Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου 2021
Με πολύ αυστηρούς περιορισμούς επαναλειτουργούν σήμερα οι χώροι εστίασης.
Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή έδωσαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας 15 Μαρτίου το υγειονομικό πρωτόκολλο με το οποίο καλούνται να λειτουργήσουν από σήμερα οι επιχειρήσεις.
Αρχικά με βάση το πρωτόκολλο επαναλειτουργούν σήμερα:
- εστιατόρια
- ταβέρνες
- καφετέριες
- μπυραρίες
- σνακ-μπαρ και μπαρ
- καφενεία
- χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων,
- χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων κλπ.).
Η λειτουργία των χώρων εστίασης επιτρέπεται μέχρι τις 10.45 το βράδυ.
Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους των χώρων εστίασης.
Ως εξωτερικός χώρος ορίζεται ο κάθε χώρος που δεν είναι εσωτερικός ή κλειστός και διαθέτει επαρκή φυσική οξυγόνωση. Επαρκής φυσική οξυγόνωση υπάρχει σε κάθε χώρο ο οποίος:
- δεν καλύπτεται από στέγη, μόνιμη ή προσωρινή, και
- ο οποίος καλύπτεται από στέγη, έχει μόνιμα ανοικτές τις τρεις (3) πλευρές.
Επιπλέον ορίζονται τα 2 τ.μ. ανά άτομο για εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, νοουμένου ότι η χωροθέτηση των τραπεζιών, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, επιτρέπει τον αριθμό αυτό.
Παράλληλα σύμφωνα με το πρωτόκολλο η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται υποχρεωτικά και αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα (μόνο καθήμενοι). Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι είναι τα 8 άτομα.
Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για τους πελάτες όλες τις ώρες που βρίσκονται στο υποστατικό, όπως και κατά τις μετακινήσεις μέσα στον χώρο, εκτός από τη διάρκεια ενεργού σίτισης.
Απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση από το μπαρ, με εξαίρεση τα καφέ που σύμφωνα με τη λειτουργία τους το κοινό εξυπηρετείται άμεσα από το χώρο παρασκευής των ροφημάτων. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στη γραμμή αναμονής/εξυπηρέτησης στον εσωτερικό χώρο να μην υπερβαίνει τα 10 άτομα.
Τονίζεται ότι απαγορεύεται οποιοδήποτε είδος μουσικής που ξεσηκώνει τους θαμώνες για χορό, όπως επίσης απαγορεύεται ο χορός και απαγορεύεται οι θαμώνες να στέκονται και να λικνίζονται γύρω από το τραπέζι τους.
Για μετάβαση σε υποστατικό εστίασης (μόνο για εξωτερικούς χώρους), αποστέλλεται γραπτό μήνυμα επιλέγοντας τον αριθμό 2.
Σχετικά
Δοκιμάσαμε το νέο μενού του Jamie’s Italian στη Λευκωσία
... και μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως είναι από τις πιο νόστιμες, comfort και δημιουργικές γευστικές εμπειρίες που έχουμε απολαύσει!
Amore: Βρεθήκαμε στο talk of the town του φθινοπώρου
... και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας
Plage Du Soleil: Υποψήφιο για τα Eating Awards 2025
Η απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία στη Λεμεσό
Αυτά είναι τα 6 πιο όμορφα εστιατόρια που υπάρχουν στην Ευρώπη
Από την Γαλλία μέχρι τη Φινλανδία: Ποια είναι τα έξι ομορφότερα εστιατόρια στην Ευρώπη
Φαγητό, κρασιά νέας σοδειάς και κοκτέιλ κουμανδαρίας, σε μία γιορτή στο οινοποιείο
Στο Οινοποιείο Ρεβέκκα στήνουν μία βραδινή γιορτή για το τέλος της σεζόν
Δοκιμάσαμε τον διάσημο ταραμά του Αθηναγόρα Κωστάκου, στο εκλεπτυσμένο Musa της Λεμεσού
Μία εμπειρία που μας θύμισε τι σημαίνει απλή, αληθινή γεύση
Columbia Burgers + More: το νέο αγαπημένο burger spot της Λεμεσού
Ένα ολοκαίνουργιο μπεργκεράδικο που ήρθε να ανεβάσει τον πήχη στη γαστρονομική εμπειρία της πόλης
Ιστορικό καφέ της Ρώμης έκλεισε μετά από 265 χρόνια συνεχούς λειτουργίας
Το τέλος μιας εποχής στη Ρώμη: Το Antico Caffè Greco σφραγίστηκε — η πόλη αλλάζει, η μνήμη χάνεται
"Mυστικοί πελάτες" πήγαν σε 200 κυπριακά εστιατόρια κι αυτά είναι τα συμπεράσματά τους
Mυστική αξιολόγηση κέντρων εστίασης στην Κύπρο
Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στο Tocayo
Ο σεφ Ανδρέας Ανδρέου υποδέχεται μία ξεχωριστή προσωπικότητα του παγκόσμιου χώρου του sommellerie
Κάτι άλλαξε στην παραγωγή της μπίρας ΚΕΟ
H KEO έκανε ένα τεράστιο βήμα αναβάθμισης της παραγωγικής διαδικασίας της μπύρας της