Shopping , News

Χρήσιμες οδηγίες πριν πάμε να ψωνίσουμε ρούχα

Τι θα πρέπει να προσέχουμε και τι να έχουμε μαζί μας.

Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαΐου 2020

Τα μαγαζιά έχουν πλέον ανοίξει, εκτός από τα εμπορικά κέντρα που στη χώρα μας παραμένουν κλειστά. Τα καταστήματα λοιπόν που λειτουργούν έχουν λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις – μάσκες, γάντια, αντισηπτικά-, παρόλα αυτά ο φόβος και η ανησυχία για τον κορωνοϊό υπάρχουν.

Μπορούμε να δοκιμάσουμε τα ρούχα πριν τα αγοράσουμε; Τα ρούχα έχουν καθαρισθεί και απολυμανθεί; Τα ερωτήματα αυτά και πολλά άλλα αναδύονται συνεχώς καθώς τα μέτρα μειώνονται και εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε ξαφνικά σε αυτή τη νέα κανονικότητα.

Η HuffPost AUS προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε μερικά από αυτά τα ερωτήματα.

Μπορούμε να δοκιμάσουμε τα ρούχα;
Σύμφωνα με τη καθηγήτρια, Μαρία-Λουίζα ΜακΛάους, ειδική στον έλεγχο των λοιμώξεων του Πανεπιστημίου της νέας Νότιας Ουαλίας, ο φόβος να κυκλοφορεί ο ιός στα καταστήματα και στα ρούχα είναι ελάχιστος.

Δηλώνει ότι: «Ο SARS-CoV-2 που προκαλεί τον COVID-19 μπορεί να επιβιώσει στο εργαστήριο σε άριστες συνθήκες πάνω σε σκληρές επιφάνειες. Αυτές οι συνθήκες είναι απίθανο να υπάρχουν στα καταστήματα».

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να βάζουμε αντισηπτικό, ειδικά όταν δοκιμάζουμε γυαλιά ή φουλάρια που έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόσωπο.

«Για να είμαστε απολύτως σίγουροι, θα ήταν καλό να ρωτήσουμε τη πωλήτρια ή τον πωλητή αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαντηλάκια για να καθαρίσουμε τα γυαλιά. Τα περισσότερα μαντηλάκια εμπεριέχουν αντισηπτικό και αλκοόλ πάνω από 65%, το οποίο δεν θα χαλάσει τα γυαλιά αλλά θα εξουδετερώσει τον ιό», εξηγεί η ΜακΛάους.

Οι πωλητές, από τη μεριά τους, θα πρέπει να ζητούν από τους πελάτες να βάλουν αντισηπτικό πριν δοκιμάσουν κάτι και να κρατούν κάθε αντικείμενο μακριά από το πρόσωπο τους. Στα δοκιμαστήρια θα πρέπει να διατηρείται η απόσταση μεταξύ των πελατών. Αν κάποιος πελάτης παρουσιάζει συμπτώματα κρυολογήματος, ο πωλητής ή πωλήτρια θα πρέπει να του ζητήσει να μην δοκιμάσει τα ρούχα και να μην μπει στο δοκιμαστήριο.

Όταν αγοράσουμε ρούχα δεν χρειάζεται να φοβόμαστε για κάτι. Δεν διατρέχουμε κάποιο κίνδυνο να κολλήσουμε τον ιό. Για περισσότερη ασφάλεια μπορούμε να αφήσουμε τα ρούχα για λίγη ώρα στον ήλιο πριν τα φορέσουμε.

Πώς απολυμαίνονται τα ρούχα;
Η ΜακΛάους αναφέρει ότι τα ενοικιαζόμενα ρούχα όπως φορέματα ή κουστούμια θα πρέπει καθαριστούν πριν τα επιστρέψουμε. Για τα υπόλοιπα μαγαζιά και προϊόντα δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας ή απαίτηση για την επιστροφή τους.

Όπως παρατηρείται και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο που σταδιακά μειώνουν τα μέτρα όπως η Αυστραλία, πολλά μαγαζιά προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Πολλά μαγαζιά μειώνουν τον αριθμό ρούχων που μπορούμε να δοκιμάσουμε και χρησιμοποιούν ειδικό αντισηπτικό σπρέι για να τα καθαρίζουν.

Στα δοκιμαστήρια θα πρέπει να πραγματοποιούνται συνεχώς απολυμάνσεις ενώ το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και στα ρούχα, με έναν ειδικό ατμό, σε συνδυασμό με κατάλληλο υγρό. Κάθε ρούχο θα πρέπει να καθαρίζεται κατά την επιστροφή του χρησιμοποιώντας αυστηρές διαδικασίες υγιεινής. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται μηχάνημα που να περιέχει απορρυπαντικό και διαλύτες που να απολυμαίνουν στους 40 βαθμούς Κελσίου τα ρούχα, ενώ να ακολουθεί μια επιπλέον διαδικασία στεγνώματος σε θερμοκρασία πάνω από 75 βαθμούς Κελσίου. Τα ρούχα ή τα παπούτσια που δεν πωλούνται ή επιστρέφονται είτε μπαίνουν σε «καραντίνα» (δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται για κάποιες μέρες), είτε απολυμαίνονται κατευθείαν.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι μας κατά την είσοδο και την έξοδο από το κατάστημα να καθαρίζουμε τα χέρια μας και να φοράμε συνεχώς μάσκα και γάντια.

ΠΗΓΗ: HuffPost AUS

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close