Δημοσιεύτηκε στις 09 Φεβρουαρίου 2022
Υπερχείλισε τις πρωινές ώρες ο υδατοφράκτης του Ασπρόκρεμμου, σύμφωνα με τον Χάρη Κασιουλή, Επαρχιακό Μηχανικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Πάφου.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασιουλής ανέφερε πως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης ξεκίνησε η κανονική υπερχείλιση του φράγματος του Ασπρόκρεμμου που αποτελεί, όπως είπε, τη δεύτερη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Κύπρου χωρητικότητας 52.375 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.
Πρόκειται, ανέφερε, για ένα προοδευτικό φαινόμενο το οποίο οριστικοποιήθηκε τις πρωινές ώρες προσθέτοντας πως ξεκίνησε με τον κυματισμό που ήταν ο προπομπός της υπερχείλισης και τις πρωινές ώρες ξεκίνησε η υπερχείλιση. Αναφορικά με τις ακριβείς μετρήσεις, είπε ότι αυτές θα γίνουν λίγο αργότερα. Το νερό που συγκεντρώνει το φράγμα του Ασπρόκρεμμου, πρόσθεσε ο κ. Κασιουλής προέρχεται από τον ποταμό Ξερό ενώ η υπερχείλιση του έχει γίνει μέχρι στιγμής οκτώ φορές από την ημέρα της κατασκευής του και συγκεκριμένα τα έτη 1988,1989, στις 29 Ιανουαρίου του 2004, στις 26 Ιανουαρίου του 2012, το 2013, στις 5 Μαρτίου του 2019, στις 4 Ιανουαρίου του 2020, και φέτος 9η Φεβρουαρίου του 2022.
Είπε ακόμη πως το 2021 δεν υπήρξε υπερχείλιση του φράγματος.
Ο κ. Κασιουλής ανέφερε πως στην επαρχία Πάφου ήδη έχει υπερχειλίσει το φράγμα του Πωμού συνολικής χωρητικότητας 860 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού καθώς και το φράγμα Αργάκας χωρητικότητας 990 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού.
Η σημερινή καλή κατάσταση, είπε, με την αποθήκευση των ποσοτήτων στο φράγμα του Ασπρόκρεμμου, «αποτελεί ένα καλό εργαλείο για να μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά τις ποσότητες του νερού κατά την περίοδο των ανομβριών που έρχονται».
Σημειώνεται πως η τεχνητή Λίμνη Ασπρόκρεμμου εμπλουτίζεται με διάφορα είδη ψαριών και επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα.
Το μεγαλύτερο μέρος της τεχνητής λίμνης που κτίστηκε το 1982 βρίσκεται στην κοινότητα Φοίνικας Πάφου, ενώ μικρά μέρη της βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων Αναρίτα, Νικόκλεια και Μαντριά.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται κοσμοσυρροή στον Ασπρόκρεμμο από κόσμο ο οποίος έσπευσε για να θαυμάσει τον υδατοφράκτη παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ στον χώρο έχουν επίσης στηθεί και οι πάγκοι πλανόδιων πωλητών που πουλούν προϊόντα όπως λουκουμάδες, σιάμισι, παγωτό, κούπες και μαλλί της γριάς.
Ποια φράγματα παίρνουν σειρά:
Επεσήμανε επίσης πως πολύ κοντά στην υπερχείλιση είναι επίσης ένα πολύ μικρό φράγμα της Αγίας Μαρίνας, αφού η πληρότητα του είναι κοντά στο 78%. Το συγκεκριμένο φράγμα τροφοδοτείται από τις όχθες του ποταμού Ξερού και απέχει μόλις δυόμισι χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Η χωρητικότητα του αγγίζει λίγο παραπάνω από τα εξήντα ένα κυβικά μέτρα νερού.
Ευελπιστούμε, είπε ο κ. Κασιουλής, σε έναν επίσης βροχερό Φεβρουάριο έτσι ώστε να έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε την υπερχείλιση και του υδατοφράκτη της Καναβιού. Σε σχέση με την περσινή χρονιά έχουμε υπερβεί τα αποθέματα, σημείωσε. Η προσπάθεια όλων μας, είπε, «είναι να διαχειριζόμαστε τις ποσότητες τις οποίες κατά τις βρόχινες περιόδους έχουμε τη χαρά να αποθηκεύουμε στα φράγματα μας», έτσι ώστε, όπως πρόσθεσε, «να μπορούμε τις άνομβρες χρονιές, οι οποίες θα έρθουν δυστυχώς, να διαχειριστούμε ποσότητες για να μπορούμε να παρέχουμε ποσότητες νερού και για ύδρευση και για άρδευση με τον πιο ορθολογιστικό τρόπο».
Στο βίντεο πιο κάτω, δείτε πλάνα από την υπερχείλιση του φράγματος πριν από 2 χρόνια:
Με πληροφορίες του ΚΥΠΕ και του Sigmalive
Σχετικά
Unwrap the season στο Aphrodite Hills Resort
Αξέχαστες διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του θρυλικού ξενοδοχείου Βερεγγάρια στον Πρόδρομο
Η οροφή του Berengaria παίρνει ξανά την τελική της μορφή, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή για τον χώρο
Οι πιο ακριβές και οι πιο φθηνές χώρες για τουρίστες – Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη
Πόσα χρήματα ξοδεύει κατά μέσο όρο ένας επισκέπτης σε μια χώρα
Αυτή είναι η νέα Λαϊκή Αγορά της Δερύνειας - Πότε θα λειτουργήσει
Νέα εποχή για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας της περιοχής
Δωρεάν στάθμευση για την εορταστική περίοδο στον Δήμο Στροβόλου
Μέχρι την Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2026,
Γιορτινός Δεκέμβριος στο Columbia Beach Resort
Ο ιδανικός προορισμός για χαλάρωση, επανασύνδεση και ποιοτικές στιγμές φέτος τις γιορτές
Οι 25 κορυφαίοι προορισμοί και οι εμπειρίες για το 2026
Τα καλύτερα μέρη για ταξίδι το 2026 αλλά και τις must-do εμπειρίες για τη νέα χρονιά.
Πρόβλεψη για νέες βροχοπτώσεις και πτώση θερμοκρασίας στην Κύπρο
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Οι «αρχιτέκτονες» του AI το «Πρόσωπο της Χρονιάς» του Time
Η AI, σύμφωνα με το TIME, έχει αποκτήσει μεγάλο γεωπολιτικό ρόλο - Πρόσωπο της Χρονιάς για το περιοδικό
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Νέα Κίτρινη Προειδοποίηση για καταιγίδες με ισχύ από τις 13:00 ως τις 16:30 σήμερα εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.
To Lupin επιστρέφει με τέταρτη σεζόν - Η ανάρτηση του Netflix
Πότε θα κάνει πρεμιέρα η τέταρτη σεζόν του Lupin
Αυτή η πόλη κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2030
Πώς εξελίχθηκε η διαδικασία επιλογής, τι οδήγησε στη νίκη της πόλης και ποια είναι τα επόμενα βήματα μέχρι το 2030