Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου 2020
Με την ελπίδα ότι σε αυτές τις πρωτοφανείς και πολύ δύσκολες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους φίλους του θεάτρου, σε όλο το νησί, μια σημαντική διέξοδο γέλιου και ψυγαγωγίας, το Σατιρικό θέατρο παρουσιάζει την Κυπριακή κωμωδία ΤΟΥΤΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ Π' ΑΡΚΕΨΑΜΕΝ, του Χάρη Πισία.
Πρόκειται γιαι μια εύθυμη κωμωδία που με αστείρευτο χιούμορ, διασκεδαστικές παρεξηγήσεις και έξυπνες ανατροπές, σατιρίζει τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας τη δεκαετία του '50, τα οποία αγγίζουν και τη σύγχρονη πραγματικότητα και ειδικότερα τις αντιλήψεις των Κυπρίων γύρω από το θεσμό του γάμου και της προίκας. Ταυτόχρονα μέσα από περιστατικά της απλής, καθημερινής ζωής, σκιαγραφούνται με πολύ γλαφυρό τρόπο διαχρονικά κοινωνικά φαινόμενα όπως είναι η κοινωνική απόρριψη, οι λαϊκές προλήψεις και δοξασίες, η διπλοθεσία των δημόσιων υπάλληλων, η πλεονεξία και η σύγκρουση του ατομικού συμφέροντος με την ηθική, αλλά πάνω από όλα η αναζήτηση της ευτυχίας και η ανάγκη του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Δεκαετία του 50' σε ένα χωριό της Κύπρου. Η Αφροδίτη, μια καπάτσα μα καθόλου εμφανίσιμη κοπέλα, έχει πατήσει τα τριάντα και ακόμα να παντρευτεί. Ο πατέρας της Γιαννής, πρόεδρος του ποδοσφαιρικού συλλόγου και της εκκλησιαστικής επιτροπής του χωριού, και η γιαγιά της Πηνελόπη, κοτσονάτη και προοδευτική γριά, τρέμουν στην ιδέα ότι η Αφροδίτη θα μείνει στο ράφι και προσπαθούν μάταια να της βρουν γαμπρό. Προς μεγάλη τους έκπληξη η πρόταση γάμου έρχεται ξαφνικά από τον γείτονα τους Λάζαρο, έναν αφελή εργένη, ο οποίος, αν και τριαντάρης, κρέμεται ακόμα από τα φουστάνια της υπερπροστατευτικής του μητέρας Μερόπης. Η Αφροδίτη λέει το "ναι" και η χαρά όλων είναι τεράστια. Όταν όμως οι γονείς αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις για το προικοσύμφωνο, ξεκινά ένας ομηρικός καυγάς και το συνοικέσιο διαλύεται. Ο ερωτευμένος Λάζαρος δεν τα βάζει κάτω. Αποφασισμένος να σμίξει με την αγαπημένη του, καταστρώνει ένα σχέδιο και ζητά τη βοήθεια του φίλου του και Τσαούσιη του χωριού Θωμά, για να το υλοποιήσει.
Ξεκινώντας από την Κυπριακή ντοπιολαλιά, τις τόσο οικείες οικογενειακές και κοινωνικές καταστάσεις, τα παραδοσιακά μοτίβα του νησιού μας αλλά και τα ξένα τραγούδια της δεκαετίας του '50 καθώς και τον σκηνικό διάκοσμο ενός Κυπριακού χωριού, με την χαρακτηριστική αυλή, τα γραφικά σοκάκια και το παραδοσιακό καφενείο, επιφυλάσσουμε στο κοινό ένα ευχάριστο ταξίδι πίσω στο χρόνο και μια δροσερή παράσταση που θα προσφέρει μια διασκεδαστική θεατρική εμπειρία - αντίδοτο στην ακραία πραγματικότητα της πανδημίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Συγγραφή: Χάρης Πισίας
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Καυκαρίδου
Βοηθός Σκηνοθέτης: Βασίλης Μιχαήλ
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης
Μουσική Επιμέλεια: Μαριάννα Καυκαρίδου
Βοηθός Σκηνογράφου: Μικαέλλα Κάσινου
Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: Martin Meason
Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος
Photo|Αφίσα: Λέανδρος Ταλιώτης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Γεωργίου, Μάριος Δημητρίου, Βασίλης Μιχαήλ, Λουκία Μουσουλιώτη, Ανδρέας Ρόζου και Μαριλένη Σταύρου.
Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Λακατάμιας, την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις 9.00μ.μ. στα πλαίσια του Μήνα Θεάτρου που διοργανώνει ο Δήμος Λακατάμιας.
Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και Σεπτέμβριο, η παράσταση θα περιοδεύσει σε Δήμους και Κοινότητες της Κύπρου.
Παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου από τέλη Σεπτεμβρίου κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ στις 8.30μ.μ.
-
Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας
22 Ιουλίου 2020
Σχετικά
Μια φορά και.. μια χώρα: Μια μοναδική θεατρική εμπειρία που ενώνει τρεις πολιτισμούς!
Μια παράσταση γεμάτη φαντασία, χιούμορ και συγκίνηση, με την ξεχωριστή σφραγίδα του Θέατρο Piccolo
Αναβάλλονται οι παραστάσεις του έργου «Περιμένοντας τον Γκοντό»
Η παρουσίαση του θεατρικού έργου που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Τερζόπουλου, θα επαναπρογραμματιστεί
«Ο δολοφόνος είναι… ανάμεσα μας»: Η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας έρχεται Κύπρο
Μετά από πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα η …κωμωδία της χρονιάς με τον Παύλο Κοντογιαννίδη ανεβαίνει στο νησί μας
«Η γιαγιά μας… η καλή;» από τη θεατρική ομάδα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου
Παράσταση εμπνευσμένη από το κυπρώτικο σκετς «Άγια Στολίστε τη Γιαγιά», της Μάρως Κουσιάππα
Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος ηθοποιός, Αντώνης Φαρής
Ήταν γνωστός για τους ρόλους του σε τηλεοπτικές σειρές, όπως οι Πρώτη σταγόνα (2014) και Μελίαρτος (2021), ενώ το 2020 διαγωνίστηκε και στο μουσικό τηλεοπτικό σόου The Voice of Greece
"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος": Ο Γρηγόρης Γεωργίου σε έναν δυνατό μονόλογο
Ο καθηλωτικός θεατρικός μονόλογος του βραβευμένου με Βραβείο ΒΟRN-2020 και Εθνικό Βραβείο Δραματουργείας-2022, Καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μιρό, για πρώτη φορά στην Κύπρο
«Μαργαρίτα forever»: Μία θεατρική παράσταση βασισμένη στο διήγημα του Δημήτρη Χατζή
Σε διασκευή-σκηνοθεσία Νικολέττας Βερύκιου και Έλενας Παυλίδου
4 παιδικές παραστάσεις για να δεις με το παιδί το επόμενο διάστημα στην Κύπρο
Παραμύθια, ήρωες και φαντασία ζωντανεύουν στις σκηνές της Κύπρου
Το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» της Άγκαθα Κρίστι ανεβαίνει στην σκηνή του ΘΟΚ
Σε θεατρική διασκευή του Κεν Λούντβιχ και σκηνοθεσία από τον Τάκη Τζαμαργιά
«Το Νησί»: η καινούργια, 182η παραγωγή της ΕΘΑΛ σε συνεργασία με την Point To Contemporary Theater
Ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, προϊόν έρευνας και μυθοπλασίας, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και καταγεγραμμένες αφηγήσεις.
H Θεατρική Ομάδα Garage ανεβάζει το ψυχολογικό θρίλερ «Ένας άλλος Βίνσεντ»
Σε διασκευή και σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου
H Sadahzinia "αφηγείται" την ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας
Η πρώτη γυναίκα της ελληνικής hip hop σκηνής, κατά κόσμον Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, σε Λεμεσό και Λευκωσία