Δημοσιεύτηκε στις 09 Μαρτίου 2022
Το mind REset έδωσε τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού και Γυμνασίου να εντοπίσουν τις συνέπειες της χρήσης του πλαστικού στην καθημερινότητα και να προτείνουν πρακτικές και βιώσιμες λύσεις, που θα συμβάλουν στην προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Βράβευσης του προγράμματος mindREset 2022 στις 15 Φεβρουαρίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ παρουσία του Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Προδρόμου.
Το πρόγραμμα «mind REset» είναι ένα διασκεδαστικό και δια δραστικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Junior Achievement Cyprus. Προσφέρει μια σειρά 5 μαθημάτων σε μαθητές και μαθήτριες E’ και Στ’ Δημοτικού και Α’ και Β΄ Γυμνασίου και οι ενότητες του προγράμματος είχαν ως στόχο να φέρουν τους μαθητές και τις μαθήτριες σε επαφή με τον τομέα της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας και να τους/τις βοηθήσουν να αναπτύξουν δεξιότητες που θα συμβάλουν στην προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος.
Συνολικά στο πρόγραμμα συμμετείχαν
• 87 σχολεία από όλη την Κύπρο
• 190 τμήματα
• 3612 στο συνολικό αριθμό μαθητών/τριών
• 200 και άνω εκπαιδευτικοί στήριξαν το πρόγραμμα

Στην τελική επιλογή των ομάδων οι κριτές αξιολόγησαν την ποιότητα της παρουσίασης της επιχειρηματικής τους ιδέας, την ποιότητα των εκθεμάτων και του περιπτέρου και την ποιότητα παρουσίασης στη σκηνή και των απαντήσεων που έδωσαν. Οι ιδέες που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ήταν εναρμονισμένες με ένα από τα πέντε πεδία δράσης της διεθνούς στρατηγικής της Lidl Κύπρου και του Ομίλου Schwarz για το πλαστικό, REset Plastic.
Οι δυο ομάδες που αναδείχθηκαν Mind Resetters της χρονιάς 2022, οι οποίες κέρδισαν από μια εκπαιδευτική επιχειρηματική εμπειρία στο εξωτερικό ήταν από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου Β’ η ομάδα «EAT THE BOX» και από το Γυμνάσιο Έγκωμης η ομάδα «ECO CLIP».
Η εταιρεία ΕΑΤ ΤΗΕ ΒΟΧ, παράγει κουτιά από ζυμάρι που τρώγονται, τα ζυ-mart box. Αυτά, αντικαθιστούν τα πλαστικά δοχεία φαγητού μιας χρήσης, συμβάλλοντας στη μείωση του πλαστικού. Αφού καταναλώσουμε το περιεχόμενο τους, μπορούμε να φάμε και τα ίδια τα κουτιά, ή να τα αφήσουμε ως “σκουπίδια” για τα τα “φάει” η Γη χωρίς να κινδυνεύει.
Το προϊόν «Ecoclip» είναι ένα χειροποίητο κλιπ αεροστεγούς κλεισίματος σακούλας, 100% οικολογικό. Είναι κατασκευασμένο από ξύλο και χρησιμοποιείται κυρίως για να σφραγίζει ανοιγμένες σακούλες τροφίμων, διατηρώντας το περιεχόμενο φρέσκο για περισσότερο διάστημα. Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κλιπ που κυκλοφορούν στο εμπόριο καθώς είναι χειροποίητο, με πρωτότυπο και ταυτόχρονα έξυπνο σχεδιασμό έτσι ώστε να μην μοιάζει με κανένα άλλο αντίστοιχο προϊόν.
Τις δυο δεύτερες θέσεις κατέκτησαν οι ομάδες «PwP» από το Δημοτικό σχολείο Αστρομερίτη, όπου η ιδέα τους ήταν η δημιουργία βιοδιασπώμενων γλαστρών για μικρά φυτά. Τα υλικά τους απλά. Φυτόχωμα, σπόροι, εφημερίδες, κύλινδροι από χαρτί υγείας, μπογιές και σχοινάκι και η «HEY HAY» από το Γυμνάσιο-Λύκειο Ολύμπιον όπου προτείνουν μια εναλλακτική λύση που αφορά τη δημιουργία “οικολογικού” πλαστικού χωρίς να ενοχλείται καθόλου ο πλανήτης από τη διαδικασία της δημιουργίας του.
Τις δυο τρίτες θέσεις κέρδισαν η ομάδα «WorldREstart» από το Θ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού όπου η εταιρεία θα δώσει κίνητρα στις οικογένειες να μαζέψουν τα πλαστικά απορρίμματα από το περιβάλλον (πάρκα, παραλίες, χωράφια κ.λ.π.). Τα κίνητρα είναι εκπτώσεις από καταστήματα και δώρα από εταιρείες. Για το Γυμνάσιο την τρίτη θέση κέρδισε η ομάδα «Spare Pen» του Β’ Περιφερειακού Γυμνασίου Λευκωσίας-Μαλούντας, όπου προτείνουν μια νέα ξύλινη οικολογική πένα για χρήση από όλες τις ηλικίες με σκοπό τη μείωση του πλαστικού και την εξοικονόμηση χρημάτων.
Με κοινό όραμα με όλους τους συμμετέχοντες «Λιγότερο πλαστικό - Κλειστοί Κύκλοι πρώτων υλών» η Lidl Κύπρου, με αίσθημα ευθύνης, δεν σταματά να δίνει μάχη για τον πλανήτη μας, για το περιβάλλον, για τις μελλοντικές γενιές. Γιατί σε όλους αξίζει ένα καλύτερο αύριο!
Επισκεφθείτε τη Lidl Κύπρου:
corporate.lidl.com.cy
lidlfoodacademy.com.cy
facebook.com/lidlcy
instagram.com/lidl_cyprus
twitter.com/Lidl_Cyprus_
linkedin.com/company/lidl-cyprus

Σχετικά
Η Lidl Κύπρου συνεχίζει τις δυναμικές παροχές με 14 μισθούς τον χρόνο
Η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη με την καταβολή του καλοκαιρινού bonus στο σύνολο των υπαλλήλων της, στηρίζοντας το #teamlidl.
Η δολοφονία της Καρολάιν απ’ τον πιλότο έγινε σειρά: Ποιο κανάλι θα την προβάλλει και πότε
Πόσα επεισόδια θα δούμε.
Διακοπές στην Ευρώπη: Η μεγάλη σύγκριση τιμών σε 7 δημοφιλείς χώρες
Πού συμφέρει να κάνετε διακοπές το 2026; Οι τιμές σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κροατία και Τουρκία
Το ελληνικό νησί «κρυμμένος θησαυρός», σύμφωνα με το Travelbook της Bild
Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το νησί αποτελεί σήμερα έναν ολοκληρωμένο προορισμό, ο οποίος συνδυάζει φυσικά τοπία ασύγκριτης ομορφιάς, πολιτισμό, αυθεντική κυκλαδίτικη αισθητική
Τι αλλάζει στα αεροπορικά ταξίδια: Νέα δικαιώματα και περισσότερη προστασία για τους επιβάτες στην ΕΕ
Αποζημιώσεις χωρίς καθυστερήσεις, μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές των εισιτηρίων, κατάργηση αδικαιολόγητων χρεώσεων και ειδικές πρόνοιες για οικογένειες και άτομα με αναπηρία
Κίτρινη προειδοποίηση για καύσωνα – Στους 40°C η θερμοκρασία
Κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας με τις θερμοκρασίες να αναμένονται να φθάσουν τους 40 βαθμούς Kελσίου στο εσωτερικό.
Πώς και πότε θα γίνει η αποκατάσταση του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο
Χρονοδιάγραμμα 340 ημερών ολοκλήρωσης του έργου από την ανάθεση του έργου
Αναμένονται μεμονωμένες βροχές στα ορεινά- Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
O καιρός το σαββατοκύριακο
Το «Hacks» σπάει κάθε ρεκόρ στην ιστορία των Emmys
Με 24 υποψηφιότητες, το «Hacks» ολοκληρώνει την πορεία του γράφοντας ιστορία. Η πέμπτη και τελευταία σεζόν της βραβευμένης σειράς κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ για κωμωδία, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ανάμεσα στις σημαντικότερες τηλεοπτικές επιτυχίες της δεκαετίας.
Αυτές οι 7 ευρωπαϊκές χώρες είναι μεταξύ των ασφαλέστερων στον κόσμο
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης (GPI) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του και, 7 από τις 10 πρώτες θέσεις ανήκουν σε ευρωπαϊκές χώρες.
Από τα δικαστήρια… στις τούρτες: Οι πατέρες της Μονής Αββακούμ ξαναπιάνουν το μίξερ
Με άδειες, ειδικό βανάκι και παραδόσεις σε όλη την Κύπρο, οι πατέρες ανακοινώνουν νέο ξεκίνημα στη ζαχαροπλαστική και κερνούν γλυκό όσους… πικράθηκαν από τα νέα.
Ελληνικό ξενοδοχείο No. 1 City Hotel στην Αθήνα, No. 5 στην Ευρώπη και στα 100 καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου
Στα Travel + Leisure World’s Best Awards 2026