Φέτος επισκέψου το πανέμορφο Μοναστήρι της Παναγίας του Σίντη

Το Μοναστήρι της Παναγίας του Σίντη στην Πενταλιά, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία του τόπου, πλην όμως τα λιγότερο επισκέψιμα και προβεβλημένα λόγω της μεγάλης απόστασης του από τα αστικά κέντρα και της αντικειμενικά δύσκολης μετάβασης σε αυτό.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο και κυρίως μετά τις δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, το μοναδικής αξίας και φυσικής καλλονής μνημείο και η γύρω περιοχή μετατρέπονται κάθε καλοκαίρι σε «σκηνή» ποιοτικών πολιτιστικών δρώμενων, με τη στήριξη των κοινοτήτων Πενταλιά, Κελοκέδαρα, Σαλαμιού, Αμαργέτη, Στατός-‘Αγιος Φώτιος, Άγιος Ιωάννης, Γαλαταριά, Κοιλίνια, Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων, Αξύλου, Ελεδιώ, Νατά, Χολέτρια, Τραχυπέδουλα.

Η εκκλησία έχει ένα οκταγωνικό τρούλο με τέσσερα παράθυρα και χρονολογείται στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα. Το κεντρικό κλίτος της είναι σε καλή κατάσταση και θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια της Ενετικής Περιόδου.

Η Μονή παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι το 1927 και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Το 1994 η Μονή του Κύκκου ανέλαβε τη συντήρηση του Μοναστηριού, η οποία ολοκληρώθηκε το 1997, χρονιά κατά την οποία απονεμήθηκε το βραβείο Europa Nostra για τη χρήση καλών τεχνικών αποκατάστασης και διατήρησης του αρχικού χαρακτήρα του Μοναστηριού.

Η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, τόνισε ιδιαίτερα την σπουδαιότητα του μνημείου και τις διεθνείς κινήσεις που έχουν γίνει για την συντήρηση και ανάδειξη του.

« Το μοναστήρι είναι αρχαίο μνημείο», επεσήμανε, «ενώ μετά τη συντήρηση του μνημείου από την Ιερά Μονή Κύκκου που άρχισε το 1993 και διήρκησε περίπου τέσσερα χρόνια, έτυχε νιας σημαντικής διάκρισης, όπως είναι το βραβείο Europa Νostra».

Πηγή: Pafos.net

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31