Δημοσιεύτηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2020
Αν και το 2020, δεν ήταν και ό, τι καλύτερο σε σχέση με την ψυχολογία μας, εξαιτίας του κορωνοϊού, εντούτοις είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στην όμορφη Κύπρο μας, χαλαρώνοντας και κάνοντας εκείνο το «κάτι διαφορετικό».
Για το νέο χρόνο σας έχουμε τις καλύτερες προτάσεις για εκδρομές με παρέα ή χωρίς σε προορισμούς που πραγματικά αξίζει να επισκεφτείτε. Οι λόγοι επίσκεψης, φυσικά και είναι πολλοί. Εμείς όμως κρατάμε τα πιο σημαντικά: ηρεμία, ξεκούραση, όμορφα τοπία, απόλυτο πράσινο και ιστορία.
Τεμβριά της Επαρχίας Λευκωσίας
Η Τεμβριά είναι ένα από τα 13 χωριά της κοιλάδας της Σολέας. «Χωμένη» στο πράσινο, δίπλα από γνωστά χωριά όπως η Κακοπετριά και η Ευρύχου, μπορεί να σου προσφέρει όση ηρεμία χρειάζεται. Κάποιος θα έλεγε ότι είναι ένα «μυστήριο» χωριό, καθώς η διαμόρφωση των σπιτιών και τα αξιοθέατά του, δημιουργούν ένα κλίμα εξερεύνησης και μυστηρίου.
Οι βρύσες του χωριού, με τις τρεις να ξεχωρίζουν «Βρύση του Δράκου», η «Γερόβρυση» και ο «Καπέσης», σε παίρνουν σε άλλη διάσταση. Στην μια, μάλιστα, θα βρεις δύο ομοιώματα ενός μικρού και ενός μεγάλου δράκου που σίγουρα θα σου τραβήξουν το ενδιαφέρον για ακόμα ένα «κλικ».
Την πηγή «Καπέσης», τη βρίσκεις «χωμένη» στους παραποταμούς με τον ποταμό «Κλάριο». Βρίσκεται στην Κάτω Γειτονιά και εκεί υπάρχει άφθονο πράσινο, διάφορα δέντρα, μονοπάτια και μία γέφυρα με σκαλοπάτια.
Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει η Τεμβρία είναι ότι χωρίζεται σε τρεις γετονιές, με το μέσο υψόμετρο του χωριού να ξεκινά από τα 500 μέτρα μέχρι τα 900 μέτρα. Γι’ αυτό και πιθανόν ν’ ακούσεις για την Κάτω Γειτονιά, για την Μέσα Γειτονιά και για την Πάνω Γειτονιά.
Στην Κάτω Γειτονιά, στην έξοδο της Κοινότητας, στο δρόμο προς Κοράκου- Ευρύχου θα συναντήσεις τον παλαιό ναό του Τιμίου Σταυρού με ξύλινη στέγη. Στη Μέσα Γειτονιά υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κτίσματος του 1872.
Φωτογραφία από: The Dreamer's Click
Μουτουλλάς της Επαρχίας Λευκωσίας
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το χωριού του έρωτα και της αγάπης και ως το χωριό που μπορεί κανείς να δημιουργήσει και να γεμίσει ενέργεια. Oι 120 περίπου μόνιμοι κάτοικοί του το κάνουν ακόμα πιο ζωντανό με τη φιλοξενία τους και την καλή κουβέντα, πάντα στο στόμα.
Πρόκειται για μια κοινότητα την οποία διασχίζουν δύο ποτάμια, ο «Κατούρης» και ο «Σέτραχος», «χωμένη» στην κοιλάδα της Μαραθάσας. Αν είσαι από τους τύπους που λατρεύουν την εξερεύνηση, σίγουρα θα σε εντυπωσιάσουν!
Μπορείς να επισκεφτείς το μονοπάτι της φύσης του Μουτουλλά. Είναι ένα ολοπράσινο, κυκλικό μονοπάτι, έκτασης περίπου ενάμιση χιλιομέτρου και περιλαμβάνει δύο σημεία ενδιαφέροντος: τα «Λουτρά της Ρήγαινας» και το «Χλιο». Όταν φτάσεις εκεί, οι κάτοικοι σίγουρα θα σου πουν ότι εκεί πήγαιναν οι νοικοκυρές και έπλεναν τα ρούχα τους στο «Μαειρισσίν», μέχρι και το 1960. Αναζήτησε και την γέφυρα των ερωτευμένων και «κλειδώστε» την αγάπη σας.
Αν είσαι από τους λάτρης των ποιημάτων και αν έστω και λίγο είσαι ρομαντικός τύπος, ο Μουτουλλάς θα σε κάνει να «ταξιδέψεις». Πρόκειται για το αγαπημένο χωριό του μεγάλου ποιητή Κώστα Μόντη καθώς έγραψε πεζά κείμενα, αλλά και ποιήματα, εμπνευσμένος από το καταπράσινο τοπίο του Μουτουλλά, τα τρεχούμενα νερά και τα περιβόλια.
Αύγουστος 1936: «Και προχωρείς αναπνέοντας την πράσινη ψυχή της φύσης, την αγνή, προχωρείς όσο που να φτάσεις στο ‘’Μαειρισσίν’’».
Αξίζει επίσης να επισκεφτείς την εκκλησία της Παναγίας του Μουτουλλά η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της Ουνέσκο.
Σχετικά
Ένα σπάνιο ουράνιο υπερθέαμα θα καθηλώσει τον κόσμο στις 12 Αυγούστου
Mια ολική έκλειψη ηλίου θα δημιουργήσει ένα ουράνιο θέαμα στον ουρανό για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δύο χρόνια, στις 12 Αυγούστου.
Στον Πρωταρά οι βάρκες μεταμορφώθηκαν σε βιβλιοθήκες κι έπιασαν θέση στις παραλίες
Oι βάρκες-όνειρο στον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, έβαλαν πλώρη για τη γνώση.
Ο Πρωταράς φέτος έχει 18 βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες
Πρώτη θέση παγκύπρια για τον Δήμο Παραλιμνίου - Δερύνειας στις Γαλάζιες Σημαίες 2026
Την πρώτη ανατολή της Ευρώπης θα την δεις στη χερσόνησο της «Ξησταριάς»
Αυτό θα είναι το απόλυτο μέρος για φωτογραφίες το φετινό καλοκαίρι
Καλοκαίρι γεμάτο προστασία και ξεγνοιασιά για όλη την οικογένεια με τη σειρά αντηλιακών Cien Sun
Κορυφαία ποιότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια κάτω από τον ήλιο των προϊόντων Cien Sun που είναι διαθέσιμα στα καταστήματα της Lidl Κύπρου, με τιμές που ξεκινούν από μόλις 2,19€
Επίσημη τελετή εγκαινίων του Limassol Greens
Θέτοντας ένα νέο ορόσημο για τον τουρισμό, το lifestyle και το επενδυτικό τοπίο της Κύπρου
Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2026: Αρχίζει η ψηφοφορία - Μάθε τις υποψήφιες
Η ψηφοφορία ξεκινά στις 5 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 19 Ιουλίου 2026
Όλα όσα έρχονται στο Netflix τον Ιούνιο: Από το Sweet Magnolias μέχρι το Outlast
Κάθε μήνας στο Netflix φέρνει νέες ιστορίες, δυνατές συγκινήσεις και απρόσμενες ανατροπές, κι ο Ιούνιος δεν αποτελεί εξαίρεση
Διαγωνισμός: Ζήσε το απόλυτο adults-only island escape στην Πάφο
Λάβε μέρος στο διαγωνισμό και κέρδισε μία πολυτελή διαμονή για δύο στο Cali Resort and Spa - Design for Adults by Louis Hotels
Οι τελετές έναρξης του Μουντιάλ στο Σίγμα
Μεξικό, Καναδάς και ΗΠΑ καλωσορίζουν τον πλανήτη στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός