Δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει την εικαστική έκθεση με θέμα «Ύλη-Χώρος-Χρόνος» και «Θάλαμος Θαυμάτων», των Νίκου Κουρούσιη και Λίας Λαπίθη, που διοργανώνεται στο Κυπριακό Μουσείο από τις 6 Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2022. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, στις 19:00.
Η σύγχρονη τέχνη βιώνεται σε διάλογο με διαφορετικά χρονολογικά και πολιτιστικά δεδομένα, με το Μουσείο ως χώρο της ιστορίας και της ταυτότητας του τόπου, να γίνεται η αφετηρία για σύγχρονη δημιουργία. Τα έργα είναι εμπνευσμένα από τον ίδιο τον Μουσειακό χώρο και από τα εκθέματά του και έχουν μία εν δυνάμει διαλεκτική σχέση του παρελθόντος με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Άλλωστε η συνύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων με τα έργα της σύγχρονης τέχνης δημιουργούν έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν και διαμορφώνουν συνειρμικά μια ποικιλία σχέσεων ανάμεσα στον θεατή, στο εύρημα και στο σύγχρονο έργο που έχει μεν ως αφετηρία το ιστορικό τεκμήριο, λειτουργεί ωστόσο, ως προϊόν της εποχής του και έτσι επιτυγχάνεται η γνωριμία του ευρύτερου κοινού και με τους σύγχρονους δημιουργούς.
Ο Νίκος Κουρούσιης και η Λία Λαπίθη συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 2009 στην έκθεση «TERRA NATAL», η οποία παρουσιάστηκε στην Νέα Υόρκη. Το 2010 η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και στη συνέχεια στην Πύλη Αμμοχώστου για τα «50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας». Παράλληλα το 2010 εγκαινιάστηκε νέα τους έκθεση με τίτλο «Συμπόσιο» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Ο εικαστικός διάλογος συνέχισε το 2011 με την έκθεση «Μεσόγειος» στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, το 2012 με τις εκθέσεις «Διασπορά - Θα σε ακολουθήσω μέχρι την άκρη του κόσμου» στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο και «Αφιέρωμα στον Πυθαγόρα – Τελευταία Αυλαία» στα εγκαίνια του νέου θεάτρου του ΘΟΚ και το 2014 με την έκθεση «Διάλογος Ηράκλειτου – Παρμενίδη», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας.
Στην συνέχεια το 2017 το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, διοργάνωσε την έκθεσή τους «Συμπόσιο 1363 – Ανάθημα 1356» που παρουσιάστηκε στο Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου. Αυτή η συνεργασία δημιούργησε το πρώτο ερέθισμα για την παρούσα έκθεση ενώ η ιδέα συγκεκριμενοποιήθηκε το 2018 μετά την έκθεση «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με τα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου και παρουσιάστηκε στους χώρους των εν λόγω Μουσείων.
Η έκθεση στο Κυπριακό Μουσείο θα έχει διάρκεια τρεις μήνες, μέχρι και την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 08:00 - 18:00, Σάββατο 09:00 - 17:00, Κυριακή 10:00 - 13:00, Δευτέρα κλειστό και κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα μέχρι τις 20:00.

-
Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας
06 Οκτωβρίου - 05 Ιανουαρίου 2022
Σχετικά
«Agia Napa Biennale 2026»: Η καρδιά της παγκόσμιας εικαστικής δημιουργίας χτυπά στην Αγία Νάπα
Η διεθνής εικαστική έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο και στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Thalassa»
«Symphony»: Η Έλενα Παπαριστοτέλους παρουσιάζει τη νέα της έκθεση στο NYX Hotel Limassol
Μέρος των εσόδων να διατίθεται στον Σύνδεσμο ΔΕΠΥ Κύπρου
Harmoni: Νέα ατομική έκθεση της Chiaki Kamikawa στο Χάνι του Ιμπραήμ
Η έκθεση συνδέει την Ιαπωνική λαογραφία, την Ελληνική Μυθολογία και τον Κυπριακό Πολιτισμό στο Χάνι του Ιμπραήμ
Ο Σπύρος Αγαθού επιστρέφει στη Λάρνακα με μια έκθεση για όσα νιώθουμε αλλά δεν ονομάζουμε
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την «unnamed», σε επιμέλεια της Χρυσήλιας Φιλιαστίδη.
Στον Τοίχο στα Λύμπια
Ο Twenty Three δημιουργεί τη νέα τοιχογραφία στο Πολιτιστικό Κέντρο Λυμπιών
8 συναρπαστικές εκθέσεις που εγκαινιάζονται αυτό το φθινόπωρο στο Λονδίνο
Η πολιτιστική σκηνή της βρετανικής πρωτεύουσας ανανεώνεται με δρώμενα πρωτότυπης θεματικής που αξίζει να βάλουμε στην ατζέντα μας
«A Planet in Common»: Ο Γιάννος Οικονόμου βάζει τα ζώα στο επίκεντρο της νέας του έκθεσης
Από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου, το Diatopos Art Centre στη Λευκωσία παρουσιάζει μια έκθεση για τη σχέση ανθρώπου και φύσης, σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα.
«Objects in the mirror may be closer than they appear»: Ένα νέο project έρχεται στην Παλιά Λευκωσία
Έρχεται και ανατρέπει τον τρόπο που συναντάμε την τέχνη
Ψίθυροι Κληρονομιάς - Η Τέχνη του John Corbidge
Στο πλαίσιο του Limassol Art Walks 2026, η γκαλερί μορφή παρουσιάζει αναδρομική έκθεση έργων του John Corbidge
Ο Μαρίνος Καρτίκκης παρουσιάζει νέα έκθεση ζωγραφικής στην Αποκάλυψη
Η έκθεση αυτή με τίτλο “Εναλλακτική Πραγματικότητα”, αποτελεί και την έναρξη της νέας σεζόν στην γκαλερί Αποκάλυψη.
«Το μέλλον του παρελθόντος»: Εκθεση του Ανδρέας Καλλή στην Art Seen
Η νέα ατομική έκθεση του Κύπριου εικαστικού, σε επιμέλεια Μαρίας Στάθη, διερευνά τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ελπίδα μέσα από γλυπτά, κινητικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική και χαρακτικά
Ο Κήπος του Άλνουικ του Δημήτρη Νεοκλέους στην Isnotgallery
Μία δουλειά που ισορροπεί ανάμεσα στην εσωστρέφεια του σχεδίου και την εξωστρέφεια του χρώματος