Δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021
Καλή κι η γεμιστή γαλοπούλα, το γουρουνόπουλο ή η πάπια. Αλλά σαν τα ορεκτικά και τους μεζέδες της κυπριακής ταβέρνας δεν θα βρεις εύκολα, ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων.
Γι’ αυτό κι εμείς δεν χάνουμε ευκαιρία για έξοδο, τσιμπολόγημα, πλούσιες γεύσεις και γαστρονομικές ανακαλύψεις, σε ταβερνάκια που στόλισαν χριστουγεννιάτικα τις σάλες τους, άναψαν φουκούδες και τζάκια και μας περιμένουν. Ιδίως στα πέριξ του νησιού.

Η Φωλιά του Δράκου
Στο χωριό Πεντάκωμο, 20 λεπτά μόνο από τη Λεμεσό, πριν από μερικά χρόνια ανακαλύψαμε τη Φωλιά του Δράκου, ένα ταβερνάκι που για δεκαετίες υπήρξε το καφενείο του χωριού. Όταν το παλιό μαγαζάκι πέρασε στα χέρια της νέας γενιάς της οικογένειας, πήρε νέα ζωή κι έγινε ένα αγαπημένο στέκι για φαγητό. Η Φωλιά του Δράκου, λοιπόν, είναι ένα μεζεδοπωλείο, σε ένα ρετρό χώρο που πραγματικά σε εντυπωσιάζει, φτιαγμένο με το σεβασμό της νέας γενιάς για την παράδοση, αλλά και με το μεράκι τους για αυθεντικές κυπριακές γεύσεις. Η κουζίνα του συνδυάζει την κυπριακή και ελληνική κουζίνα, προσφέροντας συνάμα άψογη εξυπηρέτηση. Εδώ θα απολαύσεις από το λαχταριστό κλέφτικο, μέχρι τα κολοκυθάκια με αυγά, τους κολοκυθοκεφτέδες και το μαριναρισμένο σουβλάκι κοτόπουλο, τα οποία θα συνδυάσεις με εκλεκτά κρασιά, παγωμένη μπίρα, ζιβανία κ.ά. Η αίσθηση της οικειότητας και της φιλοξενίας που θα αισθανθείς από την πρώτη κιόλας στιγμή, η άψογη εξυπηρέτηση και κυρίως οι γευστικές δημιουργίες, ασύγκριτης ποιότητας και ποικιλίας είναι τα στοιχεία εκείνα που έκαναν την να ξεχωρίσει από πολύ νωρίς! Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν! Τι μένει; Να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας στο νέο έτος που καταφτάνει.
Για τις γιορτινές μέρες 24, 25 και 26 Δεκεμβρίου, 1η και 6 Ιανουαρίου 2022 θα σερβίρεται menu μεζέδων στα 17 ευρώ/άτομο.
(99820641 & 99265292) Πεντάκωμο, επ. Λεμεσού.
Facebook: Η Φωλιά Του Δράκου
Instagram: i_folia_tou_drakou

Νεράιδα
Προτού ξεκινήσεις για εξόρμηση στην ορεινή Λεμεσό, σημείωσε οπωσδήποτε τη Νεράιδα, το οικογενειακό ταβερνάκι στο γραφικό χωριό Φοινί, που αποτελεί πλέον σταθερή αξία για εξορμήσεις για νόστιμη κυπριακή κουζίνα με ποιότητα. Θα την βρεις στο καταπράσινο πέρασμα του ποταμού Διάριζου, κι εδώ απολαμβάνει κανείς τοπικές νοστιμιές, αλλά και τη θέα του ρέματος που περνά από εκεί. Όσο για το χώρο της ταβέρνας, τα καλοκαίρια σε φιλοξενεί στην υπέροχη αυλή της, η οποία αποτελεί μία όαση δροσιάς, ενώ σαν πιάσουν τα πρώτα κρύα, η δράση μεταφέρεται εντός, σε ένα παραδοσιακό σκηνικό, όπου κυριαρχούν το ξύλο και η πέτρα της περιοχής. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει το αυτοσχέδιο τζάκι, που στηρίζεται πάνω σε ένα τεράστιο πιθάρι, κατασκευή από τα ξακουστά, τοπικά εργαστήρια του Φοινιού, ώστε να μπορεί να ζεσταίνει και να φωτίζει όλη την τραπεζαρία τον χειμώνα, καθώς επίσης και οι μεγάλες φωτογραφίες που κρέμονται στους τοίχους όπως και τα ιδιαίτερα φωτιστικά που έχουν φιλοτεχνηθεί από φυτά αμπελώνων. Πέρα από τον όμορφο και περιποιημένο χώρο της, η ταβέρνα Νεράιδα μπορεί να περηφανεύεται για τη φιλοξενία της αλλά και για την παραδοσιακή κουζίνα της, φτιαγμένη με αγάπη και πάθος για τις τοπικές γεύσεις αλλά και την πολύ καλή πρώτη ύλη της. Φοινιώτικος, χοιρινός ταβάς, πέστροφα, που έρχεται ολόφρεσκια από το ιχθυοτροφείο του Φοινιού, ψήνεται στα κάρβουνα και συνοδεύεται από μια εξαίρετη, δικής τους παρασκευής, σoς λαδολέμονο και σκόρδο (με λάδι δικής τους επίσης παραγωγής), σπιτικούς κεφτέδες και λαδερά, νόστιμα κουπέπια, γεμιστά, σπιτικό παστίτσιο, σαλάτα με χόρτα και λαχανικά από το αγρόκτημά τους, όπως επίσης και καλοψημένα κρέατα στη σχάρα, σούβλες (κοτόπουλο και αρνί), είναι κάποια μόνο από τα αγαπημένα πιάτα των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών της ταβέρνας! Στο τέλος, θα σε κεράσουν παραδοσιακό γλυκό φτιαγμένο από τα χεράκια τους και φρούτα της εποχής, που καλλιεργούν στο αγρόκτημά τους! Ο οικοδεσπότης κ. Δημήτρης και η οικογένειά του, θα σε υποδεχθούν και θα φροντίσουν να μη σου λείψει τίποτα! Η ταβέρνα είναι ανοιχτή κάθε Σάββατο και Κυριακή (τους χειμερινούς μήνες) το μεσημέρι.
*Για τις γιορτινές μέρες, η ταβέρνα θα λειτουργεί καθημερινά από 26 Δεκεμβρίου μέχρι 9 ΙΑνουαρίου (εκτός από τις 25 Δεκεμβρίου).
Τηλέφωνα: 25 421 680, 99 442 110.
Facebook: Neraida Restaurant Foini

Το Απάχικο του Σεφ, Χριστόδουλου Αβραάμ
Ένα ατμοσφαιρικό απάχικο στην καρδιά του Αγίου Αθανασίου, με προσεγμένο περιβάλλον και λαχταριστά πιάτα με ολόφρεσκα υλικά και το "άγγιγμα" του σεφ-ιδιοκτήτη της! Αυτό είναι το Απάχικο του σεφ, Χριστόδουλου Αβραάμ! Το minimal σκηνικό, οι σύγχρονες παραλλαγές χαρακτηριστικών γεύσεων της τοπικής κουζίνας και η προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κρασιών είναι τα τρία βασικά στοιχεία που θέτουν το «Απάχικο του Σεφ» ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές μας για έξοδο στη Λεμεσό. Δημιούργημα του σεφ του σεφ Χριστόδουλου Αβραάμ, λοιπόν, το ατμοσφαιρικό απάχικο υπόσχεται ονειρεμένες βραδιές με ανεβασμένη διάθεση και υπέροχες γεύσεις. Εδώ ο πολύπειρος σεφ αναλαμβάνει να επιμεληθεί ένα νόστιμο μενού που βασίζεται στις εκλεκτές πρώτες ύλες και στην πλούσια γαστρονομική παράδοση του τόπου μας, δίνοντάς του όμως μία πιο μοντέρνα άποψη! Στο μενού, που παντρεύει όμορφα την τοπική κουζίνα με τις μοντέρνες επιρροές, και περιλαμβάνει ποικίλα (32 περίπου σε αρθιμό) πιατάκια τα οποία θα δημιουργήσουν τη δική σου μεζεδοκατάσταση. Από αυτά ξεχωρίζουν οι προτάσεις σε ορεκτικά, όπως το χαλλούμι σε φύλλο του μπακλαβά με μαρμελάδα ντομάτας και το κολοκυθάκι σαγανάκι, τα εποχιακά κόκκινα μανιτάρια και οι καραόλοι, αλλά και τα δυνατά κυρίως πιάτα, από τα οποία δε λείπουν φυσικά τα καλοψημένα και εύγευστα σουβλάκια, τα παϊδάκια, οι σεφταλιές, τα spare ribs κ.ά. Ανάμεσα στα πιάτα που θα κερδίσουν την προσοχή αλλά και τον ουρανίσκο σου είναι τα μαγειρευτά χοιρινά μάγουλα και το –επίσης μαγειρευτό- αρνίσιο συκωτάκι που λιώνει στο στόμα. Το κριθαράκι με σος από κόλιανδρο, θα κλέψει την καρδιά σου, ενώ έκπληξη θα αποτελέσει το βοδινό πικάτα, το πιο απολαυστικό ίσως βοδινό που μπορεί να φάει κάποιος! Μία πολύ καλή επιλογή για νόστιμα, δημιουργικά πιάτα και πειραγμένες συνταγές σε ένα περιποιημένο χώρο όπου συνδυάζει καλό φαγητό, εξυπηρέτηση αλλά και ζεστή φιλοξενία!
(99 923933) Σταυραετού Μαχαιρά 55, Άγιος Αθανάσιος, Λεμεσός. Δ-Σ 19.00-22.00.
Facebook: Το Απάχικο του Σεφ, Χριστόδουλου Αβραάμ
Instagram: to_apaxiko_tou_sef
Σχετικά
Κλέφτικο, σούβλες και πλούσιοι μεζέδες για τον Δεκαπενταύγουστο
Νέο μενού, καθημερινά από τις 18:00, τις Κυριακές από τις 17:00 και μεσημέρι αποκλειστικά και μόνο για το τραπέζι του 15αύγουστου
Μια διαμονή με Michelin Key και ένα δείπνο που μας ταξίδεψε στη Μεσόγειο
Μείναμε στο νέο πεντάστερο M Boutique Hotel της Πάφου και ανακαλύψαμε το Upon, όπου η γαστρονομική φιλοσοφία του βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ Γρηγόρη Κίκη συναντά εξαιρετικές πρώτες ύλες και κυπριακά κρασιά
5 ωραία μαγαζιά για πεντανόστιμο σουβλάκι στην Πάφο και τα χωριά της
Πάμε για νόστιμο σουβλάκι σε δροσερές αυλές, καταπράσινους κήπους και πλατείες
Η πιο "cult" ψαροταβέρνα της πόλης, αποτελεί το καλύτερο κρυμμένο μυστικό της
Όσοι ξέρουν, επιστρέφουν εδώ για φρέσκο ψάρι, ζεστή οικογενειακή φιλοξενία και γεύσεις που δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από καλή πρώτη ύλη και μεράκι
Ραβάνια μαγειρείον: Τσοκακτσίδης και Ζαχαρόπουλος ένωσαν δυνάμεις στο νέο μοντέρνο μαγειρείον-γαλακτοζαχαροπλαστείον
Ο σεφ Αλκιβιάδης Τσοκακτσίδης ένωσε τις δυνάμεις του με τον Γιάννη Ζαχαρόπουλο για ένα νέο, κοινό γαστρονομικό εγχείρημα-αναδρομή στην παιδική τους ηλικία
Διεθνούς φήμης αλυσίδα ανοίγει all day εστιατόριο στη θέση του Bastione, στην παλιά Λευκωσία
Το πέμπτο κατάστημα της εν λόγω αλυσίδας στην Κύπρο έρχεται σε ένα από τα ομορφότερα κτήρια της εντός των τειχών πόλης
10 νόστιμες στάσεις στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας που αξίζουν τη διαδρομή
Από ψάρι ημέρας και τραπέζια δίπλα στο κύμα μέχρι beach bars, burgers και cocktails με θέα το ηλιοβασίλεμα
Όταν η κουζίνα του Αθηναγόρα Κωστάκου συναντά στη Λευκωσία τη Νάπολη του Francesco Granata
Καθίσαμε στο SCALE και ζήσαμε μια γαστρονομική εμπειρία ανάμεσα σε δύο σεφ και δύο κουζίνες, δοκιμάζοντας από καπνιστό ταραμά και γιουβέτσι με γαρίδες μέχρι αυθεντική Bufalina και linguine alla Nerano
Το roll into sunset έφερε το απόλυτο καλοκαιρινό vibe στη Μαρίνα Λεμεσού
Γιατί, οι καλύτερες καλοκαιρινές στιγμές είναι αυτές που μοιράζεσαι
Από food truck έγινε μαγαζί: Το αγαπημένο street food spot της πόλης ανοίγει σήμερα το εστιατόριό του
Το Feedos μετακόμισε κι από σήμερα μας περιμένει στη νέα του διεύθυνση!
Νέα άφιξη στον Πρωταρά: Το «ΚΥΠΡΙΑΚΟΝ» άνοιξε με θέα το Fig Tree Bay
Στόχος του να φέρει την αυθεντική κυπριακή κουζίνα δίπλα στη θάλασσα