Δημοσιεύτηκε στις 03 Δεκεμβρίου 2020
Μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω των περιοριστικών μέτρων, το Θέατρο Ριάλτο επανέρχεται δυναμικά τον Δεκέμβριο με δέκα παραστάσεις. Τηρώντας όλα τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει προσαρμόσει ανάλογα και τις ώρες έναρξης των παραστάσεων του.
Ο Δεκέμβριος για το Ριάλτο μπορεί δικαιωματικά να χαρακτηριστεί ως Μήνας Θεάτρου, αφού οκτώ από τις δέκα παραστάσεις του είναι θεατρικές. Πρόκειται για παραστάσεις καθιερωμένων σχημάτων αλλά και ανεξάρτητων ομάδων, που αποτείνονται σε μεγάλους και μικρούς, σε ελληνόφωνους και ρωσσόφωνους. Οι παραστάσεις καλύπτουν πολλά και διαφορετικά γούστα, προτείνοντας γνωστά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου αλλά και νέα θεατρικά έργα και παραστάσεις κυπρίων δημιουργών.
Αρχή γίνεται την ερχόμενη Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ. με την σημαντική παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου Φάλαινες τον Αύγουστο του David Berry. Μια παραγωγή που φέρνει μαζί πέντε σπουδαίους πρωταγωνιστές του κυπριακού Θεάτρου. Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, η Αννίτα Σαντοριναίου, ο Στέλιος Καυκαρίδης, η Λένια Σορόκου και ο Νεόφυτος Νεοφύτου ενώνουν μετά από πολλά χρόνια τις δυνάμεις τους και πρωταγωνιστούν σε ένα έργο -ύμνο στη ζωή και στην αγάπη, που διαρκεί και ξεπερνά τις εποχές και την ηλικία.
Μετάφραση: Φώτης Φωτίου, Σκηνοθεσία /Φωτισμός / Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Καραγέωργος
Ακολουθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στις 5 μ.μ. Ο Τριγωνοψαρούλης από το Θέατρο Τσέπης, προσφέροντας την ευκαιρία σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 7 χρόνων να απολαύσουν μια χαρούμενη, εκπαιδευτική παράσταση. Οι περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου μας δείχνουν τον δρόμο προς την αγάπη για όλους, τον αυτοσεβασμό, τη συγχώρεση και την αποδοχή. Σκηνοθεσία: Μάριος Θεοχάρους.
Πρωταγωνιστούν Βάρσια Αδάμου, Λήδα Καραγιάννη, Αφροδίτη Ντζιούρου & Έλενα Παναγή.
Το Σάββατο 12 & την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 5:30 μ.μ οι θεατρόφιλοι της Λεμεσού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πετυχημένη παράσταση της Νέας Σκηνής του ΘΟΚ Πράγματα δικά μου, αληθινά. Το έργο του Andrew Bovell χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, ένταση και ευαισθησία. Η οικογένεια Πράις, από την μακρινή Αυστραλία γίνεται μια οικουμενική οικογένεια και κάθε θεατής βρήκε στους χαρακτήρες και τις καταστάσεις στοιχεία οικεία και σημεία ταύτισης. Μετάφραση: Βάιος Λιαπής, Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Βασίλης Βασιλάκης, Γιώργης Βασιλόπουλος, Γιώργος Κυριάκου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Νιόβη Χαραλάμπους.
Ακολουθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στις 6:30 μ.μ. το Develop. Develop Again. Develop Better (Developing in Cyprus). Πρόκειται για ένα θεατρικό αναλόγιο τεσσάρων νέων μονόπρακτων θεατρικών έργων από Κύπριους συγγραφείς, ως αποτέλεσμα ενός πεντάμηνου εργαστηρίου συγγραφής που το θέατρο Ριάλτο οργάνωσε σε συνεργασία με την Fresh Target Theatre Ensemble. Συμμετέχουν οι συγγραφείς Στέφανος Σταυρίδης, Αυγή Λίλλη, Μαρία Α. Ιωάννου και Γιώργος Τριλλίδης, οι σκηνοθέτες οι Πάρις Ερωτοκρίτου και Μαρία Κυριάκου και οι ηθοποιοί Έλενα Καλλινίκου, Γιώργος Κυριάκου, Βασίλης Χαραλάμπους, Παναγιώτα Παπαγεωργίου και Βαρβάρα Χριστοφή.
Την επομένη μέρα 16 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ. είναι η σειρά των ρωσσόφωνων της Λεμεσού να απολαύσουν τη θεατρική παράσταση The Women από το Russian Art Theatre of Cyprus. Βασισμένο στο θεατρικό της C. B. Luce, το έργο επικεντρώνεται στον γάμο και τη γυναικεία φιλία. Τι αξία έχουν στη σύγχρονη κοινωνία; Είναι άραγε η φιλία ισχυρότερη από τον έρωτα; Σκηνοθεσία Stasy Tikolenko.
Ο Θεατρικός Δεκέμβριος ολοκληρώνεται με δύο παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος FlashArt που καθιέρωσε το Θεάτρο Ριάλτο με στόχο να στηρίξει τους κύπριους δημιουργούς.
Η πρώτη έχει τίτλο Θαλάσσιο τείχος και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. Στο κείμενο του Simon Stephens επιχειρείται μια ειλικρινής εξερεύνηση της απώλειας ενός πατέρα από την οπτική ενός άντρα, ο οποίος έχει να αντιπαλέψει ταυτόχρονα και με τις έμφυλες προκαταλήψεις που του περιορίζουν το δικαίωμα στη θλίψη και την ανθρώπινη αδυναμία. Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου, Ερμηνεύει ο Πάνος Μακρής.
Η δεύτερη παράσταση στο πλαίσιο του FlashArt έχει τίτλο Λάμπρος και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. Ο Λάμπρος, ένα νέο παιδί, εργάζεται ως ψευδομάρτυρας σε ένα παραδικαστικό κύκλωμα. Όλα λειτουργούν θαυμάσια, ως τη στιγμή που παύουν να λειτουργούν θαυμάσια. Ο Λάμπρος παγιδεύεται. Τι έχει συμβεί; Τι είναι αλήθεια, και τι ψέμα;
Δημιουργία - Σκηνοθεσία: Μυρτώ Παπαχριστοφόρου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Ατταλίδου
Οδηγίες προς θεατές:
Προαγοράστε τα εισιτήρια σας: Από το ταμείο του Θεάτρου Δευτέρα με Παρασκευή
10.00 με 15.00 I Διαδικτυακά στο www.rialto.com.cy I Από το Rialto App
Πληροφορίες: 77777745. (Το ταμείο του Θεάτρου είναι ανοικτό δύο ώρες πριν από κάθε παράσταση για επίλυση προβλημάτων).
Παρακαλείται το κοινό όπως προσέρχεται έγκαιρα στο θέατρο, κρατεί τις αποστάσεις και φέρει προστατευτική μάσκα εντός του Θεάτρου.
Σχετικά

Η θεατρική παράσταση «18/9» ανεβαίνει στη σκηνή για δύο μόνο βραδιές
Ένας μονόλογος αγωνίας και αγώνα

«Η γυναίκα με τα μαύρα» ανεβαίνει στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου
Μην χάσετε αυτή τη μοναδική παράσταση - για λίγες μόνο παραστάσεις!

Επιπλέον παραστάσεις για την "Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου" με την Αννίτα Σαντοριναίου
Η πολυκύμαντη ζωή και το πολυσήμαντο έργο, της πρώτης κορυφαίας γυναίκας, Ελληνίδας στιχουργού

Η θεατρική παράσταση-κωμωδία «ΑΛΙΚΗ!» του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού ανεβαίνει στη σκηνή
Ένα ταξίδι στο χρόνο, 30 χρόνια από την ημέρα που αποχαιρετήσαμε την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η θεατρική παράσταση «Τα Κατά Μάρκον» με τον Τάκη Χρυσικάκο, "Μια Ρεμπέτικη Λειτουργία" ταξιδεύει στην Κύπρο
Ο Ευαγγελιστής Μάρκος Βαμβακάρης συναντά τον Αρχάγγελο Μιχαήλ Γενίτσαρη

Άλλη μία παράσταση για την αγαπημένη ξεκαρδιστική κωμωδία «Άντρες Έτοιμοι Για Όλα»
Η παράσταση δίνεται στο πλαίσιο του 38ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνει ο ΘΟΚ

Δέσποινα Μπεμπεδέλη: "Θέλω να αποσυρθώ πριν το πουν οι άλλοι. Θέλω να φύγω με αγάπη"
Η μεγάλη κυρία του θεάτρου αποχαιρετά τη σκηνή μετά από 65 χρόνια φως και ψυχή

Επιπλέον παραστάσεις για το θεατρικό έργο «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη
Από το Θέατρο Λέξη, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη και παραγωγή Γιώργου Τσιάκκα

Taper: Επιστρέφει το θεατρικό αναλόγιο της ομάδας Γιασεμίν
Τελικά πόσα τραύματα μπορεί να χωρέσει ένα taper;

"Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου" με την Αννίτα Σαντοριναίου επιστρέφει επί σκηνής
Mε εξαμελή ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής

Wooοmanhood 101: Μια μαύρη κωμωδία χορού στο Wherehaus 612
Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και τη σύγχρονη ρητορική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δύο μονόπρακτα της Σούζαν Γκλάσπελ ζωντανεύουν στη σκηνή του Flea Theatre
«Trifles» και «The People» παρουσιάζονται σε πρώτη παγκύπρια και πανελλήνια, σε θεατρικό αναλόγιο στα αγγλικά με ελληνικούς υπερτίτλους