Δημοσιεύτηκε στις 08 Δεκεμβρίου 2020
«Ξέρω πως οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι… Ιδίως αυτοί που αγαπάς»
Η παράσταση Πράγματα δικά μου, αληθινά του Άντριου Μπόβελ, η μεγάλη περσινή επιτυχία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, που κατέβηκε πρόωρα λόγω της πανδημίας, επέστρεψε για έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί και στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.
Το έργο του Άντριου Μπόβελ μίλησε στην καρδιά των θεατών με τον τρόπο που ξέρει να μιλά ένα πραγματικά σημαντικό έργο, με αμεσότητα, ένταση και ευαισθησία, αλλά και με τον απαραίτητο ποιητικό, λυρικό τόνο. Η οικογένεια Πράις, μια οικογένεια της μακρινής Αυστραλίας, έγινε μια οικουμενική οικογένεια. Κάθε θεατής βρήκε στους χαρακτήρες και τις καταστάσεις στοιχεία οικεία και σημεία ταύτισης. Ίσως γι’ αυτό πολλοί είδαν την παράσταση περισσότερες από μία φορές – κάποια ερωτήματα έχουμε την ανάγκη να τα ξανακούσουμε για να κατανοήσουμε το βάθος και τη σημασία τους.
Τι είναι αυτό που μας σπρώχνει μακριά από την ασφάλεια της οικογενειακής φωλιάς και που, σε κάποια φάση της ζωής μας, μας κάνει να επιστρέφουμε τακτικά εκεί; Πόσο καλά γνωρίζουν οι γονείς τα παιδιά τους και τα παιδιά τους γονείς τους; Πόσο καλά γνωρίζονται μεταξύ τους τα μέλη μιας οικογένειας; Πόση αγάπη έχουμε ανάγκη για να πορευτούμε στη ζωή και να εξελιχθούμε ως άνθρωποι; Και αρκεί τελικά η αγάπη για να μας σώσει; Όλα αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θέτει εύσχημα το έργο, ερωτήματα που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν κατά τη διάρκεια της παράστασης, αλλά και –κυρίως– μετά, αφότου πέσει η αυλαία, και στα οποία καλούμαστε να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις.
Η Μαρία Κυριάκου και η εξαιρετική ομάδα των συνεργατών της θα μας διηγηθούν ό,τι έχουμε τόση ανάγκη να ακούσουμε, ώστε να αναλογιστούμε ό,τι έχει σημασία και στη δική μας ζωή, πράγματα εντελώς δικά μας και εντελώς αληθινά.

Μετάφραση: Βάιος Λιαπής
Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Μουσική-Ηχητικός σχεδιασμός: Πάνος Μπάρτζης
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Άντρια Ζένιου
Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Βασίλης Βασιλάκης, Γιώργης Βασιλόπουλος,
Γιώργος Κυριάκου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Νιόβη Χαραλάμπους
Συστήνεται για άτομα άνω των 16 ετών
Θέατρο Ριάλτο, Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, ώρα 17:30
*(Το Σάββατο με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους)
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45
Εισιτήρια: € 12 / 6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη ταυτότητας)
E-ticket: www.rialto.com.cy
Οδηγίες προς θεατές:
Προαγοράστε τα εισιτήρια σας:
Από το ταμείο του Θεάτρου Δευτέρα με Παρασκευή 10.00 με 15.00
Διαδικτυακά στο www.rialto.com.cy I Από το Rialto App
Πληροφορίες: 77777745. Το ταμείο του Θεάτρου είναι ανοικτό δύο ώρες
πριν από κάθε παράσταση για επίλυση προβλημάτων.
(Παρακαλείται το κοινό όπως προσέρχεται έγκαιρα στο θέατρο, κρατεί τις
Αποστάσεις και φέρει προστατευτική μάσκα εντός του Θεάτρου).
-
Θέατρο Ριάλτο
12 Δεκεμβρίου - 13 Δεκεμβρίου 2020
Σχετικά
Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη, στον ΘΟΚ τον Ιανουάριο
Η Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους» ανεβάζει το έργο σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου
Βραβείο «Κάρολος Κουν» στον Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη: Βραβείο Θεάτρου στην Δ. Μπεμπεδέλη -Αναλυτικά οι νικητές
Ενας περιπλανώμενος αφηγητής, χαμένος μέσα στη δίνη της σύγχρονης πόλης που αναζητά τη δική του αλήθεια. Ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, με τον Οιδίποδα, είναι ο νικητής των βραβείων Κουν
10 θεατρικές παραστάσεις για τον Δεκέμβριο
Από κλασικά αριστουργήματα έως σύγχρονες δημιουργίες, ο Δεκέμβριος προσφέρει ένα πολυφωνικό, απαιτητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό τοπίο για όλους τους φίλους του θεάτρου.
Κριτική: Η σκηνική αναγέννηση του «Εγκλήματος στο Όριεντ Εξπρές» από τον ΘΟΚ
Μια βαθιά θεατρική προσέγγιση που μετατρέπει το κλασικό αστυνομικό αφήγημα σε ολοκληρωμένο σκηνικό γεγονός
38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Βραβευμένες παραστάσεις ανεβαίνουν στη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
Πρόκειται για τα έργα που κέρδισα το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο
«Ο Πολυέλαιος» της Μαρίνας Μακρή, η 184η παραγωγή της ΕΘΑΛ, σε συνεργασία με την ομάδα enact
Ένα σύγχρονο κυπριακό έργο που απαθανατίζει την επεισοδιακή συνεύρεση μιας τυπικής κυπριακής οικογένειας
"Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα" στο Θέατρο Δέντρο
Ένα έργο που εξερευνά την αγάπη και τη διαρκή διαπραγμάτευση γύρω από αυτήν
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και CYTA συνεργάζονται για αυξημένη προσβασιμότητα στο θέατρο
Σε μια καινοτόμα συνεργασία προχώρησαν το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και η Cyta, ενισχύοντας την προσβασιμότητα στις παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο θέατρο.
AND/DNΑ: Η ταυτότητα της Ελευθερίας
Μια οπτικοακουστική θεατρική εμπειρία από την Άννα Φωτιάδου για τον φόβο, την καταστολή και την ανάγκη να αναδημιουργήσουμε το δικό μας «DNA»
Τα αποτελέσματα στο 38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου – Όλοι οι νικητές
Ο ΘΟΚ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του Φεστιβάλ
Οι 10 θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας που ξεχωρίζουν
Αν βρεθείς στην αθηναϊκή πρωτεύουσα κλείσε νωρίς εισιτήριο
Η βραβευμένη κωμωδία «Shirley Valentine» στο θέατρο ένα
Στον ρόλο της Shirley Valentine η Ευαγγελία Νικολάου