Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου 2021
Όταν η τέχνη δημιουργεί κάνει θαύματα και μεγαλουργεί. Αυτό διαφάνηκε στα εγκαίνια της έκθεσης τέχνης της εικαστικού Έλενας Τσιγαρίδου με τίτλο “Dive” που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, σε ξενοδοχείο στην Πάφο, και που σύμφωνα με τα λόγια της συγγραφέως, Σάντης Αντωνίου, αποτελεί φόρο τιμής στα μακροβούτια της ζωής. Ξεκίνησε ως εσωτερική ανάγκη για παιχνίδι και διασκέδαση ενώ τελικά οι «βουτιές» μετουσιώθηκαν σε μια επαναστατική πράξη απέναντι στους περιορισμούς των καιρών, συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η εικαστικός Έλενα Τσιγαρίδου ανέφερε πως ασχολείται με τη ζωγραφική από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Σύμφωνα με την καλλιτέχνη, η σειρά είναι βιογραφική και άμεσα συνδεδεμένη με τη γυναικεία ταυτότητα. Δηλώνει την επιθυμία της για αμφίδρομη επικοινωνία και έκφραση συναισθημάτων.

Η εικαστικός Έλενα Τσιγαρίδου είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρώμης (Academia di Belle Arti) και εργάζεται,όπως είπε, ως καθηγήτρια Τέχνης και Σχεδιασμού στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας (American Academy Private School). Χαρακτηριστικό των έργων της είναι η λεπτομερής μελέτη και παρακολούθηση του αντικειμένου, με απώτερο στόχο τη διέγερση των αισθήσεων, των αναμνήσεων και της αναζήτησης, φιλτραρισμένα μέσα από εμπειρίες και γνωριμίες. Επαγγελματικά άρχισε να ασχολείται από το 2005 και έκτοτε έκανε διάφορες εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Έργα της φιλοξενήθηκαν σε πολλές εκθέσεις στην Κύπρο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ντουμπάι ενώ πολλά από αυτά ανήκουν πλέον σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Κύπρο, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα, όπως, μεταξύ άλλων, το Μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε οι φιγούρες στα έργα της είναι ζωγραφισμένες με ακριλικά, μελάνι, γραφίτη και ακουαρέλα οι οποίες είναι ζωγραφισμένες πάνω σε χαρτί και μετά με κάποιο ειδικό τρόπο της μεταφέρει πάνω σε πολυστερίνη για να φτιάξει το σχήμα. Ακολούθως, γύρω τους, όπως είπε, επικρατεί ένα τρισδιάστατο βοτανικό κολάζ με διάφορα στοιχεία από την φύση και του βυθού αλλά και της ξηράς οπότε σημείωσε συνυπάρχει σε ένα σουρεαλιστικό τοπίο.
H εικαστικός ανέφερε επίσης πως τρέφει μια ιδιαίτερη αγάπη για την φύση και τον ανθρώπινο παράγοντα. Όπως εξηγεί, ήθελε με κάποιο τρόπο να παντρέψει τα δύο και τελικά προέκυψε το έργο της. Καθοριστικό ωστόσο ρόλο στα έργα της διαδραματίζει η μούσα της, το μοντέλο με την οποία συζητεί πολύ και έχει πολλές κοινές αναζητήσεις. Πρόσθεσε επίσης πως όταν δουλεύει την τέχνη της βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Δουλεύω είπε, «σε κομμάτια και μετά συναρμολογώ τα έργα».

Στο πλευρό της ο γιος της Κωνσταντίνος που ακολουθεί τα χνάρια της σε ηλικία 13 ετών. Ο Κωνσταντίνος Kωνσταντίνου παρουσίασε κι αυτός ένα έργο, στην έκθεση της μητέρας του που απεικονίζει τον βυθό και από πάνω τη φύση.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 9 Αυγούστου 2021. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στο 26 888700.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΗΦ)

Σχετικά
Καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα χρησιμοποιώντας κρασί αντί για χρώμα
Οινογραφίες Μαραθάσας: Ανοιχτό κάλεσμα σε εικαστικούς καλλιτέχνες από το Simio5 και το Marathasa Wines
Ο Πολ Γεωργίου στο επίκεντρο της Θερινής Δημοπρασίας της Cypria Auctions
Συνολικά, τα έργα που περιλαμβάνονται στη Δημοπρασία αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη
New Forms, New Voices με έργα 11 καλλιτεχνών
Η δυναμική και πολυδιάστατη καλλιτεχνική σκηνή που διαμορφώνει σήμερα το εικαστικό περιβάλλον της Κύπρου
Νέες μορφές και νέες φωνές σε έκθεση στη Λεμεσό
Με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων και υφασμάτων, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του
Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη "Χριστόφορος Σάββα: Απλά – Περίπλοκα – Αόρατα: Ένα άγνωστο αρχείο"
Η έκθεση φωτίζει για πρώτη φορά ένα πολύτιμο και άγνωστο έως σήμερα αρχείο του Χριστόφορου Σάββα
Η Μπιενάλε Λάρνακας 2027 ανακοίνωσε τη θεματική της- Ανοιχτό κάλεσμα προς καλλιτέχνες
Οι καλλιτέχνες θα μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω της ιστοσελίδας της Μπιενάλε Λάρνακας από την 1η Ιουνίου 2026 έως τις 31 Μαρτίου 2027
Καλοκαίρι στην Αποκάλυψη με 21 καλλιτέχνες
Η έκθεση φέρει τον γενικό τίτλο “κωδικός Ανασύνθεση” και καταλαμβάνει δύο χώρους της γκαλερύ, στο ισόγειο και 3ο επίπεδο, όπου φιλοξενείται και το πωλητήριο της γκαλερύ.
Oι φωτογραφίες και τα κείμενα του Ανδρέα Γρηγορά στο Έρμα
Μία έκθεση με τίτλο “Φωτογραφίες Τζιαι Λέξεις ή το Αντίθετο”
Τοπία II/ in vitro: Ατομική έκθεση της Μαρίας Κοφτερού στη Λευκωσία
Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εικαστικής έρευνας που ανέπτυξε η καλλιτέχνις τα τελευταία χρόνια γύρω από την έννοια του τοπίου
Πάμε στο Πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα για την πρώτη εντυπωσιακή έκθεση έργων «The Archive» των φοιτητών του πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Mε αφίσες, τυπογραφικές συνθέσεις, fashion collections, βίντεο, μικρού μήκους ταινίες, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές και websites
Έκθεση «Διάλογος: Νίκη Μαραγκού – Ρόδη Κωνσταντόγλου» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Η πρώτη έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού πραγματοποιήθηκε το 2016
Τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026
Η φετινή διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών και των οικογενειών