Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2021
Η δεκαμελής ομάδα των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην οποία ανατέθηκε να ερευνήσει την προέλευση του νέου κορωνοϊού, η οποία αναμενόταν να φθάσει στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, θα αρχίσει εντέλει την αποστολή της την Πέμπτη 14η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.
Η αποστολή θεωρείται εξαιρετικά λεπτή για το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να αποσείσει κάθε ευθύνη για την πανδημία που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1,9 εκατ. ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο. Αρχικά προβλεπόταν να ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς δεν είχαν δοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες στα μέλη της. Η Κίνα έκανε λόγο για «παρανοήσεις».
«Έπειτα από συνομιλίες, η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ (…) θα φθάσει στην Κίνα από τη 14η Ιανουαρίου για να κάνει έρευνες. Θα διενεργήσει έρευνες από κοινού με κινέζους επιστήμονες για την προέλευση της COVID-19», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Κίνας.
Το Πεκίνο δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για την επίσκεψη. Πάντως οι ειδικοί αναμένεται να τεθούν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια.
Σε μια μάλλον σπάνια περίπτωση που φάνηκε να επικρίνει την κινεζική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους εξέφρασε τη λύπη του που οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να φθάσουν στη χώρα.
Πράσινο φως ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου
Το πράσινο φως της Κίνας δόθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στην Κίνα εξαιτίας της άτυπης πνευμονίας που προκαλούσε ένας ακόμη τότε μυστηριώδης ιός.
Η κινεζική κυβέρνηση έκτοτε έχει πρακτικά εξαλείψει την πανδημία στο έδαφός της.
Οι κινεζικές αρχές δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράζουν την αμφιβολία τους για την προέλευση του ιού, μολονότι αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της Ουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα.
Το Πεκίνο όμως δεν μπόρεσε να εμποδίσει τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταγγέλλει συχνά πως άφησε να εξαπλωθεί «ο κινέζικος ιός» στον πλανήτη — υπονοώντας ότι ξέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019.
Ένδειξη της νευρικότητας στην Κίνα: δικαστήριο καταδίκασε στα τέλη Δεκεμβρίου να εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση την Τζανγκ Ζαν, μη επαγγελματία δημοσιογράφο που είχε καλύψει τη χαοτική κατάσταση και την καραντίνα στην Ουχάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά
Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου σε ηλικία 103 ετών
Ήταν συγγραφέας και η δεύτερη σύζυγος του τέως πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου, σε ηλικία 103 ετών
Αυτά είναι τα 9 αυθεντικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου, που θα λειτουργήσουν φέτος
Η περίοδος λειτουργίας των Χριστουγεννιάτικων Χωριών είναι από τις 21 Νοεμβρίου 2026 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2027
«Πράσινο φως» για το νέο glamping στην Πάφο
Το glamping έρχεται να προσθέσει μια διαφορετική επιλογή διαμονής στην περιοχή του Ακάμα, με έμφαση στη φύση και την εμπειρία
Ισχυρές καταιγίδες, άνεμοι και... χαλάζι - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Ανακοινώθηκαν τα 50 καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου – Ποιο αθηναϊκό ξεχώρισε στη λίστα
Η Μπανγκόκ, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν από τέσσερα ξενοδοχεία στη λίστα. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Four Seasons Astir Palace Athens, στη θέση 27
Έντονη καιρική μεταβολή απόψε - Ποιες περιοχές θα πληγούν έντονα (video)
Κίτρινη προειδοποίηση 20 ωρών – Έρχονται καταιγίδες και άνεμοι 8 μποφόρ
Νωρίτερα φέτος η αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω
Πλησιάζει η αλλαγή της ώρας που θα σημάνει την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Ποια Κυριακή θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω
Μια ελληνική γειτονιά στις πιο κουλ του κόσμου για το 2026
Τις πιο κουλ γειτονιές του κόσμου για το 2026 ανακοίνωσε το Time Out. Ποια ελληνική γειτονιά κατέκτησε την 3η θέση
Η πόλη που μυρίζει Χριστούγεννα από τον Σεπτέμβριο
Στην Εστέπα της Ισπανίας 18 εργαστήρια ετοιμάζουν περίπου 20.000 τόνους γλυκισμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο και αποφέρουν έσοδα 80 εκατ. ευρώ
Άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Βαρομετρικό χαμηλό «χτυπάει» αύριο την Κύπρο – Έρχονται τα πρωτοβρόχια
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
«Back to Travel» της Cyprus Airways – Πτήσεις με επιστροφή από €80 (μόνο για 2 μέρες)
Στην προσφορά περιλαμβάνονται και οι νέες, όλο τον χρόνο, συνδέσεις της Cyprus Airways με Ρώμη, από τις 11 Δεκεμβρίου, και Μόναχο, από τις 17 Δεκεμβρίου.