Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

H Θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας και η επιλογή λιμανιού

Ανακοίνωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας

Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2021

Αναφορικά με χθεσινό δημοσίευμα του ΚΥΠΕ, σχετικά με το κοινό Δελτίο Τύπου του Δήμου Λάρνακας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «ο διαγωνισμός ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου που προκηρύχθηκε από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας περιλαμβάνει όρους που εμφανώς ευνοούν την επιλογή του λιμανιού Λεμεσού έναντι της Λάρνακας», το Υφυπουργείο Ναυτιλίας διευκρινίζει τα ακόλουθα:

- Τα έγγραφα του διαγωνισμού δίνουν ρητά την επιλογή στους ενδιαφερόμενους προσφοροδότες να επιλέξουν είτε το λιμάνι της Λεμεσού είτε της Λάρνακας χωρίς να γίνεται καμία απολύτως διάκριση μεταξύ των δύο λιμανιών.

- Στα έγγραφα του διαγωνισμού έχει τεθεί ως ποιοτικό κριτήριο αξιολόγησης των προσφορών η διάρκεια του ταξιδιού, δηλαδή από κυπριακό λιμάνι προς το λιμάνι του Πειραιά και όχι η απόσταση ως λανθασμένα αναφέρεται στο προαναφερόμενο κοινό Δελτίο Τύπου. Η διάρκεια του ταξιδιού αδιαμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό στοιχείο το οποίο θα καθορίσει τη ζήτηση και δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης.

- Κατά την κρίση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, η διάρκεια του ταξιδιού είναι η πλέον σημαντική παράμετρος ώστε να καταστεί ελκυστική η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας για τους επιβάτες εξ ου και ως ποιοτικό κριτήριο αξιολόγησης βαθμολογείται με 55% επί του συνόλου των ποιοτικών κριτηρίων. Επισημαίνεται ότι τα ποιοτικά κριτήρια έχουν βαρύτητα 65% από το σύνολο των κριτηρίων αξιολόγησης. Συνεπώς, το κριτήριο αξιολόγησης για το οποίο γίνεται αναφορά στο Δελτίο Τύπου των τοπικών Αρχών και Φορέων της Λάρνακας «ποσοστό βαρύτητας 55% αποτελεί η απόσταση» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.  Το κριτήριο της διάρκειας του ταξιδιού, και όχι της απόστασης, έχει βαρύτητα 55% επί του 65% που αναλογεί στα ποιοτικά κριτήρια και όχι επί του συνόλου της αξιολόγησης.

- Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω στις συναφείς δηλώσεις και παρουσιάσεις του πάντα διευκρίνιζε και διευκρινίζει το γεγονός ότι στους όρους του διαγωνισμού παρέχεται επιλογή είτε για το λιμάνι της Λεμεσού είτε για το λιμάνι της Λάρνακας ενώ προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας δεν έγινε μέχρι στιγμής δέκτης κανενός παραπόνου από οποιαδήποτε τοπική Αρχή ή φορέα της Λάρνακας.

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών για τη θαλάσσια σύνδεση είναι η Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close