Δημοσιεύτηκε στις 07 Απριλίου 2026
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2026, στο St. Raphael Resort στη Λεμεσό, η επίσημη παρουσίαση της πλατφόρμας FoodConnect, της πρώτης εφαρμογής δωρεάς τροφίμων στην Κύπρο.
Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο για την έναρξη μιας πρωτοβουλίας που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα που περισσεύουν. Το Food Connect δημιουργήθηκε με στόχο να δώσει μια πρακτική και άμεση λύση σε ένα καθημερινό πρόβλημα: τη σπατάλη τροφίμων. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα απόβλητα. Το Food-Connect στοχεύει να γεφυρώσει αυτό το κενό, καθιστώντας πιο εύκολη τη διανομή τροφίμων υποστηρίζοντας τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη και την κυκλική οικονομία.
Αυτό το έργο προσφέρει μια πρακτική, τεχνολογικά υποστηριζόμενη λύση, ενώ ταυτόχρονα προωθεί διαρκείς αλλαγές σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ομάδα του FoodConnect παρουσίασε αναλυτικά το όραμα και τη λειτουργία της εφαρμογής, ενώ πραγματοποιήθηκε και πρακτική επίδειξη της χρήσης της, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους αποδέκτες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο της πρωτοβουλίας, ο οποίος ενισχύεται και από επίσημα στατιστικά στοιχεία, όπως αυτά της Eurostat. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα σπατάλης τροφίμων ανά άτομο ετησίως, με περίπου 294 κιλά τροφίμων να καταλήγουν στα απορρίμματα ανά κάτοικο κάθε χρόνο. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν με σαφήνεια τη σημασία και την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας τέτοιας πλατφόρμας, η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της σπατάλης και στην προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των τροφίμων. Η συμμετοχή του κοινού ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική, με εκπροσώπους επιχειρήσεων, οργανισμών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων να συμβάλλουν σε μια ζωντανή και παραγωγική συζήτηση. Το έντονο ενδιαφέρον και οι ουσιαστικές τοποθετήσεις επιβεβαίωσαν τη σημασία και τη δυναμική του έργου.

Η πλατφόρμα Food Connect είναι ένα έργο Life που συνδέει δωρητές τροφίμων με οργανισμούς και άτομα που έχουν ανάγκη. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ‘Life’ (Αριθμός Έργου: 101148772. Τo FOOD CONNECT συντονίζει το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, σε συνεργασία με τους Μη-Κυβερνητικούς οργανισμούς Φίλοι της Γης Μάλτα, Φίλοι της Γης Κύπρου, την εταιρεία Base Element στην Κύπρο, το Μη-Κυβερνητικό Οργανισμό ZERO στην Πορτογαλία και την εταιρεία INOVA+ Πορτογαλία.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα:
Ιστοσελίδα: https://www.thefoodconnect.eu/
Instagram: https://www.instagram.com/foodconnecteu/
Facebook: https://www.facebook.com/foodconnecteu
Linkedn: https://www.linkedin.com/company/thefoodconnecteu
Σχετικά
Φθινόπωρο στο χωριό: 25 ταβέρνες για εκδρομές που καταλήγουν σε καλό τραπέζι
Μεζέδες, σπιτικά μαγειρευτά και κυριακάτικες σούβλες μάς δίνουν την αφορμή να αφήσουμε την πόλη και να πάρουμε τον δρόμο για την κυπριακή ύπαιθρο.
Ραφαήλ Χαίλλου: "Η Gen Z πίνει διαφορετικά και ο κόσμος του κρασιού καλείται να αλλάξει"
Ο 20χρονος που ανάλαβε τα ηνία του Wine & More μιλά στο Check In Cyprus για τη σχέση της Gen Z με το αλκοόλ, την είσοδό του στην οικογενειακή επιχείρηση στα 17 και τη σκέψη πίσω από ένα προσεγμένο εταιρικό δώρο
Αυτό το ιταλικό εστιατόριο στην Αγία Νάπα μάς δίνει έναν ακόμη λόγο να παραγγείλουμε γλυκό
Μια όμορφη πρωτοβουλία, για ένα πολύ σημαντικό σκοπό
Τα πιο ωραία κλασικά (μαγειρευτά) τα φάγαμε στης Δήμητρας
Το μαγειρείο της Λεμεσού όπου τρώμε σαν στο σπίτι μας
Chica: Η νέα άφιξη βάζει το κοτόπουλο στη σχάρα και σε αφήνει να φτιάξεις το πιάτο σου
Μαρινάδες με μεσογειακές και πικάντικες επιρροές, λαχανικά, σαλάτες και επιλογές για όλη την παρέα
Σε ποια εταιρεία περνά το γνωστό στέκι «Θαλασσάκι» της Λεμεσού;
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το παραλιακό σνακ μπαρ στην Ακτή Ολυμπίων - Η συμφωνία των €796.260 και οι όροι της πενταετούς παραχώρησης.
TasteAtlas: Τα μελομακάρονα 2α στη λίστα με τα καλύτερα μπισκότα στον κόσμο
Ποια άλλα ελληνικά γλυκά ξεχώρισαν
warmth that lasts: το νέο χειμερινό μενού των wagamama ζεσταίνει τις πιο γευστικές στιγμές του χειμώνα
Αυτόν τον χειμώνα, τα wagamama σε προσκαλούν να ανακαλύψεις τη ζεστασιά που διαρκεί πέρα από την τελευταία μπουκιά.
Ο «Beefboy» επιστρέφει στο Beefbar Cyprus για μια ξεχωριστή βραδιά
Ο ιδρυτής του Beefbar, Riccardo Giraudi, επιστρέφει στo AMARA για μια ξεχωριστή βραδιά, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου
Η πίττα της Σάτζιης αλλιώς: Το Katerina Bakery παρουσιάζει δύο νέες γεύσεις που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις
Το Katerina Bakery δίνει ένα απολαυστικό twist στην αγαπημένη πίττα της Σάτζιης με δύο νέες γευστικές προτάσεις που αξίζει να δοκιμάσεις!
Το Vino Cultura γιόρτασε 20 χρόνια ιστορίας, κρασιού και φιλοξενίας
Από μια μικρή κάβα το 2006 σε έναν ξεχωριστό προορισμό για το κρασί και τη γαστρονομία στη Λευκωσία.
KUZUBA: Μια διαφορετική ματιά στη μεσογειακή κουζίνα
Για ακόμη μία χρονιά, το KUZUBA είναι υποψήφιο στα Cyprus Eating Awards, στην κατηγορία Μεσογειακή Κουζίνα