Δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2021
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανάδειξη της πρώτης γενιάς Κυπρίων ζωγράφων, η Λεβέντειος Πινακοθήκη παρουσιάζει μια έκθεση αφιερωμένη στον Βίκτωρα Ιωαννίδη (1903-1984), τον υπαιθριστή Κύπριο ζωγράφο.
Η έκθεση με τίτλο Βίκτωρ Ιωαννίδης: θαλασσινοί αναστοχασμοί επικεντρώνεται σε ένα σημαντικό κύκλο της δουλειάς του με θέμα τη θάλασσα. Τα περισσότερα από τα έργα της θεματικής αυτής φιλοτεχνήθηκαν από το 1969 έως το 1982 και έχουν όλα σχεδόν ως θέμα τους σκηνές από το παλιό λιμάνι της Λεμεσού και το καρνάγιο.
Ο Βίκτωρας Ιωαννίδης σπούδασε στο Σχολείο των Τεχνών της Αθήνας (πρόδρομη μορφή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών) με καθηγητές τους Γεώργιο Ιακωβίδη, Νίκο Λύτρα και Σπυρίδωνα Βικάτο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως σκιτσογράφος σε εφημερίδες και ως εικονογράφος στη Μεγάλη Ελληνική́ Εγκυκλοπαίδεια. Το 1931 επέστρεψε μόνιμα στη Λεμεσό. Μαζί με τον Γεώργιο Φασουλιώτη ίδρυσε το Ατελιέ́ (1936-1942), το πρώτο εργαστήριο διακοσμήσεων και διαφημίσεων στην Κύπρο. Τις χρονιές 1936 και 1937 συνεργάστηκε με τη σατιρική εφημερίδα ‘Το Γέλιο’ ως αρχισυντάκτης-σκιτσογράφος. Εργάστηκε επίσης ως καθηγητής τέχνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1931-1933, 1942-1965).
Από́ το 1951 μέχρι το 1981 παρουσίασε το έργο του σε 21 ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό́. Το 1963 εκπροσώπησε την Κύπρο στην Μπιενάλε Αλεξάνδρειας. Το 1984 τιμήθηκε για την καλλιτεχνική́ προσφορά́ του με το χρυσό́ μετάλλιο της πόλης της Λεμεσού́.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη απευθύνει τις ευχαριστίες της στο Ίδρυμα Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη, ιδιαίτερα στον Στέλιο Β. Ιωαννίδη, γιο του αείμνηστου Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη, για τη συνεργασία τους στη διεκπεραίωση της έκθεσης. Εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες της στον Μίμη Σοφοκλέους και στον Δημήτρη Θεοδότου, αντίστοιχα Διευθυντή και Λειτουργό στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Κέντρο Μελετών Λεμεσού, για την παραχώρηση υλικού. Θερμά ευχαριστεί για τον δανεισμό έργων τους: Άντρη Αναστασιάδη, Γιώργο και May Γαλαταριώτη, Αρτεμάκη Ζαχαρίου, Ισαβέλλα Ηλιάδη, Aλόη Κολακίδου, Πλάτωνα Λανίτη, Μάριο Ε. Λανίτη, Αντώνη και Νινώ Μιχαηλίδη, Ιωσήφ Παγιάτα, Ηρακλή Σκυριανίδη, Γαβριέλλα Πούρου Χαραλαμπίδη, Άννα Χατζηαντωνά, Lanitis E.C. Holdings Ltd και άλλους ιδιώτες συλλέκτες.
Επιμελήτριες έκθεσης: Δρ. Ελένη Νικήτα, Επιμελήτρια της Κυπριακής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης & Κατερίνα Στεφανίδου, Επιμελήτρια του Coco_Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης
Γενικός συντονισμός έκθεσης: Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης
Διάρκεια έκθεσης: 13 Οκτωβρίου – 5 Δεκεμβρίου 2021.
-
Λεβέντειος Πινακοθήκη
13 Οκτωβρίου - 05 Δεκεμβρίου 2021
Σχετικά
Μάτια να βλέπουν και χέρια να αγγίζουν: Αναδρομική έκθεση για τη Νίνα Ιακώβου στη Λάρνακα
Η σχέση της με την κυπριακή γη και τα υλικά της, τον πηλό, την πέτρα, τα ίχνη της χειρονομίας, διατρέχει ολόκληρο το έργο της
Η Isnotgallery contemporary παρουσιάζει την ομαδική έκθεση-θεσμό της!
Contemporary Art Under Pressure: Έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών, με ανώτατη τιμή πώλησης τα €500
Μεσόγειος: Έκθεση χαρακτικής με έργα της συλλογής Αντρέα Νίκολας
Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία φιλοξενεί έργα διαφόρων τεχνικών και μεθόδων μέσα από τα οποία προβάλλονται πόλεις της Μεσογείου και ιστορικά γεγονότα.
INTERIOR: Τα νέα γλυπτικά έργα του Φάνου Κυριάκου επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία του χώρου
Μια εξερεύνηση της αντίληψης μέσα από μορφές, υφές και ισορροπίες
Rouan Gallery: Παρουσιάζει ομαδική έκθεση επτά σύγχρονων καλλιτεχνών
Η έκθεση φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό μια πολυδιάστατη εμπειρία, όπου η ζωγραφική, η υφή, το χρώμα και η προσωπική αφήγηση κάθε καλλιτέχνη συνυφαίνονται σε έναν ενιαίο, αλλά πολυφωνικό διάλογο
Παρουσιάζεται στο Παραλίμνι η έκθεση φωτογραφίας "Υφές Παραλιμνίτικες"
Το έργο Υφές Παραλιμνίτικες αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια συλλογής και καταγραφής ενδυμάτων που διασώζονται στο Παραλίμνι
«Between Imagination and Hope»: Το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει την τέταρτη έκδοση του KunstRaumGoethe
Στο πλαίσιο της έκθεσης υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα εργαστηρίων, ξεναγήσεων και προβολών
The Objects are Watching: H νέα ατομική έκθεση της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Κλερ Μπερνέτ
Η πρακτική της εστιάζει σε ζητήματα μετακίνησης, υλικότητας και πολιτισμικής ανταλλαγής
«Οι Μύθοι της Κύπρου» ταξιδεύουν στο όμορφο Φοινί
Το όλο χάπενινγκ φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Φοινιού όπου για τις ανάγκες της έκθεσης μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο, διαδραστικό εκθεσιακό χώρο.
Νοσταλγία: H νέα έκθεση κεραμικής της Σήλιας Ποτούδη ΜακΦέρσον
Μια ενότητα έργων που αντλεί από τη γη, την ιστορία και τις αρχέγονες μορφές της κεραμικής
Μέριλιν Μονρόε: Δύο νέες εκθέσεις γιορτάζουν την καλλιτέχνιδα πίσω από τον «μύθο»
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής ηθοποιού, το BFI και η National Portrait Gallery καλούν το κοινό να επαναξιολογήσει την Μονρόε ως τη «δημιουργό της δικής της εικόνας».
EGGspression 26: Η δύναμη της απλότητας σε 36 εκφράσεις
Όταν η απλότητα γίνεται έμπνευση, ακόμη και ένα απλό σχήμα, μπορεί να αφηγηθεί 36 διαφορετικές ιστορίες