Τέχνη

Το καλοκαίρι θα το περάσουμε στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία

Νέο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα εκδηλώσεων

Δημοσιεύτηκε στις 04 Ιουνίου 2021

Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία ανακοινώνει το νέο καλοκαιρινό ωράριο λειτουργίας του και ένα πλούσιο και πολύπλευρο πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων για το 2021.

Στο μουσείο συνεχίζουν να είναι ανοικτές για το κοινό μέχρι τις 14 Αυγούστου δύο σημαντικές εκθέσεις Χαρακτικής: H ετήσια έκθεση με θέμα «Οι Παραδοσιακές Τεχνικές της Χαρακτικής» και η περιοδική έκθεση με θέμα «H Χαρακτική ως Κοινωνικό Σχόλιο».

Στην ετήσια έκθεση εκτίθενται 50 έργα της συλλογής του Μουσείου, από τον 16ον αιώνα μέχρι και σύγχρονα έργα. Επεξηγηματικά κείμενα βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει την πολύμορφη διάσταση της χαρακτικής, χάρη στις πολλές μεθόδους των τριών βασικών παραδοσιακών τεχνικών της.

Ένα πιεστήριο χαρακτικής στο Μουσείο, θα βοηθήσει να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον τρόπο εκτύπωσης έργων χαρακτικής. Χαρακτικές μήτρες, εργαλεία χάραξης και εκτύπωσης, καθώς και βιβλία εικονογραφημένα με χαρακτικά, είναι μερικά από τα εκθέματα σε βιτρίνες που τοποθετήθηκαν στο Μουσείο.

Στην περιοδική έκθεση (εις μνήμη της ιστορικού της τέχνης Νέλλης Κυριαζή) με θέμα «Η χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο» εκτίθενται 27 έργα από τη Συλλογή του αρχείου του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή – Κύπρος και του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή - Ελλάδα. Η έκθεση συσπειρώνει πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, με ανόμοια «εθνικά» βιώματα και διαφορετική κοινωνική «ιστορία». Καταγράφει ανησυχίες, θέσεις και προβληματισμούς, άλλοτε με σαρκασμό και σάτιρα, άλλοτε με περισσότερο έμμεσες προσεγγίσεις.

Καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων 2021
Για πρώτη φορά φέτος, μετά από την ημέρα των εγκαινίων του τον Δεκέμβριο του 2019, το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή εγκαινιάζει το καλοκαιρινό του πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια πλούσια επιλογή δράσεων και εκδηλώσεων.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα για τον Ιούνιο – Ιούλιο 2021 έχει ως εξής:

«Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»
7 - 13 Ιουνίου 2021
Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή φιλοξενεί στην αυλή του Μουσείου το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου». Το Φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Brave New Culture.

Έκθεση Χαρακτικής της Σιμώνης Φιλίππου
17 – 21 Ιουλίου 2021
Το Μουσείο εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκθέσεων / αφιερωμάτων εστιάζοντας σε νέους σύγχρονους χαράκτες. Η σειρά των αφιερωμάτων έχει στόχο να αναδείξει νέες φωνές της χαρακτικής του τόπου μας, αλλά και του διεθνούς χώρου. Οι εκθέσεις αυτές θα πραγματοποιούνται στο “ανώι” (πάνω όροφο) του Μουσείου. Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή κάνει αρχή παρουσιάζοντας μια σειρά από λιθογραφίες της Κύπριας Χαράκτριας Σιμώνης Φιλίππου
Η Σιμώνη ερευνά την αντίληψη της λέξης sessile ("΄άμισχος") καθώς και τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και του Φυσικού κόσμου δια μέσου μιας μελέτης αρχαιολογικών τεχνουργημάτων και Φυτικής ζωής. Δημιουργεί οπτικά υβρίδια από ευρήματα και σπορόφυτα, διεγείροντας μ' αυτό τον τρόπο το βοτανικό πνεύμα του θεατή. Η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής προς τη Φύση και εξυμνεί τη σιωπηλή αλλά σταθερή της δύναμη. Παρουσιάζεται μια συλλογή από σχέδια και πρωτότυπες λιθογραφίες ταξιδεύοντας τον θεατή διαμέσου της μεθοδικής διαδικασίας της χαρακτικής.
Tα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 17 Ιουνίου στις 20:00.

Ειδικά προγράμματα ταινιών σε συνεργασία με το Animafest Cyprus
16 Ιουνίου - 21 Ιουλίου 2021

Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή θα φιλοξενήσει στην υπαίθρια αυλή του μια σειρά από προγράμματα ταινιών που επιμελούνται διεθνείς συνεργάτες του Animafest Cyprus. Το ύφος και η τεχνοτροπία των προγραμμάτων αυτών συνδέονται με την τέχνη της χαρακτικής και των εικαστικών τεχνών με ποικίλους τρόπους.
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε στην μικρή αυλή της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια το 2002 και φέτος γιορτάζει 20 χρόνια. Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή είναι συνδιοργανωτής του Animafest Cyprus.

Συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη από τις 16 Ιουνίου μέχρι 21 Ιουλίου θα προβάλλονται τα ακόλουθα προγράμματα:

16 Ιουνίου 2021: Sound and Animation
Επιμελητής: Andrea Martignioni (Ιταλία). Σχεδιαστής ήχου και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation ANIMAFIX στην Bagheria, Ιταλία

23 Ιουνίου 2021: Gerco De Ruijter – Animation and Contemporary Art
Προβολή επιλεγμένων video του καλλιτέχνη με την παρουσία του ιδίου. Ο Gerco De Ruijter θα βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας του Animafest Cyprus με τίτλο Animation και Σύγχρονη Τέχνη
Επιμελητές: Gerben Schermer (Ολλανδία) - Γιώργος Τσαγγάρης (Κύπρος)

30 Ιουνίου 2021: Mount Fuji seen from a walking train
Η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του καναδού σκηνοθέτη Pierre Hebert (Καναδάς 2021)

7 Ιουλίου 2021: Burst like stars: The golden hits of collage
Επιμελητής: Chris Robinson (Καναδάς) Καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ της Οττάβα, Καναδάς

14 Ιουλίου 2021: Προβολή Ντοκιμαντέρ
Επιμελητής Γιάγκος Χατζιηγιάννης (Κύπρος) - Καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

21 Ιουλίου 2021: Women in Animation
Επιμέλεια: ΣΕΖΟΝ Γυναίκες  (Κύπρος)

Artists Talk
1η Ιουλίου
Η Σιμώνη Φιλίππου θα παρουσιάσει τη δουλειά της στο κοινό το οποίο θα έχει την ευκαιρία να τη γνωρίσει αλλά και να συζητήσει μαζί της για την καλλιτεχνική της προσέγγιση στην χαρακτική.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την κάθε εκδήλωση ξεχωριστά θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.
Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη

Το νέο θερινό ωράριο λειτουργίας του Μουσείου είναι:
Τρίτη – Σάββατο 10:00-13:00 και 17:00 – 20:00

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής ενημέρωση εδώ
web: www.printmaking.cy

Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες - Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Σχετικά

Ατζέντα
February 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close