.
Προλάβαμε και κάναμε την κρίση των φωτογραφιών πριν την έναρξη της πανδημίας του COVID-19. Συγκεκριμένα η κρίση έγινε το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, με κριτές τους πολυβραβευμένους και τιτλούχους φωτογράφους Νασσίμ Ελούτ EFIAP/p, Γιάννο Ερωτοκρίτου EFIAP, και Γιώργο Γιαλλούρη EFIAP/s.
Το τελικό αποτέλεσμα: Επιλέγηκαν 117 φωτογραφίες από 52 συμμετοχές, και από τις 2 ομάδες. Αυτές οι 117 φωτογραφίες θα εκτυπωθούν και θα εκτεθούν στις 23-27 Μαΐου 2022, ημέρα που, ελπίζουμε, θα γίνει η εκδήλωση των εγκαινίων. Παράλληλα, θα γίνει και η απονομή των βραβείων στα παιδιά με την μεγαλύτερη βαθμολογία.
Έχουμε 3 βραβεία και 3 επαίνους στην κάθε ομάδα.
Τα Εγκαίνια θα τελέσει Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ο οποίος θα επιδώσει και τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού.

Λίγα λόγια για τον «Μαθητικό Διαγωνισμό»
Με το σκεπτικό ότι αρκετοί μαθητές από νεαρή ηλικία ασχολούνται με την φωτογραφία είτε με τα κινητά τους, είτε με λογισμικά επεξεργασίας εικόνας (καθώς επίσης η φωτογραφία σήμερα είναι για πολλούς και θέμα επιλογής στις σπουδές τους), αποφασίσαμε, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΕΚ – Τμήμα Λευκωσίας, να διοργανώσουμε δοκιμαστικά, ένα Παγκύπριο Μαθητικό Φωτογραφικό Διαγωνισμό καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με δικαίωμα συμμετοχής, παιδιά κάτω των 18 ετών.
Σκοπός μας ήταν, και είναι, να δώσουμε την ευκαιρία στα νεαρά άτομα, να προβάλουν την καλλιτεχνική τους δημιουργία σε ένα διαγωνισμό, με διοργανωτή τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, (ΦΕΚ) τον Οργανισμό με την πιο μεγάλη ιστορία στην Κύπρο, αφού ήδη μετράμε πάνω από 55 χρόνια ζωής και προσφοράς στα φωτογραφικά δρώμενα της πατρίδας μας.
Παράλληλα να ωθήσουμε τα παιδιά να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες και να αναπτύξουν έτσι το ταλέντο και τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις στην φωτογραφία.
Έτσι τον Ιανουάριο 2015 προκηρύξαμε, με επιφύλαξη, τον «1ο Παγκύπριο Μαθητικό Φωτογραφικό Διαγωνισμό», που περιελάμβανε 2 θέματα.
Α) Ελεύθερο Έγχρωμο ή Μονόχρωμο
Β) Πειραματική Φωτογραφία
Προσδοκία μας ήταν να έχουμε μια ικανοποιητική συμμετοχή από τους νέους μας.
Τελικά τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.
63 μαθητές από σχολεία σχεδόν όλης της Κύπρου και με σύνολο συμμετοχής 292 φωτογραφίες, ήταν σίγουρα μια μεγάλη πρώτη επιτυχία αλλά και ικανοποίηση.
Μετά την επιτυχία του 1ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το Μάιο 2015, και τον ενθουσιασμό των νεαρών φωτογράφων μας, αποφασίσαμε
να ξαναδοκιμάσουμε και τον επόμενο χρόνο.
Τα αποτελέσματα ήταν και πάλι πολύ ικανοποιητικά.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως στον διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος και Τουρκοκύπριοι μαθητές από Τουρκοκυπριακά σχολεία.
Κάτι πολύ ευχάριστο και ενθαρρυντικό είναι ότι, από τον 3ο Διαγωνισμό (2017), που έγινε πια Ετήσιος Θεσμός, στηρίζεται κι επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Αξίζει να αναφέρουμε πως, τα παιδιά που οι φωτογραφίες τους θα βραβευθούν, εκτός από τα διπλώματα και τις πλακέτες, θα πάρουν και χρηματικά βραβεία που μας προσφέρει κάθε χρόνο, ο μεγάλος Χορηγός μας, η Εταιρεία NETINFO.
Αυτό πιστεύουμε ότι είναι μια ακόμα επιβράβευση στους νεαρούς καλλιτέχνες μας.
Σχετικά
Καλοκαίρι στην Αποκάλυψη με 21 καλλιτέχνες
Η έκθεση φέρει τον γενικό τίτλο “κωδικός Ανασύνθεση” και καταλαμβάνει δύο χώρους της γκαλερύ, στο ισόγειο και 3ο επίπεδο, όπου φιλοξενείται και το πωλητήριο της γκαλερύ.
Oι φωτογραφίες και τα κείμενα του Ανδρέα Γρηγορά στο Έρμα
Μία έκθεση με τίτλο “Φωτογραφίες Τζιαι Λέξεις ή το Αντίθετο”
Τοπία II/ in vitro: Ατομική έκθεση της Μαρίας Κοφτερού στη Λευκωσία
Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εικαστικής έρευνας που ανέπτυξε η καλλιτέχνις τα τελευταία χρόνια γύρω από την έννοια του τοπίου
Πάμε στο Πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα για την πρώτη εντυπωσιακή έκθεση έργων «The Archive» των φοιτητών του πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Mε αφίσες, τυπογραφικές συνθέσεις, fashion collections, βίντεο, μικρού μήκους ταινίες, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές και websites
Έκθεση «Διάλογος: Νίκη Μαραγκού – Ρόδη Κωνσταντόγλου» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Η πρώτη έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού πραγματοποιήθηκε το 2016
Τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026
Η φετινή διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών και των οικογενειών
Η Νίκη Παπασπύρου και ο Μάριος Φούρναρης αναλαμβάνουν την επιμέλεια της Μπιενάλε Λάρνακας 2027
Οι επιμελητές θα διαμορφώσουν ένα διεθνές πολυθεματικό πρόγραμμα
Η Κύπρος συμμετείχε στην 61η Μπιενάλε Βενετίας με τη Μαρίνα Ξενοφώντος
Η εικαστική γλώσσα της Ξενοφώντος διερευνά ζητήματα μνήμης και αθέατων ιστοριών του κυπριακού χώρου σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα
Εγκαίνια της έκθεσης “Η Τριλογία του Παραθερισμού” του Χριστόδουλου Παναγιώτου
Mια ειδικά σχεδιασμένη εγκατάσταση για το Ξενοδοχείο Μινέρβα, Πλάτρες, με νέα έργα σε ανάθεση από το Pylon Art & Culture
66 φωτογραφίες από 28 φωτογράφους, σε δημιουργικό διάλογο με την ποίηση
Στην έκθεση φωτογραφίας “Echoes of Trees – Between Image and Verse”/ «Αντηχήσεις Δέντρων – Ανάμεσα στην Εικόνα και τον Στίχο».
«A disappearing act, an erroneous camouflaging»: Νέα ατομική έκθεση του Λεόντιου Τουμπουρή
Η έκθεση κινείται ανάμεσα στη μετάβαση και την παύση, φωτίζοντας τις σωματικές και ψυχολογικές εντάσεις
The Greatest Nation Ever: Ο Yeti παρουσιάζει φαντασιακά σύμπαντα ισχύος και πίστης στη Λεμεσό
Τα έργα συγκροτούν κόσμους ρευστούς και μεταβαλλόμενους