Δημοσιεύτηκε στις 03 Νοεμβρίου 2021
Ο Μιχάλης Πιερής γεννήθηκε το 1952 στην Εφταγώνια. Σπούδασε φιλολογία και θέατρο στη Θεσσαλονίκη [Βασικές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (1972-1976) στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Θεατρικές Σπουδές, 1976). Μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (M.A., 1976-1978) και στο Σίνδεϋ (Ph.D.,1983) και δημοσίευσε αρκετές φιλολογικές και κριτικές μελέτες.
Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές στην εκδοτική σειρά του περιοδικού Πλανόδιον. Την τελευταία πενταετία εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές (Αφήγηση, εκδόσεις Ιστός, 2002 και Τόποι γραφής, Ίκαρος, 2005) και ένα βιβλίο-συλλογή πεζών, με τίτλο Μες το ρυθμό του Φονικού (Πλανόδιον, 2004), που τα περισσότερα χαρακτηρίζονται από τον ίδιο ως “ποιήματα σε πεζό”. Δημοσίευσε (και με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Μιχάλης Εφταγωνίτης) ποιήματα και διηγήματα (τα οποία μαζεύτηκαν στο προαναφερθέν βιβλίο-συλλογή πεζών) σε περιοδικά της Κύπρου και της Ελλάδας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά, καταλανικά, ρωσικά και τουρκικά.
Επίσης είναι συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας που εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό Ύλαντρον (πρόσφατα έχει κυκλοφορήσει το “Ύλαντρον 8-9” που περιλαμβάνει ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Κώστα Μόντη). Έζησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη Λεμεσό, τη Θεσσαλονίκη, στο Σίδνεϋ, στην Αθήνα, στο Ρέθυμνο, στη Μελβούρνη και ταξίδεψε σε πολλές χώρες. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής, 1983-1985, 1987-1992) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Επίκουρος Καθηγητής, 1988).Από το 1992 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Kύπρου (Καθηγητής,1993) στη Λευκωσία.
Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής, του Σχολείου Ελληνικής γλώσσας και του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Υπήρξε ιδρυτής του “Greek Theatrical Workshop” στο Πανεπιστήμιο του Σίνδεϋ, μέλος της “Θεατρικής Ομάδας Πανεπιστημίου Κρήτης” και πρωτεργάτης στη δημιουργία του “Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου” [ΘΕΠΑΚ].
Διασκεύασε θεατρικά τόσο το μεσαιωνικό Χρονικό της Κύπρου του Λεοντίου Μαχαιρά, όσο και τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου τα οποία δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.Επίσης ανέβασε στη σκηνή τη Λυσιστράτη, σε μετάφραση Κώστα Μόντη.
Μεσίστιες σήμερα οι σημαίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Σχετικά
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του Fine Dining και του Casual Dining;
Μια από τις πιο βασικές διαφορές μεταξύ των δύο, είναι η ατμόσφαιρα
Η Κύπρος "πετά" ξανά σε 42 διαφορετικούς προορισμούς
Επανέναρξη πτήσεων και πλήρης αεροπορική συνδεσιμότητα, ανακοίνωσε η Hermes Airports
Ο Σάκης Τανιμανίδης και το «DRAGONS’ DEN IV» έρχονται στο ΣΙΓΜΑ
Η πολυαναμενόμενη εκπομπή που ψυχαγωγεί και προάγει τη δημιουργικότητα και το επιχειρείν.
Η νέα πρόταση διαμονής που φέρνει αέρα σύγχρονης πολυτέλειας με θέα τη θάλασσα
Σύγχρονα καταλύματα που επαναπροσδιορίζουν την έννοια της απόδρασης, συνδυάζοντας design, ιδιωτικότητα και θέα στη θάλασσα
Cyta: 5 Συνεχόμενα Χρόνια το Ταχύτερο Δίκτυο Κινητής στην Κύπρο - 5 Βραβεία Ookla
Σε ποιους τομείς διακρίθηκε
Συνολικά 38 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα Δευτέρα από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας
Ποιοι προορισμοί επηρεάζονται
Επανέρχεται η σκόνη με τη συνοδεία ισχυρών ανέμων – Πέφτει η θερμοκρασία
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Ντύθηκε ξανά στα λευκά το Τρόοδος - Πιθανή νέα χιονόπτωση και σήμερα (εικόνα)
Χειμωνιάτικο το σκηνικό ξανά στα ορεινά
Κι όμως, τις πινακίδες αυτές θα τις δεις σε πολυσύχναστη λεωφόρο της Κύπρου
Τοποθέτηση φωτεινής πινακίδας ένδειξης ταχύτητας στη Λεωφόρο Νησί από τον Δήμο Αγίας Νάπας
Η Wizz Air UK λαμβάνει ιστορική έγκριση για πτήσεις Ηνωμένο Βασίλειο–ΗΠΑ
Οι αιτήσεις για ναυλωμένες πτήσεις το καλοκαίρι έχουν ήδη ανοίξει.
Σκόπελος: Το νησί της Ευρώπης που διατηρεί ακόμη την ταυτότητα του
Η Σκόπελος ξεχωρίζει για τα λευκά, παραδοσιακά σπίτια με τις κεραμοσκεπές, τα στενά καλντερίμια και τις ανθισμένες αυλές